Muzički vremeplov: Stjepko Gut

podeli

popularno

Donose 200 miliona evra godišnje: Rešena sudbina Exita

Nakon što su mediji u regionu objavili vest da usled krize izazvane pandemijom Exit festival razmatra selidbu iz Srbije,...

Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć LONDON, 29. novembra - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers,...

Koncert “Ana & The Changes” odložen za drugu polovinu decembra

Koncert Ane Ćurčin i benda “The Changes” koji je trebalo da se održi 20. novembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a koji je...

Stjepko Gut je srpski, svetski priznat džez muzičar. Osim kao vrstan i rafinirani trubač, Gut je poznat i kao kompozitor, aranžer, dirigent i muzički pedagog.

Rođen je 15 decembra 1950 godine u Rumi gde je završio osnovnu školu. Srednju muzičku školu ‘ Josip Slavenski ‘ završava u Beogradu, gde je nakon toga studirao na Muzičkoj akademiji. Posle beogradske Muzičke akademije školovanje nastavlja u Švajcarskoj , u Bernu na Akademiji za džez, koju uspešno završava 1975 godine. Dalje školovanje nastavlja u SAD na čuvenom Berkli konzervatorijumu, gde je 1980 godine završio specijalizaciju aranžiranja u klasi poznatog džez trubača Herba Pomeroya.

Gut je svestran muzičar koji uspešno svira na trubi, flugel horni i klaviru, a svakako da je svetsku slavu prvenstveno stekao svirajući na trubi. Njegov omiljeni muzički žanr u kome je i postigao najveće uspehe je klasičan džez, mada rado svira i etno džez, a okušao se svirajući i rock muziku.

Na poćetku karijere Gut je svirao u džez orkestru Radio Novog Sada i Big Bandu Radio Televizije Beograd, da bi kasnije kako mu je karijera napredovala svirao sa mnogim svetskim poznatim muzičarima. U periodu 1980 – 1981 godine bio je član prestižnog benda ‘All Star Big Band’ Lionela Hamptona i to kao jedini Evropljanin i jedan od dva belca koji su nastupali u sastavu.

Stjepko Gut je bio član sledećih big bendova : ‘ STB Big Band’ – Berlin ( 1988 ), ‘ MHS Big Band’ – Austrija koji vodi od 1983 godine i sa kojim je osvojio nagradu “ Best Austian Big Band “ u Beču 1993 godine. Tokom 1987 godine nastupao je sa bendom ‘ Stjepko Gut Jazz Quartet ‘, u periodu 1987 – 1990 godine svirao je u sastavu ‘ Jazz Power’ sa Charlie Antonilijem , kao i sa pijanistom Renatom Kikom 1987, 1988 i 1994 godine.

Uspešno je nastupao na mnogim džez festivalima širom sveta : Bern ( 1980 ), North See ( 1982 ), Rongsberg ( 1981 ), Havana ( 1987 ), Montreaux ( 1988 ), Beč ( 1993 ), New York ( 1996 ) itd.

Clark Terry live in BelgradeOd poznatih imena sa kojima je Gut sarađivao ističu se : Wins Benedeti, Clark Terry, Benny Bayli, Alwin Queen, Choras Parlan, Kenny Washington, Joe Newman, Duško Gojković i drugi.

Sarađivao je i sa izvođačima rock muzike , od čega su najpoznatiji njegovi radovi sa ‘Ribljom Čorbom ‘ ( klavir u numeri “Lutka sa naslovne strane “ ) i sa ‘Bajagom i Instruktorima’ ( truba na albumu “ Sa druge strane jastuka “ ).

Gut predaje na Akademiji za džez u Gracu od 1984 godine, a 2001 godine osnovao je ‘Balkan Jazz Centar’ u Beogradu, koji je organizovao niz koncerata i gostovanja vrhunskih džez muzičara u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Poslednjih godina sve više se interesuje za etno jazz i u okviru ovog žanra snimio je albume “ Skice sa Balkana “ i “ Afro – balkanske skice “ sa ‘Big Bandom Radio Televizije Srbije’.

Nedavno je premijerno izvedena njegova “ Srpska simfonijska džez svita “ , autorska kompozicija za simfonijski orkestar , hor i džez kvartet, bazirana na starim narodnim pesmama iz svih krajeva Srbije.

U toku dosadašnje vrlo uspešne karijere Stjepko je snimio veliki broj ploča i albuma, a sarađivao je između ostalih sa sledećim diskografskim kućama : ‘PGP RTB’, ‘Amos Records’, ‘Timeless Records’, ‘Verve’, ‘Wem Records’, ‘Nilva Records’.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Promocija kolekcije svih albuma YU grupe povodom 50. rođendana u petak (4.12.)

Šta je pola veka za čovekaIzuzetan i značajan jubilej od 50 godina postojanja, rok sastav YU grupa (nastali...

Pevač Roni Romero (Rainbow) specijalno za Music Star Production o supergrupi Intelligent Music Project

Omiljeni muzičari su mi Fredi Merkjuri, Dejvid Kaverdejl, Riči BlekmorVeć smo pisali nedavno na stranicama našeg magazina o prvoj stranoj grupi koja je negde...

Martin Mills legenda indie scene gost Runda Digital Day

Drugo izdanje Runda Digital Day-a kreće za dva dana, u sredu 02.12., pa će sve do petka, 04.12. sve biti u fokusu regionalne muzičke industrije....

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!