Naša finalna retrospektiva (Vol. 5): Najbolji festivalski nastupi domaćih i regionalnih muzičara u Srbiji tokom 2022. godine

Najduža lista do sada - TOP 20

0
Reklama


Najduža lista do sada – TOP 20BEOGRAD & SRBIJA: Stigli smo i do poslednje liste Music Pocket-a, nakon pregleda Najboljih samostalnih koncerata domaćih, regionalnih i stranih muzičara, svih rasprodatih koncerata, kao i liste najboljih koncerata klasične muzike i opere u prethodnoj 2022. godini.


Za sam kraj u našoj retrospektivi broj 5, smo ostavili sve festivalske nastupe koji su na nas ostavili zaista prijatan utisak, ono što nas ispunjava u potpunosti. U pitanju je do sada najduža lista, odnosno čak Top 20.Na žalost na listi se nalazi i divan umetnik od kojih smo morali da se oprostimo, a i dalje ne verujemo da ga nema, niti ćemo ikada moći skroz sa tim da se pomirimo.


Dakle, ovo su 20 najboljih prema ocenama odgledanih koncerata protekle 2022. godine u Srbiji na raznim festivalima, od Beograda, preko Novog Sada do Kragujevca.


1 NEGATIVE
12. izdanje – Arsenal fest,
Kragujevac – Knežev Arsenal
jun 2022.

Sigurno najbolji ženski rok i pop vokal na našim prostorima Ivana Peters sa svojim rock bendom “Negative” održala je retko izuzetan nastup na 12. Arsenal festu u junu 2022. i naravno na Main Stage-u, pred nekoliko hiljada vernih fanova grupe.

Veoma originalan hard rock sastav, nastao 1999. godine tokom NATO bombardovanja Srbije, imao je prekide u radu, jesu izgubili kontinuitet od pre, ali se to odavno ne može nimalo osetiti na njihovim koncertima koje održavaju od zvaničnog povratka 2019. godine na Beer festu.

Od tada preko cele sezone tokom pojave pandemije, “Negative” je uveliko postao jedna od najsnažnijih i najmoćnijih koncertnih pojava i atrakcija bez premca, svaki put su toliko vrhunski uigrani, da deluje kao da niti jedne sekunde nisu napravili pauzu za 24 godine postojanja.
Te magične noći na Arsenal festu, Ivana Peters i “Negative” su pohodili Kragujevcem kao da je u pitanju njihov samostalan i celovečernji koncert, kao da je to samo njihovo veče i da nije bilo nikog na bini ni pre ni posle njih.

Ovih godina mogli smo da ih gledamo u prestonici na raznim uspešnim solo koncertima – Mts Dvorana, klubovi Novi BitefArtCafe – Palilula i BitefArtCafe – Kalemegdan, tako da su uvek u top formi, a na našoj listi od Top 20 svakako ponosno zauzimaj broj jedan.


A naravno, uvek ih jedva čekamo na novim samostalnim velikim koncertima, i prošlui godinu su imali uspeha sa rasprodatim večerima Unplugged svirki u Novom BitefArtCafe-u (Beograd) i u Domu kulture Novi Sad.

Foto: Sonja-Spasić

2 MARKO LOUIS
Festival “WOMBA” – „Muzička vizija Balkana“

Ušće – Beograd
02. septembar 2022.


Potpisnik ovih redova i celog teksta odavno je definisao Marka Louisa kao čudesno biće sa druge planete, jer u rečniku kao i da ne postoji drugi termin za veoma neobičnog muzičkog umetnika, multiinstrumentalistu, svestranog i vrednog autora, koji godinama unazad neprestano stvara nove pesme, hitove, atraktivne spotove.


Ovaj muzički “vanzemaljac” sigurno je najbolji uživo kada ga gledate, slušate šta sve izvodi od repertoara svog žanra etno soul pop muzike, i osvaja gledalište, kako mu je pošlo veoma lako za rukom i tog 2. septembra 2022. na beogradskom Ušću tokom prvog izdanja festivala „Muzička vizija Balkana“ – WOMBA. U okviru manifestacije svirao je i Vlatko Stefanovski, DJ – Satori, a izveden je i spektakl “Karmina Burana” Karla Orfa, sa solistom Marijom Jelić i orkestrom SNP-a (Novi Sad), sve u produkciji festivala i fondacije EXIT.


Ipak, ubedljivo najviše jakih utisaka te večeri ostavio je upravo Marko Louis, koji je sa nasledjem svog oca, slavnog Ljubiše Stojanovića Louisa, izgradio svoj autentičan stil, kreativni rukopis, koji je godinama gradio na svojim studijskim albumima, do sada četiri izdanjja, a priprema se i peti “nastavak”. Takodje, Marko je uvek davao sve od sebe bilo da je reč o solo koncertima od barem dva sata – Dom omladine 2018, 2019, Botanička bašta – Wine Garden manifestacija 2019, Mts Dvorana – 2020, BitefArtCafe – Kalemegdan 2021, Plato na Kalemegdanu – 2021, ili nastupima na festivalu, time je vrhunski osvajao publiku, što je nastavio svudao po Srbiji i čitavom regionu (bivša SFRJ).

Marko tako u jednom eksplozivnom i energično-supersoničnom nastupu od 70 minuta uspeo je da sažme svoju intenzivnu karijeru od četiri albuma sa dosta novijih singlova i pruži pravi izvanredni spektakl za sva čula kroz njegov ples, skakanje uvis, ulaske u publiku i druženje sa fanovima, uz svoje uživanje u muziciranju na više instrumenata, ponekad i u isto vreme.

