Nedeljni koncertni kalendar u Beogradu i Srbiji (04.08.-07.08.): Katarina Pejak, Nikola Vranjković, Neverne bebe

Tri važna muzička imena ove sedmice u našoj zemlji i malo šire

0
ReklamaTri važna muzička imena ove sedmice u našoj zemlji i malo šireBEOGRAD, 4. avgusta – Rok muzičar Nikola Vranjković, bluz umetnica Katarina Pejak i pop rok bend “Neverne bebe” imaće samostalne koncerte ove nedelje (04.08.-07.08.) u Beogradu i Srbiji, ali i van naše zemlje.


KATARINA PEJAK & ANA PROTULIPAC
Bluz I Pivo,

04.08. u 20.00h

Večeras (četvrtak) od 20 časova na sceni kluba “Bluz i Pivo” u Beogradu, gde je muzička komuna Cetinjske 15 (klubovi Elektropionir, Subbeerni centar, Sprat), pijanistkinja i pevačica Katarina Pejak i basistkinja i prateći vokal Ana Protulipac će održati koncert.

Pejak je često pre i tokom pandemije imala nastupe u ovom bluz klubu, ali i na pozornicama Velike sale Doma omladine Beograda (DOB), u Metropolisu, na festivalu “Wine Garden” u Botaničkoj bašti, i drugim intimnijim prostorima.

Objavila je četiri studijska albuma od kojih je poslednji „Roads That Cross“ izašao za američku izdavačku kuću „Ruf Records“. Tokom 2019. održala je više od 60 koncerata na promotivnoj turneji „Blues Caravan“ širom Evrope, te je posetila i Beograd (DOB).

Album je nominovan u šest kategorija u sklopu nagrade „International Blues Awards“ za 2019. godinu i odabran za top-listu najboljih 10 albuma te godine na sajtu “All Music”.
Katarina je diplomac na čuvenoj Berkli muzičkoj akademiji (Boston, SAD), dobitnica je nagrade „Songwriting Achievement Award“ koju dodeljuje upravo ova akademija, a od proleća 2020. godine je i predavač na „Berklee College of Music“ Abu Dabi.
Tako da uspešno spaja pedagošku karijeru sa umetničkim uspesima širom planete.

Odnosno, osim što je odlična kantautorka (kompozitorka, tekstopisac, pevačica, aranžerka) i pijanistkinja, takođe se bavi i muzičkom edukacijom.

Sa svojim bendom Pejak je nastupala na festivalima u zemlji i inostranstvu, kao – „Mikser“, „Raške Duhovne Svečanosti“, „Poezika“, „Karusel“, „Krosrouds“, po Švedskoj, Nemačkoj, Francuskoj, zapažen nastup u Beču, u Mocartovoj kući i imala je nezaboravnu turneju u Indiji (Kalkuti).


Sve umetnike je negativno zahvatila pandemija korona virusa, i samim tim je i Pejak imala online svirke na svojoj Facebook stranici ne bi li nekako ostala u kontaktu i dodiru sa svojom vernom publikom, posebno na prvom talasu tokom 2020. godine.
Tako je objavila EP – mini album (digitalno izdanje) „Outside Looking In“.

Foto: Marc HelfertTakodje, umetnica bluza je autorka muzike za nekoliko dokumentarnih filmova, time je otišla u primenjeno stvaralaštvo.

U saradnji sa centrima za kulturu i lokalnim samoupravama organizovala je Master klas program po čitavom regionu.

Prvi kantautorski muzički kamp – „Campfire Collective – BIG EARS“, Katarina je organizovala u saradnji sa organizacijom FOSDI i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.


Ana Protulipac je pevačica, basistkinja i psiholog iz Beograda, poznata po mnogim regionalnim muzičkim angažmanima.

Muzičku karijeru nastavlja kao basistkinja i vokal u nekoliko muzičkih sastava – “IrieFM”, “Beyonce tribute band”, “Katarina Pejak trio”, “Poinciana Feels” i trenutno radi na stvaranju svog prvog autorskog albuma.

 Nakon završene srednje muzičke škole “Stanković” – Teoretski odsek kao i džez pevanje, Ana je završila osnovne i master studije psihologije. Nastupala je na brojnim festivalima po bivšoj Jugoslaviji.


