Najavljeno 57. izdanje  festivala BITEF od 3. do 10. oktobra: (samo) devet predstava u selekciji

Tri domaće i šest inostranih produkcija

0
Reklama


Tri domaće i šest inostranih produkcija

BEOGRAD, 9. juna (Tanjug):  Medjunarodni pozorišni festival BITEF u 57. izdanju i pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija„, biće održan od 3. do 10. oktobra, najavila je direkcija ju;e (08.06.) na prvoj konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda.

Ovom prilikom predstavljen je koncept, selekcija od devet predstava, od čega su tri domaće i šest inostranih produkcija, vizuelni identitet i glavni partneri 57. Bitefa, a termin održavanja sa septembra sada je pomeren na početak oktobra.

Na konferenciji su govorili – Nataša Mihailović Vacić, gradska sekretarka za kulturu, Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo, Miloš Latinović, direktor Bitefa, Nikita Milivojević, umetnički direktor i selektor Bitefa, Ksenija Đurović, producentkinja i koselektorka Bitefa, Veljko Golubović, izvršni kreativni direktor marketinške agencije New Moment New Ideas Beograd.

Novi umetnički direktor festivala, nagradjivani reditelj Nikita Milivojević je podelio svoj prvi utisak da mu se čini da je „BITEF i nakon 57 godina sve mlađi, a da smo mi sve stariji, što je dobro“.

Milivojević se podsetio vremena od pre 15 godina kada je bio na čelu BITEF-a i Bitef teatra, dok je sada preuzeo funkciju umetničkog direktora i glavnog selektora festivala, koji je do skora vodio teatrolog Ivan Medenica.


Reditelj je otkrio da prvi put festival ima koselektorski tim, kako se inače uveliko radi u svetu, što se pokazalo kao uspešna praksa, tako da su sa njim birale predstave producentkinja BITEF-a Ksenija Đurović i dramaturškinja Tijana Grumić.

„U pitanju je jedna demokratska podela posla, odnosno, zašto bi jedan čovek, selektor, odlučivao o svemu. Tako smo ovde razmišljali šta je danas ozbiljno savremeno pozorište, koje može biti dramsko, post-dramsko, ili plesni teatar, instalacije, čitav hibrid formi. Ksenija je više zainteresovana za tu plesnu scenu, Tijana za dramski teatar, i tako smo uklapali ovogodišnju selekciju“, istakao je Milivojević i dodao da za njega BITEF predstavlja kontinuitet.

Novi umetnički direktor je naveo da su sačuvali ideju prethodnog kolege i selektora Ivana Medenice, a to je da festival ima svoj „Prolog“, tako da će van konkurencije 3. oktobra biti izvedena spektakl predstava od pet sati „Božanstvena komedija“ prema epu Dantea Aligijerija, u režiji nemačkog umetnika Franka Kastorfa.

Time je uslišena želja Medenice da se ova produkcija Beogradskog dramskog pozorišta nađe u selekciji 57. Bitefa, te „predstavlja ideju da vidimo svi šta nam donose tako veliki svetski reditelji kakav je Frank Kastorf“.


Konferencija za medije povodom 57. Bitefa (Foto – Nenad Šugić)


Svečano otvaranje 4. oktobra biće u znaku nemačke predstave „Deca sunca“ prema delu ruskog klasika Maksima Gorkog, u režiji Mateje Kolažnika.

Ova produkcija teatra „Šaušpilhaus“ iz Bohuma (Nemačka) biće izvedena na velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Naredne večeri 5. oktobra u Narodnom pozorištu će gostovati grčki komad „Zbogom, Lindita“ (Nacionalni teatar Grčke iz Atine) prema konceptu i režiji Maria Banušija, kome je ovo tek druga predstava, čime Bitef nastavlja tradiciju otkrivanja novih imena savremenog pozorišta.

Već 6. oktobra stiže poznata domaća predstava „Kao i sve slobodne devojke“ Tanje Šljivar i rediteljke Selme Spahić, na velikoj sceni „Mira Trailović“ pozorišta Atelje 212.

Još uvek nije određen prostor za izvođenje mađarskog dela „Raspevana mladost“ 6. i 7. oktobra, koji potpisuju autori Judit Berec, Bence Đerđ Palinkaš i Mate Sigeti, u produkciji „Trafo House of Contemporary Arts“ iz Budimpešte.


Kao i sve slobodne djevojke (Foto – Boško Đorđević)

Deca sunca (Foto – Matthias Horn)Dve noći 7. i 8. oktobra rezervisane su za „Sunce i more“ u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu, a reč je o laureatu „Zlatnog lava“ na Venecijanskom bijenalu. Ovu neobičnu operu-performans potpisuju takodje troje autora – Rugile Barzžukaite, Vaiva Hranite i Lina Lapelite, za trupu „Neon Realism“ iz grada Kaunas iz Litvanije.

Bitef teatar će biti domaćin 8. oktobra svog neverbalnog igračkog komada „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ srpskog autora i koreografa Igora Koruge, ispred Stanice Servis za savremeni ples iz Beograda. U pitanju je pregled razvoja plesne scene u Srbiji koja nailazi na razne probleme i prepreke.

 Prostori za poslednje dve predstave će biti naknadno odredjeni, kao što je moderna verzija priče o Jovanki Orleanki – „Žan“ (Jeanne) hrvatske autorke Ivane Sajko u režiji nekadašnje koselektorke Bitef festivala Anje Suše (u vremenu Jovana Ćirilova), za 9. oktobar, u realizaciji pozorišta Riksteatren i Dramaten iz Stokholma (Švedska).


Selektorski tim 57. Bitefa (Foto – Nenad Šugić)

Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom (Foto – Vladimir Opsenica)

Svečano zatvaranje je određeno za 10. oktobar i delo „Wakatt“ autora i koreografa Serža Emea Kulibalija iz „Faso Danse Theatre“ (Burkina Faso/Belgija).


Nikita Milivojević objasnio je ukratko da se ove godine BITEF održava u oktobru, a ne oko 20. septembra, kako je bila praksa kroz istoriju, iz razloga što je bilo neophodno uskladiti termine gostovanja svih trupa u selekciji, koje imaju već unapred isplanirane svoje turneje, tako da je ovaj raspored bio idealno i jedino rešenje.

Osim glavnog programa od devet predstava, i dalje se tradicionalno održava „Bitef polifonija“ sa pretežno domaćim predstavama i radionicama, kao i popularan izbor cirkusa iz organizacije Cirkus sfera, uglavnom u šatorima Hangara Luke Beograd.

Nataša Mihailović Vacić je naglasila da je BITEF kulturna manifestacija od izuzetnog značaja, pozorišni visoko profesionalni festival koji decenijama ima veliku hrabrost da ispituje nove tendencije u svetu, te je odavno prevazišao okvire Srbije, bivše Jugoslavije, pa i celog kontinenta.

Ona je istakla da je ovaj festival ostao sinonim za eksperimentalnost i ekskluzivnost, simbol modernog teatra, da uvek neumorno istražuje nove pristupe pozorišnog stvaralaštva, i predstavlja most spajanja umetnika i publike.


Sunce i more (Foto – Andrej Vasilenko)
Mihailović Vacić je otkrila da je Sekretarijat za kulturu grada Beograda izdvojio budžet za 57. izdanje BITEF-a od 35 miliona dinara.

„Nastavićemo da ulažemo u umetnost, kulturu, kreativnost, naročito ćemo isticati podršku za nove, mlade stvaraoce, kojih će biti ove godine u selekciji. Festival predstavlja jedan globalni svet, a BITEF je globalna manifestacija“, zaključila je Nataša Mihailović Vacić.

Radovan Jokić ispred Ministarstva kulture je čestitao Nikiti Milivojeviću na mandatu i izboru nove funkcije umetničkog direktora festivala, te ocenio da će mu „sa toliko znanja biti potrebno malo sreće za realizaciju Bitefa, dok oni sa malo znanja moraju imati puno sreće“.

Jokić je ukazao da je tokom čitavih 57 godina postojanja, festival BITEF imao blagorodan, ali kompleksan duh, te da je u svom kontinuitetu od skoro šest decenija uvek predstavljao nove pozorišne tendencije, kako mu govori prvobitni slogan, „mesto za slobodu, preispitivanje, centar za dijalog, jer je umetnost pravo mesto za komunikaciju“.

On je dodao da je Bitef, živeći kontinuirano 57 godina, odolevao krizama u vrlo komplikovanim društvenim procesima, te da „Ministarstvo kulture prepoznaje izvanredno mesto preispitivanja, kao markera savremenih tokova u pozorišnom svetu kao prostora slobode“.Jeanne (Foto – Markus Garder)


Zbogom, Lindita (Foto – Theofilos Tsimas)
Raspevana omladina (Foto – Sári Ember)

Poetičan slogan „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ predstavlja stih iz poznate zbirke pesama „Moja mama zna šta se dešava u gradovima“ (PPM Enklava, 2020) mlade autorke Radmile Petrović, koju je Nikita Milivojević ocenio kao „žensku verziju Branka Miljkovića“.

Od 50 pristiglih radova sa konkursa iz celog regiona franšize agencije „New Moment“, kako je otkrio kreativni direktor Veljko Golubović, pobedničko rešenje vizuala je potpisao Ivan Savić, art direktor beogradske ispostave te agencije.

Osim Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture, BITEF ove godine će biti  realizovan uz pomoć Ambasade Nemačke, Gete instituta i mnogih partnera.

IVAN MAKRAGIĆ


Wakatt-Faso-Danse-Theatre-4-©Sophie-Garcia


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here