Muzika Tomislava Simovića za jedini SF film u bivšoj Jugoslaviji – „Gosti iz galaksije“ Dušana Vukotića za 11 muzičara iz 9 zemalja

Čudesno muzičko remek delo u vremenu i državi kojih više nema

0
ReklamaČudesno muzičko remek delo u vremenu i državi kojih više nema

Elektronski soundtrack Tomislava Simovića za naučno-fantastični film Dušana Vukotića – „Gosti iz galaksije“ (1981) u obradama domaćih i međunarodnih muzičara na albumu Visitors From The Galaxy Revisited (Original Motion Picture Soundtrack By Tomislav Simović Remixed) uskoro je u svim boljim prodavnicama i na striming platformama.

Čak 11 umetnika iz 9 zemalja remiksiralo je „Gosti iz galaksije soundtrack“, prvi elektronski soundtrack i prvi SFu Jugoslaviji.

Umetnici – muzičari su sledeći: Alen & Nenad Sinkauz (Hrvatska), Ali Renault (Velika Britanija), Anatolian Weapons (Grčka), Credit 00 (Nemačka), Drvg Cvltvre (Holandija), Goran Vejvoda (Francuska / SAD), Heinrich Dressel (Italija), Repeated Viewing (Škotska), Security DJ (Francuska), Tapan (Srbija) i Timothy Fife (SAD).Reditelj Dušan Vukotić, dobitnik Oskara za kratkometražni animirani film „Surogat“ i jedan od osnivača Zagrebačke škole animacije, 1981. godine snimio je, kakoi kažu stručnjaci – jedinstven i danas kultni žanrovski hibrid – film Gosti iz galaksije’, koji spaja naučnu fantastiku, horor i dečiji film, prvi takav naslov u istoriji jugoslovenske kinematografije.

U naslovnim ulogama su bili – Ksenija Prohaska, Žarko Potočnjak, Ljubiša Samardžić i Rene Bitorajac.
Filmsko čudovište kreirao je slavni češki umetnik Jan Švankmajer.
Zaplet ide ovim tokom: Robert je pisac SF romana koji otkrije da može da materijalizuje svoje misli. Kao posledica toga, na Zemlju stiže grupa vanzemaljaca predvođena stamenom Androm, koja oseća naklonost prema Robertu, što se nimalo ne sviđa njegovoj devojci Bibi.
Sa tim vanzemaljcima dolazi i čudovište Mumu…

Uz brojne nagrade na specijalizovanim festivalima, u domaćim bioskopima nije ostvario značajne rezultate, tako da se uprkos istaknutoj ekipi glumaca i autora, nije smatrao velikim uspehom.
Moglo bi se reći i da je bio prilično zapostavljen, sve do pojave novijih uzrasta filmofila i filmologa, koji ga smatraju izuzetnim primerom kultnog filma, jer zaslužuje i dublje teorijske analize.

Vremenom se u fokusu javnosti našla i veoma auitentična, inovativna muzika kompozitora Tomislava Simovića, koju je zagrebačko-riječka izdavačka kuća „Fox & His Friends“ restaurisala i objavila na vinilu 2017. godine. To je ujedno i prvi u celini objavljen Simovićev soundtrack, muzika koja je prva u potpunosti elektronska i sintetička filmska partitura, i to još za prvi jugoslovenski SF film.

Izdavačka kuća „Fox & His Friends“ odlučila je da ovaj soundtrack i sve njegove ideje i zvuke ponudi domaćim i inostranim muzičarima i tako napravi još jedan diskografski i kulturni poduhvat koji na ovim prostorima do sada nije izveden.

U svetu takođe nisu česta takva ‘tribjut’ izdanja: dobili su ih samo najveći, između ostalih, Ennio Morricone, Steve Reich, Peter Thomas Orchestra. Ovakva posveta autoru, tražila je od 11 autora iz 9 zemalja da na osnovu muzike Tomislava Simovića iz filma Gosti iz galaksije“ komponuju i snime svoju muziku, koja je direktna inspiracija, prerada, obrada, remiks, reinterpretacija ili sasvim nova kompozicija.

Urednici izdanja „Visitors From The Galaxy Revisited“ – Željko Luketić i Leri Ahel autorima su ponudili žanrovski odrešene ruke, tako da je konačni rezultat izuzetno zanimljiva kombinacija veoma apstrakne, ambijentalne, ali i plesne – moderne elektronske muzike.

U 75 minuta trajan ja materijala smenjuju se i različiti pristupi komponovanju i ideji ‘remiksa’, a sve je otisnuto na dvostrukom LP albumu kojeg prati i posebna oprema: tekst i detaljan uvodnik izdanja, do sada neviđene fotografije iz filma i grafička obrada dizajnerke Sare Pavleković Preis, koja je bila inspirisana legendarnim i u Evropi cenjenim japanskim izdanjima ploča.


Album je otisnut i ‘direktno rezan’ posebnom audiofilskom tehnikom zvanom Direct Metal Mastering (DMM) u slavnom nemačkom studiju Pauler Acoustics iz kojeg su izašli i albumi takvih veličina kakvi su – Frank Zappa, The Rolling Stones, Neil Young, Primal Scream i drugi.

Album „Visitors From The Galaxy Revisited“ posveta je Tomislavu Simoviću (1931– 2014), autoru preko 300 partitura za film, radio i televiziju, kompozitoru slavne teme za animirani serijal ‘Profesor Baltazar’, kreatoru Zagrebačke škole animacije i takođe stvaraocu sa kojim su radile i pop-zvezde poput Ive Robića, Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Višnje Korbar, Lole Novaković Drage Diklića


Simović je imao i svoj poznati džez-orkestar i sarađivao je sa uglednim muzičarima poput Igora Savina, Zlatka Tanodija, Petka Kantardžijeva, Ozrena Depola i Freda Došeka.Pozivu izdavačke kuće Fox & His Friends odazvali su se brojni savremeni autori: Goran Vejvoda (danas francuski i američki multimedijalni umetnik, pre toga muzičar i saradnik u beogradskim grupama Kozmetika, Idoli, Šarlo akrobata, D’Boys, Bebi Dol), Tapan (Goran Simonoski i Nebojša Bogdanović iz Beograda koje mediji nazivaju ‘elektro-etno-džez senzacija’, najviše zbog improvizacija i dodavanja orijentalnih zvukova).

Na toj listi su i – braća Alen i Nenad Sinkauz iz Hrvatske (dobitnici brojnih nagrada za soundtrack ‘Zvizdan’ za film Dalibora Matanića i pokretači festivala Audioart), Timothy Fife (američki umetnik koji je radio muziku za filmove Paula Schradera, Herschella Gordona Lewisa i Troma Pictures, dok danas snima za izdavačke kuće Death Waltz, Polytechnic Youth i Spun Out of Control), Credit 00 (Alexander Dorn, muzički i vizuelni umetnik iz Nemačke i gost Dimensions Festivala).

Bogati spisak saradnika su upotpunili još – Anatolian Weapons (Aggelos Baltas iz Grčke, muzičar i DJ, ljubimac klupske i plesne publike), Drvg Cvltvre (Vincent Koreman iz Holandije već je desetak godina u vrhu acidno wave i eksperimentalne house muzike, Repeated Viewing (Alan Sinclair iz Ujedinjenog Kraljevstva cenjeni je predstavnik nove struje muzičara koji su direktno inspirisani filmskim soundtrackovima 70-tih i 80-tih godina).


Takođe, poziv nisu odbili ni – Heinrich Dressel (ili Valerio Lombardozzi iz Italije, elektronski producent iz Rima, vlasnik cenjene izdavačke kuće Minimal Rome), Ali Renault (DJ i producent iz Londona) i Security DJ, francuski muzičar koji istražuje plesnu i brejk muziku. Goran Vejvoda, Photo Florence De Montgolfier
Alen and Nenad Sinkauz foto: Andi Bancić
Tapan, photo Srdjan Veljović
Svi ovi autori našli su inspiraciju u muzici Tomislava Simovića za film ‘Gosti iz galaksije’, stvorili svoje kompozicije te koristili i bazu zvukova koju je Simović snimio za potrebe Vukotićeve produkcije.


Nastao je Visitors From The Galaxy Revisited, unikatan album i jedinstvena posveta, audiofilski vinil koji se može slušati u klubu ili u vlastitom domu.

Vredi pomenuti da nijedan regionalni kompozitor filmske muzike do danas nije dobio ovakvo internacionalno priznanje.
Za distribuciju izdanja zadužen je Clone NL (Holandija), a novitet je i da izdanja izdavačke kuće Fox & His Friends odnedavno možete naći i na svim digitalnim platformama.

Porudžbine su moguće i direktno od izdavača na foxandhisfriends.bigcartel.comfoxandhisfriends.bandcamp.com .


Ceo album se može slušati na sledećem linku:
https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy-revisited-1 

i originalni soundtrack
https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy


Muzički inserti: 


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here