NAŠA TEMA: NEOBIČNA IMENA MUZIČKIH GRUPA (VOL. 4) – POINT BLANK, LAČNI FRANZ, VUDU POPAJ

NEPRESUŠNA INSPIRACIJA UVEK LEŽI U FILMOVIMA

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

NEPRESUŠNA INSPIRACIJA UVEK LEŽI U FILMOVIMA


Stigli smo i do 4. nastavka ove, uslovno rečeno “neverending story”, koja je veoma inspirativna i večna, gde se podsećamo muzičara i poznatih grupa koji su dobili ime na neobičan način, odnosno, inspirisani nekim drugim umetnostima.

Istina, solo (kant)autori ili muzički bendovi nisu uvek inspiraciju tražili u filmovima, TV serijama, stripovima, crtaćima, knjigama, slikama, već je nadahnuće išlo i u pravcu istorije, filozofije, možda čak i omiljenih napitaka!

Ovde je presek novih primera u svetlu istraživanja neobične kreativnosti pojedinih maštovitih umetnika, koji su pasionirano pratili neke druge sfere interesovanja, i kasnije povezali sa tim da nazovu svoje poznate grupe baš tim imenima, koji ih vezuju za detinjstvo ili nešto lepo iz lične kolekcije konzumiranja.

I stvarno deluje da će nam ovaj serijal biti apsolutno beskrajan.
Zašto da ne, kada je tema zanimljiva.

Onda priča ima smisla i može da se nadovezuje na nepregledan broj veoma zanimljivih primera sa neobičnom istorijom i specifičnim paralelama.

Grupa Dr. Project Point Blank Blues Band


1 DR. PROJECT POINT BLANK BLUES BAND ili samo POINT BLANK
/ Film “BRISANI PROSTOR” (POINT BLANK 1967) /

Čuvena bluz grupa Dr. Project Point Blank Blues Band iz Beograda je nastala leta davne 1983. godine, a osnivač je istaknuti, cenjeni muzičar – gitarista i pevač Dragoljub Crnčević Crnke, frontmen i zaštitni znak tog muzičkog brenda.

Point Blank je nastao zahvaljujući osnivanju više njih, pre svega Crnketa, koji je zajedno sa svojim prijateljima Timotijem Dejvisom (SAD), Majklom Salcom (Australija) i čuvenim Draganom Markovićem Maretom kreirao jedinstvenu bluz grupu na ovim prostorima.

Ipak, Crnketovi prijatelji i muzički saborci su se razišli svako na svoju stranu relativno brzo, a gitarista Mare se krajem leta 1986. godine posle uspešne turneje po Srednjoj Evropi, vraća u svoj matični bend – Bluz kvintet, a nakon toga osniva čuveni Di Luna Blues Band, sa kojim i danas veoma često nastupa po svim mogućim klubovima i većim prostorima.
Grupa se rastura 1991, a Crnčević ponovo okuplja grupu, ovoga puta kao trio u kome uz njega sviraju i Rade Bulatović i Miroslav Karlović, i tako snima i izdaje svoj treći album pod nazivom “Southern Comfort”, što je veoma zanimljivo ime.
Sastav se razilazi te ratne 1991, posle objave spomenutog albuma.

Ali, hajde da malo zastanemo i razmislimo odakle taj privlačni naziv grupe – Point Blank?
Jedino nam je asocijacija na odličan kriminalistički holivudski film “Brisani prostor” (Point Blank) reditelja Džona Burmana (John Boorman, poznat po projektima – “Smaragdna šuma”, “Oslobađanje”, “Ekskalibur”, “Zardoz”, “General”) iz još davnije 1967. godine.
Glavne uloge igrali su Lee Marvin & Angie Dickinson, a film je baziran na tkz. “palp” romanu “Lovac” (The Hunter, 1963) pisca Donald E. Westlake-a, koji se potpisivao pod drugim imenom – Richard Stark, kao pseudonim.

Relativno surova krimi drama prati sudbinu protagoniste, kojeg u jednoj zajedničkoj pljački partner u zločinu i prijatelj teško rani iz vatrenog oružja sa namerom da ga usmrti.
Kako ga je ostavio da umre, izdajnik – bivši prijatelj je pobegao, da bi onda lagano junak krenuo u žestoku osvetu nakon oporavka od težih rana.
Taj film noar nije bio odmah veliki hit te ’67. godine, ali je postao kultni film od tada, jedan od obaveznih lektira, i svakako se pamti po izvanrednoj ulozi Li Marvina.

Čak je 2016. godine film “Point Blank” proglašen za kulturno, istorijsko, estetsko blago od strane Kongresne biblioteke SAD i odabrano za kolekciju u Nacionalnom filmskom registru.

Snimljen je i relativno uspešan rimejk – “Isplata” (Payback 1999) Brajana Helgelanda, gde je glavnu ulogu imao Mel Gibson u svom maniru akcionog heroja osvetnika.

Takođe je zanimljivo da su album te 1991. godine momci iz grupe “Point Blank” nazvali baš – “Southern Comfort”, u prevodu – “Južnjačka uteha”, što može biti aluzija na čuveno američko alkoholno piće – liker, koje je osmislio 1874. godine izvesni barmen Martin Wilkes Heron u Nju Orleansu gde je izvorno koristio viski kao osnovni sastojak za kreaciju pića.

Ako nije vezano za taj alkoholni brend, onda se album može nadovezati takođe na jedan kultni film, nastao svega dve godine pre nego što će se osnovati bend “Point Blank”.
Ostvarenje sedme umetnosti “Južnjačka uteha” iz 1981. delo je režisera Voltera Hila (slavan po akcionim hitovima – “Crveno usijanje”, “Warriors”, “Vatrene ulice”, “Teksaški graničar”), a glavne uloge surovog filma imali su – Powers Boothe i Keeth Caradine.


“Južnjačka uteha”Southern Comfort /1981/

Biće da je neko iz ovog benda veoma voleo filmove, jer je nemoguće da je sam naziv benda, kao i ime važnog albuma tek tako proizvoljno osmišljen, a da baš sasvim slučajno postoje isti takvi kultni filmovi…

Što se tiče bluz benda, oni su se više puta vraćali da ožive karijeru kao što se desilo u decembru 2012. kada su izdali album “Unforgiven”, posle čega održavaju dva oproštajna koncerta koji su istovremeno bili i promocija albuma.

Ipak, treća sreća nastaje 2015, kada počinju sa snimanjem dvostrukog albuma “Гитарологија / Guitarology”.
Snimanje je potrajalo osam meseci i na albumu gostuju neki od najznačajnijih muzičara srpske i bivše jugoslovenske bluz i rok scene, a neki od njih su gostovali na velikom koncertu na Kalemegdanu u klubu BitefArtCafe 2019:
Rambo Amadeus, Dragan Jovanović Krle, Dragi Jelić, Nenad Zlatanović, Josip Boček, Vidoja Božinović Džindžer, Nebojša Antonijević Anton, Vedran Božić, Dragan Marković Mare, Dušan Bezuha Duda, Vlatko Stefanovski, Goran Stojković Goksi, Saša Ranđelović Ranđa, Sky Wikluh, Momčilo Bajagić Bajaga, Jovan Savić Lole, Dejan Cukić, Dado Topić, Nenad Milosavljević, Oliver Nektarijević, Nikola Vranjković, Zoran Kostić Cane, Vlada Janković Džet, Dejan Najdanović Najda, Zvonimir Đukić – Đule i Bora Đorđević.

2 LAČNI FRANZ / Film “KVAKA 22” (CATCH 22) /

Ponovo nam je inspiracija film, odnosno i roman po kome je sniman film, što je i u prethodnom slučaju “Point Blank”.

Legendarna slovenačka grupa Lačni Franz, autorsko delo frontmena Zorana Predina, jeste neobična rok atrakcija iz Maribora, aktivna od nastanka 1979. sve do 1997. godine kada dolazi do prvog rastanka, tek prvi čin je tada bio završen.

Onda se grupa aktivirala tokom zime 2005/2006 zahvaljujući dogovorenoj seriji koncerata u Sloveniji i širom bivše Jugoslavije.

Lačni Franz na slovenačkom znači – Gladni Franz. Ali, da li je to sve? Naravno da ne.

U vremenu vladavine disko muzike značilo da su gladni rokenrola, da istisnu tu pop atrakciju isenzaciju. Franz je inače kasnije tako nazvan, promenjen je od – Franc, više iz štosa, kako su rekli članovi, zato što je to najčešće ime u Štajerskoj.
Ne vezuje se za čuvenog austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, iako se može tako pomisliti, a zanimljivo je da zato postoji škotski “indie” bend Franz Ferdinand, eto posvećen nastradalom čoveku od strane atentatora Gavrila Principa, kao okidač za početak Prvog svetskog rata.

Istorija kaže da su Lačni Franz nastali juna 1979. koje je osnovao upravo Zoran Predin i članovi grupe Zevs. Pored Predina (vokal) i Rimelea (gitara), u sastavu benda su još bili bubnjar Andrej Pintarič, basista Zoran Stjepanovič i klavijaturista Mirko Kosi.

Popularni tokom 80-ih godina stare Jugoslavije, bili su inspirisani drugim sloovenačkim rokerima – bendu “Buldožer” koji su bili karakteristični, kao danas Lajbah, po radikalnim stavovima, odnosno pesmama sa društvenom kritikom ili političkom satirom.
Ipak, Zoran Predin je svoje stihove pisao u duhu sopstvene ironije kao posebna stilizacija.

Nego, vratimo se na sam prevod – Gladni Franz.
Šta se zapravo iza toga krije?

Nije ni Franc Ferdinand, ni “Buldožer”, već, delo sedme umetnosti – ratni epski film “Kvaka 22” (Catch 22, 1970) režisera Majka Nikolsa (“Diplomac”, “Wolf”, “Silkwood”).
Lik iz novele i filma je Hungry Joe – Gladni Džo, što je Predinu zapravo bila samo veza sa tim da su izuzetno gladni rok muzike, sviranja, koncerata, stvaranja albuma, pesama. To je posebno sada značajno, u doba novog poretka zvanog Kovid-19.

Film “Kvaka 22” od pre 50 godina rađen je prema romanu Džozefa Helera i prati situaciju junaka koji očajnički pokušava da dobije od lekara potvrdu da nije normalan, samo da bi izbegao ratnu obavezu da vozi avion u misiji tokom Drugog svetskog rata.
Tada su igrale sve same legende – Alan Arkin, Entoni Perkins, Orson Vels, Džon Vojt, Martin Balsam, Martin Šin, kao i muzičar Art Garfankl.

Snimljen je i rimejk 2019. u vidu mini serije od šest epizoda, gde je jedan od glumaca i reditelja bio Džordž Kluni, a od poznatijih faca i – Hju Lori (Doktor Haus) i Đankarlo Đanini.

Dakle, muzika, film i književnost su u veoma tesnoj vezi, gledajući ovaj primer. Tek sledi dalje…


Grupa “Dexter”3 DEXTER / TV serija “DEXTER” /

Rock grupa “Dexter” osnovana je januara 2012. godine u Nišu.

Bend je sastavljen od mladih muzičara, a trenutnu postavku čine: Aleksandar Božinović (vokal), Đorđe Hartl (bubnjevi), Andrija Avramović (bas gitara), Bogdan Šipetić (gitara) i Andrija Antanasković (klavijature).

Do sada je bend nastupao na brojnim festivalima i manifestacijama u Beogradu, Nišu i celoj Srbiji.

Posebno su tokom pandemije veoma vredni, te izbacuju nove singlove i spotove, jedan od poslednjih u nizu je “Jevanđelje“, gde se okreću veoma neophodnim, duhovnim temama.

Kada su snimili spoz
za pesmu “Njoj u inat” najavili su drugi studijski album, čije se izdavanje očekuje uskoro, da se još malo smiri situacija sa kovidom 19.

Nekadašnji pobednici muzičkog festivala “Medijana Balkanrock” iza sebe imaju debi album “Nebitno”, ali im nije nimalo nebitna nova numera “Jevanđelje” kao svojevrsna kritika našeg društva i celog sistema kojim, po njima, vlada jedno zlo.
Eto, ispričali smo sve o bendu, ali – odakle njima baš to ime?
Da li se i ovde radi o filmofilima, ljubitelje pokretnih slika?

Sigurno, iako ne skroz direktno provereno. Tačnije…
Inspiracija leži u popularnoj kriminalističkoj TV seriji “Dekster” (Dexter, 2006), koja je na televiziji “Showtime” pre 15 godina izazvala mnoge polemike i šokove, o naslovnom junaku, policijskom forenzičaru koji vodi fatalni dvostruki život.

Preko dana je mirnodopski, povučeni lik forenzike, radi sa sestrom u policiji, ona je inspektorka, i sve deluje idilično … dok on ne počne da likvidira na brutalne načine sve one negativce koji su se izvukli pred licima pravde. A on zna da su krivi i ne želi da ih pusti da odu. Tako on postaje njihov sudija i dželat, bez presedana, što traje 8 sezona po 12 epizoda.

Najnovije vesti su da će se serija nastaviti u još jednoj sezoni, posle više od 7 godina pauze, jer je serijal okončan krajem 2013. godine.

Glavnu ulogu je imao neobičan i pomalo dijaboličan glumac Michael C. Hall, koji je očito kao pravednik serijski ubica kriminalaca, psihopata i manijaka donekle bio idol i uzor niškom rok bendu, koji je sastav nazvao po ovom neuništivom liku i pravom anti-junaku.

Opet, nikad se ne zna, moguće da je grupa sebe nazvala i prema animiranoj seriji “Dexter’s Laboratory” koja je trajala 4 sezone (1996 – 2003), kao avanture dečaka genija i njegove iritantne rođene sestre.

Muzičari kao filmofilski nastrojeni umetnici, uvek je veoma zanimljiva pojava, što momci iz “Dextera” neminovno jesu.

4 VUDU POPAJ / Crtani film “POPEYE” /

Čuveni reper, muzičar, kantautor Vudu Popaj (Voodoo Popeye) bio je veoma popularan kada se pojavio 90-ih godina, tačnije 1995. kada je počeo karijeru.
Pravo ime mu je Radenko Stojanović, i osim što je reper, svestranost mu ide i ka sferi pesništva i književnosti.

Muzički život mu je započeo pre četvrt veka, a istovremeno je objavio i zbirku poezije “Argo embargo”, i do sada je objavio šest studijskih albuma, tri romana, zbirku pesama i zbirku priča.

Sarađivao je sa velikim brojem poznatih kolega iz sveta muzike, imao nastupe širom zemlje, ali i po regionu, u svim bivšim jugoslovenskim republikama.
Višestruko je nagrađivan za svoj rad na polju muzike, dok je onda napravio veću pauzu u do tada veoma intenzivnoj karijeri, od snimanja albuma do čestih nastupa svuda.


Tokom pandemije se vratio novim studijskim albumom, a mi se ovde podsećamo njegovog umetničkog imena: POPAJ.
Popularni junak mornar iz univerzuma devete i sedme umetnosti, odnosno, Popaj je nastao kao strip heroj, koga je stvorio američki umetnik pop kulture Elzie Crisler Segar, i kao junak crtanog filma.

Lik ljubitelja spanaća Popaja prvi put se pojavljuje u dnevnim novinama “King Features” gde je izlazio strip “Thimble Theatre” E. C. Sigara, od 17. januara 1919.

Omiljeni junak koji voli mršavu devojku Olivu, ima najboljeg drugara Peru žderu koji obožava pljeskavice, kao i arhetipskog, večnog neprijatelja Badžu, postao je kasnije zaštitno lice mnogih serijala crtanog filma, ali i igranog ostvarenja.


Robin Williams & Shelly Duvall – igrani film POPAJ (1980)

Nakon što je tvorac Popaja umro 1938. godine, Thimble Theatre je nastavio da stvara sa nekoliko drugih pisaca i umetnika.
Poznati filmski autor Max Fleischer je 1933. godine adaptirao stripove o Popaju iz Thimble Theatre u seriji “Mornar Popaj” (Popeye the Sailor) kao kratkometražni filmovi za Paramount Pictures.

Vudu Popaju je očigledno mornar Popaj kao snagator nakon konzumiranja konzerve spanaća, bio uzor i iskreno nadahnuće da stvori umetničko, scensko ime, na neki način pseudonim, jer ga 26 godina publika poznaje pod tim imenom, a ne pravim – Radenko Stojanović.

Tokom godina trijumfa, lik Popeye se i dalje pojavljivao u stripovima, crtaćima na televiziji, video igricama, na hiljadama reklamnih proizvoda, konzervama spanaća, a snimljen je i dugometražni igrani film “Popeye” (1980) Roberta Altmana, gde je glavnu ulogu imao popularni komičar, “oskarovac” Robin Vilijams, na žalost pokojni umetnik, dok je Olivu igrala tada slavna Šeli Dival (horor “Isijavanje”).

Pre skoro dve decenije – 2002. magazin TV Guide je rangirao “Popeye” na 20. mesto, na listi od 50 najboljih crtanih ostvarenja svih vremena.

Bend “Keni nije mrtav”, Foto: Tanja Drobnjak5 KENI NIJE MRTAV
/ Animirana serija za odrasle “South Park” /

Kosmos crtanih filmova, nakon “Popaja” seli se i u kreativnost alternativnog pank rok benda “Keni nije mrtav”, veoma perspektivnih momaka od kojih se očekuje mnogo u bliskoj budućnosti.
Debi album se još uvek čeka i prolongira, upravo zbog pandemije, tako da se i oni sami nadaju da će materijal izaći tokom aktuelne 2021. godine.

Ipak, iako nemaju još prvenac CD, oni su toliko aktivni i traženi, da se ima utisak kao da su uveliko u poslu sa ogromnom kilometražom iza sebe.
Na prvi utisak, neobičan naziv benda može da se vezuje za onu maksimu “Pank nije mrtav”, kako već efektnije zvuči na engleskom – “Punk’s Not Dead”.
Dakle, oni su moderni pankeri, naziv “Keni nije mrtav” ide ka tom “ključu”, ali, ipak – nije …

Hit pesma “Venecijaneri” je jedan od nekoliko nadolazećih singlova sa prvog predstojećeg albuma, i kako grupi veoma nedostaju koncerti, oni su pokrenuli je live seshion pesmom “Šolja tople kafe”, a na izmaku neočekivano surove i brutalne 2020. godine, na njihovom YouTube kanalu osvanuo je Live Sesh VOL. 2 i numera “Jutro leže preko grada”.

Jedan od sigurno najmlađih aktivnih pank rok sastava u Srbiji, redak je bend koji je, umesto singlovima, rešio da veoma intenzivnom koncertnom sezonom pokrene svoju karijeru sa više od 50 nastupa tokom 2019. godine i snažnim startom 2020, ali ih je onda dočekao – Kovid-19.


Ipak, kakve veze imaju “Venecijaneri” sa “Šoljom tople kafe” i “Jutra koje leže preko grada”, i sa jednom animiranom serijom za odrasle, a ona se zove – “South Park”?!

Da, verovali ili ne, savremeni mladi pankeri su zapravo ogromni fanovi čudnovate animirane serije “South Park”, nastale davne 1997. godine, i evo traje već duže od 23 sezone, bez tendencija da se ikada završi, poput svoje glavne konkurencije – “The Simpsons”.
Na stotine epizoda prate avanture kvarteta junaka – dečaka: Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman i – Kenny McCormick.

E, tu smo, Keni MekKormik, to je taj maleni sa kapuljačom u seriji, koji je neizostavni deo tog serijala u trajanju skoro 24 godine, a sam naslov grupe Keni nije mrtav asocira na brutalni lajt motiv serijala gde maleni nejaki Keni gine u svakoj epizodi na veoma surove načine.

Tako bi, primera radi, jednom odleteo u vazduh putem eksplozije, sledeći put će nešto preteško pasti na njega, ili će ga neko upucati, ali, opet, neobjašnjivo, on je u svakoj narednoj epizodi živ i zdrav, kao da se ništa nije desilo. i taj fenomen se nikada u crtanoj seriji i ne objasni – kako je preživeo, kako opstaje.. Ipak, važno je barem to da – Keni nije mrtav.

“South Park” je kontraverzni, drski, smeli, slobodni animirani američki sitkom za odrasle, trojice autora Trey Parker, Matt Stone, Brian Graden za program Comedy Central.
Serija je postala pomalo ozloglašena upravo zbog te preterane satire, vulgarnosti, crnog humora, ismevanja poznatih ličnosti na mnoge izvitoperene načine, zbog mnogih bizarnosti kojih je crtani prepun, i pokriva širok dijapazon tema za odraslu publiku.

U seriji live koncerata, trio momaka iz punk rock atrakcije “Keni nije mrtav” žele da nadoknade zastrašujući nedostatak koncerata, jer nakon 50 svirki u nizu, odjednom im je nastao potop i zastoj bez kraja.

Jedino im preostaju upravo live serijali kao neki vid zamene za kontakt sa publikom, čemu se iskreno raduju, ali sada imaju taman dovoljno vremena da ponovo prate svoju omiljenu seriju “South Park”, jer ipak, po njoj su i dobili ime, odnosni junaku Keniju.
6 GAZORPAZORP / Animirana serija “Rik i Morti” /

Veoma slično kao i sa prethodnim slučajem “Keni nije mrav” i “South Park”, tako je i ovde dovedena veza muzičkog sastava sa omiljenim animiranim filmom.

Gazorpazorp je alternativna srpska grupa, koja nema baš nimalo privlačan niti pamtljiv naziv svog benda, ali to je svakako bio njihov svestan izbor.
Ako posmatramo žanr, oni su negde mešavina noise rok, pank i post-pank, takođe postoje od skora, osnovani su krajem 2016. godine.

Postavu čini kvartet – Jasmin Rastić (gitara, vokal), Damjan Nedelkov (gitara), Miloš Đerković (bas gitara) i Nikola Bajčetić (bubanj).
Oni su pre nastanka bili aktivni u raznim drugim alternativnim bendovima kao što su – “Kontraudar”, “Černobilska deca”, “Wrong Way Kids” i “Johnnygotagun”.

I naravno, sami otkrivaju odakle taj čudan i neobičan naziv benda: ime su dobili po izmišljenoj planeti iz američkog animiranog SF sitkoma “Rik i Morti” (Rick and Morty 2013), koji traje 4 sezone, mada ne ide svake godine, jer bi do sada imao sedam.

U pripremi ovog crtaća za odrasle je uveliko i 5. sezona, koja će se emitovati u junu 2021, a sam projekat je u stilu “Simpsonovih”, “South parka” ili serijala “Family Guy”.

Gazorpazorp je planeta u sistemu Andromeda galaksije u tom crtaću, a služi i kao referenca za poznati, ali ne toliko uspešan futuristički SF film “Zardoz” (1974) spomenutog reditelja Džona Burmena, gde su glavne uloge imali Šon Koneri i Šarlota Rempling.

Animirana serija od po 10 epizoda po sezoni prati neobične avanture ludog naučnika Rika Sančeza i njegovog unuka Mortija Smita, koji levitiraju negde između intergalaktičkih ludorija i uobičajenog svakodnevnog života.
Liči vam možda pomalo na “Povratak u budućnost”? Naravno, jer je zapravo proistekla iz kratke parodične animirane serije istog naziva, koja je zasnovana na čuvenoj SF trilogiji koju smo svi voleli u mladosti – “Back to the Future” Roberta Zemekisa i Stivena Spilberga.


Tako da su Gazorpazorp-ovci eto bili nadahnuti ovom serijom, što ipak dosta zbunjuje, jer serija “Rik i Morti” u Srbiji nije naročito poznata, a neprivlačno ime dati bendu koji će ga obeležiti zauvek sigurno nije očekivano ni standardno, ali barem jeste originalno i hrabro.

Pank rok bend je tokom leta i jeseni 2020. najavio drugo EP izdanje serijom spotova za nove numere, tako je prvo izašao video klip “El Matador”, a onda pred kraj 2020. još dva spota “Tango” i “Ne bojim se”. Drugi EP “Od vazduha i sunca” izašao im je 4. decembra 2020. za slovenačku diskografsku kuću “Moonlee Records”, a sadrži sva tri najavna singla i dve ranije neobjavljivane numere “Vratimo nežnost u grad” i “Outro”.

Dok se bend sprema za dalje stvaranje, i kada se ukinu mere i nestane zlokobni virus, da promoviše nove pesme i EP, možda se upustu uskoro i u kreiranje celovitog albuma, dotle se “Rik i Morti” nastavljaju u 5. sezoni, a prema ugovoru od 2018. godine, dužni su od tada da isporuče još ukupno 70 epizoda.
Dakle, još ćemo se gledati, a sa bendom i slušati uz mnoge svirke.


– Nastaviće se –


Ivan Makragić

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket