NAŠA TEMA: NEOBIČNA IMENA DOMAĆIH GRUPA (VOL. 3) – INSPIRACIJA U DRUGIM UMETNOSTIMA

Kada Kerber sretne Pinokija i druži se sa Zagorom i Dostojevskim

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Pozorišne premijere u martu (Vol. 2): cela Srbija van Beograda

Zanimljivi projekti kao pravi poduhvati u doba pandemije bez vidljivog kraja Mnoga pozorišta po Srbiji, kao i u...

FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA „VISLA” U SRBIJI (04.03. – 07.03.)

Festival savremenog poljskog filma „Visla” biće realizovan od 4. do 7. marta u digitalnom izdanju na veb stranici www.mojeekino.pl...

Novi holivudski filmovi u domaćim bioskopima: “Tvist”, “Duša”, “Lovac na čudovišta”

Spektakl SF horor, animirani, moderni klasik, čuveni roman na velikom platnu Moderna verzija kultnog romana “Oliver Tvist” Čarlsa Dikensa...Kada Kerber sretne Pinokija i druži se sa Zagorom i Dostojevskim

Stigli smo i do trećeg nastavka ove zanimljive teme – naziva raznih muzičkih grupa, gde su sami umetnici bili veoma kreativni, vispreni, obavešteni, načitani, nagledani, naslušani i onda su imali prostora i materijala da svoj bend označe za sva vremena.

Kao i prethodnih poglavlja, i ovaj deo nam donosi portrete domaćih i regionalnih sastava koji su na svojstven način odale počast svojim ideolima iz sveta književnosti, mitologije, ili devete umetnosti – stripa, kao i animiranih ostvarenja velikog platna.

Dakle, da se prepustimo edukaciji u svetu pop kulture.


1 KERBER

Sigurno jedan od omiljenih rok bendova sa naših prostora, popularne Nišlije izuzetno su koncertno aktivni, nastupaju na mnogim festivalima po Srbiji i u Beogradu, a zapaženi su im i solo koncerti koji se uvek pamte.

Kada se kaže ime Kerber, odmah se pomisli na njih, tako su utisnuli to ime u svoj brend, da se ima utisak da su ga oni i izmislili, patentirali.
Bend je zvanično nastao pre ravno 40 godina, kada su održali prvi koncert – 1981. u Muzičkom klubu Niš, i u to vreme su eto smišljali kako da nazovu svoj bend, i prvi izbor beše – “Top”. Ali, em je suviše kratko, em nekako ne ostavlja nikakav utisak, zar ne? Idemo opet.
Izgleda da je pevač, autor pesama i vođa grupe Goran Šepa – Gale bio opčinjen, ili barem impresioniran mitologijom, te ga je nadahnula priča upravo o – Kerberu!

Na grčkom znači – „demon iz jame“, dok je u grčkoj mitologiji bio užasni troglavi pas – čuvar Hadovog podzemnog carstva.
Ovo čudovišno stvorenje osim tri glave imalo je i zmiju na repu, kao da same glave već nisu dovoljno jezive. Njegov zastrašujući izgled idealno je odgovarao dužnosti koju je Kerber obavljao u podzemnom svetu, dakle strogi stražar na ulazu i još žešći na izlazu.
Pokojne je u podzemni svet puštao veoma blagonaklono, ali napolje nije puštao nikoga.
Ipak, iako je tako delovao, troglavi Kerber nije bio nepobediv, naprotiv.
Nekoliko puta su ga savladali različiti junaci:
Herakle u svom poslednjem zadatku – beše to čuvena borba,
Orfej ga je uspavao pomoću svojih muzičkih sposobnosti,
Hermes ga je takođe uspavao, ali uz pomoć vode iz reke Lete.
Psiha i Sibila su Kerbera uspavale otrovnim medenjacima, da bi Eneja mogao ući u podzemno carstvo, što je već deo rimske mitologije.

Iako je Kerber kao mit bio negativac, grupa iz Niša to svakako nije, baš sasvim suprotno, Gale je uvek bio i ostao pozitivac, uvek nasmejan, vedar, spreman za odličan koncert pred sobom. Ali, eto, odlučili su se za mračno ime grupe prema čudovišnom biću bez empatije ni emocija, a sa imenom su se složili svi članovi tada – Tomislav Nikolić (gitara), Branislav “Bane” Božinović (klavijature), Zoran Stamenković (bubnjevi) i Zoran Madić (bas gitara).