Bilo je nezaboravno, jako, vanserijski, kao i uvek sa Markom Stojanovićem Louisom, „alijena“ iz udaljene muzičke galaksije.Marko Louis_ FOTO: Nikola Knežević3 KONSTRAKTA
1) 12. Arsenal fest, Kragujevac
(jun 2022)
2) 22. Exit, Novi Sad – Petrovaradinska tvrđava
(jul 2022)
3) 28. Beer fest, Ušće – Beograd

(avgust 2022)


Pop kulturni fenomen kakva je Ana Đurić zvana Konstrakta, definitivno je ilustracija kako se uspeva gotovo preko noći, iako je uveliko bila poznata kao vokalni i autorski deo soul pop benda “Zemlja gruva”. Žanrovski teško se može jasno definisati njen pravac, kada je i van grupe krenula da stvara melodije, kompozicije, začudne tekstove pesama, a nakon trijumfa na Beoviziji 2022 i odlaska u Torino (Italija) na Pesmu Evrovizije, toliko je postala popularna kao da je zapravo – pobedila na ovom svetskom pop takmičenju.

Postala je tako osoba broj jedan o kojoj se priča u celoj zemlji i mnogo šire, neki su osporavali pobedničku pesmu “In Corpore Sano” i njen koncept, drugima je postala himna, a ona je za kratko vreme postala hedlajner velikih festivala u zemlji i regionu. Gledali smo je prvo na 12. Arsenal festu (Kragujevac) krajem juna, onda na 22. izdanju Exita u julu i na Beer festu tokom avgusta 2022.

Sva tri nastupa od po celih sat vremena bili su veoma dinamični, energični, uigrani sa čitavim timom na sceni, tako da je Konstrakta delovala kao vodja nekog performansa, pozorišne predstave ili koeodrame na višem nivou, kroz presek hitova “Zemlje gruva” i naravno njenih solo pesama gde dominira neizbežna “In Corpore Sano”. Gotovo je nemoguće odrediti da li je bila uspešnija na Arsenalu, Exitu ili Beer festu, prosto su u pitanju gotovo identični nastupi, sa uglavnom sličnim nadahnućem.


Bila je glavna i na festivalu “Rock & Blues” u Aranđelovcu, ali i na Exitovim festivalima po regionu – Sea Dance (Buljarice / Budva, Crna Gora) i Sea Star (Umag, Hrvatska).
4 MASSIMO SAVIĆ

28. Beer fest, Ušće – Beograd
(avgust 2022)


Potresna, tužna, ružna, neutešna godina je za nama, gde su nas napuštali razni muzički i dramski umetnici, književnici, ali kao da nas je najviše potresao odlazak jedinstvenog i neponovljivog Massima Savića, koji nam je odavno osvojio, zarobio i zaključao srce i dušu.

Pratili smo ga od 2005. godine kada nam je prvi put nakon raspada Jugoslavije došao u goste na koncert u tadašnji Dom sindikata, onda je išao na više pozicije, dakle Sava centar, ali i sve češće u zimski i letnji klub BitefArtCafe na Paliluli, odnosno na Kalemegdanu.

Naravno, sve više je sazrevao, bio ozbiljniji i moćniji pop umetnik, nalik pravcu glam rock koji su imali jedan David Bowie, Bryan Ferry & Roxy Music, Duran Duran ili Spandau Ballet.


Osvajao je ranije i Beer fest, i poslednji put mu se vratio u avgustu 2022. na Ušću kada smo ga gledali u jednom svedenom, intimnom koncertu gde je uglavnom sedeo, u akustičnom maniru.


Sastavio je atraktivnu set listu u tih sat vremena nastupa, gde nas je podsetio na hitove iz perioda kada je bio glavni u pop bendu “Dorian Gray” (prema antologijskom romanu “Slika Dorijana Greja” Oskara Vajlda) uz kvalitetan izbor novih hitova ili pesama nastalih u doba pandemije od 2020, kao i evergreen numera sa albuma obrada “Vještina” 1-2 (2005/2007).

Ponavljamo, nikad nam ne bi palo napamet da je to nakon tolikih trijumfa, Massimov poslednji koncert u Beogradu, Srbiji, koju je voleo da osvaja u mnogim velikim gradovima.

Čak je imao i prvi put koncert u karijeri na Stadionu Tašmajdan pri kraju leta 2021. i sve nas je oduvao na tako velelepnom i novom prostoru za njega …

Bio je i ostao najbolji, najdivniji, najpristupačniji džentlmen i gospodin pop muzike.
Nikad ga ne možemo zaista prežaliti, jer se ne možemo ni osvestiti niti se pomiriti da ga nema.


Foto- V. Lalić5 MIROSLAV TADIĆ & PRIJATELJI
23. Guitar Art fest
Mts Dvorana – 21. maj 2022.

Svečano zatvaranje 23. izdanja festivala “Guitar Art fest” bilo je rezervisano za 21. maj 2022. u Mts Dvorani kada je jedan od najboljih gitarista ovih prostora i mnogo šire Miroslav Tadić održao prvi put solo koncert u karijeri pred gotovo rasprodatom velikom salom.

