NAJBOLJI KONCERTI STRANIH MUZIČARA U SRBIJI TOKOM 2019. GODINE

0
Reklama


                   OD BRAJANA ADAMSA DO URIAH HEEP  

Nastavljamo sumiranje utisaka najboljih među najboljima prema odgledanim koncertima prošle godine (2019), koja je bila pohvalno produktivna i došao je red na strane muzičare. Možda nam nisu dolazile toliko najaktuelnije svetske zvezde, osim nekoliko imena na Exitu 2019 (Chainsmokers, Greta van Fleet, povratak legendi THE CURE), ali ne možemo se mnogo žaliti, sudeći prema ovom izboru imena koja su nas oborila. Svi ovi muzičari, grupe ili solisti doneli su nešto novo, posebno, neponovljivo, vanserijski ili epohalno u svojim nastupima.
  
Posle liste najbojih domaćih rock i pop snaga, evo i sjajnih stranaca kod nas! Živeli!


1
BRYAN ADAMS            
10. novembar         Štark Arena

   Apsolutno je broj JEDAN! Retko briljantan i vanserijski koncert kanadskog muzičara, koji je tek drugi put bio kod nas, posle davne 2006, i oduševio je sve prisutne u Areni! Sjajna set lista pre svega, gde je sve sijalo i eksplodiralo od pop rock hitova i antologijske filmske muzike koja je i proslavila ovog večitog dečaka! Muzički savršeno, uigrano i uštimovano, još je Brajan Adams bio izuzetno komunikativan i raspoložen za druženje sa publikom, sve vreme nasmejan i beskrajno nadahnut! Besprekorno!


2
 ANDRE RIEU             
22. maj     Štark Arena

 Izvanredan i moćan spektakl priredio nam je premijerno u našoj zemlji čudesni i duhoviti holandski violinista sa ogromnim orkestrom i fantastičnom scenografijom na nivou vrhunskih Bečkih valcera i najlepših Filharmonija ikada. Ovaj grandiozni epski, kolosalni projekat rasprodao je bukvalno celu Štark Arenu, što se retko kada desilo da jedan strani muzičar prepuni najveću halu na Balkanu (jedino je to uspelo Beyonce i Eric-u Clapton-u). Definitivno ga čekamo ponovo u Beogradu i to što pre!

MUNICH, GERMANY – NOVEMBER 23: Andre Rieu during the tv show ‘Heiligabend mit Carmen Nebel’ on November 23, 2016 in Munich, Germany. The show will air on December 24, 2016. (Photo by Hannes Magerstaedt/Getty Images)

  
3
  GARBAGE               
28. jun     Bazeni 11. April

  Prvi put u Beogradu, a drugi put u Srbiji nakon sjajnog nastupa na Exitu 2005! Ipak, celovečerni solo koncert prava je mera za ovaj hard rock sastav koji je razvalio svirku i iskreno oduševio masu na veoma živopisnom mestu pored vode – divnih bazena na otvorenom! Energično, dinamično, snažno dinamitno, nadasve inspirativno i nezaboravno, I to najviše zahvaljujući liderki benda – Shirley Manson!

  4

  TOM ODELL           12. februar    Hala sportova

   Prvi put kod nas jedna netipična pop Zvezda sigurno će nam se još vraćati posle ovako sjajnog nastupa koji je raspametio sve prisutne! Iako je sam koncert u početku delovao pomalo ravno i rutinski, kasnije se sasvim neočekivano pretvara u rolerkoster emocija šarmantnim ulaskom u publiku i šetnjom sa svojim fanovima po sali što nikog nije ostavilo ravnodušnim. Svakako nastup za duže pamćenje utisnuto u dušama ljubitelja.


5
THIEVERY CORPORATION     
27. jun     Stadion Tašmajdan

  Jeste da nam dolaze već peti put u Srbiju (treći put u Beograd posle BG Sajma i Bell Expo centra, ali i Exita i Arsenal festa), na neki način su se i pošteno odomaćili, ali ovaj maestralni koncert koji su priredili na atraktivnom Tašmajdanu sigurno ulazi u anale najboljih nastupa stranih muzičara kod nas. Više vokala koji se smenjuju sve vreme na sceni, plešu, uživaju, hitove izbacuju u jednom dahu i lako zastresu ceo stadion! Muzičko scenski užitak veoma neprolazne elektro pop ambijentalne senzacije!


  6
   THE BRAND NEW HEAVIES     
29.10. & 30.10.      BitefArtCafe
     Musicology Barcaffe Sessions


  Nisu nam bili neko vreme, uglavnom gostuju upravo na festivalu Musicology na sceni BitefArtCafe-a, mada smo ih gledali i u Sava centru, jazz festivalu Nišvil, a ovde na intimnom prostoru kao da pružaju ono najbolje i najlepše iz sebe! Moderan funky acid jazz tonovi kao presek karijere TBNH najvećih hitova uz promociju novog albuma oduvalo je sve iskrene fanove u sali, koji im nisu dali da siđu sa pozornice!

 
7
NIK WEST     
26. mart    BitefArtCafe         

Musicology Barcaffe Sessions


Učenica slavnog Prinsa kao neka vrsta naslednice tog žanra, zvuka, stila, prvi put u Beogradu zavrtela je mozak većiniposetilaca u Bitefu. Zarazne pesme, beskrajno simpatičan i neočekivan ulazak u publiku, razne akrobacije na sceni koje izvodi sa puno uživanja pružila nam je raspevana i razigrana Nik West.

 
8
RICHARD BONA     
   10. & 12. mart       BitefArtCafe

Musicology Barcaffe Sessions

Neverovatno pristupačan, uživa u komunikaciji sa publikom, odličan i na vokalu i gitari, toliko se uživeo u svirku da nije nameravao da ode sa bine dosta dugo. Publika je pritom sve vreme uživala u njegovom muziciranju i istovremeno simpatičnom nastupu u stilu stand up komičara, zbog raznih anegdota i duhovitih opaski. Željno iščekujemo reprize!9  
URIAH HEEP          
5. februar     Sava centar

 Hard rock divovi posle dva gostovanja na Gitarijadi u Zaječaru konačno da malo osvoje i Beograd, što su i učinili bez premca! Iako su kod nas češće posete imali popularniji Whitesnake i Deep Purple, kao i ove godine, ipak su vremešni teškaši “Uriah Heep” napravili nezaboravno ludilo od vrhunskog umeća na gitarama i vokalu! Bilo bi lepo da i oni postanu redovni i odomaćeni kod nas u prestonici.

10
HOOVERPHONIC       
27. mart          Kombank Dvorana

Izuzetan prijem imao je ambijentalni satav iz Belgije koji je stigao sa novom pevačicom i novim albumom, baš kao i The Brand New Heavies, sve novo u predstojećem periodu. Sjajna raspričanost frontmena benda, moćne pesme, opuštajuće, vanvremenski, jednostavno utonete u pop elektro balade koje vam se uvuku pod kožu neprimetno.


11  
VICENTE AMIGO      
12. mart    Guitar Art Fest      Kombank Dvorana

Neobičan flamenko gitarista izazvao je pravu magiju i pometnju na rasprodatom koncertu, gde su svi u istom dahu zdušno pratili njegovu virtuoznost u čarobnim instrumentalima uz plesne tačke i stepovanje članova pratećeg benda. Vicente ne priča gotovo nimalo tokom nastupa, samo se posvećuje i prepušta svom umeću na gitari.


12
ALLY VENABLE & INA FORSMAN          
21. septembar Dom omladine
 Blues Caravan  

Prvi put u Beogradu gostovao je projekat “Blues Caravan” kao specifična turneja blues umetnica – novih muzičkih nada koje obećavaju, a ove godine i naša Katarina Pejak je bila deo ove uspešne muzičke priče. Njih tri su priredile fantastičan koncert kao veoma sadržajan i višeslojan triptih i jedinstven koncept u kome svaka ima svoj solo nastup gde praše gitarama i vokalima, da bi se onda udružile i zajedno stvarale magiju! Čudesno!


Naravno, imali smo još dobrih i korektnih koncerata stranih muzičara, ali ova lista od 12 najboljih, veličanstvenih ili 12 žigosanih spada u sam vrhunac uzbudljivosti i uživanja koje su nam umetnici priredili. Da ne bude zabune, sasvim su bili kvalitetni nastupi i imena kao Eros Ramazzotti, Apocalyptica, Deep Purple, Whitesnake (David Coverdale pod kišom koja je ubrzala kraj inače kratkog koncerta od svega 75 minuta), ali oni nisu pružili ništa naročito novo, vanserijski, maestralno ili na bilo koji način za dugo pamćenje. Pop zvezda i hard rock legende su održali svoj nivo, svirali, pevali i – otišli. U suštini ne mnogo više od toga.
   Serijal “Musicology Barcaffe Sessions” u BitefArtCafe-u imao je još zanimljivih imena u protekloj kalendarskoj godini – Hindi Zahra, Cory Wong, Manu Katché, Snarky Puppy, The New Power Generation, i van te priče, ponovo Mario Biondi. Ipak, izdvojili smo tri koncerta odatle koji su znatno bili uspešniji, atraktivniji, snažniji po svim standardima i reakcijama publike.

   Čekamo dalje koncerte stranaca kod nas, 2020. godina je tek počela. Mnogi nas tu čekaju: Lara Fabian, Kovacs, Joshua Redman Quartet, Nick Cave, Gipsy Kings, Ara Malikian, Wardruna, Tindersticks, Pixies …

      
Pa da ispisujemo novu listu dogodine!

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here