Nedeljni koncertni kalendar u Beogradu (23.02. – 25.02.): Rock & klasika – In memoriam

Važno veče posvete legendarnom umetniku

0
Reklama

Važno veče posvete legendarnom umetniku

BEOGRAD, 23. februara – Poslednja nedelja februara meseca donosi četiri koncerta u Beogradu kao zagrevanje unapred za naredni mesec, u kome je najavljeno više muzičkih dešavanja.

Zanimljivo je da su dva koncerta zakazana u istom danu za sutra uveče, 24.02 u samom centru prestonice, i to na neuobičajenim prostorima za koncerte – pozorište i kulturni centar.

Danas, 23.02. je jedan koncert, a onda u petak – 25.02. četvrti nastup.


1 Vuk Ovaskainen
Istorijski muzej Srbije 23.02 19.00h


Koncert violončeliste Vuka Ovaskainena je danas, u sredu, iako su ovi koncerti uvek četvrtkom, u okviru druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu, koja organizuje seriju ovih muzičkih programa sa Udruženjem “UNICA ART”.

Na programu su svite za solo violončelo kompozitora Johana Sebastijana Baha: broj 1 u Ge duru, broj 2 u De molu, broj 3 u Ce duru i broj 6 u De duru.

Nakon nedavnih nastupa violinistkinje Dunje Kalamir, gitariste Vuka Vukajlovića i violinistkinja Kate Stojanović i Tare Kostadinović, publika će moći da gleda i sluša višestruko nagrađivanog violončelistu Vuka Ovaskainena na već 10. koncertu popularne muzike u 19 časova.
Program:

Ginino kolo (iz arhive Istorijskog muzeja)

Johan Sebastijan Bah, svite za violončelo

Svita za solo violončelo broj 1 u Ge duru:

Preludijum
Alemanda
Kuranta
Sarabanda
Menuet 1, Menuet 2
Žiga

Svita za solo violončelo broj 2 u de molu:

Preludijum
Alemanda
Kuranta
Sarabanda
Menuet 1, Menuet 2
Žiga


Svita za solo violončelo broj 3 u Ce duru:

Preludijum
Alemanda
Kuranta
Sarabanda
Bure 1, Bure 2
Žiga

Svita za solo violončelo broj 6 u De duru:
Preludijum
Alemanda
Kuranta
Sarabanda
Gavota 1, Gavota 2
Žiga


Violončelista Vuk Ovaskainen
Vuk Ovaskainen rođen je u Beogradu 2001. godine. Počeo je da svira violončelo sa sedam godina.
Bio je laureat na takmičenjima „Petar Konjović“, „Dušan Protić“, „Mocart“ u Kvinto Vićentinu u Italiji, kao i na Republičkim takmičenjima 2010, 2012, 2014 i 2016. godine.

Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima 2011. godine izabran je za najtalentovanijeg mladog čelistu u Srbiji. Dobitnik je drugih nagrada na međunarodnim takmičenjima „Talenti Evrope“ u Slovačkoj, „Heran“ u Češkoj, kao i „Licen“ u Austriji.

Održao je oko 30 solističkih koncerata u Galeriji SANU, Galeriji Artget-a, Velikoj i Maloj sali Kolarčeve zadužbine, Viteskoj sali (u Ljubljani), Svečanoj sali skupštine grada Beograda, Konaku knjeginje Ljubice, SKC-u i drugim dvoranama, a nastupao je na festivalima Čelo Festu, Artlinku, BUNT-u i na Šopen festu u Beogradu, kao i na Ljubljanskom festivalu u Sloveniji.

Svestrani momak Vuk je student druge godine na Matematičkom fakultetu u Beogradu, i student četvrte godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Sandre Belić.

Učestvovao je na kursu „Cello Gathering“ u Engleskoj, na mastorskim kursevima Arta Norasa, Hanu Kiskija, Natalije Gutman, Vensina Janga, i nastupao je, kamerno sa brojnim muzičarima – Ištvan Vardaj, Stefan Milenković, Viktor Žilijen-Laferier, Dejan Mlađenović, Uki Ovaskainen, Ognjen Popović, Tatjana Simonović…
Poznati podaci – info o ovim koncertima:

Zainteresovani građani, koji žele uživo da dodju na koncert, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, jer je zbog pandemije ograničen broj posetilaca.

