Najavljeni „Dani Argentine na Kolarcu“ od 25. do 30. maja: premijerno gostuje Pilar Polikano

Raznolik umetnički program: muzika, izložba, književnost

0
Reklama


Raznolik umetnički program: muzika, izložba, književnost


BEOGRAD, 25. maja:  Manifestacija „Dani Argentine na Kolarcu“ biće održana od danas, 25.05. do 30. maja u Kolarčevoj zadužbini, u vidu koncerata, književnih susreta i jedne izložbe, najavili su juče (24.05.) iz uprave ove ustanove kulture u Beogradu. 


Mlada argentinska violinistinja Pilar Polikano nastupiće prvi put u Srbiji u subotu, 27. maja na sceni Velike dvorane Kolarca, u pratnji Simfonijskog orkestra RTS, što će biti prvi kulturni program ove prestižne manifestacije. 


 Susret sa medijima je održan danas u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine povodom programa „Dani Argentine na Kolarcu“.  


Upravnik Kolarca Aleksandar Peković i argentinski dirigent Luis Gorelik


 


Na konferenciji su govorili – ambasador Argentine u Srbiji Osvaldo Marsiko, dirigent Luis Gorelik, odgovorna urednica redakcije Simfonijskog orkestra RTS Ana Bogdanović, direktor Muzičke produkcije RTS-a Dragoslav Stanisavljević Fredi kao i upravnik Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković. 

„Sutra je Nacionalni dan Argentine koji se kod njih u zemlji slavi pet dana. Tako će biti i kod nas na Kolarcu. Očekuje nas koncert u subotu, kada će premijerno u Srbiji nastupiti 15-godišnja violinistkinja Pilar Polikano sa Simfonijskim orkestrom RTS, kojim će dirigovati Luis Gorelik. Mogu slobodno reći da će za ovu nadarenu mladu umetnicu na neki način Beograd biti jedna od polaznih tačaka na početku jedne velike karijere“, istakao je juče upravnik Kolarca  – Aleksandar Peković. 

 On je najavio i da će od danas biti pokrenut specijalan Podkast kanal Kolarca, emitovan na platformama kao YouTube, i do sada su snimili 10 epizoda, gde su sagovornici znaccajni umetnici. 
Tako će svoj deo snimiti i argentinska nada Pilar Polikano, i time se pridružiti ostalim umetnicima u tom Podkastu (Nemanja Radulović, Aleksandar Sedlar, Ksenija Milošević, Gabriel Prokofjev, Stefan Milenković, sastav „Queen’s Six“). 

Ambasador Argentine u Beogradu Osvaldo Marsiko je najavio izložbu fotografija sa Svetskog kupa argentinskog fudbala, koja će sada premijerno biti prvi put predstavljena van Argentine, upravo u Beogradu. 

U pitanju je izbor fotografija Državne argentinske agencije Tela, koja će biti otvorena u holu Kolarca pre početka koncerta u subotu. 

Takodje,  u ponedeljak, 29. maja, će biti organizovan književni susret sa Luisom Valensuelom, kako je nazivaju „čarobnicom latinoameričkog književnog postbuma“.


Ambasador Argentine je podsetio da je srpska izdavačka kuća „Agora“ iz Novog Sada objavila prevode njenih dela, tako da che susret biti organizovan i u tom gradu. Susret sa medijima – Muzička galerija Kolarca: sreda, 24.05.2023.


Osim navedenih programa, u utorak, 30. maja, publiku očekuje premijerno izvođenje u Srbiji kompozicije „Misa tango“ autora Martina Palmera. 


 Ana Bogdanović i Dragoslav Stanisavljević Fredi ispred Simfonijskog orkestra RTS i Muzičke produkcije RTS govorili su o predstojećem programu koncerta 27. maja, te podsetili da su imali vech uspešnu saradnju sa još jednom umetnicom iz Argentine – pijanistkinjom Martom Argerič, na koncertu u julu 2022, na zatvaranju festivala BELEF.  Upravo Pilar Polikano nazivaju „Marta Argerić na violini“.

Dobitnica prvih nagrada na mnogim internacionalnim violinskim konkursima, 15-godišnja zvezda koncertnih scena Pilar Polikano će izvesti na Kolarcu „Koncert za violinu i orkestar“ Feliksa Mendelsona, remek-delo svetske violinske literature.


Ambasador Argentine u Srbiji Osvaldo Marsiko, dirigent Luis Gorelik
Čelnici – Simfonijski orkestar RTS + Muzička produkcija RTS
Turbulentni prvi stav ovog dela, po kojem se ono i prepoznaje, pravi je izazov za izvođače – od Ferdinanda Davida, kome je koncert i posvećen, do mnogih koji ga danas imaju na repertoaru. 

Koncert će otvoriti uvertira za operu „Moć sudbine“ Đuzepea Verdija, koju mnogi nazivaju „sudbinskim delom“ u opusu tog stvaraoca, ali govore i o „prokletstvu priče“ koja je nekima donosila neobjašnjiv strah, a drugima bila neodoljiv izazov.

Pored tog dela, Simfonijski orkestar RTS će, uz dirigenta Luisa Gorelika, odsvirati i odlomke iz prve i druge svite iz baleta „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva, koji je inspirisan jednom od najlepših i najčitanijih drama svetske literature Vilijama Šekspira, sigurno najvećeg dramskog pisca u istoriji književnosti i teatra.


Lepota muzike navela je kompozitora da od baletske muzike napravi tri svite koje su danas deo standardnog koncertnog repertoara mnogih simfonijskih orkestara. 


Dirigent Luis Gorelik je podsetio da od 2006. godine dolazi u Srbiju, tako da je gostovao na Kolarcu i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. 

Osećam uvek svakim svojim dolaskom veliku i snažnu vezu izmedju Srbije i Argentine. Za mene je to prava misterija i magija istovremeno, da se tako odigravaju kulturne razmene, lepi dogadjaji izmedju dve različite zemlje i nacije. Kulturni odnos naših zemalja simbolično predstavlja otvorena vrata za beskrajne vidove saradnje, gde spada i ekonomija, diplomatija. Znam da je kod vas veoma popularan Dijego Armando Maradona, video sam i neki mural sa njegovim likom u Beogradu. Svakako sam veoma srećan što sam ponovo ovde kod vas„, naglasio je argentinski dirigent Luis Gorelik. 

 Pod dirigentskom palicom Predraga Kostovića, Kragujevački akademski orkestar akordeonista i GKH Liceum izvešće delo Martina PalmerijaMisa a Buenos Aires ili „Misa tango“, koje će zavesti publiku raskošnim zvucima argentinskog nasleđa.

“Ovo delo je napisano sa namerom da svojim horovima ponudim horsku simfoniju delo koje bi nas moglo približiti tango repertoaru. Radeći sa svojim horovima, otkrio sam koliko je teško i složeno tumačenje tradicionalnih tanga od strane horova. Delo je stoga omaž horovima i tangu kao i njegovim stvaraocima“, reči su Martina Palmerija, kompozitora koji je stvarajući Misu Tango koristio harmonije, sinkopirane ritmove i senzualne kvalitete tanga, nacionalne muzike i plesa Argentine. Omaž horovima u Misi Tango, dočaraće Gradski kamerni hor Liceum koji je za izvođenje ovog dela pripremila profesorka dr Katarina Stanković, dok će celim ansamblom dirigovati profesor Predrag Kostović, solisti Petar Mirkov, bandoneon i Nevena Milošević, sopran.

Ugledna argentinska književnica Luisa Velansuela, autorka mnogih dela objavljenih na srpskom jeziku uz pomoć programa za podršku prevodne književnosti “Programa Sur” Ministarstva spoljnih poslova Argentine, ponovo će posetiti Beograd i Novi Sad, gde će održati nekoliko predavanja.  
O njenom delu će govoriti prof. dr Ksenija Bilbija sa Univerziteta u Viskonsinu i prevodilac dr Ana Marković, uz prigodne reči koje će uputiti ambasador Marsiko i g. Nenad Šaponja, direktor izdavačke kuće Agora.

Tokom svog boravka u Srbiji, književnica će imati susret sa studentima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, gde će 1. juna održati predavanje u Kulturnom centru Vojvodine.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here