Planirano je da koncert dve dame u Bluz I Pivo traje tri sata, od 20.00h do 23.00h, sa pauzama.

foto Ivana Čutura
Foto: C. LedentNIKOLA VRANJKOVIĆ

Zappa Barka
04.08. 21.00h

Muzičar alternativne rok struje Nikola Vranjković sa svojim bendom uživo se vraća u Beograd takodje večeras od 21.00h kada će na atraktivnom prostoru Zappa barke na putu izmedju starog i Novog Beograda svirati još jedan rcelovečernji koncert od barem dva i po sata, možda i tri, kako često ume da oduševi publiku.

Nikola ima i novi mini album – EP “Teorija zabave” gde se nalaze četiri numere – “Granica”, “Arsenije”, “Kad tuga pobedi bes” i naslovna pesma.

Na koncertu će predstaviti svoja tri solo albuma “Za ovde ili za poneti”, “Bremelov” i “Veronautika” kao i odabrane pesme sa četiri izdanja bivše grupe “Block Out” gde je bio alfa i omega dve decenije.

Vranjković je beogradski rok kantautor, stvara sam kompletna dela poput mnogih remek dela antologijske britanske grupe “Pink Floyd” ili odlazi u neobične autentične i melanholične univerzume kako bi to radio australijski pesnik, književnik i muzičar Nick Cave.

Foto: Mr Z
Foto: Wood
Svaka godina mu je plodonosna u pogledu koncertnih aktivnosti, tako da je imao nedavno nastupe u Kragujevcu (Zastavina bašta), Nišu (Klub Feedback, Dvorište Univerziteta – Banovina), Novom Sadu (serija svirki u Knjižari koja svira – Bulevar Books), “O.K. Fest” u Tjentištu (Bosna i Hercegovina).

Uvek ima rasprodate koncerte u Beogradu gde god da se pojavi – Dom omladine, Mts Dvorana, Studentski kulturni centar (SKC), klubovi Subbeerni centar, Fest, Elektropionir, Božidarac, a nije mu teško i kada osvaja sasvim nove prostore kao što je upravo Zappa barka (2019, 2021), na kojoj će pevati po treći put, ali i BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu, gde je trijumfovao dva puta (2020, 2021). Sa njim uvek sviraju: Danilo Nikodinovski, Milan Vučković, Ivan Zoranović, Vladan Božilović i Miroslav Uzarević.

Takođe, od 2018. Nikola je laureat nagrade ,,Strune od Svetla˝ za poseban doprinos afirmacije pesničke reči u rok i bluz muzici, koju su kasnije dobile i njegove kolege Momčilo Bajagić Bajaga i Zvonimir Đukić Đule (Van Gogh). Umetnik od pera, vokala, gitare.

NEVERNE BEBE
04.08. Plužine, Crna Gora – Park prirode Piva
07.08. “Tešnjarske večeri” – ValjevoPop rok sastav “Neverne bebe” će takodje večeras, 04.08. imati koncert u mestu Plužine u Crnoj Gori, na atraktivnom resortu Parka prirode “Piva”, gde su snimali svoj poslednji video spot za pesmu “Pored vode”. Nakon toga, ekipa ovog benda će nastupiti u nedelju, 7. avgusta na manifestaciji “Tešnjarske večeri” u Valjevu, rodnom gradu frontmena Milana Đurđevića i njegovog rođenog brata – basiste Vladana Vlajka Đurđevića.


Grupa će uskoro objaviti dugo očekivani osmi studijski album “Hodaj” odakle su uveliko izdati singlovi sa atraktivnim spotovima – “Vodi me odavde”, “Reka ljubavi” (gost – Đorđe Miljenović-Skaj Vikler), “Zajedno” (gost – Neno Belan), “Suze sa zvezda padaju”.

Osim toga, tokom pandemije snimili su seriju spotova i novih verzija njihovih velikih hitova u ciklusu pod nazivom “Up2Date” “Dvoje”, “Kiša”, “Dabogda lažem”, “1000 godina”, i audio formati – “U beznađu”, “Oktobar fest”, live “Jednom kad me ne bude”.

Ostvarili su ovog proleća veliki uspeh sa rasprodatim koncertom na Dan žena – 8. marta u Mts Dvorani, i turneja im je uveliko u toku, gde su ponovo posetili Beograd na sceni kluba BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu (17. juna).


Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here