NA PROGRAMU 49. FILMSKOG FESTIVALA U SOPOTU U PETAK 16. JULA MOŽETE POGLEDATI SLEDEĆE FILMOVE

0
Reklama

Film „Kreka: Lovac na snove“ prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije. Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. 

Gledao sam ga u različitim fazama. Dosta je interesantan sam po sebi, i dobro je da će jedan takav film ostati kao zaveštanje i priča o filmskoj scenografiji, koja nažalost nikad nije isturena u prvi plan, već je uvek povučena na margine dešavanja svakog filma. A vrlo je važan element i bitan faktor“, rekao je Sloban Ivetić, reditelj, pred projekciju ovog filma, koja je svečano zatvorila 49. FEST, 2021. godine.

Uloge: Miljen Kreka Kljaković, Džoni Dep, Madžid Madžidi, Vitorio Storaro, Beri Levinson, Brajan Helgeland, Mati Lešem, Ridli Skot, Goran Marković, Srđan Karanović
 

U 19h BIĆE PRIKAZAN FILM OAZA 

Po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama, Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom. Kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos je ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurki sa ciljem da se on osvoji. 

Ivan Ikić, reditelj i scenarista filma „Oaza“, povodom srpske premijere ovog ostvarenja je rekao: „Ovo je film o potrebi čoveka da gospodari svojom slobodom. To je jedino što je svima nama dato rođenjem, a nekako zaboravimo da to posedujemo. Ali film je i o drugim stvarima, pre svega o ljubavi, o neskrivenim emocijama koje bujaju, koje smo u današnjem svetu potpuno eliminisali i zaboravili da postoje. Mi ih vešto prikirivamo u svom svakodnevnom nastupu i gradimo maske, koje ne dozvoljavaju da te emocije izađu“. 

Uloge: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan

U 21h  BIĆE PRIKAZAN FILM ŽIV ČOVEK 

Beogradski roker i nekadašnji član kultnog benda „Sinovi“ Igor Đelić-Đela, živi sa ženom Sunčicom, sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevnice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promeni svoj život. 

Da bi se glumci uskladili i došli do sviranja u istom violinskom ključu, neophodne su probe i da se sažive sa tim likovima, da ih nose u sebi. Pravi odnos između reditelja i lika nikad nije direktan i uvek ide preko glumca. Tako radim u svim svojim projektima, a u ovom je to bilo posebno zadovoljstvo. Glavna uloga je od samog početka pisana za Đurička„, kazao je Oleg Novković, reditelj, na konferenciji za medije 49. FEST-a.

Uloge: Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica

______________________________________________

ZATVARANJE 49. FILMSKOG FESTIVALA U SOPOTU

NA PROGRAMU 49. FILMSKOG FESTIVALA U SOPOTU U SUBOTU 17. JULA MOŽETE POGLEDATI SLEDEĆE FILMOVE:

U 11h BIĆE PRIKAZAN FILM PRIZORI IZ ŽIVOTA DŽUKCA 
Film prati priče pasa lutalica – džukaca. Ove pse spaja ista sudbina – oni su rođeni bez pedigrea, bez stalnog mesta boravka, bez zaštitnika, niti nekog koga bi oni mogli da čuvaju. Ovo ih čini slobodnim, ali takođe i izloženim milosti i nemilosti ljudi i prirode. Kombinacijom dokumentarnog materijala, animacije i glumačke interpretacije misli naših junaka, upoznajemo živote između razočarenja i nade, sasvim slične našim.

Tanja Brzaković, rediteljka dokumentarno-animiranog ostvarenja „Prizori iz života džukca“, o ličnom odnosu prema psima je rekla: „Prvo je postojala ljubav. Onda sam usvojila prvog psa i nabavila drugog. Nakon toga sam krenula da snimam film. Na snimanju prve priče smo naišli na majku petoro štenaca. Nismo mogli da ih ostavimo na zimi i pokušali smo da ih udomimo. Jedna od njih, Seka, ostala je kod nas“. O načinu na koji je film koncipiran, ona je objasnila: „Mi smo samo nailazili na situacije, pokušali da ih zabeležimo, i onda dramaturški potrcrtali. Postojao je koncept da se ide po godišnjim dobima, zato što je njihov život uslovljen životom na otvorenom. Bilo je jasno da želimo da imamo situacije iz urbanih sredina, kao i sredina u kojima su prepušteni sami sebi, ali su se, realno, situacije dešavale u toku samog snimanja“.

Uloge: Jelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović, Iskra Brajović, Dejana Bačko, Milica Tričković, Jelena Miljković, Milica Đuran, Lena Subotić
 

U 17 h BIĆE PRIKAZAN FILM UPRKOS MAGLI 

Paolo, menadžer restorana u malom gradu u okolini Rima, vraća se kući s posla jedne kišovite večeri. Usput primeti promrzlog osmogodišnjeg dečaka na autobuskoj stanici i odluči da ga povede kući. Dečak se zove Mohamed i izbeglica je. Roditelje je izgubio tokom puta za Italiju u gumenom čamcu. Dečakovo prisustvo uznemirava Paolovu suprugu Valeriju, koja u početku okleva, ali ipak pristaje da ga primi na prenoćište. 

Ima mnogo filmova koji se bave migrantskom krizom. Ja sam ustvari pokušao da napravim jedan film koji nije kritičan film o migrantima. Filmovi o migrantima su dosta ispunjeni nasiljem, njihovom bedom i tužnim sudbinama, a ja sam hteo da napravim jedan nežan film, jednu jednostavnu priču koja više govori o ksenofobiji.„, rekao je Goran Paskaljević pred premijeru svog filma na 48. FEST-u.

Uloge: Donatela Finokjaro, Ali Musa Sarhan, Đorđo Tirabasi, Tamara Aleksić

U 19h BIĆE PRIKAZAN FILM LIHVAR 

Jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta.Nemanja Ćeranić, reditelj filma „Lihvar“, govorio je o osobenostima zelenaša Mundira, glavnog lika u filmu: „U pitanju je poprilično težak posao, koji je poprimio neku drugačiju formu danas. U tom poslu postoji tradicija kroz istoriju, ali danas je to potpuno drugačije. On želi da se promeni, ali mu okolnosti to ne dozvoljavaju. On je u sivoj zoni, u kojoj pokušava da se izvuče, ali očigledno ga put vodi na neku potpuno drugačiju stranu“. 

Uloge: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Branko Vidaković, Milica Grujičić, Aleksandar Đurica, Mladen Andrejević, Miloš Milaković, Ivan Đorđević 

U 19h BIĆE PRIKAZAN FILM IME NARODA 

od 21 h SVEČANO ZATVARANjE FESTIVALA I DODELA NAGRADA

Svetozar Miletić bio je ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotan borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi.

„Svetozar Miletić je živeo u vreme dve velike carske imperije – Austrougarske (zajednica 16 evropskih naroda) i Turske. To je bilo vreme revolucija i stvaranja novih nacija (Italija i Nemačka). Padale su monarhije, stvarale se republike. Meni je, kao večitom levičaru, bilo jako zanimljivo da se režirajući ovu priču o Svetozaru Miletiću upoznam sa ovim vremenom. Vreme borbe radnika za njihova prava, koji su zviždukali Internacionalu i bili sigurni u neko humanije društvo sutra… Idealizam Milice Tomić, ćerke Svetozara Miletića, stvorio je od nje borca za prava žena. Ona je bila i ostala heroina 19. Veka. “ Darko Bajić,  o likovima koji su junaci u njegovom filmu.  (izvor: Danas)

Uloge: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here