Nedeljni kalendar koncerata u Beogradu (28.06.-03.07.): Barbara Pravi, festival “Jazz in the Garden”, Nina Badrić, Marko Louis

Festivali i solo koncerti domaćih i stranih imena u prestonici

0
Reklama

Festivali i solo koncerti domaćih i stranih imena u prestonici


BEOGRAD & SRBIJA, 28. juna:
Francuska šansonjerka Barbara Pravi, festival “Jazz in the Garden”, Oboa fest, hrvatska pop zvezda Nina Badrić, Marko Louis, strani bend “Snarky Puppy” neki su od muzičkih događaja koji će obeležiti predstojeću nedelju (28.06.-03.07.) u Beogradu.

Arsenal fest će biti održan u Kragujevcu od 30.06. do 03.07., ali o njemu ćemo posebno detaljno pisati.


BARBARA PRAVI

28.06. 21.00h
Botanička bašta

Koncert francusko-srpske šansonjerke Barbare Pravi biće održan večeras, 28. juna od 21.00h u Beogradu na sceni Botaničke bašte Jevremovac, u okviru jubilarnog, 30. izdanja BELEF-a.

Mlada umetnica nema još 30 leta, rođena je 10. aprila 1993. u Parizu, najaktuelnija je zvezda savremene francuske šansone, i danas dolazi u Srbiju, zemlju svojih predaka.

Samim tim njeno pravo ime jeste – Barbara Pjević.

Šira muzička publika u Srbiji upoznala je njen rad prošle godine, kada je zastupala Francusku na  takmičenju za Pesmu Evrovizije sa kompozicijom “Voilà” i osvojila zavidno drugo mesto, što beše najbolji plasman Francuske na Evroviziji u poslednjh 20 godina.

Na poznatoj francuskoj ceremoniji “Victoire de la Musique” (Pobeda muzike)proglašena je otkrovenjem 2022. godine.

«Ona preuzima koplje neponovljive Edit Pjaf i baca ga još dalje» rekao je o Barbari kompozitor Andre Manukian, dok su drugi pisali – «Takav talenat rađa se jednom u deset godina”.

Ljubitelji francuske šansone prate njenu karijeru, od početka – 2015. godine, kada je potpisala prvi ugovor za diskografsku kuću “Capitol Records”.

Godine 2016. izabrana je za izvođača muzike u filmu “Hajdi”, snimljenom po čuvenoj knjizi Johane Špiri za decu. Nekoliko meseci kasnije, sa trupom mjuzikla “Jedno leto 44” nastupala je u ulozi Solanž Dijamel, kada je svojom raskošnim glasom oduševila publiku i kritiku.

Barbara tokom 2017. započela je solo karijeru i objavila prvi mini-album “Barbara Pravi” sa kojeg se izdvaja singlž “Pas grandir” (Ne odrasti). Poznati francuski muzičar i glumac Floran Panji zapaža njen talenat i poziva je da mu se pridruži na turneji 2017/2018, kao predgrupa njegovih koncerata.

Osim navedenog mjuzikla, 2019. godine je dobila ulogu u televizijskom filmu “Sveta porodica”, rediteljke Marion Saro, a iste godine objavljuje singl “Malamour” (Pogrešna ljubav).

Drugi mini-album “Reviens pour l’hiver” (Vrati se kad dođe zima) objavila je 2020, koji je sama komponovala sarađivala sa mnogim poznatim umetnicima.
Uporedo piše pesme za mnoge muzičare – Janik Noa, francuski teniser i pevač, Šimen Badi, Žili Zenati, a njen talent se ogledao u vidu ko-autorke tekstova za Dečju pesmu Evrovizije 2019. (Bim Bam Toi) i 2020. (J’ imagine).


Treći mini album takodje izlazi tokom pandemije – “Les Prières” (2021) – Molitve.

Barbara Pravi je simbol mladosti i frankofonije.

Njeno pravo ime je Barbara Pjević i često ističe svoje srpsko poreklo, mada u njoj ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi.

Pesmu “Deda” posvetila je upravo svom dedi, Srbinu koji je želeo budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbegao u Pariz.
Pesma nosi reči ljubavi koje nikada nije smogla snage da uputi toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i ujedno tako dalekoj.

Njegov utopistički pogled na svet često je bio izvor nesporazuma između njih dvoje, a istovremeno je doprineo njihovoj posebnoj vezanosti.
Pažljivo je odabrala svoje umetničko ime Pravi, smatrajući da upravo ta srpska reč ističe njenu autentičnost.Barbara je angažovana na polju borbe za prava žena i jedna je od skoro 40 izvođačica pesme koja je postala himna Pokreta za oslobođenje žena –“Débout les femmes” (Žene, ustajte).

Reč je o adaptaciji na francuski jezik jedne nemačke pesme koje su 1933. komponovale zatvorenice nemačkog logora. Mnoge njene pesme govore o ženskim dilemama, padovima, nemogućnosti da se izbore protiv nasilja ili stereotipa. Takva je pesma “Chair” (Telo) koja peva o proživljavanju abortusa ili “Malamour” (Pogrešna ljubav) o bračnom nasilju.

Potpuno svoja, Barbara Pravi insistira na umetničkoj slobodi.
Njen poslednji album “Ne zatvarajte ptice” snimljen je upravo onako kako je pevačica htela, bez kompromisa i ustupaka pred trendovima i tržištem.

Koncert večeras organizuju festival BELEF i Francuski institut u Srbiji, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Delegacije EU u Srbiji i kompanje MTS Telekom Srbija.

Ova manifestacija na najlepši način obeležava kraj šestomesečnog predsedavanja Francuske Savetom Evropske unije.
MAKSIM VENGEROV I SIMON TRPČESKI
29. jun, Kolarčeva zadužbina u 20.00h

Atraktivan muzički duo koji čine dobitnik nagrade Gremi – violinista Maksim Vengerov i pijanista Simon Trpčeski nastupiće sutra, 29. juna na Kolarcu od 20.00h u okviru CEBEF-ove sezone umetničke muzike „Virtuozi bez granica“.


Nakon trijumfalnih zajedničkih koncerata u Karnegi holu, Barbikan centru i u Pariskoj filharmoniji, velikani klasične muzike garantuju nezaboravan doživljaj i beogradskoj publici, jer kako kaže svetska kritika – njihove interpretacije predstavljaju “vatromet virtuoziteta i emocija”,

Atraktivan program ispunjavaju kompozicije – Sonata za klavir i violinu br. 21 u e-molu, K.304 (Volfgang Amadeus Mocart), Sonata za violinu i klavir br. 1 u f-molu, op. 80 (Sergej Prokofjev), Sonata za violinu i klavir u A-duru (Sezar Frank), Ciganin, rapsodija za violinu i klavir (Moris Ravel).

Maxim Vengerov _ foto Diago Mariotta MendezMaksim Vengerov je dobitnik prestižnih nagrada važnih institucija kao što su Kraljevska akademija za muziku (Velika Britanija), ordeni za zasluge Rumunije i savezne države Sar u Nemačkoj.

Tokom 2012. postao je gostujući profesor Triniti koledža u Oksfordu, a 2019. je dobio počasni doktorat Kraljevskog koledža za muziku u Londonu i Orden za zasluge u oblasti kulture Dvora Monte Karla.

Vengerov je laureat svetskih nagrada – GREMI za najboljeg instrumentalnog solistu u pratnji orkestra (2003), dve Gramofon nagrade (1994, 1995), Brit nagrada u oblasti klasične muzike (2004), pet Edison nagrada za klasičnu muziku (1995, 1996, 1998, 2003, 2004), dve ECHO nagrade (1997, 2003) i Kristalna nagrada Svetskog ekonomskog foruma (2007).

Umetnik svira na violini Stradivari ex-Kreutzer (1727).
Januara 2020, Maksim Vengerov je postao prvi solo umetnik u rezidenciji radija “Classic FM”, dok je godinu dana kasnije pokrenuo sopstvenu pedagošku onlajn platformu www.maximvengerov.com koju su do sada posetili korisnici iz 170 zemalja i imala je preko 190 miliona pregleda.

Simon Trpčeski – photo B Ealovega – KulturOpMiljenik beogradske publike – istaknuti makedonski pijanista Simon Trpčeski, izgradio je reputaciju zahvaljujući svom moćnom virtuozitetu i dubokoj ekspresivnosti, kao i harizmatičnom scenskom nastupu. U dosadašnjem toku karijere Trpčeski je sarađivao sa više od 100 orkestara na četiri kontinenta i nastupao na najprestižnijim koncertnim scenama u svetu.

Simon Trpčeski je ostvario uspešnu saradnju sa diskografskim kompanijama – EMI Classics, Avie Records, Wigmore Hall Live, Onyx Classics i Linn Records.

Novi kompakt disk “Variations” je objavio nedavno, u proleće 2022. i dobio je izvanredne ocene svetske muzičke kritike.

Posvećen širenju makedonske kulture i umetnosti, Trpčeski je pokrenuo projekat “MAKEDONISSIMO” kako bi publiku širom sveta upoznao sa bogatstvom makedonske narodne muzike, u koktelu sa harmonskim jezikom i savremenim džezom.

Ovaj projekat je sa velikim uspehom predstavljen i u Beogradu, u okviru CEBEF-ove sezone umetničke muzike, decembra 2018. godine.

Bio je umetnik nove generacije BBC od 2001. do 2003. godine i dobitnik je nagrade za najuspešnijeg mladog umetnika koju mu je dodelilo Kraljevsko filharmonijsko društvo iz Londona (UK).

Vengerov-and-Trpceski-foto Barbican
OBOA FEST
28.06. – 01.07.


Ovogodišnji “Oboa Fest” slavi svoju 5. godinu postojanja i održava se od 28. juna do 1. jula, a tema je „Cvetanje oboe“.
Kao mali jubilej, okupljena je značajna zajednica domaćih i inostranih oboista, koji čekaju kraj juna i festival na kome mogu da uče od najpoznatijih svetkih profesora i umetnika.


Biće priređeni majstorski časovi ili „masterkals“ kao i dva besplatna koncerta u sali Beogradske filharmonije: gost iz Francuske, oboista Žan Luj Kapecali će 29. juna u 20 časova održati koncert koji će biti poseban po tome što će predstaviti razvoj – instrumenta oboa od početka do današnjih dana, kada će nakon koncerta,biti upriličen susret publike i umetnika.

Taj koncert će biti realizovan uz saradnju sa domaćim umetnicima – oboistkinjom Sanjom Romić, oboistkinjom Ivanom Dakić, fagotistom Nemanjom Mihailovićem, čembalistkinjom Jovanom Topalov i pijanistom – Markom Bogdanovićem.
Gost Oboa Festa biće proizvođač oboe Buffet Crampon iz Pariza, čiji će umetnik, oboista iz Francuske, spomenuti Kapecali voditi majstorski kurs.

Narednog dana 30.juna, takođe besplatni koncert održaće mladi oboisti Srbije uz klavirsku saradnjunavedenog muzičara – Marka Bogdanovića. 

U petak 01. jula u 12 časova polaznici majstorskog kursa Oboa Festa zajedno će, kao ansambl oboa, odsvirati zanimljiv program koji su pripremali u toku kursa sa profesorom Kapecalijem. Koncert se održava u dvorištu muzičke škole „Vladimir Đorđević“, uz podršku opštine Zvezdara.

Biće dodeljena i nagrada „Ljubiša Petruševski“ najboljem i najperspektivnijem polazniku Oboa festa, koja se sastoji od plakete, novčanog iznosa, kao i nastupa na sledećem Oboa festu. 
Ove godine navršava se 20 godina od smrti Ljubiše Petruševskog, dugogodišnjeg profesora oboe na beogradskoj Akademiji umetnosti koji se celog života zalagao za razvoj oboističke škole u Srbiji.

Organizacioni tim – Oboa Festa čine: Ivana Dakić, Sanja Romić i Petar Vucelić.


Jean Louis CapezzaliNINA BADRIĆ
30. jun i 1. jul
BitefArtCafe Summer stage
Kalemegdan, Teniski tereni

Pop muzičarka, pevačica Nina Badrić iz Hrvatske ponovo stiže u Beograd i na isto mesto kluba BitefArtCafe Summer stage na Kalemegdanu kod Teniskih terena, na dva rasprodata koncerta – 30.06. i 01.07., da zadivi publiku – svoje fanove velikim hitovima.

Za vreme pandemije, Nina je pevala upravo samo u ovim prostorima Beograda, i obavezno su joj nastupi redovno rasprodati na ovom mestu.

Takodje, osim na Letnjoj sceni, Badrićeva je pevala i u Zimskom Bitefu, i odnosno u drugom klubu Novi BitefArtCafe, a u normalnom stanju pre pojave korona virusa, pop dama je nastupala jednom u Beogradskoj Areni na koncertu sa gostima od puna tri sata, i nekoliko puta je punila Sava centar.
U regionu je takodje veoma tražena, kao i u rodnoj Hrvatskoj.

MARKO LOUIS
30.06. Silosi Beograd


Popularni umetnik Marko Louis imaće novi beogradski koncert 30.06. na lokaciji pod vedrim nebom – Silosi Beograd.

U periodu kad je koncertna sezona stala upravo zbog korona virusa, solo etno pop muzičar Marko Louis je bio vrlo kreativan i objavio prvo četvrti autorski studijski album “Sloboda” (2020, Lampshade Media), a onda je sve iznenadio sa novim albumom dečjih pesama – “Ja se zovem slon”, kao i sa dve numere inspirisane filmom i TV serijom – “Nečista krv” Milutina Petrovića.


Došlo je vreme da se nove pesme uživo predstave publici širom regiona tako da je Marko započeo uveliko regionalnu turneju „Freedom tour by Tuborg” i već je imao prvi koncert 10. juna u Nišu, u Dvorištu Univerziteta, Banovina.

Za beogradski koncert Marku će se na pozornici pridružiti i njegove drage kolege Lena Kovačević, Aleksandra Denda, Stefan Shy Maljković (takmičar aktuelnog IDJ show-a), a atmosferu će prvo zagrejati Markov prijatelj, muzičar Petar Z.
Naravno tu je uvek i Markova sestra, Maja Louis, sa kojom će izvesti nekoliko zajedničkih pesama, među kojima je i skoro objavljena obrada velikog hita “ Gde nestaše one pesme stare” njihovog tate Ljubiše Stojanovića Louisa.
Hiper produktivni Marko sprema i novi, 5. album “Beskraj 2 “ koji planira da objavi do kraja 2022. godine.

Posle sedam godina pauze ponovo se održava festival “Sunčane skale” u Herceg Novom na kom će se  Marko predstaviti sa novom pesmom “Bonita” upravo večeras, 28. juna.

Posle beogradskog koncerta Marko stiže u Kraljevo na Jazz festival 1. jula, i u međuvremenu ga očekuju koncerti širom regiona.

Podsetimo, poslednje koncerte u Beogradu Marko Louis je imao za vreme pandemije – iste večeri dva nastupa u Kombank Dvorani, novembra 2020, onda na leto 2021. dva koncerta na Kalemegdanu – klub BitefArtCafe Summer stage i na Platou kod Pobednika, u organizaciji CEBEF-a.
Festival JAZZ IN THE GARDEN
02.07. i 03.07.
Botanička bašta “Jevremovac”
Vasil Hadžimanov, Marčelo, Skaj Vikler, Jelena Jovović, Ivana Vukmirović Manivi

Dva dana vrhunske muzike u centru Beograda očekuje publiku – ljubitelje džeza u drugom izdanju festivala – manifestacije “Jazz in the Garden” 2. i 3. jula u Botaničkoj bašti „Jevremovac”.

U Beograd dolazi berlinski sastav “Jazzanova Live”, a najpoznatijim domaćim džez muzičarima na festivalu Jazz in the Garden će se pridružiti se poznati reperi Marčelo – Marko Šelić i Skaj Vikler – Đorđe Miljenović.

Na prvom beogradskom džez festivalu na otvorenom, Jazz in the Garden u drugom izdanju biće održano čak 14 koncerata na tri bine.

Najveće iznenađenje poslednjih decenija na domaćoj džez sceni, festival koji je prošle godine preko noći osvojio publiku i muzičare i doveo u bajkoviti ambijent beogradske Botaničke bašte 7.000 posetilaca, na putu je da stane u red renomiranih muzičkih dešavanja u Beogradu i Srbiji.

JAZZANOVA, photo ©BfF-Philipp-JesterUz mnoge najpoznatije domaće džez muzičare, pred publikom će ove godine na Jazz in the Garden nastupiti i proslavljeni bend Jazzanova iz Berlina.

Od prvog trenutka kada su se 1995. godine okupili kao grupa di-džejeva nije postojao šablon za to šta će Jazzanova u budućnosti biti. U svakoj fazi postojanja morali su da smišljaju nova pravila, ne držeći se samo jednog formata ili zvuka. Delujući kao DJ kolektiv, producentska kuća, plodni remiks tim i uzbudljivi kao live band, spajajući klupsku muzičku scenu i velike koncerte, Jazzanova Live donosi u Beograd autentični spektakl oslonjen na muziku sa njihovog najnovijeg albuma „The Pool“ za koji kritika kaže da je najzreliji i najzanimljiviji do sada.

I svi drugi koncerti, koji će se održavati istovremeno na tri bine, biće u znaku vrhunske muzike i dobre zabave. Jedna od najvećih zvezda savremene domaće džez scene, Jelena Jovović će sa bendom Jazz Junction, u kojem se nalazi i Vasil Hadžimanov, predstaviti kompozicije sa albuma „Heartbeat“.


Jazz in the Garden 2021. foto Ivana ČuturaSaksofonista Max Kochetov, čiji je nedavno objavljeni album „Altered Feelings“ za italijansku kuću A.Ma Recordsdobio vrhunske ocene kritike, nastupiće sa svojim kvartetom, a kao specijalni gost pridružiće im se popularni reper i pisac Marčelo.


Još jedna domaća hip-hop i rep zvezda Skaj Vikler, deo trija “Bad Copy”, sada kao solista,uveliko istaknut i kao roker sa svojim pravim imenom Đorđe Miljenović, biće prisutan na na velikom stejdžu uz bend Manivi pevačice Ivane Vukmirović Manivi.

I grupa Naked, koja donosi uzavrelu muzičku fuziju balkanske muzike i džeza, takođe će predstaviti novi album „Srećna tuga“. Proslavljeni basista Nenad Vasilić nastupiće sa triom u kojem su pored njega harmonikaš Marko Živadinović i austrijski saksofonista Romed Hopfgartner, a svoj novi album „Third Country“ predstaviće i pijanista Dragan Ćalina sa kvartetom koji je sastavljen od najuzbudljivijih mladih džez muzičara Srbije danas.

Vladimir Maričić predvodiće kvartet sastavljen od izvanrednih domaćih džez muzičara, dok će trubač Ivan Radivojević, najveća mlada nada aktuelne džez scene Srbije, nastupiti oba dana sa bendom sastavljenim od učenika Muzičke škole Stanković.

Jazz in the Garden 2021. foto Ivana Čutura


Saksofonista Uglješa Novaković sa kvintetom će predstaviti album „Tales From the Past“, a Bosque Sound Community mladog basiste Miloša Bosnića doneće ambijentalne zvuke ovdašnje altenativne džez scene.


Na jednoj od bina nastupiće i vrhunska beogradska klupska atrakcija bend Supersi, a konačno će James Brown Tribute Belgrade odati muzičku posvetu nekrunisanom kralju fank zvuka, koji je jednom gostovao i u Beogradu (Sava centar) pred kraj karijere i života.

Prošle godine ulaznice za dva dana festivala bile su rasprodate znatno pre nego što je čitav ovaj letnji festivalski vatromet muzike počeo, a organizatori veruju da će i sada biti tako.

Oba dana koncerti počinju u 16:00h, a ulaz za posetioce biće otvoren od 15:30 časova.
FIVE FINGER DEATH PUNCH
predgrupa: HOLLYWOOD UNDEAD
02.07. Stadion Tašmajdan

Jedan od trenutno najpopularnijih hevi metal bendova u svetu FIVE FINGER DEATH PUNCH po prvi put u svojoj karijeri održaće koncert u Beogradu – 2. jula 2022. godine na stadionu Tašmajdan. Beograd je jedini grad u regionu gde će FFDP nastupiti u okviru nove evropske turneje, koja uključuje festivale i arene 19 gradova u 16 zemalja širom kontinenta.

Grupu uvek prati retko gde viđena pirotehnička predstava. Iako postoje tek nešto više od 15 godina, vrlo brzo su se popeli na sam vrh svetskih top lista, tako da su već sada na drugom mestu najvećih umetnika u hard-rock prostoru, iza Metalike.

Njihove pesme imaju neverovatnih 7,6 milijardi strimova, a video zapisi više od 3 milijarde pregleda. Na poslednjoj turneji su rasprodali arene širom sveta, tako da je njihovim koncertima prisustvovalo više od milion ljudi. Do sada su se njihove pesme 12 puta našle na prvom mestu top liste U.S. Rock radija, a poslednji u nizu je singl “Darkness Settles In” (2021).

Od njihovog debi albuma “The Way of the Fist” 2007. godine, bend je izdao šest uzastopnih albuma koji su dobili zlatni ili platinasti sertifikat od strane RIAA, a dva puta su se našli na vrhu liste Greatest Hits albuma.
Osvojili su prestižnu nagradu Soldier Appreciation Award koju dodeljuje Udruženje vojske Sjedinjenih Američkih Država, a ova čast je dodeljena samo jednom umetniku pre njih, Elvisu Prisliju.

Njihovo najaktuelnije izdanje “F8” bilo je na prvom mestu rok top mejnstrim lista širom sveta – Amerike, Austrije, Australije, Kanade, Finske, Nemačke, Švedske, Švajcarske, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja. Na ovom albumu se nalaze neki od njihovih najvećih hitova „Inside Out”, „A Little Bit Off”, „Living The Dream” i „Darkness Settles In”.HOLLYWOOD UNDEAD – PETORKA POD MASKAMA


Najpoznatiji rap rock bend Hollywood Undead nastupiće 2. jula 2022. na stadionu Tašmajdan, kao predgrupa benda Five Finger Death Punch, tako da će publika tokom jedne večeri moći da uživa u dva koncerta svetski poznatih bendova.

Hollywood Undead je dobro poznat beogradskoj publici koju su oduševili na svom prvom koncertu u Beogradu 2018. godine. Poznati su po originalnim maskama i veoma energičnom nastupu, koji će biti prava uvertira za hevi metal senzaciju FFDP, koji će po prvi put nastupiti u Srbiji i ovo će biti jedini njihov koncert u regionu.

Bend je osnovan 2005. godine, a sa neviđenim uspehom su krenuli ka mejnstrim dominaciji ispod radara i njihova debi pesma “Swan Songs” je već 2008. godine postala platinasta. Svi koncerti na poslednjoj turneji, tokom koje su nastupali na četiri kontinenta, su bili rasprodati.

Zajedničko za FFDP i Hollywood Undead su specifični scenski nastupi koji predstavljaju velike pirotehničke predstave i zato su oni idealna kombinacija za spektakl koji očekuje publiku na Tašmajdanu 2. jula 2022. godine.SNARKY PUPPY
3. jul
u 22.00h
BitefArtCafe Summer stage
Kalemegdan, Teniski tereni


Nakon 2019. godine kada su svirali premijerno u Srbiji na sceni Hale sportova na Novom Beogradu, džez funk bend “Snarky Puppy” ponovo dolazi u Beograd.

Posle skoro 2.000 koncerata, 13 albuma, 4 Gremi nagrade, 8 JazzTimes and Downbeat nagrada i više od 20 članova benda koji su se rotirali skoro deceniju i po, činilo se da je sastav Snarky Puppy spreman da malo uspori i uživa u muzičkoj vožnji. Ali nakon svog poslednjeg albuma “Live At The Royal Albert Hall” koji je osvojio Gremi, bend radi sve osim usporavanja.
Svaki od bivših članova je krenuo i u svoju solo karijeru pored toga što rade kao prateći muzičari sa raznim umetnicima širom muzičkog spektra,

U svojoj 18. godini postojanja bend je sve više fokusiran na stvaralaštvo nego ikada do sada.
Uspeh koji je grupa postigla otvorio je vrata novim kreativnim mogućnostima: sopstvenoj izdavačkoj kući, saradnji sa velikim spektrom umetnika, prilike za sviranje u nedovoljno pokrivenim regionima, svoj godišnji muzički festival i još ambicioznije projekte snimanja.


Nedavno, tokom marta, objavili su svoj 14. studijski album “Empire Central”, bezuslovno ljubavno pismo Dalasu, mestu gde je sve počelo 2004. Snimano pred publikom uživo tokom 7 dana, ovo je sigurno njihov najambiciozniji i najveći projekat do sada.

Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here