Najkontroverznije pesme u istoriji popularne muzike

Oliver Anthony preko noći je postao senzacija zahvaljujući svojoj popularnoj himni radničke klase "Rich Men North of Richmond", a pesma je dospela i na prvo mesto Bilbordove Hot 100 liste. Ali hit pesma donedavno nepoznatog kantri muzičara nije ni blizu najkontroverznija pesma koju je istorija popularne muzike videla. Od referenci na droge do drugog eksplicitnog sadržaja i verbalnih napada na vlasti, mnoge pesme su izazvale puno veće kontroverze od "Rich Men North of Richmond", a zbog nekih od njih pevači su bili zabranjeni ili cenzurisani na radiju i televiziji.

0
Reklama

Ovo su neke od najkontroverznijih pesama u istoriji popularne muzike.

Billie Holiday – Strange Fruit (1939)

Columbia Records je odbila dopustiti Holiday da snimi „Strange Fruit“, a kada joj je to omogućio Commodore Records, koosnivač Atlantica Ahmet Ertegun nazvao je to „početkom pokreta za građanska prava“. Numera „Strange Fruit“, pesma o linčovanju crnaca, smatrala se toliko snažnom da su je neki američki gradovi zabranili jer su bili zabrinuti da će izazvati građanske nemire.

Loretta Lynn – The Pill (1975)

Kontroverzni hit Lorette Lynn opisuje puno više od same zaštite od trudnoće koju nudi kontracepcijska pilula, uključujući zabavu koja joj je omogućena, odeću koju će nositi i opisujući kako „dobar osećaj dolazi lako sada / otkad sam dobila pilulu“. Očekivano, kantri radio stanice ostale su šokirane skandaloznom idejom o ženi koja uživa u seksu te su zabranile njeno emitovanje.

Sex Pistols – God Save The Queen (1977)

Kao svaki pravi pank bend, Sex Pistolsi uživali su u vlastitoj kontroverznosti. „God Save The Queen“, njihov drugi singl, sugeriše da je monarhija kraljice Elizabete II bila fašistički režim, zbog čega je „BBC“ zabranio puštanje pesme u Velikoj Britaniji. Međutim, pesma je ipak stigla do petog mesta britanske liste.

The Cure – Killing an Arab (1978)

Prvi singl kultnog got rok benda i dalje je njihov najkontroverzniji. Frontman Robert Smit rekao je da je pesma sažet pogled na roman Alberta Kamija „Stranac“, a izazvala je bes javnosti zbog opisa pucanja na Arapina na plaži. Mnogi su u to vreme smatrali da je antiarapska, a kontroverza je ponovo izbila na površinu nakon napada 11. septembra.

Serge & Charlotte Gainsbourg – Lemon Ιncest (1984)

Neki bi ovu francusku saradnju oca i kćeri mogli nazvati pomalo jezivom, ali pesma je ipak bila evropski hit. Šerlot Gainsburg je u vreme snimanja imala 13 godina, a ideja o vezi odraslog muškarca i maloletne devojke (možda oca i kćeri) bila je priličan tabu. Slušaoci su se pitali radi li se o autobiografiji, dok je Serž kasnije demantovao takve navode. 

Frankie Goes to Hollywood – Relax (1984)

U januaru 1984. Majk Rid povukao je „Relax“ s „Radija 1“ pre nego što se pesma završila. Bio je zaprepašćen kad je shvatio da ne pevaju o fizičkim vežbama, već o homoseksualnosti. Uprkos svojoj brzopletosti, Rid je bio prilično spor.

Naime, izdavačka kuća „ZTT“ već je ranije objavila oglase koji su sadržavali izraze kao što su „svi fini momci vole morske muškarce“ i „devetnaest inča koje uvek morate uzeti“. Kontroverzna pesma kasnije je postala veliki hit provevši 52 sedmice u top 75.

Madonna – Papa Don’t Preach (1986)

Madonna je kraljica kontroverzi u pop muzici, a ako moramo odabrati jednu njenu pesmu zbog koje su se mame iz predgrađa štrecnule, a radio stanice zapitale trebaju li puštati njenu muziku, onda je to ova pesma o tinejdžerskoj trudnoći i šta učiniti u vezi s njom. Gledajući unazad, tema se čini prilično pitoma, ali 1980-ih, kada su radio i MTV imali izuzetan uticaj na tinejdžere, bila je to velika stvar. 

Slayer – Angel Of Death (1986)

Kraljevi treš metala poznati su po složenim tekstovima, posebno kada su u pitanju istorijske teme. Ali nijedna pesma u njihovom katalogu nije izazvala više kontroverzi od „Angel Of Death“ s legendarnog albuma „Reign in Blood“.

Pesma koju je napisao pokojni gitarista Džef Haneman govori o eksperimentima nacističkog lekara Jozefa Mengelea u koncentracionom logoru Aušvic, a neki su smatrali da se radi o pronacističkom delu iako je bend od samog početka poricao tu ideju i zadržao je kao jednu od glavnih uzdanica svojih koncertnih nastupa. 

N.W.A. – Fuck tha Police (1988)

Pesma „Fuck tha Police“ nije trebala zabrane, ionako je bila previše vulgarna za radijsko emitovanje. Protestna pesma protiv policijske brutalnosti i rasnog profilisanja postala je više od pesme. Njena poruka postala je deo pop kulture, a naslovni poklič mogao se videti na plakatima tokom demonstracija posle smrti Džordža Flojda.

Body Count – Cop Killer (1992)

Reper Ice-T s Body Countom se okušao u metalu, a slično kao i pesma „Fuck tha Police“, traka „Cop Killer“ smatra se pesmom protesta protiv policijske brutalnosti. Pesmu su napadali američki političari, poput predsednika Džordža Buša, kao i aktivisti za cenzuru (Tiper Gor), a usled kontroverzi Ice-T ju je odlučio ukloniti s albuma.

Rage Against The Machine – Killing in the Name (1992)

Verovatno najpoznatija pesma Rage Against the Machinea još je jedna koja napada policijsku brutalnost i institucionalni rasizam. Društveno-politički stavovi benda su ono što pokreće strast i, na kraju, uspeh grupe. Zanimljivo je što je pesma izazvala više besa u inostranstvu nego u Sjedinjenim Državama.

Nirvana – Rape Me (1993)

Nirvana je često skretala pažnju na sebe tokom svoje ne preterano duge karijere, a najviše zbog problematičnog, pokojnog frontmena Kurta Kobejna. Kada je reč o muzici, nijedna pesma nije izazvala više gneva od ove s poslednjeg studijskog albuma „In Utero“. Sam naslov pesme bio je prilično kontroverzan, ali bend, posebno Kobejn, isticao je da je to pesma protiv silovanja iz ugla žrtve. 

Nine Inch Nails – Closer (1994)

Najpopularnija pesma Nine Inch Nailsa bila je radio hit kad je alternativna muzika zavladala mejnstrimom. Sada je radio verzija cenzurisana zbog neukusnog refrena, koji se navodno bavi seksualnom požudom. Bez obzira na to, „Closer“ je bend odveo do enormnog uspeha i pomogao da „The Downward Spiral“ postane jedan od najvažnijih albuma 90-ih godina.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here