Nedeljni kalendar koncerata u Beogradu i Srbiji (18.11.-21.11.): Klasika, pop, grandž, Amerikana rok

Fokus muzičkih događaja samo u dva grada

0
Reklama


Fokus muzičkih događaja samo u dva grada


Kako nam odmiče kalendarska godina, istina, muzičkih događaja je sve manje, svakim danom, ili sedmicom, pa i tokom jednog meseca. U odnosu na eksploziju i hiper produkciju tokom leta, sada se jedva može izdvojiti zavidan broj nastupa u Beogradu i celoj Srbiji.

Prošli su Beogradski jazz festival, kao i Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, koje su donele razne strane muzičare i zvezde, kao i neka neminovna otkazivanja, muzička konferencija i festival “Indirekt Showcase”, i sada opet nastaje zatišje.

Nedelja pred nama, ili produženi vikend, fokusiran je na dva grada sa koncertima – Beograd i Novi Sad.


Večeras, 18. 11. u Kombank Dvorani, nakon 3 godine pauze, u glavni grad Srbije se vraća novim solo koncertom – pop zvezda Sergej Ćetković.
Pre pandemije i tokom karijere muzičar je imao seriju rasprodatih koncerata u Sava centru, a uspevao je da napuni i Beogradsku arenu.

Takođe je bio redovan i na nastupima povodom zimske manifestacije „Božicno seoce“ kod Hrama Svetog Save, gde su pevale i druge kolege – Jelena Tomašević, Aleksandra Radović, Lena Kovačević, Filip Žmaher, Dušan Svilar i drugi, tokom perioda 2018/2019.

Veliki pop hitovi dominiraće ove večeri kao presek karijere duge dve decenije, za lepši pol i zaljubljene i bračne parove.Idemo malo do Novog Sada, gde će u petak, 19.11. koncert održati Đorđe Miljenović na pozornici Hale 6 Novosadskog sajma.
Na ovom prostoru su tokom novembra zapažene nastupe imali sarajevska rok grupa “Letu štuke”, i beogradska metal rok grupa “Mortal Kombat”.

Ovog puta Miljenović se ne predstavlja pod svojim umetničkim imenom – Sky Wikluh, kada je u sferi rep i hip hop muzike i deo grupe “Bad Copy”, već kao muzičar u novijoj fazi stvaralaštva gde je napravio zaokret u žanru.

Tako je sa dva studijska albuma “Amovi” i Sam sam se ubio” (Mascom) Miljenović uveliko otišao u domen alternativne “grandž” rok muzike, i redovno pre pandemije imao rasprodate koncerte u klubovima Beograda kao što je Elektropionir.
Još jedan koncert u petak, ali u Beogradu:

Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc izvode džez i klasiku

Miks džeza i klasike na filharmonijskom koncertu


Nemački šef-dirigent Gabrijel Felc ponovo je pred Beogradskom filharmonijom u petak, 19. novembra na Kolarcu, a sam program muzičke večeri je u znaku neobične kombinacije džeza i klasike, i publika će ponovo slušati pijanistkinju Aniku Trojtler.


Jedna od najperspektivnijih pijanistkinja mlađe generacije po treći put nastupa sa Beogradskom filharmonijom.
Njeni prethodni dolasci bili su vezani za nepredviđene okolnosti budući da je Anika herojski “uskakala” u termine umetnika, sprečenih da nastupe u ranijim filharmonijskim sezonama.

Umetnica je ostavila izuzetan utisak kod publike i filharmoničara, a nakon Klavirskih koncerata Klare Šuman i V. A. Mocarta, ovoga puta izvodi monumentalni BramsovKoncert broj 2”.


Pianist Annika Treutler, photographed in November 2020 in Berlin Foto: Stefan HoederathKoliko je Filharmonija furiozna, muzičari će pokazati u izvođenju dela švajcarskog kompozitora Rolfa Libermana, upravo pod nazivom “Furiozo”.

Iako premijerno izvedeno pre više od sedam decenija, ova mešavina džeza i klasične forme još uvek predstavlja pravo uživanje za ljubitelje modernijeg i ritmičnog zvuka.

Nastup šefa-dirigenta Gabrijela Felca i Beogradske filharmonije, kruniše Štrausova simfonijska poema “Smrt i preobraženje”, u kojoj kompozitor muzikom efektno dočarava dramu poslednje čovekove bitke, smrt i spasenje duše.


07.06.2019. Mudroslovlje Gabrijel Felc, dirigent Anika Trojtler, klavir V. A. Mocart: Simfonija br. 28 V. A. Mocart: Koncert za klavir i orkestar br. 21 V. A. Mocart: Simfonija br. 41 (Jupiter) Belgrade, 07.06.2019 foto: Marko Djoković/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Petak, 19. novembar u 21:00 // Dom omladine Beograda, sala Amerikana – „ON TOUR“

Subota, 20. novembar: “John Bonham and His Backing Band”

Poseban i važan segment najnovijeg, 7. izdanja Festivala nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade“ (19.11.-21.11.), biće muzika, koja ima veze sa filmom ili sa “amerikana” muzičkim pravcem. Prvog dana programa koncert će održati grupa “On Tour”, koja je nastala pre punih deset godina veoma spontano, kao rezultat popodnevne kafe i kolača i ponoćnih projekcija “špageti” vesterna, a onda je započeo svoje putovanje prašnjavim putevima i uskim kanjonima, pokušavajući da predahne u ozloglašenim gostionicama i salonima.
Tamo, gde iskrenost pobeđuje virtuoznost, počinje njihov put.

Ivana (Intruder, Ika), Vladimir (Ventolin, Glib) i Marko (The Mothership Orchestra), beogradski trio pod imenom On Tour, jedni su od vodećih predstavnika domaće amerikana scene. Njihovi tekstovi, koji govore o slomljenim srcima i nesvakidašnjim, a ipak tako poznatim sudbinama, čine ovaj bend iskusnim folk-rok mudracem, a harmonizovani vokali, međuigra akustične gitare i mandoline, uz tri usne harmonike, na trenutke zvuče kao big band sa punom duvačkom sekcijom.

Bend je objavio tri albuma – “On Tour”, “Folkrock”, “Don’t It Make You Want To Go Home” i odsvirao je veliki broj koncerata u regionu i inostranstvu, solo ili u okviru festivala.

Kompletna diskografija grupe nalazi se na platformi bandcamp .


Na istom festivalu nedelja, 21. novembra rezervisana je za nastup autora srpskog nezavisnog i „garažnog“ filma – reditelj i scenarista Milutin Petrović će publici prezentovati svoj najnoviji muzički projekat “John Bonham and His Backing Band”, u kojem ostvaruje saradnju sa Anom Rodić, književnicom i lajv art performerkom, koja je i njegova partnerka u privatnom životu.

Petrović je ove godine postigao veliki uspeh sa filmom “Nečista krv – Greh predaka”, koji je imao preko 300 000 gledalaca u bioskopima, a uskoro će biti emitovana i serija iz 10 epizoda, pod radnim nazivom “Hadžijino zvono”.


ON TOUR
Milutin Petrović

Do kraja meseca, muzički kalendar sadrži još četiri koncerta, za sada.


Big Bend i američki džez muzičar – umetnik na trubi Džon Maršal će nastupiti 25. novembra u Kombank Dvorani. Za ovu priliku Maršal je odabrao program poznatih džez standarda, ali i drugih numera koje su postale prepoznatljivi deo njegovog repertoara.


Spektakl “Rekvijem” Đuzepea Verdija će izvesti Vojvođanski simfonijski orkestar i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta na ovoj sceni 27. novembra u Novom Sadu, povodom 120 godina od smrti ovog velikog kompozitora.
Dirigent će biti Aleksandar Marković, a solisti su sledeći: Ivona Sobotka – sopran, Višnja Radosav –mecosopran, Irakli Murjikneli –tenor i Dragoljub Bajić – bas

Puno reči, ali bez imalo osećaja“ – ovako je Đuzepe Verdi komentarisao novinske natpise nakon smrti Alesandra Manconija, velikog italijanskog književnika, kojeg je kompozitor izuzetno poštovao i istinski mu se divio.

Tada Verdi odlučuje da muzikom izrazi „istinu“, onu „istinu“ koju je Manconi maestralno pisao u svojim romanima.

U sećanje na Alesandra Maconija, Verdi komponuje “Rekvijem”, koji je sa velikim uspehom premijerno izveden 22. maja 1874. godine u crkvi Svetog Marka u Milanu.

Bilo je to izvođenje, kako je sam kompozitor rekao, „dostojno naše domovine i čoveka za kojim žalimo.“

Na samom kraju meseca, alternativni rok bend “E-Play” imaće iste večeri – 27. novembra novi samostalan koncert u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda, a veče ranije, 26.11. ponovo nam gostuje, nakon dve godine, hrvatska pop muzičarka Natali Dizdar na pozornici kluba BitefArtCafe.A taman smo želeli da najavimo i ovaj koncert, ali na žalost desilo se i ovo …

Otkazan koncert “Električnog orgazma” u Novom Sadu

NOVI SAD, 17. novembra – Koncert beogradske rok grupe “Električniorgazam”, koji je trebalo da bude održan 18. novembra u Domu kulture Novog Sada, u okviru programa „Prekinimo MUK…“, otkazuje se zbog trenutne situacije u vezi sa kovid propusnicama, saopštio je organizator događaja – Udruženje Free Space.

Kako navode iz ovog udruženja, pokušali su sve da urade da se koncert pomeri za raniji termin, kako bi istom mogli da prisustvuju i fanovi benda bez kovid propusnica i da do otkazivanja ne dođe, ali nažalost iz tehničkih razloga nije bilo mogućnosti za pomeranje događaja.
Nadaju se da će se uskoro steći uslovi za održavanje koncerta.

Ovo je bio treći pokušaj da “Električni orgazam” svira u Novom Sadu, a prethodni datumi 16. i 22. oktobar su bili odloženi zbog nevremena, jer je koncert bio predviđen da se održi napolju – u dvorištu Ateljea Kurucić na Petrovaradinskoj tvrđavi.


Foto WoodBend je trebalo ovom prilikom da sa Novosađanima proslavi veoma značajan jubilej, sa zakašnjenjem, a to je 40. rođendan benda. Kako ih je korona u tome sprečila, Srđan Gojković Gile, Ljubomir Đukić Ljuba i ostala ekipa već imaju 41 i po godinu, budući da su nastali 13. januara 1980.

“Uvek se radujemo koncertima u Novom Sadu, i rado mu se vraćamo. To je jedan od gradova gde smo nastupali od samog nastanka benda, još od 1980. godine, tako da se podrazumeva da ćemo i tamo obeležiti 41 godinu postojanja i 40 godina od izlaska prvog albuma. Obećavam Novosađanima još jedan nezaboravan koncert”, govorio je Gile uoči koncerta, koji je i sada pomeren za bolje dane.

Nedavno su rasprodali i dva nastupa u Zaječaru, svirali su po regionu – Hrvatska (Zagreb) i Severna Makedonija (Skoplje), a već 11. decembra su ponovo u Zagrebu, u Tvornici kulture.

Pre toga, naravno – beogradski koncert: Kombank Dvorana, 9. decembar, veče koje se odlaže još od početka pandemije i prvog zakazanog datuma u martu 2020.

U novoj godini, rokeri će svirati 8. januara u Smederevskoj palanci – Punk Rock Cafe.

Sve kupljene ulaznice za otkazani koncert u Novom Sadu mogu se vratiti preko sajta Gigstix.

Za više informacija, publika može da kontaktira organizatore na e-mail: freespace.ns@gmail.com.


Foto Mikica Andrejić
Foto Mikica Andrejić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here