Natali Dizdar (na festivalu „Vila“ od 3. do 5. juna): Sloboda danas je osećaj mira, autentičnosti i ljubavi prema sebi

Priča o kulturno umetničkom festivalu “Vila” u Vrdniku od 3. do 5. juna, o singlovima, karijeri, projektu BETI, slobodi, omiljenim heroinama, uzorima – da li ih ima, o pogledu na početke pre skoro 20 godina

0
Reklama
Priča o kulturno umetničkom festivalu “Vila” u Vrdniku od 3. do 5. juna, o singlovima, karijeri, projektu BETI, slobodi, omiljenim heroinama, uzorima – da li ih ima, o pogledu na početke pre skoro 20 godina


NOVI SAD, 28. maja – Bliži nam se prvo izdanje umetničkog festivala „Vila”, i to u jedinstvenom ambijentu Fruške gore u Vrdniku (Fruške Terme Resort), koji će biti realizovan od 3. do 5. juna u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022.

Manifestacija se održava u slavu velike srpske heroine prošlosti, pesnikinje, gitaristkinje, novinarke i borkinje Milice Stojadinović Srpkinje, i publika će imati priliku da uživa u bogatom kulturnom programu ovog porodičnog festivala i to baš na mestu gde je Milica provela veći deo svog detinjstva.


Ovaj jedinstveni festival se održava prvi put, i to u okviru programskog luka „Heroine”, a ujediniće lokalne i svetske umetnice, heroine današnjice, kroz širok spektar muzičkih, pozorišnih i vizuelnih predstava, radionica i gastronomskih događaja.

Naša sagovornica po drugi put za magazin Music Pocket jeste regionalna zvezda – pop muzičarka Natali Dizdar, rodom iz Zadra, koja će nastupati na ovom festivalu zajedno sa ostalim dama iz naših bivših republika – Kaliopi (Makedonija) i Amira Medunjanin (BiH), uz Vojvođanski simfonijski orkestar, koje će nastupima doprineti bajkovitoj festivalskoj atmosferi.  
Dakle, od sevdalinki praćenih klasičnim instrumentima, preko pop žanra, do metal muzike – „Vila” će u Vrdnik dovesti gotik metal vilu Tarju Turunen (nekada pevačica simfonik hevi metal benda “Nightwish”, gostovala nam je više puta u Beogradu i u Novom Sadu – na Exitu), vile klasične muzike – violinistkinju Simon Lamsmu koja nastupa sa orkestrom Kamerata Novi Sad i violistkinju Tabeu Cimerman, četiri vile koje čine bend Warpaint, Jenny from Ace of Base.

O celom festivalu u detalje publika može pronaći na sajtu novisad2022.rs .


Heroine čiji se glas daleko čuje, glumica Anica Dobra i voditeljka Nataša Miljković, čitaće deci bajke i ispričati stare priče u novom ruhu. Osim toga, program za najmlađe obuhvatiće niz radionica, plesnih predstava, književne događaje, koje će deci ulepšati prvi junski vikend.  

Posetioci će imati priliku da uživaju i u teatru jer će Nataša Ninković i Zoran Cvijanović igrati predstavu „Prah”, u režiji mladog reditelja Veljka Mićunovića.
Trodnevni filmski program pod vedrim nebom zabaviće i decu i odrasle, kao što će to biti hit  „Leto kad sam naučila da letim”, prema istoimenoj knjizi Jasminke Petrović, u režiji Radivoja Andrića.  

U tako odabranom ženskom društvu, nalazi se i NATALI DIZDAR, koju smo poslednji put u Srbiji gledali krajem novembra 2021, na samostalnom koncertu u klubu Novi BitefArtCafe.
U ovaj prostor je dolazila i ranije, a sada je njena nova adresa za gostovanje u Srbiji – Vrdnik, Fruška Gora.


Sada smo malo sa njom porazgovarali za Music Pocket, o karijeri, heroinama, uzorima njenog detinjstva, o kreativnosti, o slobodi.

Koncert muzičke dame biće održan u okviru programskog luka „Heroine“ manifestacije i projekta “Evropska prestonice kulture Novi Sad 2022”.

Programski segment „Vila“ u okviru luka „Heorine“ bavi se ženskim stvaralaštvom, podsticanjem i promovisanjem ženske kulture i umetnosti.
Pevačica i kantautorka Natali Dizdar se prvi put u javnosti pojavila krajem 2003. godine kada je učestvovala u hrvatskom muzičkom takmičenju “Story Supernova Music Talents”, gde je ušla u finale i zauzela treće mesto.

Odmah nakon toga izdala je svoj prvi singl „Ne daj“, a do sada je izdala četiri albuma, od čega tri studijska – “Natali Dizdar” (2005), “Pronađi put” (2009), “Iluzije” (2017), kao i live CD “ZKM uživo” (2012) – zapis sa koncerta iz Zagrebačkog kazališta mladih.


Natali je 2011. godine diplomirala na Edukativno – rehabilitacionom fakultetu u Zagrebu gde je stekla zvanje profesora socijalne pedagogije.
Tako da osim muzike, Dizdar ima još jednu važnu profesiju u svojoj biografiji.

Istina, veliki je broj singlova Natali Dizdar i sasvim moguće da je to i sadržaj njene set liste koju će nam otpevati na festivalu “Vila”:

„Ne daj“ (2004)

„Gazio si me“ (2005)

„Svaki put“ (2005)

Zameniću te gorim“ (2005)

„Istina“ (2006)

Naučila sam trik“ (2007)

„Stop“ (2008)

„Stranac“ (2009)

„Ne pitaj“ (2009)

„Mjesecu je dosadno“ (2010)

„Zašto bih ti rekla to“ (2010)

„Ovaj ples dame biraju“ (2012)

„Osloni se na mene“ (2012)

„Grijeh“ (2013)

„Iluzionist“ (2014)

„Ne reci zauvek“ (2016)

„Mesto za jedno“ (2016)

„Nećeš me, zar ne?“ (2017)

Krenimo nekamo“ (2019)

„Kad mislim na to“ (2021)


Tokom pandemije, u onom prvom talasu korona viruisa, godine 2020. zajedno sa grupom “Mayales” pokrenula je zajednički muzički projekat pod nazivom „Beti“, a iste godine objavili su hit singl „Slobodna“.

Ovo je dalje naravno samo njena priča….
Pop dama NATALI DIZDAR.

VAŽNO JE DA SE MI KAO ŽENE UVIJEK PODRŽAVAMO


Draga Natali, posle Beograda u novembru 2021, ponovo ste kod nas na koncertu u Srbiji, ovoga puta u Vojvodini. Održaćete koncert u okviru programa „Vila“, koji je deo Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.
Prvi put se ovakva vrsta programa održava u srcu Fruške gore, kakvo je Vaše mišljenje o tome i koliko često ste nastupali na takvim lokacijama?


Sretna sam što sam pozvana nastupiti na jednoj takvoj manifestaciji i sudjelovati u programu, pogotovo zato jer se sve održava na jednoj tako unikatnoj i atraktivnoj lokaciji. Jedva čekamo da izadjemo na scenu i podelimo sa publikom naše pesme.


Programski segment „Vila“ održava se u okviru luka „Heroine“ koji ima u fokusu žensko stvaralaštvo, podsticaj i promovisanje ženske kulture i umetnosti.
Zbog čega je bitno da se žene, u današnje vreme, međusobno podržavaju na profesionalnom i na privatnom planu?


Uvijek je važno da se mi žene podržavamo što često nije slučaj i mislim da su muškarci u tom smislu definitvno složniji kolektiv. Puno se toga napravilo za ravnopravnost spolova u posljednjih par desetljeća i mislim da je važno vježbati empatiju jednih prema drugima jer je uz svjesnost ona jedno od najvažnijih elemenata za napredak društva općenito.


Natali-Dizdar-TVORNICA-11-03-2022-BY-FILIP-BUSIĆ
RIJETKI SU TRENUCI U ŽIVOTU KADA SE NE OSEĆAM SLOBODNO


Nedavno je pokrenut projekat „BETI“ između Vas i članova grupe „Mayales“, kako je došlo do ove saradnje i kakvi su Vaši planovi sa navedenim projektom?

Od početka ove suradnje zapravo su već prošle dvije godine, uspjeli smo zajedno napraviti EP od 5 pjesama od kojih su 3 već bili singlovi, kao što je naš prvi singl – ‘Slobodna’, ‘Vili’ i posljednji ‘Bez ljubavi’.

Sa ekipom iz Mayalesa se poznajem već dugi niz godina, Vlado je ujedno i gitarist u mom bendu i koautor većine pjesama na mom posljednjem albumu kao i samostalnom Ep-u koji izlazi ove godine. Pavle je moj producent a Luka također povremeno svira sa mnom tako da se ova suradnja zapravo dogodila vrlo spontano.Singl kao plod saradnje sa “Mayles” je spomenuta pesma “Slobodna”. Da li se vi osećate tako, i šta za vas za vas danas predstavlja – sloboda?

Sloboda je za mene osjećaj mira, autentičnosti i ljubavi prema sebi. Rijetki su trenuci u kojima se ne osjećam slobodno a kad se to dogodi to obično bude putokaz za neku važnu životnu lekciju.


GLAZBA KOJU STVARAM JE UVEK U KATEGORIJI POP ŽANRA

Kada je u pitanju Vaša solo karijera, najaktuelniji singl je „Kad mislim na to“. Kako i samo ime numere kaže, dakle – na šta konkretno mislite dok pevate tu pesmu?


Ovisi kako kad, nije to kod mene uvek ista tema, nekad utiče i raspoloženje.


U današnje vreme sve više je muzičkih pravaca, nastaju novi, spajaju se već postojeći. Sa tim u vezi, kako biste okarakterisali i opisali muziku koju Vi stvarate nekoj osobi koja nije upoznata sa Vašim radom?


Nisam baš nešto razmišljala oko žanrova u muzici, odnosno nisam se tome opterećivala, a pogotovo zbog ovog što ste i sami spomenuli. Glazba koju stvaram uvijek je u kategoriji pop žanra, a svakim novim albumom malo se pomaknemo u zvuku u odnosu na ono što trenutno slušamo, otkrivamo, proživljavamo.
STVARAM I UŽIVAM U NOVIM PROJEKTIMA I USVEMU TOME SAM SLOBODNA


Još 2004. godine izašao je Vaš prvi singl „Ne daj“, u periodu od skoro 20
godina, šta se sve promenilo u Vašem životu i koji snovi su Vam se ispunili?


Malo je nezahvalno odgovarati na pitanje što se promijenilo u 20 godina života, ali drago mi je da su neke stvari ostale iste. A to je činjenica da se još uvijek bavim poslom kojeg volim, da stvaram i uživam u novim projektima i da sam u svemu tome i dalje slobodna.

Mnogi ljudi, pa i umetnici, dramski, muzički, književni, od malena imaju neke svoje uzore kojima se ravnaju, a poneki i svoju ličnost formiraju prema svojim idolima. Ko su bili Vaši uzori tokom života i kroz muzičku karijeru?


Morat ću vas razočarat, nisam imala neke uzore, u pravom smislu te reči, ali sam zato jako volila pevačicu Billie Holiday kao tinejdžerica i lako mi se bilo povezati sa njenim senzibilitetom i čitavim sentimentom tog doba.


Ko su sve heroine za Natali Dizdar, u muzici, ali i u svim drugim profesijama?


Osim spomenute Billie, jako sam volila na žalost pokojnu Amy Winehouse, američku muzičarku Stevie Nicks, naravno Moniku Seleš, i skijašicu – Janicu Kostelić.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here