Nedelja italijanske kulture u Novom Sadu od 20. do 26. maja: koncerti, filmovi, predstave, izložbe

Atraktivna ponuda raznovrsnog umetničkog sadržaja

0
Reklama

Atraktivna ponuda raznovrsnog umetničkog sadržaja

NOVI SAD, 18. maja – Manifestacija “Nedelja italijanske kulture u Novom Sadu” koja nudi bogat kulturni program, biche održana od 20. do 26. maja, saopštila je direkcija te smotre.  

Projekat se realizuje povodom jubilarnog 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, gde će Italija biti zemlja – partner.  

Prema planu, biće priređen veliki broj programa posvećenih italijanskoj kulturi u različitim oblastima, kao što su – muzika, igra, pozorište, film, lingvistika. Detaljan program svih sedam dana trajanja festivala, dostupan je na samom sajtu beogradskog Italijanskog instituta za kulturu.  

Koncert na otvorenom – „Noć tarante – Ritam i strast Apulije“ biće održan u subotu, 20. maja od 20.00 časova na platou ispred Kulturne stanice Svilara, gde će nastupiti orkestar, dva pevača i troje igrača. „Noć tarante“ je najveći festival u Italiji i jedna od najznačanijih manifestacija posvećenih narodnoj kulturi u Evropi.  Program kombinuje etno muziku, rok, džez i simfonijsku muziku, a ulazak na ovaj koncert je – slobodan. 


Drugi koncert „Piano & Movies” italijanskog pijaniste Roberta Turina, organizovan u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, održaće se u ponedeljak, 22. maja (20.00h) takodje u Kulturnoj stanici Svilara. Program ovog pijaniste predstavlja omaž velikim divama i slavnim ličnostima iz oblasti filma, kao i originalnu transkripciju za klavir muzike koju je italijanski kompozitor Nino Rota napisao za antologijski film „Kazanova“ reditelja Federika Felinija. 

Omaž umetnosti Italije biće priređen od 20. do 26. maja na Petrovaradinskoj tvrđavi u Muzeju grada Novog Sada izložbom „Italijanska umetnost na Tvrđavi“. Postavka obuhvata slike italijanskih autora iz Zbirke strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada.

Na Katedri za italijanske i iberoameričke studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu 20. i 21. maja će se realizovati međunarodna konferencija „Italijanski jezik, književnost, istorija i kultura. Susreti u stvarnom, virtualnom i imaginarnom prostoru“. 

Naravno, na programu uvek ima mesta i za savremenu kinematografiju: festival “Dani italijanskog filma” odredjen je od 21. do 25. maja u Kulturnom centru Novog Sada.
Program obuhvata 11 filmova savremene produkcije koji će biti prikazani u originalnoj verziji na italijanskom jeziku sa titlovima na srpskom, a ulaz je besplatan.  


Taranta, foto Brunosergio


Taranta, foto Alessio Riso
Književni resital u vidu pozorišne predstave „Nepostojeći vitez“, prema istoimenom romanu Itala Kalvina, odigraće se u utorak, 23. maja u Pozorištu mladih.

Producent predstave je Enriko Kareta, a režiju potpisuju Amandio Pinjeiro i Džim Kalder.


Glumac švedskog porekla Jakob Olesen sam tumači apsolutno sve likove u ovom Kalvinovom književnom delu. Adaptaciju teksta su uradili Frančesko Nikolini i sam glumac Jakob Olesen, dok su u ekipi još kostimograf Margaret Rejvud, dizajner svetla i zvuka Fabricio Đometi.

Predstava se izvodi na italijanskom jeziku sa titlovima nastalim adaptacijom izdanja na srpskom jeziku „Nepostojećeg viteza“, trećeg romana trilogije „Naši preci“ Itala Kalvina, koje je u prevodu Ane Srbinović objavila izdavačka kuća “Paideia” (2007).  

 Kompletan program organizuje Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Ambasadom Italije i mnogim saradnicima koji učestvuju u realizaciji Nedelje italijanske kulture u Novom Sadu: Kancelarija ICE u Beogradu, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Kulturna stanica Svilara, Muzej grada Novog Sada, Kulturni centar Novog Sada, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Pozorište mladih, Fondacija „Noć tarante“. 


Taranta, foto BrunosergioReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here