Kada su osvojili prvo mesto u maju davne 1983. godine na Omladinskom festivalu u Subotici sa pesmom “Mezimac”, karijera im je krenula samo uzbrdo, bez zaustavljanja, osim što su se zaustavili u snimanju novih albuma, što je zaista velika šteta, biti toliko dugo u diskografskoj pauzi, odnosno sada već i apstinenciji.2 DARKWOOD DUB

Alternativni elektro ambijentalni rok bend zaista je imao privlačan naziv kada se izgovori: Darkvud Dab. Lepo vam sklizne niz usta, i ne kaže se tek tako da je gotovo pola posla već urađeno u samom imenu benda. Osnovani su sada već daleke 1988. i neverovatno da nisu dočekali barem jubilej da proslave od 30 godina postojanja, već su članovi benda odlučili da svako na svoju stranu ode te 2017. godine.
Dobro, njihov izbor, ko smo mi da se mešamo, dobar deo benda se transfomisao u drugi sastav “Bella Technika”, i već imaju prvi snimljen album.

Vladimir Jerić “Vlidi” (gitara), Bojan Drobac “Bambi” (gitara), Dejan Vučetić “Vuča” (vocal), Milorad Ristić “Miki” (bas) i Lav Bratuša (bubnjevi) osim sedam studijskih albuma, uvek su se interesovali za primenjenu muziku, tako da su komponovali za igrane filmove i pozorišne komade i imali vrlo pristojnu ciljnu grupu koja ih je zdušno pratila gotovo tri decenije. Čak su dogurali i do nominacije Best Regional Act na MTV European Awards 2009.

Ali, šta ćemo sa tim specifičnim, privlačnim, simpatičnim i zanimljiviim imenom grupe?

Darkvud nije tek bilo šta, već je naziv fiktivnog mesta, odnosno jedne šume, jednog veoma popularnog stripa koji je stekao armiju obožavaoca u bivšoj Jugoslaviji.Naravno, radi se o čuvenom junaku Zagoru, koji je izlazio kao “Zlatna serija” kod nas i svi ljubitelji su jedva čekali kada će izaći sledeći broj da prate u dahu nove dogodovštine. Tvorci Zagora Te–Neja su Serđo Boneli kao scenarista i Galijen Feri, autor crteža, koji su u Italiji objavili taj akcioni avanturistički strip 1961. godine.

Na prostorima bivše SFRJ prvi put se pojavio 1968. godine, u stripu pod naslovom „Nasilje u Darkvudu“. Puno ime Zagora je Zagor Te-Nej, što na jeziku Algonkin Indijanaca znači „duh sa sekirom“, što se i samo često koristi kao njegovo ime u stripu, a pravo ime ovog protagoniste je zapravo Patrik Vajlding.
Donekle je sličan i strip heroju Fantom, kojeg su zvali “Duh koji hoda“. Zagor je uvek imao uzrečice tipa “Hiljadu mu bubnjeva Darkvuda”.

Tako su momci iz Darkwood Dub-a definitivno bili veoma inspirisani očigledno svojim omiljenim stripom, ali grupu ipak nisu nazvali Zagor ili Čiko, kao junakov verni najbolji prijatelj (pravo ime tog smoranog Meksikanca je Don Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales), već prema postojbini, odnosno Darkvudskoj šumi gde se radnja strip serijala i odvija.
Zagor i Čiko su imali u tom vestern stripu dosta prijatelja, ali i dobar broj neprijatelja – negativaca, koji su činili težište ove akcione, vestern, avanturističke priče – večna borba dobra i zla.
3 PRLJAVO KAZALIŠTE

Nije samo “Darkwood Dub” bio inspirisan stripom, već je deveta umetnost nadahnula i hrvatski pop rock bend “Prljavo kazalište” da bude “žigosan” prema knjizi sa crtežima i oblačićima.
Kada čujete samo ime grupe, zvuči svakako neobično, izdvaja se iz gomile, ostavlja traga, jak utisak, donekle možda asocira na čuveno avangardno pozorište K.P.G.T., što znači – Kazalište Pozorište Gledališče Teatar.

Prvu postavu grupe činili su: Jasenko Houra (gitara), Zoran Cvetković (gitara), Davorin Bogović (vokali), Niko Hrastekbas i Tihomir Files (bubnjevi).
Sastav iz glavnog grada Hrvatske, sa nepreglednim brojem antologijskih hitova i posebno divnih balada, nastali su 1977. godine u predgrađu Zagreba zvanom Dubrava i obeležio je eks jugoslovensku rok scenu, a tokom karijere su menjali žanrove, stilove, senzibilitete, ali i pevače.
Posle Davorina Bogovića, stiže Mladen Bodalec koji je i obeležio veći deo karijere “Kazališta”, ali mi se pitamo – odakle im to ime?
Kakve veze sada oni takođe imaju sa stripom? Ne postoji delo tog imena, zar ne?

