Nedeljni kalendar koncerata u Beogradu i Srbiji (17.02.-20.02.): Klasika, džez, rock

Zanimljiva ponuda za muzičke sladokusce i stručnu javnost

0
Reklama

Zanimljiva ponuda za muzičke sladokusce i stručnu javnost

BEOGRAD: Koncertna sedmica je počela veoma uspešno u ponedeljak, 14. februara sa nastupom pop rok benda iz Bečeja – “Eva Braun” u Domu omladine Beograda, a isto veče za Dan Zaljubljenih, hrvatski pop pevač Petar Grašo je imao ekskluzivno veče u hotelu Hayatt Regency na Novom Beogradu.


Do kraja nedelje na planu je koncert ciklusa “Muzikom kroz muzej”, solo veče Beti Đorđević, klasika na Kolarcu, jedan humanitarni koncert, ali i nastupi pijaniste Vasila Hadžimanova i alternativnog benda “Repetitor”.

1
Serijal “MUZIKOM KROZ MUZEJ” – 17. februar

Muzički program prestonice i cele Srbije se nastavlja večeras (17.02.) koncertom pijanistkinje Milice Tegeltije i saksofoniste Luke Ignjatovića od19 časova u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, koji je organizator projekta uz umetničko udruženje „UNICA ART”, a sve u okviru druge sezone veoma zapaženog serijala – ciklusa „Muzikom kroz muzej”.


Biće to deveti koncert u drugoj sezoni, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na programu su autorske kompozicije ovog specifičnog dua: „Izlet”, „Cassiopeia”, „Pavana”, „Vodopad”, „Plavi vagoni”, „Snovanje” i svita „Sirogojno” („Sirogojno sviće”, „Galop”, „Borba petlova”, „Sopića pećina” i „Na izvor po vodu”).Saradnja ovo dvoje muzičara predstavlja sintezu klasičnih i džez uticaja sa elementima balkanskog muzičkog nasleđa.
Početak saradnje datira iz 2018. godine kada su autorsku kompoziciju “Pavana” snimili i poslali na konkurs “Klavirsko nebo 1”, kompilaciju nove muzike kompozitora iz Srbije i dotična numera je našla svoje mesto na tom izdanju.

Nakon promocije u Centru za kulturu “Vlada Divljan”, na kojoj su Milica i Luka prvi put javno svirali zajedno, usledile su pozitivne kritike, ali i predlozi da saradnju dvoje muzičkih umetnika krunišu studijskim albumom.

Tako je virtuoz na klaviru Milica Tegeltija, kojoj je ovo drugi autorski album, komponovala ukupno11komada za klavir i saksofon koji su, uz podršku organizacije SOKOJ, snimljeni u studiju “Future Nature Sound” u Pančevu tokom 2019/2020. godine.

Album je izašao u decembru 2020. godine uz pomoć Ivana Lončarevića i poznate diskografske kuće “Pop depresija”. U pojedinim numerama (“Vodopad”, “Pavana”, “Borba petlova”, “Stopića pećina”) predviđen je idealan prostor za improvizaciju u kojima posebno dolazi do izražaja veština Luke Ignjatovića, profesora džez saksofona na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, člana i osnivača džez sastava “Schime”.


Milica Tegeltija i Luka Ignjatović (foto Simona Pavlović)
Promocija albuma “Izlet” održana je u junu 2021. u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, kada je album u celosti premijerno izveden.

Zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu večeras, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, jer je zbog epidemioloških mera, broj posetilaca – ograničen.

Rezervacije se primaju i danas od 12 do 19 časova.

Cena karte iznosi zaista sasvim simboličnih 250 RSD i obuhvata ulaz na koncert i aktuelnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.

Ipak, kako je već poznato, svi koncerti se snimaju, kao što je realizovano tokom prve sezone u prvim talasima pandemije, kada su muzičari nastupali – bez publike.
Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu ili ne rezervišu mesto, biće u prilici da pogledaju koncert na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već narednog dana, u petak 18. februara od 19 časova. Na istom kanalu YT – nalaze se i snimci svih koncerata tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.


Plakat za koncert pijanistkinje Milice Tegeltije i saksofoniste Luke Ignjatovića
Program koncerta:
Izlet”
Cassiopeia”
Pavana”
Vodopad”

Svita „Sirogojno“:

I Sirogojno sviće
II Galop
III Borba petlova
IV Stopića pećina
V Na izvor po vodu

Plavi vagoni”
Snovanje”
Knez Mihailovo kolo” (iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)


Milica Tegeltija i Luka Ignjatović (foto Božidar V. Nedeljković)2

Veče muzike Betovena i Bramsa 19. februara na Kolarcu:
Pijanista Ivan Bašić i dirigent Srboljub Srba Dinić uz Simfonijski orkestar RTS-a

Mladi pijanista Ivan Bašić i jedan od najpriznatijih svetskih dirigenata Srboljub Srba Dinić, nastupiće 19. februara na koncertu uz Simfonijski orkestar RTS, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kao veče muzike Ludviga van Betovena i Johanesa Bramsa.

Pijanista Bašić (25) će se predstaviti kao solista u čuvenom „Trećem koncertu za klavir i orkestar“ od Betovena, na čijoj je premijeri, 1803. godine, sam kompozitor bio istovremeno i solista.
Pored ovog remek dela, iz opusa Betovena biće izvedena i uvertira „Koriolan“, pisana za scensku postavku istoimene tragedije austrijskog dramskog pisca Hajnriha Jozefa fon Kolina, a poznata je drama istog naziva Vilijama Šekspira.

Koncert će biti zaokružen poslednjom „Simfonijom br. 4“ od Bramsa, koju mnogi muzikolozi nazivaju najvećim simfonijskim ostvarenjem posle antologijskih Betovenovih simfonija.
Umetnik na klaviru Ivan Bašić rođen je u Beogradu 1996. godine, gde je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU), na kome je proglašen za najperspektivnijeg pijanistu svoje generacije.

Primljen je u koncertnu klasu prof. Konstantina Šerbakova 2017. godine na Univerzitetu umetnosti u Cirihu, gde se i trenutno usavršava.

Laureat je nagrada na takmičenjima u Rimu, Portu, Beogradu i nastupao je u koncertnim dvoranama u Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Grčkoj, Portugalu, Egiptu i Japanu.

Poslednjih godina, virtuoz na klaviru svirao je kao solista sa simfonijskim orkestrima u Rimu, Vinterturu, Davosu, sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Niškim simfonijskim orkestrom, sa kojima je ostvario mnoiige radijske i televizijske snimke. Magazin „Muzika klasika“ proglasio je Bašića za najboljeg mladog izvođača Srbije.

U 2020. godini, osvojio je prestižnu nagradu fondacije Kiefer Hablitzel, kao vodeći mladi muzičar u Švajcarskoj, a 2021. je na konkursu u Rimu nagrađen specijalnim priznanjem fondacije Cuomo.
Iste godine objavljen je njegov prvi kompakt disk sa delima Modesta Musorgskog i Morisa Ravela.

Stručna kritika njegov pijanizam definiše kao „strasni, sa enormnim emocijama koje izviru iz njega”, a opisan je kao „tehnički superioran i izrazito muzikalan pijanista”.

Najvažniji događaji poslednje sezone jesu koncert poslednjeg dana „Menjuhin festivala“ u Gštadu (Švajcarska) i debi sa orkestrom Musikkollegium Winterthur, jednom od najstarijih muzičkih institucija u Evropi.


Dirigent Srboljub Srba Dinić potiče iz porodice sa dugom muzičkom tradicijom.
Studirao je klavir i kamernu muziku u Beogradu – FMU, a dirigovanje u Bonu i Skoplju.

Međunarodnu karijeru je počeo 1995. godine u Bazelu i Bonu, sarađivao je i sa svetski uglednim simfonijskim orkestrima Drezdena, Minhena, Hamburga, Štutgarta, Bazela, Bolonje, Šangaja, Valensije, Verone, Beogradskom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom.

Od 2015. godine sarađuje sa festivalom klasične muzike reditelja Emira Kusturice na Mokroj Gori.

Tokom karijere nastuipa je sa zvezdama svetske operske i koncertne scene, i sa domaćim umetnicima: Željko Lučić, Milijana Nikolić, Nemanja Radulović, Aleksandar Madžar, Radovan Vlatković, Roman Simović.

Od velikih imena strane scene, tu su sledeći umetnici: Anna Netrebko, Diana Damrau, Agnes Baltza, Silvia dalla Benetta, Liana Aleksanian, Ramon Vargas, Salvatore Licitra, Carlo Colombara, Franzisco Araiza, Michael Volle, Leticia Moreno, Juri Bašmet, Narek Aknazarijan, sa kojima je imao brojne turneje, gala koncerte i operske produkcije u više od 20 zemalja širom sveta.
Istaknuti dirigent 2001. postaje prvi kapelmajstor u operi u Bernu, a od 2004-2013. deluje i kao šef-dirigent. Od 2007-2011. godine je bio i na funkciji muzičkog direktora te kuće.


U periodu od 2013-2019. delovao je kao umetnički direktor i šef-dirigent “Teatro de Bellas Artes” u Meksiko Sitiju, dok je od 2014. do 2019. godine bio šef-dirigent kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa.

Gostovao je u mnogim operskim kućama širom Evrope i sveta, među kojima su Državna opera iz Štutgarta (2006-2009), “Teatro Massimo” iz Palerma (2009-2011), “Savonlinna Festival” u Finskoj (2009 2011), “Aalto Theater” iz Esena (2012 2014), Opera u Braunšvajgu, gde je od 2017. na poziciji generalnog muzičkog direktora i šefa-dirigenta državnog orkestra i opere, zatim opere u Zagrebu, Beogradu, Rovigu i druge.

Debitovao je 2019. godine na scenama “Teatro Colón” iz Buenos Ajresa i “Semperoperi” iz Drezdena.

Simfonijski orkestar RTS danas je moderni ansambl, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, a repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature, kao i muzika popularnih žanrova.


Foto: Aleksandra Ignjatović3
BETI ĐORĐEVIĆ / Kombank Dvorana /
19. februar


Čuvena džez pevačica Beti Đorđević proslaviće jubilej – 50 godina karijere u subotu, 19. februara u Velikoj sali Kombank Dvorane sa specijalnim gostima – glumica Tanja Bošković, džez muzičar Jovan Maljoković i umetnički ansambl “Stanislav Binički”.

Pod sloganom ’’Neka srce kuca jače’’, što je jedan od njenih najvećih hitova iz 1975. godine, Beti priprema nastup kojim će obeležiti pet decenija uspešne karijere, taman da zapeva i – “Krenimo ljubav ispočetka”, i kako najavljuju organizatori, sve je spremno za predstojeći subotnji koncert.

Beti Đorđević, zvezda festivala “Beogradsko proleće” od pre nekoliko decenija, rešila je da publici pokloni specijalnu set listu koja na najbolji način predstavlja njenu plodnu karijeru dugu pet decenija.
Biće to spektakl nastup kao mešavina više žanrova: džez, pop, soul, bluz i pružiće prisutnima jedinstven doživljaj koji se retko viđa i čuje na današnjim koncertima.

Poznata po vrhunskom rasponu vokala, poznata pevačica priznaje da ipak ima tremu pred ovaj koncert, koji će biti uvod u obnovljeni festival “Beogradsko proleće” planiranog za 29. april upravo u Kombank Dvorani.


Tanja Bošković – foto Želimir Kovačina
Orkestar “Stanislav Binički”
Jovan Maljoković – foto – Nebojša Babić
’’Nije lako pripremiti šou koji obuhvata pola veka karijere – preda mnom je veliki izazov i ogromna odgovornost. Želim da publika uživa u svakom tonu i da ovo bude jedan od onih koncerata koji se pamte”, izjavila je Beti i najavila da će pored svojih najvećih hitova, izvesti i numere koje je stvarala za druge autore.

Kako je nadahnuto naglasila, posebno zadovoljstvo joj predstavljaju gosti koji će joj se pridružiti na bini – Tanja Bošković, Jovan Maljoković i umetnički ansambl “Stanislav Binički”.

Beti Đorđević je poslednjih godina bila veoma aktivna sa koncertima u Beogradu, tako da je publika mogla da je vidi u prestoničkim klubovima “VOX Blues club”, “Bluz I Pivo”, ustanovi “Božidarac” i mnogim drugim prostorima.

Koncert se održava u skladu sa epidemiološkim merama Vlade Republike Srbije – obavezne maske na licu i distanca, a za ulazak je potrebna samo – ulaznica.


Foto: Aleksandra Ignjatović
Orkestar “Stanislav Binički”4

HUMANITARNI KONCERT „DETE OD SNOVA“
20. februar / Kombank Dvorana/


Veliki pevaju za male borce


Udruženje „Uvek sa decom“ u saradnji sa Bojanom Mašković organizuje humanitarni koncert „Dete od snova“ 20. februara od 18h u Kombank dvorani.

Kako navode iz tog udruženja, svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka, a da bi njima i njihovim porodicama olakšali teške dane, neophodno je obezbediti Roditeljski kutak gde će u pauzama između terapija moći što kvalitetnije da provedu vreme.

Zbog toga je udruženje „Uvek sa decom“ pokrenulo akciju prikupljanja sredstava za kupovinu stana koji će biti na raspolaganju deci i roditeljima, a deo sredstava će biti prikupljen i na humanitarnom koncert koji će realizovati Bojana Mašković sa kolegama pevačima i glumcima.

Da mali borci pobede teške dane i ostvare svoje snove pomoći će im dramski i muzički umetnici velikog srca: Momčilo Bajagić Bajaga, Dejan Cukić, Boris Režak, Nenad Knežević Knez, Bojana Stamenov, Saška Janković, Bojana Mašković, Daniel Kajmakoski, Saša Kovačević, Dušan Svilar, Ana Bebić, Igor Simić, Bojan Marović, Branislava Podrumac, Filip Pat, Slobodan Boda Ninković, Mina Lazarević, Žarko Stepanov, Stojan Đorđević, Mateja Popović i drugi.

Među učesnicima će se naći i plesni baletski ansambl na čelu sa Milanom Gromilićem, najveći dečji hor iz Vojvodine „Iskončići“, a svoje stihove posvećene koncertu „Dete od snova“ podeliće sa publikom i pesnik Marko Milošević.

Autorka Bojana Mašković je pesmu „Dete od snova“ poklonila udruženju „Uvek sa decom“ sa željom da se podstakne doniranje sredstava slanjem sms poruke 7175 na broj 7175, kao i gledanje spota na You Tube kanalu IDJ Kids, jer je sav prihod od pregleda takođe namenjen udruženju.

Veliki nastupaju za male borce, da teški dani ostanu iza njih i zato kupite kartu da čujete hitove omiljenih muzičara, a ujedno i pomognete deci kojoj je pomoć najpotrebnija.

Ulaznice za humanitarni koncert “Dete od snova” po cenama od 1.000, 1.500 i 2.000 dinara, mogu se kupiti na blagajni Kombank dvorane.

Ulaz za decu do 7 godina je besplatan, a za decu od 8 do 12 godina cena ulaznice je 800 dinara.


Osim Beograda, planirana su i dva koncerta po Srbiji – Novi Sad i Niš, i to na isti datum – petak, 18. februar:

1) Džez i etno pijanista – klavijaturista Vasil Hadžimanov sa svojim bendom će imati celovečernji nastup u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu.

Umetnik je upravo imao premijeru novog domaćeg filma za decu “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića, za koju je komponovao izuzetnu muziku.
Takodje, njegove melodije ste mogli čuti i u veoma mističnoj serriji, psihološkoj drami – „Dug moru“ iz dve sezone.

Nedavno je imao koncert sa ruskim kolegom – jazz etno saksofonistom Olegom Kirejevim u klubu Novi BitefArtCafe, i veoma je tražen po celoj Srbiji i u regionu, na raznim festivalima, manifestacijama ili solo večerima.


2) Alternativni rok sastav “Repetitor” održaće nastup iste noći (18.02.) u poznatom rock klubu “Feedback” u Nišu.
Oni su jedan od najuspešnijih muzičara alternativne struje, koji su često nastupali na nekoliko važnih festivala u Srbiji – Beer fest, Arsenal fest, EXIT i mnogi drugi.Ivan Makragić

TANJUG / Music PocketReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here