Nakon 40 godina kultni koncert Bijelog dugmeta iz Kulušića ponovno na vinilu

0
Reklama

Obeležavanja, godina počela je uz proslavu 40 godina novog vala i objavu 4 luksuzna vinilna reizdanja (“Paket aranžman”, Električni orgazam – “Električni orgazam”, Šarlo akrobata – “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, Haustor – “Haustor”), a završava se uz reizdanje albuma “5. April ’81” Bijelog dugmeta.

Obogaćeno vinilno reizdanje, koje stiže 40 godina nakon objave originalnog albuma, najbolje je live izdanje Bijelog dugmeta, najpopularnijeg i najuspešnijeg rock benda naših prostora svih vremena. Štoviše, kaže muzički kritičar Bojan Mušćet u knjižici reizdanja

Siniša Bosanac

“Goran Bregović i Bijelo dugme precizno su se pozicionirali među novom, mladom publikom, koja stasava na punku i novom valu

Album je promovisan na velikoj jugoslavenskoj turneji u sklopu koji su 2. marta 1981. godine nastupili na velikom koncertu u zagrebačkom Domu sportova. Posve neočekivano odlučili su napraviti još jedan zagrebački nastup kojim su turneju zaključili, u zagrebačkom klubu Kulušić. Rezidencijalno mesto ne samo zagrebačkog, nego i jugoslavenskog novog vala tako je ugostilo Bijelo dugme na nastupu koji se nije reklamirao. Ipak, usmena predaja ispunila je 5. aprila 1981. godine Kulušić do posednjeg mesta”kaže Mušćet. Upravo je ovaj koncert predstavio Bijelo dugme u jednom drugom svetlu, energetski superiornijem nego na ostalim live izdanjima, a odnos između benda i publike bio je kao onaj legendarnog Queena na Live Aidu, samo u puno manjem obimu publike. Bebek je pokazao da je najbolji frontmen u istoriji rocka naših prostora, a bend je pokazao da ima itekako što za reći u vremenima procvata novoga vala. Reći će Mušćet: “Album ‘5. April ’81’ otkriva sve one sastojke zbog kojih je Bijelo dugme onda bilo veliko, snažno i nezaobilazno, a 40 godina kasnije, njegova važnost se ne smanjuje. Uveren sam da će biti tako i kad ovaj album doživi stotu.”

Ton majstor koncerta bio je Hrvoje Hegedušić koji se prisetio tih trenutaka i naglasio je kako je nastup nekog benda u Kulušiću bio pitanje prestiža. Tada je bio ton majstor u muzičkoj produkciji Radio Zagreba, a interes za snimanje javnih nastupa bio je veliki jer su tada dobili nova tonska kola s 24-kanalnom tehnologijom. Stoga je bilo i logično da će jedna veličina poput Bijelog dugmeta biti zainteresovana za korišćenje takve tehnologije. Prisetio se i jednog zanimljivog trenutka s miksanja albuma u čuvenoj “Četvorci” u Šubićevoj ulici:

 “Brega nije bio zadovoljan zvukom snimljenog breaka na bubnjevima na jednoj pesmi, a kako su svi već otputovali skupa s instrumentima, trebalo je improvizovati. Uzeo sam običan, drveni stolac, običan dinamički mikrofon, a Brega je uzeo palicu  i ‘odsvirao’ deonicu. Pokušajte pronaći to mjesto na ploči – nećete uspeti! Ne razlikuju se zvukovi bubnjeva od zvukova tog stolca. Pa sad recite da to nisu bila sjajna vremena.”


Osim tekstova Bojana Mušćeta i Hrvoja Hegedušića, knjižicu krasi i poster i autogram karta s autogramima svih članova benda koju je ustupio Mušćet iz svoje privatne arhive, a tu je i fotografija Siniše Bosanca iz Kulušića s Goranom Bregovićem u glavnom fokusu.
Album je te 1981. godine sa sobom nosio i određene kontroverze zbog slike, a u razgovoru s autorom photo sessiona i koncepta, sarajevskim fotografom i dizajnerom Draganom S. Stefanovićem, saznajemo kako originalna koncepcija omota uopšte nije uključivala takvu sliku. Tako da je uz njegovu dozvolu, ali i dozvolu oca nažalost preminule devojčice, bosanskohercegovačkog glumca, TV voditelja i zabavljača Mladena Jeličića Troke, urađena nova naslovna slika koja je i najverniji prikaz originalne koncepcije omota. Likovno oblikovanje reizdanja radio je vrhunski dizajner Darko Kujundžić. Za razliku od originalne prazne stražnje strane pakovanje, na reizdanju je citirana najava koncerta kultnog hrvatskog muzičkog kritičara i novinara Dražena Vrdoljaka. Uz vinil dolazi i download code za preuzimanje mp3 verzija pesama koje su remasterirane s originalnih magnetofonskih vrpci u Croatia Records Studiju od strane Maura Širola. Za streaming servise, one koji to podržavaju, urađena je i Hi-res verzija albuma koja je od danas dostupna.

Reizdanje albuma Bijelog dugmeta “5. April ’81” možete kupiti na svim prodajnim mestima Croatia Recordsa po ceni od 129 kuna kao i na webshopu.

Dobro veče i dobro došli u Kulušić. Na poslednjem koncertu u okviru jugoslovenske turneje ‘Doživeti stotu’ pred vama su Điđi, Vlado, Zoran, Željko i Goran. U dv’je riječi – Bijelo dugme!”– Dražen Vrdoljak, Kulušić – Zagreb

https://www.deezer.com/sr/album

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here