Gitarista – virtuoz Tadić je poznat po brojnim saradnjama, ali za ovaj koncert okupio je vrhunske umetnike kako bi publici priredio nezaboravno muzičko putovanje.

Znamo ga kao duet saradnika Vlatka Stefanovskog sa kojim uvek ima uspešne koncerte na Guitar art festu ili na celovečernjim svirkama kao što su imali takodje lane u Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad) ili na Letnjoj sceni Palić.

Takodje, Miroslav Tadić je verni kolega Radetu Šerbedžiji na mnogim turnejama širom planete.

Retko sjajan maestro gitare eto odvažio se da on bude glavni ovog puta i pruži publici vrhunsko veče, koje odstupa od festivalskog nastupa, jer je ipak bilo u potpunosti kao celovečernji koncert od skoro dva sata (110 minuta), mada u okviru gitarske manifestacije.

Na koncetru sa Tadićem nastupili su pevač Božo Vrećo, Bako Jovanović – umetnik na tamburi, Đusi Kovač – mađarski gitarista i violinistkinja Yvette Holtzwarth iz Amerike.


Apsolutno ispunjeno muzičko veče oduševilo je čitavu dvoranu bivšeg Doma sindikata sa tako raznolikim gostima, raznovrsnim i bogatim sadržajem divnih kompozicija, učinilo je da program ostane u dugom sećanju uz željju da takav talent i retko moćan gitarista, definitivno mora češće da drži solo koncerte, ne više u senci drugih kolega.Foto – Massimo Lesina

6 VAN GOGH
12. Arsenal fest
Knežev Arsenal – Kragujevac
jul 2022.

Beogradski rok bend “Van Gogh” posle velikog trijumfa od dva rasprodata koncerta u Mts Dvorani 11. i 12. marta 2022, imao je i festivalsku svirku od punih sat vremena na 12. Arsenal festu početkom jula u Kragujevcu.

Naravno, Main Stage na Kneževom arsenalu je bio prepun, uvek barem 10 000 ljudi dolazi na nastup Đuleta Van Goga i ekipe, tako je bilo i sada.

Teško je napraviti idealnu set listu za samo sat vremena nastupa kada bend kao VG ima toliki broj hitova u karijeri koja opstaje uspešno već skoro četiri decenije i pritom ne prestaju sa konceretnim aktivnostima kao na mlazni pogon.

Uvek je najbolje slušati Van Gogh na solo koncertima, zato su zauzeli šampionsku poziciju na našoj Music Pocket listi najboljih koncerata u 2022. godini, ali i na festivalskim nastupima umeju biti na visini. Čak ovakva njihova gostovanja deluju kao reklama za solo koncerte koji nas očekuju, jer umeju svirati od dva i po do tri sata, tako da je Arsenal fest delovao kao blago zagrevanje.

Zvonimir Đukić Đule, Srboljub Radivojević Srba i Dragan Ivanović Gaga još jednom su „razbili“ Main Stage i obradovali sve iskrene poklonike dinamičnog rokenrola.


Foto: Marko Edge


VAN-GOGH-Photo-by-Tarik-Dahić


7 E-PLAY
1) Arsenal fest – Kragujevac (Garden stage)
jul 2022.


2) Beer fest – Ušće, Beograd
avgust 2022.


Uvek divan alternativni elektro ska hard rock bend “E-Play” apsolutno je oduševio sa svoja dva snažna nastupa na dva ogromna festivala – Arsenal fest (Kragujevac) – Garden stage) u julu i na Beer festu u avgustu 2022. zanimljiva okolnost je ta da je liderka benda Maja Cvetković na obe manifestacije bila u ulozi i PR menadžera, ali joj to nije nimalo smetalo da “pokida” oba puta i zapali uzavrelu masu koja obožava njihove hitove i svih pet studijskih albuma.

Veoma je teško da se odredi koji je nastup na festivalima bio bolji od navedena dva, jer oni uvek daju svoj svirački i vokalni maksimum, savršeno uigrani sa rock solažama gitariste Nemanje Velimirovića, istaknutog u poslednje vreme sa svojim bendom “Short Reports”, i besmrtnim bubnjarem Goranom Ljubojom Trutom.


Uspevali su veoma lako da okupe na hiljade ljudi u publici na oba nastupa i da zavedu masu sa “Ljubicom”, uplaše nas uz “Šamarčinu”, dok gledaju u “Retrovizor”, nadaju se da će biti samo “Divan dan”, poručuju “Da budemo samo dobro”, pozdravljaju nas “Srešćemo se neki drugi put”, a često putuju kroz “Vremeplov”, i nas uspevaju da obraduju jakim i osvešćenim tekstovima, dinamičnim izvođenjem, kompletnim ludilom u muziciranju na svim nivoima, koliko je zarazno. Na oba festivala bili su kao i uvek apsolutno vrhunski i perfektni.

Na veoma efektan način “E-Play” je zatvorio Beer fest 2022.
Nastali 1998., dakle sada će slaviti jubilej – 25 godina postojanja.
E-Play-foto-Danilo-Mataruga-Foto: Filip Andrejević


E-play- foto Branislav Milošević
Foto: NEBOJŠA BABIĆ

8 JURICA PAĐEN & “AERODROM”

Jednodnevni festival „Rockstar fest“
Beogradski sajam
24. decembar 2022.


Nedostajao nam je hrvatski rok muzičar Jurica Padjen sa svojim antologijskim bendom „Aerodrom“ i divnim hitovima „Fratello“, „Stavi pravu stvar“, „Obična ljubavna pjesma“, „Odvedi me”, “Digni me visoko”, te je opravdao sva moguća očekivanja na jednodnevnom festivalu „Rockstar fest“ sa raznim regionalnim kolegama rock usmerenja.


Pevač i frontmen je bio posebno inspirisan, raspoložen, veoma se radovao povratku u Beograd i čak je dobio produžetak svog nastupa od organizatora, za nekoliko pesama, na šta je bio posebno ponosan i srećan. Svi ti vanvremenski hitovi oduševili su preko 5 000 posetilaca te noći 24. decembra na Beogradskom sajmu, kao novi muzički front za maratonske događaje.

Jurica je posebno bio emotivan kada je posvetio svoj nastup iznenada preminulom prijatelju, velikom muzičaru koga smo spomenuli – Massimu Saviću, jer i sam zna koliko je on bio veoma popularan u celoj Srbiji, posevno u Beogradu već više od 15 godina.

Kako je i sam izjavio, želi da nam češće dolazi u Srbiju, i mi se nadamo da ćemo ga viđati učestalije do trenutka kada bude postao redovan gost, onda ćemo možda hteti da ga se uželimo.
9 VLATKO STEFANOVSKI – V3 TRIO
Manifestacija “Beogradska zima”
Plato
kod Muzeja savremene umetnosti Beograda (MSUB)
30. decembar 2022.


Majstor, maestro, virtuoz na gitari, svestrani makedonski muzičar Vlatko Stefanovski sa svojim sastavom „V3 – Trio“ počastio nas je pred doček Nove godine svojim divnim nastupom na manifestaciji “Beogradska zima”, čime je iskorišćen novi zanimljivi prostor za koncerte – Plato kod Muzeja savremene umetnosti Beograda (MSUB). To veče su svirali – Nikola Pejaković Kolja, KKN, Kerber.


Publika na Novom Beogradu kod više gradjevina – Poslovnog centra i TC Ušće uživala je 30. decembra 2022. u atraktivnom preseku Vlatkove karijere i prisustvovala ponovo instrumentalnom veštinom koja često svima oduzima dah.

Stefanovski je veoma čest gost prestonice, kao i cele Srbije, tako je gostovao i na prvom izdanju festivala “WOMBA” na Ušću (septembar 2022), ali i na solo koncertima na Kolarcu (oktobar 2022), ili u tandemu sa kolegom Miroslavom Tadićem – SNP (Novi Sad), Letnja scena Palić, i jedan je od retkih muzičara regiona koga korona nije sprečila da nam stalno dolazi (Beogradski jazz festival 2020, Guitar Art fest 2021).


Vlatko-Stefanovski-foto-Teodora-ĆirićIpak, taj nastup na Novom Beogradu 30.12.2022. sigurno je bio u vrhu najboljih festivalskih nastupa prošle godine, jer je makedonski umetnik za tih sat vremena uspeo da nanovo osvoji, šarmira, zavede svoju večno vernu publiku i da učini gotovo nemoguće – da otpeva i odsvira antologijske numere svog bivšeg benda “Leb i sol” (etno jazz blues rock žanra) i kompozicije svoje plodne solo karijere.

Na sve to, pevač, gitarista, kompozitor, aranžer, sa kačketom na glavi kao posebnim šmek imidžom, ume da podeli emotivne misli sa auditorijumom, što je uvek poseban začin i bonus ugođaj, i to čini na početku, sredini i na samom kraju koncerta, premda sasvim spontano.


Vlatko Stefanovski je inače neobičan fenomen, jer uspeva gotovo nemoguće: iako veoma često dolazi u Beograd i Srbiju da nam pruži muzički doživljaj, njegovi koncerti su bez izuzetka uvek puni, prepuni, rasprodati, i ta masa ili reka ljudi očigledno ne prestaje da dolazi na njegove svirke. Zaista ogroman respekt!


Foto: Moć Muzike

Foto: Filip-Busić10 DR NELE KARAJLIĆ
Jednodnevni festival „Rockstar fest“
Beogradski sajam
24. decembar 2022.


Pravi šoumen Dr Nele Karajlić u solo karijeri sa pratećim bendom “Osiromašeni uranijum” tog 24. decembra 2022. je zapalio masu fanova na Beogradskom sajmu koji su iskreno uživali i pevali sve značajne hitove sarajevske rok grupe “Zabranjeno pušenje”.


Nele je skakao ili skakutao po bini, leteo sa jednog na drugi kraj pozornice, animirao publiku, prosipao štosove iz svoje beskrajne riznice duhovitosti, ali svakako je imao mere, kako samo on to ume.

Za vreme tog festivala samo jedne noći, svi rok bendovi nisu imali previše vremena da se predstave, nastupi su im trajali od pola sata do jednog školskog časa, jedino je Nele sa svojom maksimalno uigranom ekipom uspeo i da prebaci nekoliko minuta duže od navedenog “ograničenja”.


Na taj način je veoma efektno sublimirao hitove iz plodne karijere “Zabranjenog pušenja”, napravio presek svoje karijere i kroz world music sastav “Emir Kusturica & No Smoking Orchestra” i priredio pravi muzički šou koji traži i novi celovečernji koncert neumornog, energičnog, dinamičnog i uvek eksplozivnog Dr Neleta Karajlića.
11 SUNSHINE
Beer fest – Ušće
avgust 2022.