Rezervacije se primaju svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 19 časova.

Cena karte iznosi 250 RSD i obuhvata ulaz na koncert i na aktuelnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.

Svi koji ne stignu da uživo prisustvuju koncertu, mogu da pogledaju koncert na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već u četvrtak 24. februara od 19 časova.

2 Koncert u čast DRAGOLJUBA ĐURIČIĆA
24. februar 19.30h Atelje 212


Humanitarni koncert u čast legendarnog bubnjara Dragoljuba Đuričića (1953-2021) biće održan sutra naveče od 19.30h na Velikoj sceni beogradskog teatra Atelje 212.

Čovek sa najvećim osmehom na domaćoj muzičkoj sceni, koji je preminuo u martu 2021. od posledica korona virusa, tako će posthumno dobiti svoje prvo “In Memoriam” veče kao sećanje na tog neprežaljenog i neporolaznog umetnika i njegov doprinos ovoj profesiji, jer je jednom godišnje držao koncerte uporavo u Ateljeu 212, na kojima je učestvovala bubnjarska elita Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

  Ovogodišnji koncert organizuje izdavačka – diskografska kuća “Lampshade Media” koja je okupila vrhunske rok muzičare da sviraju za Đuričića: Dragoljubovi bubnjari i beogradska reprezentacija bubnjara, Vlatko Stefanovski i njegov sin Jan Stefanovski, YU grupa, Kerber, Nikola Čuturilo – Čutura, Dejan Cukić i Spori ritam bend, Đurađ Đuričić, Duda Bezuha, Aleksandar Lokner, Džoni Dunkić i Peđa Milanović.

DEJAN CUKIĆ
NIKOLA ČUTURILO ČUTURAProgram će režirati Milutin Petrović, aktuelan prošle sezone sa filmom i serijom “Nečista krv”, a vodiće glumica Gorica Popović.

Želja svih koji vole velikog bubnjara jeste da se nastavi tradicija večeri koju je on stvorio i da mu se ubuduće svake godine koncertom odaju počast za velike zasluge i trag koji je ostavio u domaćoj muzici.

Koncert je humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica namenjen je Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

DRAGOLJUB ĐURIČIĆ – BIOGRAFIJA

Bogata karijera Dragoljuba Đuričića svoj pravi početak imala je sredinom sedamdesetih godina prošlog veka kada je čuveni bubnjar postao član grupe “Ribeli” u koju je uskoro došao i pevač Dado Topić i onda je bend promenio ime u “Mama Co.” .

Kkrajem sedamdesetih godina, pratili su Zdravka Čolića na spektakularnoj turneji “Putujući zemljotres”, a ubrzo nakon toga, Đuričić je postao član čuvene “YU grupe”, koja i danas aktivno postoji već 52 godine.
Sa braćom Jelić – Žikom i Dragijem je snimio album “Samo napred” (1979).

Iz “YU grupe” otišao je u makedonski etno jazz rok bend “Leb i sol” na čelu sa Vlatkom Stefanovskim. Tamo se zadržao do sredine osamdesetih godina, i u toj postavi sa Dragoljubom, “Leb i sol” su snimili albume – “Sledovanje” (1981), “Akustična trauma” (1982), “Kalabalak” (1983) i ”Tangenta” (1984).

Dragoljub je dalje redjao sve uspešne rok bendove, kao što je prelazak u “Kerber” iz Niša koji i danas vodi Goran Šepa, ili Gale Kerber.

YU GRUPASvirao je na njihovim albumima “Seobe” (1986), “Ljudi i bogovi” (1988), “121288 Uživo” (1989) i “Peta strana sveta” (1990).

Početkom devedesetih nakratko se vratio u “Leb i sol” i sa njima snimio još jedan album “Live In New York” (1991), koji je delom bio snimljen u čuvenom njujorškom klubu “CBGB”.
 
Dragoljub Đuričić je započeo je solo karijeru krajem devedesetih, kada je držao uspešne koncerte u malim salama (Atelje 212) i u velikim dvoranama (Sava Centar).

Snimio je album “Two Drums & Percussion” (uživo 1997. u Ateljeu 212, sa bubnjarem Lavom Bratušom i perkusionistom Urošem Šećerovim).

Četiri godine kasnije, sa svojom grupom “The Drums Company”, snimio je album “Ritam slobode”. Niko na domaćoj sceni nije doprineo popularnosti bubnjeva toliko koliko je doprineo Đuričić. U svoj mnogočlani sastav “Balkanska lavina” uključivao je mlade muzičare.


Krajem devedesetih je obnovio i saradnju sa Zdravkom Čolićem. U međuvremenu, svirao je sa, takodje na žalost pokojnim – Đorđem Balaševićem.
Saradnju je imao sa Nikolom Čuturilom Čuturom, Dejanom Cukićem.


VLATKO STEFANOVSKI
GORAN ŠEPA – KERBERPotpisan je na nekoliko desetina albuma, a svirao je na nekoliko hiljada koncerata.
U drugoj polovini osamdesetih nastupao je sa Rambom Amadeusom i jedini instrumenti na tim nastupima bili su bubnjevi i glas.

Tih godina, Dragoljub je sa bubnjarem Ivanom Feceom Firčijem – iz antologijskog benda EKV, odsvirao i koncert za bubnjeve i udaraljke, a repertoar je bio uglavnom sa hit pesmama Bitlsa.

Bio je naširoko popularan kao glavni bubnjar sa svojom mladom ekipom kolega tokom revolucije na ulicama 5. oktobra 2000. godine, kada je pao tadašnji diktatorski režim u Srbiji.

Dragoljub Đuričić bio i kompozitor, autor muzike za desetak pozorišnih predstava, a kao čovek širokih umetničkih interesovanja oprobao se čak i u slikarstvu.

Posetioci koncerta zakazanog za 24. februar moći će u holu Ateljea 212 da vide neke od njegovih slika.

Zauvek će nedostajati …. to je bilo odmah jasno čim se desila tragedija.3 PABLO ROSI I PRIJATELJI
24. februar 18.30h Ruski dom

Koncert klasične muzike „Pablo Rosi i prijatelji“ biće održan u četvrtak, 24.02. u18.30 časova u Velikoj sali Ruskog doma u Beogradu.

Pijanista Pablo Rosi, violinistkinja Dunja Kalamir i pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković prirediće dela velikih svetskih kompozitora: Sergeja Rahmanjinova, Petra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Prokofjeva, Vila Lobosa, Franca Lista, Antonjina Dvoržaka, Riharda Vagnera i Henrika Vijenjavskog.

Mlada zvezda brazilske muzičke scene, pijanista Pablo Rosi rođen je 1989. godine.
Sa šest godina krenuo je na časove klavira, a godinu dana kasnije debitovao je na takmičenju mladih pijanista u mestu Lageš (Santa Katarina, Brazil), gde je osvojio Prvu nagradu.

Prvi solistički koncert imao je sa svega deset godina.
Diplomirao je i magistrirao na Moskovskom državnom konzervatorijumu ,,Petar Čajkovski“, a drugu master diplomu stekao je 2021. godine na konzervatorijumu “Mannes School of Music” u Njujorku.

Nastupao je na pozornicama prestižnih koncertnih dvorana u Evropi.
Kao član ugledne engleske fondacije „The Keyboard Charitable Trust“ u poslednjih pet godina održao je više od 80 resitala u Evropi, SAD, Africi i Latinskoj Americi.
Tokom prošlogodišnje sezone održao je solistički koncert u Njujorku, u čuvenom Karnegi Holu, kao i u drugim prestižnim koncertnim dvoranama širom sveta.

Njegova diskografska ostvarenja dobila su vanserijske kritike, a obuhvataju snimke od solo klavira do kamerne muzike. Album „Villa-Lobos: Complete Violin and Piano Sonatas“ u izdanju izdavačke kuće „Naxos“ proglašen je za najbolji snimak kamerne muzike od strane proslavljenog BBC Music magazina.

Umetnica Dunja Kalamir iz Beograda, prvi solistički koncert održala je sa devet godina u Galeriji SANU. Od 2013. godine kao učenica Muzičke škole „dr Vojislav Vučković“ u Beogradu, a danas kao student Univerziteta umetnosti u Gracu u klasi čuvene violinistkinje Vesne Stanković, osvojila je prve nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima.

Na međunarodnom takmičenju “Il Piccolo Violino Magico 2017” u Italiji dobila je specijalnu nagradu za najbolje izvođenje Antonija Vivaldija.

U 2019. godini osvojila je prvu nagradu na UAF International Music Competition u Bostonu (SAD) i treću nagradu na “Kocian violin competition” u Češkoj.

Svirala je sa Praškom filharmonijom u Pragu, kao i sa Ruskim predsedničkim orkestrom u Moskvi. Takodje, učestvovala je na majstorskim kursevima Stefana Milenkovića, Dejana Mihajlovića, Nemanje Radulovića, Tatjane Balašove, Dragutina Mladenovića i Regine Brandsteter. Dobitnica je ArtLink nagrade ,,Najperspektivniji mladi muzički umetnik u 2020. godini“.

DUNJA KALAMIRPijanistkinja Jovanka Višekurna Janković diplomske i magistarske studije klavira završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, usavršavala se na Akademiji Franc List u Budimpešti, a onda u poznatom umetničkom centru “Banff”u Kanadi.

Tokom studija osvajala je nagrade na nacionalnim i internacionalnim pijanističkim takmičenjima, među kojima i drugu nagradu na takmičenju Frederik Šopen za mlade muzičare u Rimu.

Nakon ostvarene međunarodne karijere osnovala je umetničku asocijaciju za podršku mladih talenata ,,ArtLink“ i ,,ArtLink festival“ čiji je izvršni i umetnički direktor.

Nosilac je Ordena umetnosti i književnosti u rangu viteza Ministarstva kulture Republike Francuske.
4 BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Kolarac 20.00h 25. februar


Spektakl Beogradske filharmonije i Gabrijela Felca u petak, 25. februara na Kolarcu


Beogradska filharmonija sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom, priprema jedinstveni muzički spektakl u petak, 25. februara u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Kompoziciju “Misa u ce-molu” Volfganga Amadeusa Mocarta orkestar izvodi zajedno sa vokalnim solistima iz celog sveta i Češkim filharmonijskim horom iz Brna.
Snažni soprani Akiho Cuđiji i Aleksandra Jangel, tenori Benjamin Glaubic i bas Lukas Zinger, nastupiće u petak veče na Kolarcu.
Maestralno su uklopljena i dela Gubajduline i Veberna, a sva tri komada Beogradska filharmonija izvodi prvi put.


U trenutuku kada je komponovano, Mocart je bio na vrhuncu stvaralačke snage preselivši se u Beč gde je dobio veliku slobodu, komponovao poletna i vesela dela, oslobođen stega pisanja za crkvene potrebe, a tad je upoznao ljubav Konstancu i verio se sa njom bez pristanka oca.
Upravo tada, započinje mračnu i grandioznu Misu, čiji razlog nastanka predstavlja nepoznanicu, ali se pretpostavlјa da je to bio čin poniznosti pred ocem i molba da prihvati njegovu verenicu.


03.02.2017. Ciklus „Za znalce„ Dirigent: Gabriel Feltz Solista: Serdjo Acolini, fagot Program: F. List: Prometej, simfonijska poema br.5 A. Vivaldi: Koncert za fagot i orkestar RV 481 J. Hajdn: Koncert za fagot i orkestar u C-duru L.v.Betoven: Prometejeva stvorenja, op.43 Gabrijel Felc Beograd, 03.02.2017. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Ovaj koncert poseban je i po velikom jubileju, 90 godina života čuvene kompozitorke Sofije Gubajduline, koji je obeležen krajem 2021. godine, a Beogradska filharmonija to čini srpskom premijerom njene Poeme- bajke iz 1971.
Još uvek aktivna autorka je objasnila ideju kompozicije čiji je glavni junak mali komad krede za pisanje na tabli, koji sanja da crta božanstvene predele, a ne dosadne reči i brojeve.

Uz ovu bajku se uklapa “Pet komada op. 10” Antona Veberna, u kojima se kompozitor predstavlja kao istinski muzički pesnik, a publika će imati priliku da čuje interesantnu kombinaciju instrumenata uz zvuke harmonijuma, mandoline, gitare, čeleste i kravljih zvona.


11.02.2022. sezona 2021/2022 Bas smo vas se uzeleli Gabrijel Felc K.M. F. Veber Oberon, uvertira J. Brams Varijacije na Hajdnovu temu J. Brams Simfonija br. 3 Beograd, 11.02.2022. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here