NAŠA TEMA: IMA NEKA TAJNA VEZA IZMEĐU MUZIKE I NOVINARSTVA

NAJAVA
Kontakt Konferencija
Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

KONCERTI ZA DANAS I SUTRA U BEOGRADU – UTORAK (25.02.) I SREDA (26.02. 2020.)

1) Narodni muzej, 21.00h: LENA KOVAČEVIĆ Prolećnu turneju koncerata u Srbiji, regionu i...

PREBOGAT MUZIČKI PROGRAM DANAS U BEOGRADU I SRBIJI – 12 ŽIGOSANIH – SUBOTA, 22.02.2020.

Iako su po pravilu petak i subota uvek najproduktivniji po pitanju koncerata u našoj zemlji, današnji dan...

Akustično veče sa LENOM KOVAČEVIĆ sinoć u Narodnom muzeju (25.02.2020.)

DŽEZ DAMA I DIVA PROSLAVILA ROĐENDAN SA VERNOM PUBLIKOM Prijatno muzičko veče održano je...

KADA PISANU REČ ZAMENI GITARA I MIKROFON


Umetnost i mediji uvek su bili u tesnoj vezi, jednog bez drugog možda i mogu, ali lepše je kada zajedno funkcionišu. Štampa, elektronski ili internet mediji i platforme čine sve vidljivim, i ako se fokusiramo na umetnost, film, pozorište, književnost, autori i kreativni čarobnjaci postaju veoma popularni isljučivo zahvaljujući medijskoj slici o sebi. Novinari pišu intervjue, reportaže, kritike, izveštaje, članke, vesti, dok pisac piše romane, priče, drame, scenarija, muzičar peva i svira, filmadžije režiraju i produciraju.
A šta se desi kada i novinari požele da stvaraju i muziciraju?
Ili se muzičaru malo osladi izazov da se isproba u aktivnostima žurnalizma?

Kod nas je upravo veoma neraskidiva veza između novinarskog poziva i realizacije u praksi. Očigledno od tolikog pisanja o muzici, i sami izveštači požele da se isprobaju kako bi se oni snašli u tome. A opet, tu su i oni koji su prevashodno muzičari, ali imaju potrebe i da budu publikovani u raznim medijima.
 
 Prestižna elita domaćeg rok novinarstva u liku i delu poznatih – Ivana Ivačkovića, Branka Rosića, Aleksandra Žikića otišla je u praksu i uplovila u muzički život.
Ivan Ivačković, publicista, novinar, pisao je za dnevne i mesečne listove, autor knjiga o domaćim i stranim muzičarima, trenutno je aktuelan po novom delu o večitom mistiku Džoniju Štuliću. Osim toga, pisao je zanimljivu analizu preseka rok muzike u prelomnim godinama SFRJ-a „Kako smo propevali“, kao i svoje viđenje karijera kraljice popa Madone i vremešnim neuništivim rok dinosaurusima „Rolling Stones“, ali i naslov o Bajagi – „Obe strane jastuka“. Ipak, prijalo mu je jako da se i o njemu piše, da na neki način bude rame uz rame sa mnogim muzičarima o kojima je izveštavao. Tako je pre nekoliko godina osnovao bend „The Spanks“ o kojima su svi pisali, imali su razne svirke, nekoliko originalnih pesama, bili i na Beer festu … da bi kasnije ta muzička priča utihnula. Možda će se nekada ponovo pokrenuti, a neobično je za Ivačkovića što je kao frontmen bio – bubnjar. Obično je lider benda pevač i(li) gitarista, gotovo nikad za bubnjevima. Za sada se vratio publicističkom pozivu, „Između krajnosti“ je upravo ta knjiga o Štuliću, a taj izlet u muziku svakako mu je veoma dragocen, konstruktivan, lekovit i neophodan.


Uz Ivana, rock kritičar i analitičar Aleksandar Žikić nekada davno je osnovao bend „S.T.R.A.H.“ sredinom 80-ih, imali su objavljen EP „Mesec“ (1987), da bi onda priča bila zamrznuta. Neki članovi benda pa i sam Žikić otišli su u inostranstvo, junak ove naše priče pravo u SAD, i nastavka nije bilo. Sve do sada, kada su konačno izdali pod stare dane svoj prvi album u produkciji Dušana Kojića Koje – „KVOG!“ (Mascom 2019) i koncertno ga promovisali u triptihu nastupa uzastopnih večeri u klubu „Drum“, a kasnije i u „Knap club“-u. Žikić je vrsni poznavalac rokenrola, prisutan uvek na svim tribinama, stručnjak za marketing i PR konsalting, ali voli da i u praksi u muzički uživa, te je član i progresivnog rock sastava “The LVCZ” u svojoj drugoj domovini SAD.
Pisao je više od 1000 tekstova po raznim značajnim listovima, značajan kao kolumnista i „Blica“, autor tri drame, a u biografiji važna je njegova knjiga „Mesto u mećavi – priča o Milanu Mladenoviću“, svedočanstvo o najvećem rok pesniku ikada.

Nije samo Žikić od novinara u bendu „S.T.R.A.H.“, jer za bubnjevima ga prati čuveni Aleksandar Timofejev, najpoznatiji po visoko pozicioniranim mestima urednika ili direktora televizija Studio B i B92, ali i po autorskim emisijama „Timofejev“, „Od trača do istine“, kao prepoznatljivo TV lice. Ipak, novi izazov i umetnički život predstavlja mu angažman bubnjara u ovom bendu i to mu očito prija. Nije se bavio rock novinarstvom, što naravno ne znači da ne bi i to umeo.

U gardi rock žurnalista svakako je i Branko Rosić, zamenik urednika u magazinu „Nedeljnik“ čiji se potpisi u plodnoj karijeri vide ispod intervjua sa mnogim svetskim muzičkim elitama: Steven Patrick Morrissey (The Smiths), Steve Hackett (Genesis), Ian Anderson (Jethro Tull), Sharleen Spiteri (Texas), Ian Gillan (Deep Purple), Jean-Jacques Burnel (The Stranglers). Ali, Rosić je bio deo čuvenog pank benda „Urbana gerila“ kao i elektro grupe „Berliner strasse“, a opet mu je pasija za pisanjem sve vreme prisutna. Gitara u rukama, pero na papiru, Branko je uveliko afirmisan i kao književnik sa dva objavljena romana, a čak je imao razgovore sa značajnim piscima koje i mi volimo (Toni Parsons, Frederik Begbede, Ju Nesbe) i sada mu je karijera pisca u prvom planu.


  Dame u novinarstvu su sasvim slučajno i bivša i sadašnja pevačica rock sastava „The Bite“ – Julijana Vincan i Ljiljana Zdravković. Istina, Julijana, nije bila u rock pisanju, već je u ekonomskim temama za razne magazine, kao i u PR svetu. Ali, njena ljubav je ipak muzika, i nalazi se u ženskom sastavu „Playade“, dok paralelno vodi i solo priču na raznim eventima i nastupima. Ljiljana, pak, odavno je u rock novinarstvu, što na portalima (Na dlanu), ili voditeljka na radio stanicama (Radio 3, Rock radio). Naravno, uveliko je i pevačica spomenute hard rock riff & roll grupe “The Bite”, dok je pre toga pekla zanat kao vokal nekolicine cover bendova. Treća muzička dama iz novinarstva svakako je i Nataša Guberinić, upravo saradnica na svežem, drugom albumu spomenutog sastava “The Bite” gde je dala prateće vokale. Aktuelna je kao voditelj na Play radiju, ali ju je sedma sila privlačila i ranije kada je u karijeri bila deo Gradskog radija ili Pingvina. Danas, ova dama božanskog glasa, neraskidivi deo Di Luna Blues band-a održava istovremeno karijeru muzičara i radio novinara-voditelja, i očigledno se bivša pevačica TAP 011 ne žali, već koordiniše i žonglira u tome.

LJILJANA ZDRAVKOVIĆ – THE BITE Foto: Aleksandra Ignjatović


Radio kao medij prisutan je i kod čuvenog Vlade Džeta, žive muzičke enciklopedije i pasioniranog kolekcionara ploča (zbirka od preko 25 000 naslova). Promenio je Vlada Janković Džet tri benda, sa kojima ukupno ima 10 snimljenih autorskih albuma – “Crni biseri”, “Tunel” i “Vlada Džet bend”, i ovaj radijski domaćin prepoznatljiv je po Radiju 202, gde u svojim emisijama kao “Rok razgovori” uspeva da ugosti dosta značajnih osoba iz sveta rokenrol muzike. Naravno čuvena je njegova emisija “Hit 202”, i na taj način Džet je oduvek na nekoj vrsti klackalice između voditelja i muzičara – bas gitariste, gde jedno podržava drugo, a on očigledno nije nikada hteo da se odrekne jednog da bi postao samo ono drugo, i obrnuto.
Radio je veoma privlačan i poznatom pop i rock pevaču Billy King-u, ili Puniši Zeljkoviću, bivšem članu sastava “Neverne bebe”, koji je nakon izlaska iz grupe objavio solo albume, ali je sada najzaposleniji kao novinar na Radiju Novog Sada gde vodi “Noćobdijanje” i druge emisije u kojima redovno ugosti značajna imena rock, jazz i pop scene naše zemlje. Dalje se nije toliko posvetio muzičkoj karijeri, iako je jedan od najzanimljivijih vokala. Zato je i velika šteta što nije postigao toliko toga više što svakako zaslužuje.


Kad vidite negde podatke o ovom svestranom umetniku, piše ovako: Vladimir Đurić Đura je prozni pisac i pesnik, pevač, kompozitor, novinar, kolumnista, bloger, voditelj, dramaturg, scenarista, glumac, reditelj, predavač, mislilac, mistik, kreativni urednik, marketinški stručnjak i stvaralac reklama, medijski i PR konsultant. Diplomirani dramaturg, kako je navedeno – jeste i copywriter, ali dosta aktivan upravo kao novinar, piše najviše za “Blic” i razna izdanja ovog dnevnog lista, napiše poneki roman, a ima za sobom i neke izvedene drame. Najpoznatiji kao “Đura i mornari”, ovaj muzičar definitivno gradi i kompletnu paralelnu karijeru kao medijski autor i urednik.

Pevač i autor Dejan Cukić je posebna priča, sama za sebe. Prvo je karijeru krenuo kao muzičar u grupi “Bulevar”, da bi nakon raspada dotičnog benda, ušao lagano u rok novinarstvo za časopis “Rok 82” (Politikino izdanje), a zatim dosta kasnije i urednik magazina “Žica” (2001). Njegovi tekstovi su bili redovni u “Politikinom Zabavniku”, a od velikih intervjua pamte se zvezde: Sting, Kim Wilde, Uriah Heep, Tina Turner, Dire Straits. Osim toga, bio je i novinar, urednik na TV Metropolis, a karijeru muzičara je gradio paralelno i sa prevodilačkim radom biografskih knjiga (najviše za izdavačku kuću Laguna, o Eriku Kleptonu, Dejvidu Bouviju, Kitu Ričardsu…), a sam je pisao delo o Frenku Zapi – “Muzika je najbolja” (2001) i “45 obrtaja” (2007) – zbornik tekstova pisanih upravo za spomenuti Politikin Zabavnik. Posle 10 godina diskografske apstinencije, Dejan nam ima novi album “Ulice bez brojeva” (PGP RTS 2019) i konačno veliki koncert nas očekuje 11. aprila u Kombank Dvorani.


Iz regiona najzanimljiviji primer je sigurno Ida Prester, koja živi i u Srbiji, liderka čuvenog electro pop benda “Lollobrigida”, ali i “Maika”, “Frau Casio“, aktivna i u solo karijeri, a na sve to stiže da bude i TV i radio voditeljka na raznim projektima i emisijama, da vodi Beer fest, razne festivale i manifestacije. Hiper produktivna i vanserijski energična.
Donekle se može reći isto i za Prljavog Inspektora Blažu, iliti Igora Blaževića, koji se latio pera više kao kolumnista svojih tekstova o filmovima “Sinemanijak” u dnevnim novinama “Blic”, a aktuelan je svakako i u ulozi radio voditelja – domaćina na Radio Laguni. Dakle ima dodirnih tačaka sa žurnalistima, ali više je to autorski pristup kao kompletna kreativna figura.

Izgleda da će uvek biti spajanja muzičkog i novinarskog poziva u jednoj osobi, samo je pitanje kako će ko uspešno kanalisati i iskristalisati te dve karijere zajedno.

Ivan Makragić – Redakcija
Foto: Aleksandra Ignjatović, Nebojša Babić, ATA, promo slike, FB

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

PROMOCIJA ALBUMA “NAMA OSTAJE SAMO PUNK” GRUPE “NBG” SINOĆ (27.02.2020.) U BEOGRADU I RAZGOVOR SA MUZIČAREM: ALEKSANDAR KARAPANDŽIĆ

MALIŠA NAS JE SVE OKUPIO DA SVIRAMO PONOVO Beogradski punk-rock bend NBG sinoć je imao promociju svog novog albuma “Nama ostaje samo punk“, u...

IVAN IVAČKOVIĆ: NE BIRAMO MI ROCK’N’ROLL, ON BIRA NAS

Gde je rok novinarstvo danas, postoji li pravi muzički PR, o bendu „The Spanks“, o novoj knjizi i kontraverznom Džoniju Štuliću, Madonni,...

Makedonska grupa Bernays Propaganda objavila singl ‘Zloben funk’ sa albuma ”Vtora mladost, treta svetska vojna”

Prošlogodišnji album,”Vtora mladost, treta svetska vojna”, makedonske grupe Bernays Propaganda, ujedno i jedan o najboljih u karijeri NOMINOVAN je za IMPALA-u, evropsku nezavisnu diskografsku nagradu.

Novo u Shop-u