Naravno, kao što ne postoji ni strip Darkvud, već je vezan za Zagora, tako je i ovde sam naziv benda povezan sa jednim manjim segmentom mega popularnog stripa. Dakle, samo ime grupe potiče od jedne epizode vanserijskog italijanskog stripa Alan Ford, kada članovi družine T.N.T. dolaze u pozorište nazvano upravo ni manje ni više – “Prljavo kazalište”.
Tako su originalni članovi muzičke grupe želeli da budu deo i te slavne stripovske T.N.T. grupe, nastala još 1969. godine od autorskog tandema Maks Bunker i Magnus, koji na beskrajno komičan, parodičan, satiričan i karikaturalan način prikazuju tajne agente jedne nesposobne družine.

Strip je bio karakterističan po crnom humoru, stilizovanim štosovima i kritikovao je na svoj način sve aspekte savremene Italije i zapadnog društva, tako da je Amerika bila na udaru “otrovnih” osvešćenih strelica.

I dalje je aktuelna veoma atraktivna sadržajna izložba “Alan Ford trči počasni krug” u Muzeju Jugoslavije u Beogradu , gde je napravljen presek ovog brenda od stripa koji je obeležio čitavu epohu i postao jedan od najpopularnijih stripova ikada u SFRJ.

Osim “Prljavog kazališta”, mnogi umetnici, pre svega filmovi ili predstave – pozorišne drame su bile inspirisane tim legendarnim stripom: “Ko to tamo peva?”, “Maratonci trče počasni krug”, ali i strana ostvarenja kao – “Delikatesna radnja”, donekle i “Amelija Pulen”.4 BJESOVI

Alternativni žestoki hard rok ili pank rok bend Bjesovi iz Gornjeg Milanovca dosta je menjao imena svoje grupe, dok se nije skrasio sa ovim koji znamo.
Specifičnost grupe je u tome što je imala dva pevača, sa podjednako postavljenim ulogama, Zoran Marinković i Goran Marić “Max”, koji su zapravo počeli karijeru sa 17 godina kao – muzički novinari za kultni magazin “Džuboks”.

Kako su dva prijatelja uvek želela više, ne da budu samo piskarala o muzici, već i da tu muziku stvaraju, krenuli su sa snimanjem demo materijala i osnovali su 1989. godine grupu radnog naziva “Baader-Meinhof”. Ipak, nisu baš bili zadovoljni, te menjaju u – “Saint Gallen“, ali i to ih je kratko držalo, te su onda smislili – China Blue.

Ipak, u njihovom slučaju je tek četvrta sreća urodila plodom, tako da su osmislili naziv – “Bjesovi”. E dobro, ali … zašto i kako sad – Bjesovi? Možda zato što su na granici panka, a oni su uvek besni, snažni, pomahnitali, a i ova dvojica teže isključivo žestinama, i na vokalima i instrumentima. Tako da taj akumuliran bes mora da negde kipti i eksplodira kao eskalacija svega negativnog i zlog u savremenom društvu. Dakle, bes kao sloboda, bes kao otrežnjenje, biti svoj i ničiji. To je ono glavno čemu se ovaj dvojac povinovao … ili ipak nije?

Zapravo, iako se može tumačiti možda i na taj način, samo ime potiče iz sasvim drugog izvora. Očigledno obojica su zavoleli opus Fjodora Dostojevskog, jednog od najboljih ruskih pisaca svih vremena, a za dušu im se vezao dvotomni obiman roman “Zli dusi”.

Istoimena pozorišna predstava na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu zaista je jedinstveno umetničko dostignuće i iskustvo.

Dobro, ali oni se ne zovu “Zli dusi”, zar ne? Tako je, ne, ustvari i da!
Bend je dobio ime prema – hrvatskom prevodu tog dela, a on nosi naziv baš tako – “Bjesovi”. Roman “Zli dusi” se može naći i kao “Nečiste sile”, što je najbliži prevod romana.

Ovo delo ima specifičnu političku podlogu koja ga donekle izdvaja od ostalih romana Dostojevskog – govori se o pravcu kretanja novog vremena, o sukobu „zapadnjaka“ i „narodnjaka“, o političkom i moralnom nihilizmu.
Veoma višeslojna, kompleksna, surova, sa dosta nasilja, ubijanja, gde pravda ne može tako lako da pobedi, a krivci se izvlače.
Dostojevski nije roman ograničio samo na njegov istorijski kontekst, već pisac ispituje psihologiju junaka, motive čovekovog ponašanja, uzroke i posledice.

Alber Kami je svoj „Mit o Sizifu“ izgradio uz pomoć upravo ovog romana Dostojevskog, a mnogi proučavaoci dela ruskog autora ovaj roman vide kao najbolji u njegovom opusu.

Tako su “Bjesovi” zapravo skriveni – F.M. Dostojevski, filozofski, poetični, osvešćeni, mudri, i veliki ljubitelji književnosti, što je za svaku pohvalu. Posebno je zanimljivo što su se odlučili da nazovu bend prema hrvatskom prevodu romana “Zli dusi”, a nisu preuzeli poznat prevod.

5 ZAŠTO KAFKA?

Književnost je povezana naravno i sa ovim bendom, samo što umesto Dostojevskog sada imamo – Franca Kafku!
I sam bend se pita – “Zašto Kafka?”, i ne daje odgovore.
Kako navode mistični članovi benda, ne zna se tačno kada je sastav nastao, odnosno možda je još uvek u nastajanju.

Grupa je nastala kao rezultat zajedničkog rada trojice autora kroz prethodne instrumentalne sastave koji nisu doživeli svoja zvanična izdanja (Mantra i P.U.T.).
U tom procesu transformacija, definisala se sama po sebi forma trija koji je počeo oblikovati nove i stare kompozicije nastale u periodu zajedničkog muzičkog stvaralaštva.

Muzika koju bend stvara za sada nije dobila žanrovsku odrednicu sem da je instrumentalna i ambijentalna, osećaju se uticaji progresivne muzike 70-tih i modernog zvuka sadašnjice.
Donekle imaju sličnosti sa drugim bendovima koji su najbliži modernoj jazz muzici, kao što je Eyot, Schime, Vasil Hadžimanov.
Dakle, klasična forma pesme nije neophodna da bi bend kroz sebi svojstven zvuk ispričao svoju priču. Ta priča uvek na kraju rečenice nosi znak pitanja – Zašto Kafka?

Njihov debitantski album pod nazivom Zašto Kafka?, diskografska izdavačka kuća Metropolis Music digitalno je objavila oktobra 2017. godine. Album sadrži pet numera, a momci iz grupe su Marko Panić–gitara, Ljubiša Milošević–bubanj i Siniša Hadži-Antić–bas gitara.

Koliko je njihova muzika enigmatična, nedokučiva, tajanstvena, takav im je i naslov benda, odnosno književnik čije su ime, tačnije prezime – pozajmili i prisvojili.
Franc Kafka je nekom iz benda omiljeni pisac, a možda svoj trojici.
Rođen u Pragu 1883, a umro u Kirlingu, pored Beča 1924. godine.
Sva dela pisao je na nemačkom jeziku, naravno znao je češki, a stilom pisanja, pripadao je avangardi, pravcu iz srednje faze modernizma, ali je svojim delovanjem uveliko uticao na mnoge stilove kasnog modernizma, kao što bi to bio – egzistencijalizam.
Veliki uzor je Kafka bio nobelovcu i kontraverznom književniku Peteru Handkeu, do te mere das mu je početni deo karijere bio u potpunosti u stilu velikog pisca. Mračni tonovi i psihološke drame u romanima Kafke mogu se ogledati i u naslovima Albera Kamija, Knuta Hamsona ili Hermana Hesea.

Veoma mračne tematike, teskobe, čudovišni prizori, smrt bez razloga ni objašnjenja, apsurd doveden do krajnjih ranica, sve se može naći u njegovim najčuvenijim delima, pre svega remek delo “Proces”, pripovetka bizarne tematike u simbolima – “Metamorfoze”, i romani “Zamak”, “Amerika”, prepuni su tematike koja predstavlja arhetipove otuđenosti, psihofizičke brutalnosti, sukoba na relaciji roditelji-deca, likova na zastrašujućim putovanjima i mističnih transformacija. Sigurno jedan od najznačajnjih pisaca svih vremena.

Nisu ni naivna tri člana ovog benda kada su ni manje ni više nazvali svoj muzički projekat prema Kafki, ukazuju na taj način visoku ozbiljnost, zrelost i višeslojnost.

Češki pisac je imao do sada i ekranizacije nekih svojih romana, pre svega “Proces” (The Trial) u režiji Orsona Velsa (1962), koji je i igrao u filmu sa kolegama – Entoni Perkins, Žana Moro i Romi Šnajder, i kasnije adaptacije tog dela sa Kajlom MekLahlanom (1993).
Možda će “Zašto Kafka?” biti angažovani i u primenjenoj muzici, za film ili pozorište.
6 GOSPODIN PINOKIO

Ponovo književnost, ali ovoga puta i – crtani film istovremeno. Bend simpatičnog naziva, očigledno inspirisanim velikim junakom dečje literature i animiranog ostvarenja „Gospodin Pinokio“ nastaje marta 1993. godine kao četvorka – Dejan Đurić Toni – bubnjevi, Sebastijan Krstic Seba – bas gitara, Nenad Jovanović Necan – gitara i Igor Bogdanović Šile – vokal.

Rok bend iz Niša prvu koncertnu promociju imao je u niškoj Banovini, kada je beogradski izdavač E.P. – Krug objavio izdanje kao kasetu „Zdravlje i Satira“ u septembru 1993. kada je bend postao aktivan na nastupima. Izdvojile su se pesme „Ti to a i Ja“ i „Boli me“.

Krajem 1996. u beogradskom studiju „Go – Go“ uz vrhunskog profesionalca, producenta i aranžera Voju Aralicu snimljen je album „Plašim se i neću“ sa kog se ističu numere „Peh“ i „Sukob“, a zatim grupa ide dalje na koncerte sve više u Nišu – KPGT dvorište i u Beogradu – KST.

U karijeri su nastupali i na ugašenom festivalu “Nisomnia” 2010. u Nišu, i naravno na jazz smotri Nišville, ali i “Arsenal festu“ u Kragujevcu i „Bella Rock“ festivalu u Petriču, Bugarska.
Na leto 2011 zagrebačka izdavačka kuća „Slušaj najglasnije“ izdaje kompilaciju pod nazivom „Buđenje“ kao presek ranijih radova benda za čitavu regiju.

Nadahnuti crtaćima iz detinjstva, bendu je junak koji ume da laže i da mu onda raste nos postao omiljen, te je napravio zanimljiv spoj u imenu – “Gospodin Pinokio”.
Sigurno jedan od najslavnijih izmišljenih likova iz univerzuma dečje književnosti, Pinokio je osmislio italijanski pisac Karlo Kolodi, a sam roman nosi naziv “Pinokijeve avanture” (1883).


Najpoznatija je ekranizacija u vidu Diznijevog crtanog filma, gde je sama radnja i suština te surove bajke dosta ulepšana, dok je reditelj Mateo Garoni ostao veran originalu te socijalne priče u najnovijem italijanskom igranom filmu “Pinokio” (2020), gde majstora Đepera tumači Roberto Beninji, koji je upravo Pinokija igrao u istoimenom filmu u svojoj režiji 2002. godine.
Poučna priča o laganju i novoj šansi za lepe manire uvek ima svoju publiku. Dečak od drveta koji oživljava po želji dobrog Đepeta osvojila je svet i aktuelna je u svim “oživljenim” verzijama za sedmu umetnost ili pozorišne predstave.

Rokeri “Gospodin Pinokio” na ovaj način su odali počast jednom od najvažnijih i najpopularnijih likova detinjstva, samo se nadamo da jedna od osobina tog lika nije svojstvena članovima benda, pa su se zato tako nazvali.
Šalu na stranu, bend sa šest albuma iza sebe koji postoji skoro tri decenije (28 godina), sa raznim pauzama u karijeri, bio je aktivan tokom korone jer su objavili nekoliko novih singlova i spotova.

Sastav svira danas u ovom sastavu: Igor Bogdanović Šile – vokal, Danijel Stojanović Dani – gitara, Bojan Ristić Rile – bas gitara i Ilija Cvetković – bubnjevi.

KRAJ

P.S.
Čak postoji i jedan cover bend, koji je nastupao po mnogim događajima, a naziv je takođe inspirisan drugim umetnostima, odnosno popularnom stripu i junakinji “Modesti Blejz”.
Ta akcioina heroina je obeležila takođe dobar deo našeg detinjstva, nastala iz pera autora Pitera O’ Donela i ilustratora Džima Holdaveja daleke 1963., a zanimljivo je da je ta avantura objavljivana sve do 2002. godine.

Strip junakinja Modesti Blejz je imala svog pomoćnika Vilija Garvina, a takođe je posedovala mnogo talenata, kriminalnu prošlost, a inače se borila protiv mnogih negativaca sa opasnim namerama, u ovom špijunskom stripu prepunog akrobacije i akcije.
Snimljena su i dva filma prema ovom stripu – “Modesty Blaise” (1966) i “My Name is Modesty” (2004).

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Premijere filmova “Pretty Strong” i “Wongar” u Domu omladine

Dom omladine Beograda, osim tradicionalnog 67. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, za ljubitelje sedme umetnosti predstavlja dva dokumentarna ostvarenja koja...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket