Muzikom se moguće zaraziti jednako kao i virusom

0
Reklama

Da je moguće zaraziti nekoga muzikom, odavno smo pretpostavljali, a sad je ova tvrdnja dobila svoje mesto. Dora Rosati, naučnica, sa svojim kolegama s fakulteta University in Ontario, Canada, uhvatila se u koštac s istraživanjem o zaraznosti muzike i došla do zaključka da se muzika može širiti jednako kao i virusi. Kao statističarci, cilj joj je bio objasniti kako pesme postaju popularne pomoću matematičkih alata koji se koriste za proučavanje širenja zarazne bolesti.

Kako je moguće zaraziti se muzikom?

Sama Rosati, poprilično je jednostavno objasnila način širenja zaraze muzikom, a kako izjavljuje:

Kad je u pitanju neka bolest, kad dođeš u kontakt s nekim ko je ima, postoji određena šansa da se i ti zaraziš. S pesmama je slična stvar. Najveća je razlika što s muzikom nije potreban fizički kontakt, može samo prijatelj staviti na Instagram Story neku pesmu, a mi ćemo je nakon toga otići pronaći.” Dakako, potvrdila je da obe vrste širenje zaraze ovise o društvenim vezama između populacije.

Koji su najzarazniji žanrovi?

Osim što su potvrdili mogućnost zaraze muzikom, Rosati je otkrivala sposobnost širenja bolesti. Najteže ćete se zaraziti metalom i dance muzikom koji imaju najniže vrednosti zaraznosti, a žanr za koju ćete se najpre uhvatiti jest elektronska muzika. Na iznenađenje, pop jest vrlo prenosiv, ali bolje su rezultate zaraznosti pokupili hip-hop i rock. Svakako, ovi podaci ne govore o najpoznatijim žanrovima, već o vrstama muzike koji najlakše ulazi u uvo.

U brojkama, ako uzmemo osnovu R da je rejting prenosivosti virusa, uz uverenje da nema imuniteta, elektronska muzika bi imala R = 3430, rap/hip-hop 310, rock 129, a pop 35.

Doktor Thomas Rawson, koji je takođe učestvovao u istraživanju, objasnio je pomalo neočekivan podatak da je elektronska muzika najzaraznija –

Ima mnogo ljudi koji su već imuni na elektronsku muziku jer imaju svoj definisani muzički ukus. Možda nam ti podaci govore da su obožavaoci elektronske muzike strastveniji u svojim pesmama, ili su obožavaoci takve muzike snažnije povezani na društvenim mrežama.”

Širiti virus muzike, mnogo je lakše nego virus bolesti, a o tome je progovorio Rawson. Kako govori ljude je moguće zaraziti muzikom mnogo lakše nego virusom jer samo jednom objavom na Twitteru, inficirano je nekoliko hiljada ljudi. S druge strane, pop i rock, svoju zaraznost mogu zahvaliti radiju što je spomenula i sama Rosati.

Koje su najzaraznije pesme?

Epidemija muzike u svakom je slučaju pozitivnija od one koje se trenutno događa oko nas, a da sebi blisku osobu vrlo lako možete zaraziti, sad je konačno naučno dokazano. Neke od pjesama za koje je dokazano da na njih najlakše padamo su: You’re Never Over (Eminem), Haven’t Met You Yet (Michael Bublé), Peacock (Katy Perry), Turn It Up (Pixie Lott), Cosmic Love (Florence + The Machine) i Take Me to the Hospital (The Prodigy).

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here