Slavna tokom 90-ih godina, rep hip hop grupa “Sunshine” izgleda se ozbiljno vraća na scenu, sudeći po učestalim nastupima proteklih godina na raznim festivalima i manifestacijama duž naše zemlje, a poseban trag su ostavili poslednje večeri Beer festa u avgustu 2022.

Frontmen Branko Bojović ili Bane Sanšajn uvek je izuzetno raspoložen za sjajnu muzičku žurku na sceni, što je trijumfalno i uspeo uz kolegu Zorana Stefanova iz pančevačkog rep kor benda “Iskaz”.


Njih dvojica na Main Stage-u zaista su zapalili masu, kojoj nije bilo teško da skače uživajući uz velike hitove na kojima su generacije ponosno odrastale – “Priđi mi ti”, “Žaklina traži sponzora”, “Zigi Zigi”, “Misli mene gone”, “Iza horizonta”, “Kokane” i mnoge druge zarazne numere.

Imali su takodje zapažen nastup i na Beer festu 2018. godine, a prošlog leta 2022. takodje su nastupali i na Arsenal festu u Kragujevcu, gde su ostvarili takodje trijumfalni povratak.

Sada ih čekamo na solo koncertu u Velikoj sali Doma omladine Beograda na Dan zaljubljenih – 14. februara. Verujemo da će tek taj koncert biti pravi očekivani spektakl.
FOTO: Nemanja Đorđević


12 BUČ KESIDI
12. Arsenal fest – Kragujevac
jun 2022.


Alternativni elektro rok bend “Buč Kesidi” sigurno je najbolji na svojim solo koncertima, kada kroz dva studijska albuma i nekoliko novih singlova pruže celovečernje kompletno iskustvo.

Ipak, i festivalski nastup je dokaz da momci umeju uspešno da plivaju i u sat vremena brze i dinamične svirke kao munjjevito putovanje kroz numere koje su osvojile mladu populaciju – “Idemo do hodnika”, “Tiho”, “Nema ljubavi u klubu”, “Đuskanje ne pomaže”, “Subota”, “Nedelja ujutru”, “Kafe aparat”, “Pola pet”, ali to uvek realizuju veoma šarmantno, pravi mamac za lepši pol.

Pančevački levoruki elektro duo Luka Racić i Zoran Zarubica dokazali su ovom svirkom da mogu lako da osvoje na desetine hiljada fanova i putem sasvim kraćeg druženja na bini, a opet su pokazali svima kako mogu biti idealan izbor za otvaranje velikih muzičkih (rock) festivala kakav je Arsenal fest u Kragujevcu.
Dalje su oni letos pohodili i u Banatski Sokolac na “Rock Village”, gde god idu, uglavnom nas osvajaju, i posle Doma omladine Beograda i Kalemegdana, očekujemo ih 3. juna na Stadionu Tašmajdan, i pre toga, krajem maja u Novom Sadu (Spens) i Zagrebu (Stadion Šalata).

Arsenal je bio bogatiji za taj njihov nastup na otvaranju koji im je dao vetar u ledja za aktuelnu turneju.

Momci, gledamo se uskoro, i znamo da ćete uvek davati sve od sebe, kao do sada.


Foto Aleksa Cakić @aleksa.cakic 3


Foto Aleksa Cakić @aleksa.cakic

13 PSIHOMODO POP
Beer fest – Beogradsko Ušće
avgust 2022.

Hrvatska pank rok grupa “Psihomodo Pop” zaista je nedostajala srpskoj publici, barem u Beogradu, tako da su zaista oduševili na desetine hiljada gledalaca na Beer festu prošlog avgusta 2022.

Samostalan koncert poslednji put u prestonici su imali u rasprodatoj sali “Amerikana” Doma omladine krajem 2019, i od tada pojave se povremeno kod nas po gradovima Srbije, bili su više puta u Novom Sadu, ali ovo je bio jedan od jačih susreta sa Beograđanima.Harizmatični, lucidni, originalni pevač Davor Gobac kroz skoro 70 minuta isporučio je sve velike hitove benda koji slavi jubilej – 40 godina postojanja – “Frida”, “Ja volim samo sebe”, “Sve će biti u redu”, “Sexy magazin”, “Ramona”, “Nema nje”, “Dona”, “Pinokio”, “Mila”, “Nebo”, “Kad sam imao 16”, “Bože čuvaj Psihomodo pop”, “Osjećam se haj”, “Telegram sam”, “Zauvijek”, “Nebo”, “Volim crtane filmove”.

Bio je to zaista praznik muzike sa maksimalno raspoloženim frontmenom Gobcem, koji je sa svojim imidžom crnih naočara za sunce preko očiju i dalje bio kao zamrznut sa početka karijere, što je celom nastupu davalo poseban šmek i šarm, a on naravno kao uključen na struju sve vreme.


Davor-Gobac-Psihomodo-Pop-Foto Dragana-Udovičić
Foto Dominion Art

14 PRLJAVI INSPEKTOR BLAŽA I KLJUNOVI

Beer fest – Ušće
avgust 2022.

Komični rokenrola atrakcija Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, čije je ime pozajmljeno od čuvenog američkog krimi serijala o Prljavom inspektoru Hariju Kalahanu, koga je tumačio Klint Istvud, uvek se uvuče publici pod kožu gde god i kad god da nastupa.

Igor Blažević – Blaža, Aleksandar Karadžić – Arigo Saki i ostatak ekipe na poslednjem izdanju Beer festa u avgustu 2022. pružili su jedan od najdužih nastupa na celom festivalu, koji je iznenada skoro preko noći dobio novog vlasnika (SkyMusic), i mnogo toga se promenilo.

Tako su nastupi ipak bili kraći nego što smo očekivali, jedva uglavnom ako muzičari dosegnu do sat vremena, barem što se tiče Main Stage-a, dok druga pozornica Moto Platz nudila je i duži repertoar.

Onda nije ni čudo što je često bilo mnogo publike, iskrenih fanova ispred ove bine, posebno kada je pevao, skakao, jurio, smejao se, uživao na pozornici – Prljavi inspektor Blaža.

Ovaj beskrajno zabavni i duhoviti šoumen je prosipao štosove na sve strane, želeći da konstantno ima komunikaciju sa vernim ljubiteljima, i da bude na nivou kompletnog rok zabavljača, stand up komičara, maksimalno raspoloženog muzičara, koji u potpunosti živi za taj trenutak nastupa.

Foto: Dragan-KadićTako je Blaža sa svojim “Kljunovima” u sat i po bio na standardnoj visini zadatka, još jednom svima pružio živi dokaz da će zauvek ostati mlad, da ne želi da se menja, te da nikada neće nestati to dete u njegovom liku, telu i delu.

Zanimljivost je u tome što bend veoma produktivno na neki način opstaje na “staroj slavi”, odnosno, iako nisu diskografski aktivni pune dve decenije, ipak publika u ogromnom broju uživa da ih gleda i da im se često vraća, što je bilo jasno i te avgustovske večeri.

Takodje, Arigo Saki uveliko je snimio prvi solo album “Da li te stvarno zanima” i promovisaće ga na solo koncertu u Domu omladine BG – 14. februara, tako da je već istaknut i bačen u prvi plan, a Blaža već neko vreme snima isto svoj solo prvenac sa grupom “Magic Bush”. Taj rezultat veoma željno čekamo.


Foto: Marko-Obradović
15 ARTAN LILI
22. Exit – Novi Sad
Petrovaradinska tvrđava
Fusion Stage
jul 2022.


Elektro noise art rock bend “Artan Lili”, tako mističnog imena, održao je zaista odličan nastup u okviru 22. izdanja Exit festivala u Novom Sadu (Petrovaradinska tvrđava) na sve popularnijoj pozornici Fusion Stage. Te magične julske večeri, Bojan i Romana Slačala dali su svoj maksimum da u sat vremena prošetaju efektno i efikasno publiku kroz svoju 10-godišnju karijeru i time najave početak turneje poovodom jubileja – desenija postojanja benda.Uvek prodoran, komunikativan, veseo, raspoložen i radoznao, Bojan kao frontmen alternativnog benda izuzetno se pokazao kao pravi pokretač i motor ove zanimljive i neobične muzičke priče.


Uz njega tu je uvek druga polovina – jedna duša i dva tela – Romana Slačala, svaki put lepa, atraktivna, sa harizmom, specifičnom mistikom, sa malo reči se obrati publici, ili im ništa i ne govori, više se oslanja na pesme i tekstove, i vidi se da uživa u tim rečima, porukama, stavovima.
Artan-Lili-2019-3-by-Marija-Strajnić
Foto: Ivana Čutura

Dugo se očekuje njihov treći studijski album, odakle su uveliko objavljene pesme – singlovi sa spotovima, koje su predstavljali i ovu noć na Tvrđavi naše Srpske Atine.

Bojan & Romana uspeli su da stvore svoj autentičan stvaralački rukopis, da stvore neke nove trendove, da budu unikat u ovom svetu kopija i falsifikata, i publika ih je toliko zavolela do iznemoglosti popularnosti, da su oni uveliko na pragu pravog mejnstrima, od čega pomalo kao da beže.

Koncert na Exitu će im biti upamćen kao veoma poseban, drag,dinamičan i nadasve iskren.
Ipak su oni prvi, izvorni dobitnici nagrade “Milan Mladenović” od istoimene Zadužbine.

Opravdali su ovako prestižno priznanje i podjednako uspešno uspevaju da oduševe publiku i na festivalskim i na solo koncertima, kako je i bilo nedavno (5. novembar 2022) u Domu omladine Beograda.


Artan Lili zna svoje limite i nepogrešivo kidaju sa rezultatima, tako da se izgleda uvek opredele za ona mesta za koja znaju da će uvek biti rasprodata (klubovi Fest, Elektropionir, Subbeerni centar, DOB), a na festivalima kao Exit privuku i znatno veći broj poklonika njihove muzike. Bio je to eksplozivan nastup na tako važnoj pozornici, koja je tog leta na Exitu ugostila i jednog Markija Ramona (član bivšeg pank rock benda “The Ramones”) i čitavu plejadu kolega – Marčelo, Bojana Vunturišević, Orthodox Celts.
16 KOIKOI
22. Exit – Novi Sad
Petrovaradinska tvrđava
Fusion Stage
jul 2022.


Veoma mlad alternativni indie rok bend “KOIKOI” iz Beograda za kratko vreme je izgleda pokorio regionalnu scenu, budući da ovi momci i devojke dosta nastupaju po bivšim republikama SFRJ, a veoma upečatljiv nastup su imali na 22. Exitu tokom jula 2022. u Novom Sadu.

Ista scena “Fusion Stage” apsolutno je eksplodirala prve noći Exita, jer su kasnije svirali spomenuti “Artan Lili”, tako da je alternativna scena prilično snažno zagospodarila Petrovaradinom.


Pevač i gitarista Marko Grabež, bubnjar Ivan Pavlović Gizmo, nakon raspada njihovog sastava CheGuerillaz”, osnovali su “KOIKOI”, gde su još i dve dame – Ivana Miljković (synth i vokal) i Emilija Đorđević (bas gitara i vokal), i od 2019. zauzeli su prvo laganu, onda kasnije i čvrstu poziciju sa debi albumom “Pozivi u stranu” (2021).
Naravno, taj album u celosti izvode na nastupima i solo konceertima, jer dalji opus za sada nemaju.

Žanrovski su izmedju alternativnog, art, progresiv i psihodeličnog roka.


KOIKOI FOTO KATARINA MARKOVIĆ
Foto: Nemanja Knežević
KOIKOI-2022-1-photo_Nemanja_KneževićNastup na Exitu iskoristili su maksimalno da čak izvedu program uz donekle uspešniji rezultat nego njihov koncert u Domu omladine Beograda takođe prošle godine, kada su razbili led i pokazali koliko i šta sve umeju na sceni naše prestonice, a to je za sada dosta ili dovoljno.


Glumac Marko Grabež kao jedan od lidera, savšeno se snalazi u toj novoj ulozi i deluje sa strane da mu prija da ima dve paralelne karijere – dramskog i muzičkog umetnika, i na svim tim poljima je izgleda srećan, posebno jer je svestran – tekstopisac, kompozitor, aranžer, pevač, gitarista.


Grabež je na neki način i pokretač energije na sceni, od njega sve dinamično i munjevito kreće, tako da su i vokali Ivana i Emilija uz njega gde nastaje veoma prijatna euforija i vožnja do kraja sveta.Foto: Nemanja Knežević

Foto: Nemanja Knežević
Foto: Nemanja Knežević

17 STEFAN MILENKOVIĆ & DR NELE KARAJLIĆ
„Rock El Clasico”Arsenal fest – Kragujevac
jun 2022.


Već smo pisali o tandemu Stefan Milenović & Dr Nele Karajlić i njihovom atraktivnom projektu “Rock El Clasico”, kada smo ih uvrstili na visoku poziciju Music Pocket retrospektive – najboljih solo koncerata domaćih muzičara u 2022. godini.
Bila je to divna noć na Stadionu Tašmajdan na Svetski dan muzike 21. juna 2022, i oni su brže-bolje ponovili identičan nastup i repertoar na 12. izdanju festivala Arsenal fest u Kragujevcu, samo desetak dana kasnije.

Istina, reč je o gotovo reprizi tog spektakla, koji je bio premijera za publiku u Kragujevcu i posetioce Arsenala, koji su stvarno uživali sve vreme u spajanju klasične muzike virtuoza na violini Stefana Milenkovića i sarajevskog rokenrola gosn Neleta, koji je kao priključen na trofaznu struju, opet davao svoj apsolutni maksimum.

Samim tim, u nešto kraćem nastupu nego na Tašmajdanu, jer su skratili performanse – jurcanje i skakanje Neleta po celoj bini ili detaljnu priču oko pojedinih pesama, komunikaciju sa publikom, isporučili su tako efektan muzički rolekrkoster za sve ukuse, koktel etno rock klasike na uzvišen način.


Dobro je da su se držali cele set liste i na taj način želeli da i kragujevačka publika ne bude uskraćena za sve numere koje su predstavljene u Beogradu, i u 90 minuta su poklonili fanovima projekat koji Stefan i Nele naprosto obožavaju, te stalno žele da ga dele sa publikom.


18 TAMARA JOKIĆ i SARA KOREJA
23. Guitar Art Fest
Kolarčeva zadužbina
19. maj 2022.Fado princeza Sara Koreja /Sara Correia/ iz Portugala i srpska pevačica tog manira i stila Tamara Jokić priredile su dva odvojena koncertna nastupa na 23. izdanju festivalu Guitar Art festa u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.


Flamenko spektakl rezervisan je bio za talentovanu pevačicu i divu Tamaru Jokić, koja je to veče predstavila projekat ,,Transibérica’’ zajedno sa španskim muzičarima – Javier Limón, Diogo Clemente i Israel Suarez Piraña.

To je njen debi album, fuzija španske i portugalske muzike, na kome je predstavila ovaj geografski i umetnički prostor uz slavnog španskog producenta i gitariste Havijera Limona i poznatog i afirmisanog kompozitora Dioga Klementea iz Portugala.
Ovaj album je predstavljen širom sveta, pod pečatom diskografske kuće Sony Portugal (SME Iberia).
Sara Correia – Porquê Do FadoZanimljivo je zamišljeno to veče prema konceptu, Tamara i Sara su imali odvojene koncerte, odnosno nastupe od preko sat vremena, da bi u jednom trenutku imale i zajedničke duete.

To se desilo kada je na Sarinom nastupu gostovala Tamara i postale su predivan duo koji ne poznaje granice, jer kada se ta dva vokala ukrste, nastaje emotivni haos i uživanje u lepoti melodija.


Velika sala Zadužbini Ilije M. Kolarca bila je prepuna, publika je uživala u njihovim gotovo magičnim glasovima koje su ispunjavale dušu, emocije i srce, te su osvojile veoma lako auditorijum.
Toliko su zadivile ljubitelje fado muzike, da su sigurno svi poželeli da ih vide i na solo koncertima, kada će celo veče biti posvećeno samo njima, individualno, u posebnim večerima.


TAMARA JOKIĆ
Portugalska umetnica Sara Koreja je zvezda je Universal Music Portugala, njen prvi album dobio je  dve nominacije na prvom izdanju festivala ”Play – Portuguese Music Avards“, kao i nagradu „Revelation Radio Festivala“ i održala je tada više od 30 koncerata.


Naporan rad i talenat Sare Koreje doneli su joj i nominaciju za Latino Gremi nagradu 2021. godine, tako da je ovim retko izvanrednim nastupom sigurno čvrsto utisnula svoj autorski senzibilitet kod nas da će se verovatno i dalje vraćati u Srbiju, na solo nastupe ili opet u okviru Guitar Art festa.

Tamara Jokić nas je prošle godine obradovala sa još dva nastupa u Beogradu i regionu – u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u okviru jedne turističko-gastronomske manifestacije, i u Herceg-Novom (Crna Gora) kao nastavak gitarskog festivala – Guitar Art Summer fest 2022., te se nadamo da će i dalje održavati koncerte kod nas, budući da gradi uspešnu i zapaženu karijeru u inostranstvu.


Album TRANSIBERICA
19 DIVLJE JAGODE

Jednodnevni festival „Rockstar fest“
Beogradski sajam
24. decembar 2022.


Posle zaista trijumfalnog rasprodatog koncerta u Mts Dvorani tokom oktobra 2022, hard rock grupa Bosne i Hercegovine – “Divlje jagode”, oduševila je fanove i na znatno kraćem izdanju, festivalskom nastupu na novom „Rockstar festu“ u Beogradskom sajmu – 24. decembra 2022.

Sead Lipovača Zele kao frontmen benda sa svojom ekipom savršeno uigranih muzičara je pružio oko 45 minuta zaista vrhunskog rokenrola, posebno što je veoma teško tolike hitove u plodnoj karijeri od 45 godina (proslavili su jubilej upravo u spomenutoj Mts Dvorani od skoro puna tri sata koncerta), svesti na jedan školski čas.

Ipak, oni su i to nekako uspeli, te je publika bila oduševljena da čuje antologijske hitove “Motori”, “Marija”, “Kap po kap”, “Šejla”, “Divlje jagode”, “Let na drugi svijet”, “Zauvijek tvoj”, a nisu namerno izveli “Krivo je more” i “Jedina moja”, jer je Zele želeo da kraći nastup ipak oboje isključivo žestokim i snažnim rock numerana, pre svega brzim i dinamičnim, dok su balade više adekvatne za samostalan duži koncert, što je i u pravu.


Istina, “Divlje jagode”, nazvane prema istoimenom antologijskom švedskom filmu (1957) reditelja Ingmara Bergmana, oduvale su nas na spomenutom tročasovnom koncertu u bivšoj Dvorani Doma sindikata, ali i ova mini repriza je bila dovoljno efektna da ih uvrstimo u našu Top 20 listu najjboljih nastupa na festivalima.
20 DARKO RUNDEK
12. Arsenal fest – Kragujevac (Garden stage)
jul 2022.

Hrvatski umetnik Darko Rundek sa svojim novijim sastavom “Rundek & Ekipa” održao je jedan sveobuhvatan nastup na 12. izdanju Arsenal festa na sceni Garden stage, u Kragujevcu, početkom jula 2022. i napravio pravu pometnju i čitav haos medju fanovima.

Problem je bio što je odlukom organizatora Rundek dobio manju scenu za svoj efektan nastup, jer je tako veliko ime idealno za Main Stage, gde bi tek stvorio briljantnu atmosferu, što je i činio na toj bini ranijih godina (2017) na istom festivalu u Šumadiji.

Ipak, sada je selektovan za Garden stage, te gomila publike nije mogla da pristupi koncertu, već su ostali ispred da barem mogu da slušaju, kad već ne uspevaju i da gledaju svog favorita.


Muzičar sa gitarom, šmekerskom cigarom i hrapavim vokalom na veoma umešan način je napravio presek pre svega hitova iz svoje novotalasne rok grupe “Haustor”, koji su zauzeli većinu nastupa, i naravno solo karijere, stvarane u Francuskoj gde umetnik živi, sa mnogim sastavima i ansamblima kao “Cargo trio”.

Na 12. izdanju “Arsenala” na Garden Stage su svirala još neka jaka imena koja svakako zaslužuju Main Stage sudeći prema odzivu publike koji je stajao vani – “Električni orgazam”, “E-Play”, “Sunshine”, ali kako je bila hiper-produkcija zakazanih koncerata na obe bine, moralo se ići na ovakva rešenja.

U svakom slučaju, Darko Rundek je ponovo pružio svoj maksimum na bini bilo da svira samostalne koncerte kao što je učinio na tri rasprodata nastupa u avgustu 2022. u Botaničkoj bašti, ili tokom festivala, na svim izdanjima Beer festa, tako da je divno obeležio i kragujevački rock festival.

IVAN MAKRAGIĆ


Foto-Zoran-Pislević


foto-Nemanja-Đorđević
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here