NAŠA TEMA: NEŽNE DAME NA ČELU ŽESTOKIH ROK BENDOVA

EMOTIVNE I RANJIVE SA RAZARAJUĆIM VOKALOM KOJI ODUVA NA KILOMETAR

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

ČETIRI KONCERTA TOKOM MARTA U GALERIJI ARTGET KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

okom marta na sceni Kulturnog centra Beograda (KCB) u okviru ciklusa Koncerti u Galeriji publiku očekuje četiri koncerta klavirske muzike koje će izvesti pijansti...

Dve muzičke zvezde u novoj akcionoj komediji “Shotgun Wedding”

Muzička zvezda Leni Kravic pridružiće se Dženifer Lopez i Džošu Duhamelu u novoj akcionoj komediji "Shotgun Wedding" koja se...

Pozorišne premijere tokom marta (Vol. 1): BEOGRADSKA SCENA

Bogata ponuda kulturnog života prestonice Gotovo sva beogradska pozorišta - JDP, BDP, Atelje 212, Bitef teatar, Boško Buha, Narodno pozorište,...


EMOTIVNE I RANJIVE SA RAZARAJUĆIM VOKALOM KOJI ODUVA NA KILOMETAR


Možda postoji neko nepisano pravilo da u svetu savremene muzike na čelu rock sastava ili inače u solo vodama, žestoki zvuk, metal, hard rock, hard core, sve je to određeno, rezervisano, upisano samo za – jači pol.
Odnosno, jači zvuk – jači pol, znak jednakosti se tu podrazumeva.
A onda da je onaj lakši zvuk, pop muzika, folk, jazz, blues, sasvim otvoren ka ženama, sve to može, i da je cela ta rock scena ili metal univerzum zauzet sa muškarcima.

Ipak, naravno, sva ta pravila i postoje da bi se prekršila, ignorisala, i preskočila.

Pojava rokenrol dama kod nas donekle je slično i trendu da se glumice sve više nalaze u ulogama rezervisanim za muškarce, odnosno to i nije nova vest, one su uveliko preuzele role akcionih heroina koje uspevaju da dominiraju velikim ekranom i istisnu kolege glumce iz raznih popularnih projekata.

Angelina Jolie, Milla Jovovich, Charlize Theron, Sigourney Weaver, Linda Hamilton, tek su neke od njih koje redovno igraju “muške uloge”.
Neke od tih glumica su zadržale taj status i uživaju epitet akcionih junakinja boljih od muških predstavnika, a opet neke se oprobaju par puta da dokažu da mogu, a onda krenu dalje svojim putem odabrane karijere.

Danas opstaju one rock žene koje duboko veruju u muziku koju stvaraju, i ne misle o tome da će se od nje obogatiti, sada definitivno niko neće, jer je kultura na čekanju.

Prijatno je evocirati uspomene, i svi pamtimo kada smo 80-ih godina imali neku bezbrižnost, a svi koji imaju svoj televizor i ušuškano prate program, mogli su se upoznavati sa začecima rokenrola za kućni savet, odnosno veliki auditorijum.

Rok i metal stvaralaštvo sa fokusom na žene lidere ovde možemo podeliti na periode pre i posle, odnosno na neke iskonske korene i savremenu scenu koja danas i dalje nesmetano opstaje.


Pioniri, odnosno Pionirke rok i metal muzike u Srbiji: Početak

SLAĐANA MILOŠEVIĆ

Neprikosnovena rock and roll ikona Slađana Milošević, odnosno Aleksandra Slađana Milošević i specifična muzička pojava, sa samo 12 godina već kreće svojim izuzetnim vokalom da peva u sastavima “Nebeska konjica”, “Epitaf8” i “Džentlmeni” i u startu obećava da će podariti publici vrhunske pesme u periodu bivše Jugoslavije.

Uvek sa eksplozivnom energijom, ekcentričnom frizurom, imidžom koji je izdiže iz gomile toliko neprimetnih i nevidljivih individua, dama sa gitarom je prašila svuda gde se pela na pozornicu, a prvi put to beše davne 1974. godine na festivalu “Studentsko ljeto” u Maglaju, gde je osvojila “Grand Prix”.

Samo tri godine kasnije, sve je oduševila sa pesmom “Au, Au” i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala pre “Bijelog Dugmeta”.
U tom periodu samo ona je bila predstavnik rock scene u ženskom “obliku”, i dalje je bila samo jedan redak primer u muzičkom šou biznisu.

Kontraverzna, nepredvidljiva, naročito sa pesmom “Seksi dama“, koja je bila zabranjena za emitovanje na ponekim radio stanicama i televizijskim programima. Ipak, ona ne odustaje, neumorno stvara dalje numere, i eto brzo dolaze nagrade.

Novi talas ili “New Wave” stvoren je davne 1979. godine, zahvaljujući pesmi “Amsterdam” upravo pod perom kompletne autorke Milošević.
Rokerka je lako dalje osvajala, 1981. godine nastupila je na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beogradu i zauzela osmo mesto sa numerom “Recept za ljubav”.

Karijera u eks Jugoslaviji bila joj je u zenitu taman pre raspada te velike zemlje, jer 1983. profesionalno sazrevanje će nastaviti u Nemačkoj gde je osnovala grupu “Neutral Design”, sa njima snimila istoimeni CD koji će izdati i u Švedskoj, što je bio veliku uspeh.

Ostavila je traga sa mnogim hitovima kao što je i čuveni duet sa Dadom Topićem – “Princeza” ili “Miki Miki”, “Amsterdam“, a u osvit novog poretka 1989. godine, kada više ta zemlja koju je poznavala više neće postojati, okušala je sreću u SAD.

Tamo je već daleko od očiju, daleko od srca, bavi se svojom strukom, svirala je sa grupom “Baby Sister”, uz druge poslove da bi preživela.
Od kada se rat završio, rokerka je videla svoj životni put na relaciji Beograd – Los Anđeles, i tako je potrajalo.

Skrenula je pažnju na sebe i kao autorka knjiga (“Adame ne ljuti se”), spisateljica, TV i radio voditeljka, rediteljka, tako da je uveliko postala svestrana i multimedijalna umetnica za mnoge zanimljive projekte.

Ogromna praznina je nastala od perioda kada nije više toliko diskografski ni koncertno aktivna, a jasno je da ima toliko toga još da kaže i pruži u stvaranju, pevanju, komponovanju, u svim segmentima umetnosti.

Istina, muzičarka snimi poneki singl i spot, kao što se desilo tokom korona perioda, ove jeseni, nova numera “On the Leash of Love”, a publika sigurno da od nje očekuje više, želi još, i nada se da će snimiti uskoro novi album, ili maksi singl, i da se vrati na rokenrolu scenu koja joj i pripada.

Ipak, njen uticaj evidentan je na karijerama raznih uspešnih rock ili pop rock pevačica koje će tek dolaziti.

Iskreno se nadamo da će se uskoro vratiti u velikom stilu, ako ne na sam tron, onda barem veoma blizu tog sjaja i trijumfa.
VIKTORIJA – SNEŽANA MIŠKOVIĆ

Za razliku od Slađane Milošević, rok dama umetničkog imena Viktorija karijeru je gradila isključivo na autorskim pesmama, odnosno nije imala nikada akcenat na imidžu koji se kod njene koleginice ogledao u pankerskim frizurama ili nekonvencionalnom odevanju, što je izazvalo uvek burne i česte reakcije javnosti.

U kožnoj jakni, sa plavom ili crvenom bojom kose, Snežana Mišković – Viktorija je bila hit rok umetnica, sa četiri studijska albuma svoje grupe upravo naziva “Viktorija”, osnovanu 1984. godine. Tada i nastaju temelji koje ona postavlja za buduće generacije istinskih i iskonskih rokerki, koje će u karijeri imati odlično doziran spoj žestokih rifova, dinamit od vokala visokih frekvencija, ali sa veoma komunikativnim melodijama, tekstovima tih pesama, ne bi li bile istovremeno popularne i umetnički validne.

Snežana će ime svoje grupe upotrebiti i nakon raspada grupe kao svoje umetničko ime, alter ego i pseudonim, i tako Viktorija postaje brend za sebe bez premca.
Svoju muzičku karijeru je zapravo počela sa grupom Aske, sa kojom je snimila tri albuma i bila na Evrosongu, ali je kao Viktorija zablistala i ostavila snažan utisak.

Njeno odsustvo sa pozornice itekako se oseća, veliki je gubitak za domaći žestoki rokenrol da ona definitivno nestane sa te scene, po svom izboru, od kada se 2014. godine i zvanično oprostila koncertom u Sava centru od blistave karijere pevačice prodornog, promuklog i veoma oštrog glasa.

I pored poplave hitova, dueta sa Dinom Dvornikom ili Kikijem Lesendrićem, Viktorija u konkurenciji savremenog sveta gde sasvim drugi žanrovi dolaze do izražaja, odlučila je da se u tom ringu neukusa i šunda više ne bori.

Na žalost zato smo je videli u sasvim drugoj neočekivanoj ulozi, gde se na neki način priključila tom jatu i krdu, što rokenrol nije, ali očito egzistencija jeste.
Jedino što i dalje komponuje, piše pesme za druge, što je pohvalno i dragoceno.

TANJA JOVIĆEVIĆ / OKTOBAR 1864, EKV /

Jedina od navedene tri iz stare škole rokenrola koja je i dalje aktivna, doduše ne u onoj meri koju zaslužuje, ali je važno da mikrofon nije okačila o luster ili na neki još viši predmet.

Tanja Jovićević se proslavila u kultnom rok bendu Oktobar 1864, i mada nije bila u pravo smislu liderka, jer je sastav osnovao Goran Tomanović, svojim briljantnim glasom je toliko dominirala i bila zaštitni znak benda i veoma brzo je dobila titulu – rok dame.
Možda sebe nije tako videla ni doživljavala, ali svakako je to bila i uvek vokalom oduševila svoju publiku uživo ispred nogu i one verne kupce ploča i audio kaseta.

Grupa “Oktobar 1864” otpevala je svoje 1992. godine na oproštajnom koncertu u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, i otišli su spokojno u istoriju, a ostavili za sobom neizbrisiv trag, prvenstveno zahvaljujući vrhunskom Tanjinom vokalu.

Posle gašenja, Jovićević je deo, članica EKV univerzuma, ne zadržava se dugo, jer i sam bend na žalost zbog bolesti i ubrzane smrti Milana Mladenovića nije ni opstao.
U tom legendarnom brendu od benda, čuvena Magi, odnosno Margita Stefanović na klavijaturama bila je takođe jedna od retkih rock ikona uz vođu benda, a ipak nije bila liderka i samostalna umetnička figura, no važno je koliki je utisak i uticaj ostavila svima.

Tanja će napraviti žanrovski zaokret u trenutku kada će osetiti da to tako treba, te je otišla onda u jazz i blues žanr, sa tek primesama rokenrola.

Svira sa svojim pratećim bendom po raznim intimnijim prostorima prestonice i na festivalima, umereno je aktivna, bez solo albuma nakon karijere u bendovima, ali sa dovoljno izraženim scenskim efektima da održi sjaj koji se teško gubi i ponovo osvaja.
Savremena scena:
Retke rok lavice kao pandan muškom svetu poimanja rokenrola

MAJA CVETKOVIĆ / E-PLAY /

Ušli su lagano u 23. godinu postojanja (osnovani 1998), i ovaj alternativni hard rok bend E-Play ne bi nikada bio to što je danas, da nije pokretača i lidera u liku Maje Cvetković: pevačice, autorke tekstova, kompozitorke, aranžera, bas gitaristkinje, kompletne izgrađene rok umetnice.

Upravo je poglavlje dalje posvećeno likovima ženskih vođa u modernom progesivnom dobu, koje u nepreglednoj eri potrošačkog društva uspevaju da traju, ostaju, opstaju na sceni rezervisanoj za muški gen, i svojim pre svega kvalitetom, ali i prodornim karakterom, uspevaju da istisnu i mnoge druge kolege suprotnog pola.

Sa pet studijskih albuma, E-Play je postigao dosta toga vrhunskog u karijeri, sa nekoliko vidnih transformacija, ali uvek su ostali verni svom bučnom, dinamičnom, dinamitnom, eksplozivnom stilu, koji na albumima i živim nastupima apsolutno rastura odani auditorijum, kroz više od dve decenije.

Maja je osoba bez kompromisa, perfekcionista koji će raditi onako kako je do tančina zamislila, ili će čekati neke bolje dane da realizuje sve kako je odredila i poželela.
Rezultat je uvek na željenom nivou, i ona je uspevala da održava tu strelicu konstantnog uspeha, jer ta gornja linija uglavnom nije imala primetnih padova.

Novi poredak, novi život i sveže poglavlje bend ima sa poslednjim trijumfalnim albumom “Sloboda” (2018, Long Play) koji im otvara široko vrata nove publike, prostranoj ciljnoj grupi, jer se retko dešava da bukvalno svaka pesma na albumu postane apsolutno izvanredna, da onda nastaje mrtva trka ako fanovi pokušavaju da se odluči koja im je broj jedan. Sve su na vrhu, kao što je i sam bend na tronu u alternativnoj muzici koja se približila uveliko mainstream usmerenju.

Maja je organizator, menadžer, PR svog benda, jer je i sama muzički PR za mnoge kolege i projekte, festivale, tako da je taj njen drugi talenati neosporna veština učinila da o njima uvek čitamo i slušamo, press clipping je veoma bogat i u opasnom kontinuitetu.

Posebno tokom karantina fatalne 2020. godine, Maja i njen E-Play su bili na sve strane aktivni, ne u diskografiji, ne sa novim pesmama, ali u realizaciji spotova za numere sa poslednjeg materijala i uz druge novitete i aktuelnosti (prvi vinil u karijeri), jasno je da oni nikada ne miruju.

Briljantno gitarsko umeće, razliveni psihodelični vokal, transformacija od jedne mirne devojke do totalnog uragana na sceni, ono je što čini bend posebnim, neumoljivim, nezamenljivim, i sigurno će trajati još decenijama bez naznaka da posustane, ni ona ni njeni verni rok momci – Nemanja Velimirović na gitari i Goran Ljuboja Trut na bubnjevima.

Upravo od skoro bivša članica benda E-Play takođe je hrabra i talentovana rokerska devojka, koja je u samom bendu kao prateći vokal stvarno kidala i unosila posebnu atmosferu što je bio show za sebe.
Stižemo do rock punk dame čije je ime …

KRISTINA JOVANOVIĆ KIKA / KIKA BEND /

Dama ima sigurno više života, jer uspeva da u isto vreme bude ono što je po obrazovanju, dakle glumica i da aktivno učestvuje u snimanju nekoliko TV serija, filmova, ali će biti i TV voditeljka, i liderka benda koji će buknuti čim se pojavi sa prvim singlom i albumom.

Tako se i desilo, paralelno sa radom u E-Play, Kristina je odlučila da barem proba nešto i sama, da se to pokrene i izvidi situacija kako je boriti se na tržištu solo, odnosno van zone komfora kada ste deo već ustaljenog, postavljenog i uspešnog benda kakav jeste E-Play.

Kika je tako probala obe opcije, a njen autorski kredo i stvaralačka energija usmerila ju je da osnuje bend nazvan po svom nadimku – Kika bend i sa zapaženim debi albumom “Posledice puberteta” (2019, MenArt) i zaraznim pesmama poput “Zaistinski” (veoma efektan spot) osvojila je dobar deo publike.

Od alternativnog žestokog roka čiji je zanat revnostno ispekla kod Maje Cvetković, sada je Kika otisnuta u sopstvenu muzičku priču, gde je žanr otišao dalje, u pank rok odrednicu, a njen stil skakanja i igranja po bini nije nimalo izostao.

Za veoma kratko vreme oni su nastupali po mnogim koncertnim dvoranama, salama, halama, klubovima ili festivalima po Beogradu (Beer fest, Elektropionir, KST, Peta gimnazija, Knapp club), i onda su najednom samo – utihnuli. Barem za sada.

Kika od silnih drugih obaveza koje je prihvatila – glumica u telenoveli “Igra sudbine” ili kao voditeljka muzičke emisije “Tri boje zvuka”, stavila je bend na čekanje.

Do prve prilike koja će spojiti grupu Kika sa svojom pevačicom Kikom.
IVANA PETERS / NEGATIVE /

Kao i Maja i njen E-Play, skoro vršnjaci su antologijski hard rock sastav Negative, koji je ušao u 22. godinu uspešnog postojanja, na čelu sa retko čarobnim vokalom Ivanom Peters.
Osnovani su u opasno doba NATO bombardovanja 1999. godine, tokom upoznavanja Ivane sa budućim bendom u samom skloništu, od samog starta su napravili vrhunski uzlet sa prvim albumom punog hitova.

Do juče tada Ivana beše najpopularnija po dens pop grupi, senzaciji 90-ih TAP 011, gde je pokazala i dokazala istinsku ljubav prema muzici, pesmi, jer je njena boja glasa od prve sekunde osvajala i ulazila vam pod kožu.

Onda, nastaje izuzetan preokret kada Ivana Pavlović, sada uveliko Peters, osniva dijametralno suprotan bend po pitanju žanra, jer od soft pop atrakcije do žestoke rokačine deluje da je nepremostiva staza, a u njenom slučaju to je tako jednostavno i moćno, da je ta transformacija urodila plodom preko noći.

Možda nisu imali publiku za solo koncerte u BG Areni ili na desetine hiljada fanova koji će ih uvek pratiti, ali sasvim dovoljnu komercijalnost da im svi albumi poseduju zavidan broj hitova i numera za pamćenje koje se traže na koncertima da bend neprestano peva.

Tako je Ivana ušla u sasvim novi imidž, dimenziju, identitet, postala je ono što je oduvek želela, rock umetnica, bez upliva u druge mekše žanrove, ovo je njena šolja čaja i svakako u tome uživa duže od dve decenije, gde stvara grmljavinu rock melodija.

Velika je šteta kada je bend posle izvesnog perioda stagnirao i onda vremenom i prestao da nastupa, snima sledeće albume, i nakon diskografske apstinencije, otišao u prošlost, bez pozdrava, bez zvanične najave, bez odgovora, bez izgovora, bilo kakvog obrazloženja.
Da bi onda odjednom vaskrsli, Ivana i njen Negative stižu na Beer fest 2019. taman na jubilej od 20 godina scene, i nadamo se da su sada tu da ostanu i traju, sa novim pesmama, albumima, projektima.

Pravila nisu više ista, ovo malo tržište naše zemlje je zapravo ogromno, jer Ivana nije “u ringu” samo sa rock kolegama, već joj je konkurencija čitava lepeza žanrova od kojih nema kraja.

Ali, za Ivanu i nema kraja, ostala je svoja, dosledna, autorski visoko kvalitetna, sa snažnim emotivnim tekstovima, beskompromisnim kompozicijama koje rasturaju, i jedan su od najboljih koncertnih bendova ikada na ovim prostorima i po regionu, što su dokazivali na tim svirkama u ex-Yu univerzumu, i pružali zadovoljstvo svima koji su ih slušali na scenama – BitefArtCafe, Hala sportova, Kalemegdan, Ušće (Beer fest više puta), Letnja bašta SKC

Bonus: Ivanina najbolja prijateljica i saradnica ANA STANIĆ čim se pojavila u solo karijeri, sa prvim pesmama i albumima takođe je nakon Moby Dick faze, kao i Peters sa TAP 011, napravila (za)vidan zaokret i posle dens hitova krenula u pop rock vulkan kao dama sa gitarom i nežnim vokalom, koji osvaja na prvo slušanje, jer unosi nešto novo u svet savremene muzike.

Poredili su je neko vreme sa zvezdama preko okeana – Sheryl Crow, Alanis Morrisette, i u novom periodu Stanić i Peters u posebnom projektu nastupaju zajedno u akustičnom duetu, gde tokom cele noći pevaju obe zajedno sve hitove obe muzičarke tokom svojih karijera.

Ipak, Ana se okrenula drugim žanrovima, otišla je u svet čiste pop muzike ili ponekad je koketirala sa hip hopom, i udaljila se od čistog roka, ali u domenu vredne, atraktivne i nadasve sadržajne muzike koja osvaja nežni pol, parove i izrazito emotivne muškarce.

FEMME METALE: RANDOM, THE BITE, VOID INN, THE TRIGGER

Treće i poslednje poglavlje posvećeno je onim ženama koje su nadgradile rock struju i otišle van mainstream usmerenja sa jasnim uplivom u hevi metal, hard core, sa naglaskom na žestinu i erupciju gitarskih i vokalnih performansa.

Pre naleta pandemije, pojavio se novi festival privlačnog naziva Femme Metale, odnosno, turneja tri benda koji su obećavali da pokore klubove po Srbiji, a zajedničko im je da za lidera imaju tri jake žene koje kidaju svojim glasovima i energijom na bini.

Kako su i same napisale tada, FEMME METALE nije samo festival. To je koncept koji u prvi plan stavlja ženu kao jaku individuu sposobnu da vlada scenom – frontwoman!
To je ideja koja se rodila iz potrebe da se više pažnje usmeri ka ženama – frontmenima u metalu i rokenrolu. Jer, one nisu samo vokali, one svojom energijom i snagom daju posebnu boju svojim bendovima i muzici koju sa njima stvaraju.

Bendovi The Trigger, Void Inn i The Bite zajedničkim snagama trudiće se da širom Srbije na pravi način, kroz svoju muziku, ispromovišu ovu ideju,

Prva stanica je bila planirana – Pančevo, a onda kasnije Beograd, tačnije Zemun i rock klub Fest, onda i Novi Sad, i da se ta priča širi.
Dok se nije desio Kovid 19 … i za sada je to stalo.

Pre nego se posvetimo i ovim metal damama, još jedan bend baš iz Pančeva, koji je komotno mogao biti četvrti član te ženske družine, ima za liderku neobičnu pevačicu i kantautorku.


ANGELINA KAČUNKOVIĆ / RANDOM /

Grupu Random su 2010. godine osnovali upravo Angelina Kačunković (vokal, ritam gitara), Jelena Mihić (bas-gitara), Ljubomir Brščić (solo gitara) i Stefan Biljanovski (bubanj) i aktivno nastupaju od 2012. godine. Stefan Gaćeša na gitari je u aktuelnoj postavi umesto Ljubomira Brščića.
Muziku ovog sastava odlikuju izražajni ženski vokal, čvrsta ritam sekcija i melodične gitarske solo deonice, a zanimljivo je da su svi tekstovi pesama na engleskom jeziku.

Snažan ženski lider grupe Angelina i sama priznaje da uveliko razmišlja na engleskom i stvaranje tekstova pesama joj samim tim ide od ruke, nema kočnica ni zadrške.
Ipak, sam bend demokratski ima poglede tako da su svi oni zajedno lideri, ne ističu nikoga, pa ni Angelinu, iako je jasno koliko ona dominira na “frontu” sa svojim uzvišenim glasom koji puca sve pred sobom i na nepreglednom horizontu.

Za sobom ta dama je stvorila sa saradnicima bend koji je na granici hard rock, metal ili hard core muzike, sa zapaženim EP izdanjima “Smile & Wave” (2015) “Rewind” (2016), i albumima “Sun Moon Stars” (2019) i najnovijem “Random” (2020), nastao u doba pandemije, sa nekoliko izdatih singlova i čak dvostrukih spotova, kao posebna koncepcija i revolucija u izrazu snimanja video klipova.

Angelina je sa svojim alternativnim metal rok bendom već osvajala nagrade kao što je na finalnoj večeri petog Beogradskog autorskog rok festivala “Random”dobio najviše glasova stručnog žirija i osvojio nagradu za najbolji autorski bend.

Stigli su i do EXIT-a, što je uvek moćna stavka u CV-u, tamo su pržili na nastupu, a lako su afirmaciju produbili i na Demofestu u Banja Luci, Bunt rok festivalu (osvojili drugo mesto), kao i pobeda na Kuršumlijskoj gitarijadi.

Arsenal Fest, OK fest i Šabački letnji festival dovoljno govore o pedigreu koji bend nosi, a pevačica i autor pesama Angelina je tvrdokorni predani hiper talenat, koji u mešavini pod-žanrova i hibridnih tvorevina uspeva da vešto pronađe put do svoje verne publike i (p)ostane ponosna na sve što je postigla za samo 10 godina postojanja.


LJILJANA ZDRAVKOVIĆ / THE BITE /

Definisan kao riff’n’roll bend iz Beograda, The Bite pripada oštroj alternativnoj struji, gde su članovi benda na instrumentima sve muškarci, a vokal je upravo jedna ekspresivna i moćna – žena!

Ljiljana Zdravković je aktuelna pevačica tog sastava sa energijom panka, hard roka i kako iz benda ističu – imaju osećajnost blues-a, što ona uspeva da prožima kroz pesme i nastupe gde je jasno da se bend nimalo ne šali, već ide samo uzlaznom putanjom.

Posebno novi život im nastaje izdanjem drugog studijskog albuma “Chains” krajem 2019. godine.
Taman je koncertna promocija bila uspešna, desila se magija sa publikom i među kolegama, onda se zadesila pandemija, i sada su The Bite & “The Chains” na čekanju. Tokom korone su snimali video spotove, i nadaju se da ponovo zasviraju na bini, gde im je i mesto.

Ljilja je svojom pojavom i karakterom odmah postala dominantna figura u bendu, iako nije osnivač niti formalno vođa, jednostavno je svojom energijom koja puca i seče vazduh oko sebe, istaknuta u prvi plan u svakom smeru. Ta žestoka rock punk core dama ima više talenata koje uspeva da uspešno sublimira u jednu celinu.

U muzičkim krugovima Ljilja je poznata kao veran i vrednosan muzički PR menadžer, ali je iskustvo sticala i kao novinar za muziku na svim vrstama medija. Nezaustavljiva u svojim emocijama i ponosna što je deo ove muzičke priče, Ljilja će se tek dokazivati sa ovim bendom, i mnogim nastupima koji ih čekaju kada celo zlo zvano korona prođe jednog prelepog dana.

Pesme su pretežno na engleskom jeziku, ali na drugom albumu se pojavila i poneka numera na srpskom, i zahvaljujući Ljilji, The Bite u potpunosti deluje kao strani bend.
I kao PR benda ona vuče grupu samo napred bez presedana, a grupa će tek biti rasprodata i tražena, idealna je za festivale domaćih, regionalnih ili svetskih razmera, pretežno u alternativnim krugovima.

Pre Ljilje bilo je drugih pevačica u ovom “Ugrizu” od grupe, koje su se nakratko ili na duže zadržavale, a najdubljeg traga je ostavila sigurno – JULIJANA VINCAN, koja je provela tu šest godina i bila prava rokerka koja rastura svojim visokim tonovima dok sve “ne pukne i ne napravi tektonski poremećaj”.

I ona je, kao Ljilja, muzički PR i novinar, ima u svom kreativnom biću više zanimljivih veština i nadarenosti da bude lider.
Tako je i tada šest godina bila hard rok umetnica, istaknuta liderka, i grupa je imala sa njom možda malo drugačiji stil i pristup.

Ipak, kasnije, Julina će otići u pop žanr, i tokom korone je posebno bila vredna, posvećena i aktuelna sa svojim ženskim sastavom “Playade”, u duetu sa Željkom Milošević na harfi.
I tako, hard rok muzika u ovom obliku daleko je sada iza nje.

A Ljiljana je uveliko preuzela kormilo, utisnula svoju autentičnost i autorski pečat u dušu benda i snimila kompletan drugi album “The Chains”, na kome su gostovale rock i hevi metal koleginice Milena Branković i Jelena Vujanović, kojima posvećujemo redove upravo dole.


MILENA BRANKOVIĆ / THE TRIGGER /

Fokus ove HM grupe The Trigger svakako je na metal zvuku, i zaštitni znak je u liku, delu i pojavi Milene Branković, pevačice razornih glasovnih mogućnosti, koja drži bend na okupu.
Objavili su 4 albuma i osvojili niz nagrada od samog osnivanja 2005. godine, kada ih je vodio jak uticaj elektronske muzike, ali poslednjih godina bend je usmeren ka težem gitarskom zvuku.
Zemljotres ili grmljavina nastaje kada oni započnu svoj show.

Da ne bi delovali samo lokalno ili za publiku sastavljenu od fanova, podarili su prvo izdanje na engleskom jeziku čije se snimanje završava 2018. godine, a već početkom sledeće sezone, Trigger potpisuje ugovor sa nemačkom izdavačkom kućom “Massacre Records”.

Milena i njen vokal sa istaknutom scenskom veštinom snimili su i album obrada ex-Yu hitova pod tako jednostavnim nazivom “EX” (2012), gde je muzičarka u metal stilu predstavila svoje verzije nekadašnjih antologijskih numera.

Produktivna Milena nakon ostalih albuma “Ljubav” (2007), “Vreme čuda” (2015), “The Time of Miracles” (2019), nastavlja rad na najnovijem materijalu, takođe na engleskom jeziku.

Milena i The Trigger su efektno i opasno otvorili muzičku konferenciju i festival Kontakt 2019, a čekamo je na toj HM smotri Femme Metale da tek zasija i praši scenom, kao i na većim festivalima.


JELENA VUJANOVIĆ / VOID INN /

Poslednja predstavnica u našoj priči je liderka alternativnog heavy metal benda Void Inn, nastalog 2010. godine u Los Anđelesu, Kaliforniji.
Jelena Vujanović (vokal) i njen prijatelj Siniša Pejović (gitara) osnovali su bend kada i spomenuti Random, dakle 2010. godine, i bili su deo smotre Musicians Institute u Holivudu.

Dark hard rok, miks hard roka i metala, Void Inn se može uvek prepoznati po žestokim rifovima, virtuoznim gitarskim deonicama i jedinstvenom vokalu velikog raspona tonova i širokog spektra boja. Tu nastupa upravo Jelena Vujanović, metal umetnica.

Bend je koncertno vrlo aktivan i obišli su više od 10 zemalja Evrope kao i Amerike, nastupali su čak i sa David-om Ellefson-om, čuvenim basistom metal benda Megadeth.

Zvuk benda je pod velikim uticajem svetskih hard rock ili hard metal sastava kao što su sve same legende Black Sabbath, Alice in Chains, Down, Megadeth
Tekstovi su mračni, i napisani na engleskom jeziku, i čine jedinstvenu celinu sa muzikom.

Grupa je imala veoma zapažene nastupe u Los Anđelesu, posebno u popularnim klubovima Holivuda (Viper Room – Džonija Depa, Whiskey a Go Go, Rainbow).

Za sada imaju demo CD iz 2010, kao i snimljen album u fazi postprodukcije – „End this Game“ koji se očekuje uskoro, da se strasti stišaju nakon pandemije bez kraja.

Tek će ove tri žestoke dame zasijati na sceni u Beogradu, Novom Sadu ili Pančevu što u solo tačkama, što kao jedan od tri važna izvođača, na festivalu Femme Metale, samo da pošast i pakao već jednom prođe.


Ivan Makragić


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Premijere filmova “Pretty Strong” i “Wongar” u Domu omladine

Dom omladine Beograda, osim tradicionalnog 67. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, za ljubitelje sedme umetnosti predstavlja dva dokumentarna ostvarenja koja...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket