“National Geographic” će premijerno emitovati 18. septembra emisiju o Srbiji iz serijala “Evropa odozgo”

Širom sveta publika će gledati lepote naše zemlje

0
Reklama


Širom sveta publika će gledati lepote naše zemlje


BEOGRAD, 12. septembra (Tanjug) – Srbija je dobila ekskluzivnu emisiju na kanalu “National Geographic”, koja će biti emitovana u nedelju, 18. septembra od 22 sata, u okviru premijerne 4. sezone serijala “Evropa odozgo”.

Neverovatni snimci iz vazduha odvešće publiku širom sveta u magičan let iznad Subotice, Specijalnog rezervata “Zasavica” u Mačvi, drevne tvrđave Golubac, modernog Beograda na vodi, iznad Zlatibora i spomen-kompleksa “Kadinjača”, sve do “prestonice paprike”, sela Donja Lokošnica, navode iz produkcije TV serijala.

Televizija “National Geographic” ponovo “uzleće” u nebo kako bi sa gledaocima podelila spektakularnu panoramu “Evrope odozgo”, i ovog puta novi ciklus počinje epizodom posvećenoj Srbiji, te je naziv – “Srbija odozgo”.Dokumentarac kanala National Geographic – “Evropa odozgo” kroz dosadašnje tri sezone vodio je auditorijum malih ekrana na neverovatna putovanja širom starog kontinenta, od Grčke i Turske na jugu, do nepreglednih prostranstava Skandinavije.

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, ljubitelji geografije i divnih prostranstava imali su prilike da kroz serijal “lete” iznad Holandije, Portugala, Francuske, Nemačke.

Ipak, sada će ceo svet videti kako je naša zemlja veličanstvena kada je kamere snimaju iz vazduha, jer će epizoda posvećena Srbiji biti prikazana širom planete.

Takodje, publika će saznati više o bogatoj kulturi Srbije, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah i savremenim inženjerskim dostignućima.


Snimatelji ove specijalne emisije su bili Dragan Trifunović i Dragan Glišović, inače najbolji i najsigurniji za saradnju sa producentima “National Geographic”, koji su često veoma strogih i visokih standarda u odabiru saradnika.

Snimanje epizode je počelo avgusta prošle godine i zajedno smo sa National Geographic i rediteljem emisije Ivanom Lazićem, prošli kroz našu zemlju u potrazi za najlepšim tačkama”, objasnio je Dragan Glišović, i dodao da “National Geographic” ima svoje standarde koje je trebalo zadovoljiti u pogledu opreme, odnosno modela drona koji je beležio predivne kadrove.


Glišović je rekao da im je reditelj Lazić davao smernice kako bi ti kadrovi trebalo da izgledaju, a njegov kolega Dragan Trifunović se nadovezao da je sada u snimanju epizode o Srbiji bilo problematičnije nego što je to inače slučaj kada National Geographic realizuje serijal, zbog pandemije virusa Kovid 19.
Upravo zbog korone nisu mogli da pošalju svoju ekipu, ali su produkciju uradili najbolje. Mi smo radili ono što bi njihovi producenti i direktor fotografije uradili. Bavimo se dugo ovim poslom i videli smo već Srbiju iz ovog ugla, ali nam je drago da će je sada i ceo svet videti”, ocenio je Trifunović.


Spomenuti snimatelji atraktivne emisije o Srbiji otkrivaju i da su neke lokacije snimljene za dan, na neke su morali da se vraćaju, jer im vremenski uslovi nisu išli na ruku, ili su čekali da životinje poput beloglavih supova dođu na željeno odredište.


Na kraju su ova magična mesta njihovim kamerama zabeležena baš onako kako bi to uradio bilo koji vrhunski svetski snimatelji.
Glišović kao najzanimljiviju priču izdvaja o Bogojavljenju i plivanju mlade devojke – policajke za “časni Krst”, dok je na njegovog kolegu Trifunovića ipak najjači utisak ostavio Slobodan iz Zasavice koji je tamo “napravio čudo”.


Oni smatraju da će svako posle ove epizode o “Srbiji odozgo” imati svoju omiljenu priču ili kadar, mada kažu da je zaista teško izdvojiti najbolji, jer su svi apsolutno čarobni.


Njima je najvažnije što će 18. septembra čitav svet videti svu raskoš Srbije, u bojama proleća, leta, jeseni i zime, i čuti priče “običnih” ljudi koje će ih sigurno ostaviti bez daha.

Četvrta sezona “Evrope odozgo” nudi spektakularan pogled i na najznačajnije kulturne i geografske znamenitosti Bugarske, Rumunije, Škotske, Danske i Belgije, pružajući gledaocima zadivljujuću vizuelnu avanturu sa jednog na drugi kraj našeg kontinenta.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here