Nedelja ruskog filma u Pančevu i važna izložba o piscima od 7. do 11. juna

PET FILMOVA U PET DANA KAO PRESEK MODERNE I KLASIČNE RUSKE KINEMATOGRAFIJE

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoPET FILMOVA U PET DANA KAO PRESEK MODERNE I KLASIČNE RUSKE KINEMATOGRAFIJE


PANČEVO, 4. juna: Kulturna manifestacija “Nedelja ruskog filma u Pančevu”, koja se održava četvrtu godinu za redom, biće organizovana od 7. do 11. juna u prostoru Čitaonice Gradske biblioteke u Pančevu, javili su organizatori.

Na repertoaru će biti četiri ruska filma i jedno ostvarenje sovjetske kinematografije, a isti dan kada počinje filmska revija, biće otvorena i izložba “Književnička četa”, koja će trajati do 20. juna.

   Ljubitelji filma imaće priliku da pogledaju naslove jednom dnevno – ratni “Podolski kadeti” (2020) reditelja Vadima Šmeliova, komedija “Pet nevesti” (2011) Karen Oganesian, istorijski špijunski “Turski gambit” (2005) Džanika Fajzieva, prema istoimenom romanu, klasik “Neverovatne dogodovštine Italijana u Rusiji” (1974) Franka Prosperija i drama ”Car” (2009) Pavela Lungina.

  Izložba “Književnička četa” je posvećena Četi pisaca, ali u širem značenju tih reči, kako navode organizatori izložbe iz Gradske biblioteke Pančevo.
    U okvire ove postavke neće ući samo onih 80 pisaca koji su se u jesen 1941. uputili na ratište da brane Moskvu, nego i svi sovjetski pisci, koji su se borili za otadžbinu sa perom u rukama, a neretko i mitraljezom.

    Tu spadaju svi književnici koji su pružali otpor Gebelsovoj propagandi, koji su ostavili svoje rodne kuće i porodice, kako bi završili u evakuaciji, koji su poginuli pred Moskvom, Staljingradom ili Kenigsbergom.
    To su oni pisci koji su se smrzavali u opkoljenom Lenjingradu i oni, koji su došli do Berlina, kako bi videli trijumf i posvedočili pobedi sovjetskih trupa.

    Pokrovitelj Nedelje ruskog filma je Ruski centar za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogradu, dok je organizator sama Gradska biblioteka uz Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Slovenska unija”. 
Beleška o izložbi
SA PEROM NA PUŠCI

Obično je stvaralački put vodio od novinarstva ka književnosti, ali sa “Četom pisaca” sve je bilo drugačije – rat je primorao književnike da postanu novinari. Ugledanjem na glavnog urednika novina “Krasnaja zvezda” Davida Ortenberga razvila se praksa uključivanja pisaca u novinarski rad. Među ratnim dopisnicima tih godina bili su Konstantin Simonov, Andrej Platonov, Vasilij Grosman, Aleksandar Bek, Mihail Šolohov, Olga Bergoljc, Vsevolod Višnjevski, Ilja Erenburg i mnogi drugi.

Na desetine novina je svakodnevno objavljivalo sovjetskim građanima najnovija dešavanja. Špalte novih brojeva novina “Pravda” svake noći dostavljane su u opkoljeni Lenjingrad, kako bi njegovi stanovnici mogli da pročitaju novi broj u isto vreme, kada i Moskovljani.

Svaki dan u Moskvi, Lenjingradu i Samari bili su lepljeni plakati “Okna TASS”, putem radija je prenošen pregled premeštanja sovjetskih i protivničkih trupa, frontovske redakcije novina su puštale u etar i štampu brojeve u terenskim uslovima.

Hiljade reportaža, beležaka, obraćanja i proglasa činili su celovitu informacionu sliku, koja je podizala borbeni duh boraca, ali i običnih ljudi. U delima nastalim krajem četrdesetih godina i posvećenim Velikom otadžbinskom ratu, još uvek se mogla čuti radost pobede. Već kroz nekoliko godina (50-ih godina 20. veka) u delima radost zamenjuju tuga i zamišljenost.

U novim pripovetkama i romanima o ratu na prvom mestu nije pobeda nad neprijateljem, već sam vojnik, njegova svakodnevica, njegov unutrašnji svet. U delima se doseže potpuno druga psihološka dubina teksta. Pojavljuju se novi pisci: Viktor Njekrasov, Vasilj Bikov, Konstantin Vorobjov, Jurij Bondarev. Poznate su reči V. V. Bikova:Svi smo mi izašli iz `Rovova` Njekrasova”, koje govore o početku nove etape poimanja minulog rata, pre svega, kao velike ljudske tragedije.

Izložba se sastoji iz dva dela. Prvi deo predstavlja osnovne putokaze. Ha nekim plakatima su predstavljene ključne tačke, koje daju osnovni hronološki pregled ratnih dešavanja. Sa njima se prepliću i sudbine pisaca koji su učestvovali u njima. Pisaca je predstavljeno malo, samo 16.

Zadatak ove izložbe nije u tome da predstavi sve pisce koji su bili na frontu (što je i nemoguće, jer ih je bilo nekoliko stotina), nego da osvetli podvig sovjetskih pisaca. Kao dopuna poslužiće tri plakata posvećena fotografima: Sergeju Strunjikovu, Jakovu Rjumkinu i Viktoru Tjominu, iz čije perspektive mi i danas možemo da vidimo tu žalosnu, ali ujedno i junačku stranicu istorije naše zemlje.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket