Muzički vremeplov: Poslednja igra leptira

podeli

popularno

FINALE ONLINE FESTIVALA “ARLEMM” VEČERAS (SREDA, 5. AVGUST) U 21.00h NA TELENOR YOUTUBE KANALU

LP DUO & MARKO LOUISIAKO je morao biti otkazan za pravo uživo uživanje zbog Covid 19 situacije,...

Praško bijenale savremene umetnosti „Priđi bliže“

Da li umetnost može da bude medijator iskustva kroz klasne, rodne i kulturne linije? Da li...

Vojislav Brajović dobitnik prestižne nagrade “Pavle Vuisić”

Nagrada ''Pavle Vuisić'' za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima...

Nenad Neša Radulović je bio beskrajno šarmantan, duhovit, rođeni šoumen, jedan od prvih autora „lndexovog radio pozorišta“. Sa svega dvadeset godina sa drugarima je osnovao grupu „Poslednja igra leptira“, koja je u početku nastupala na brojnim zabavama u Dadovu, KSTu i SKCu, kao i džez klubu Doma Omladine. Bili su poznati po hitu „Baba Višnja“. Neša je bio frontmen, animator i glavni kompozitor u grupi.

Tek pobedom na „Paliluskoj olimpijadi kulture“ 1981 godine, dobijaju veću medijsku podršku i sledeće godine objavljuju prvi LP “Napokon ploča”. Odmah su se izdvojile dve pesme kao hitovi: “Vrati se” i “Nataša”. Mešavinom različitih muzičkih formi, Nešinim pričama i imitacijama između pesama, postižu veliku popularnost, pa su te 1982. godine održali petnaest rasprodatih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Pored Neše Radulovića, ključni članovi grupe tokom godina bili su klavijaturista Dragomir Stanojević, gitarista Draško Janković, basista Sašo Bogojevski, bubnjar Dragan Todorović, kao i pevačice Zorica Đermanov i Lidija Asanović.

Godine 1983. izlazi im drugi LP “Ponovo ploča & druge priče”, a na njemu su najpoznatije pesme “Sličuge”, “Hvala ti za muziku”. U proleće 1984. godine članovi grupe kolektivno odlaze u Pirot na odsluženje vojnog roka i po povratku objavljuju LP “Srce od meda” sa novom pevačicom Zagrepčankom Lidijom Asanović i producentom Rajkom Dujmićem. Hit “Dečko ‘ajde oladi” obezbeđuje im još veći uspeh i dobijaju Oskar popularnosti kao pop grupa godine.

Posle te ploče, grupu napušta Lidija Asanović i prelazi u zagrebačka Srebrna krila. Četvrti LP “Grudi moje balkanske” objavljen 1986. godine i na njemu gostuje Nataša Gaćeša. Ploča im donosi nove hitove “Umiru jeleni” i “Taksi”, a tu je i improvizacija “Trodupli čovek” na muzičku temu iz filma “Treći čovek”. Ploču su producirali Rajko Dujmić (ujedno i aranžer većine pesama) i Duško Mandić. Na petoj ploči, iz 1987.godine, koja je naziv dobila po pesmi Bore Đorđevića “Zajedno smo piškili u pesku”, u produkciji Kornelija Kovača, gostuje glumica Jelica Sretenović, u pesmi “Ruska čokolada”.

Grupa se razišla 1989.godine, a Neša pokreće solo karijeru, parodijom na novokomponovanu narodnu muziku. Pod umetničkim imenom Slobodan Đorđević Piton, objavljuje ploču “Niko nema što piton imade”, i paralelno priprema još jedan projekat. Međutim, zdravlje mu se naglo pogoršalo. Stigao je samo da snimi pesmu “Modra bajka”.

Nenad Radulović – „Neša Leptir” je umro 12. februara 1990.godine, sa svega trideset godina. Trideset godina posle prve pobede „Poslednje igre leptira“, plato ispred Palilulske ustanove kulture, poneo je naziv „Plato Neše Leptira“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

MUZIČKI PROGRAM DANAS I SUTRA U BEOGRADU (PETAK I SUBOTA, 07.08. & 08.08.2020.)

DI LUNA & NATAŠA, OLEG, RODITELJI IAKO je korona zaustavila kompletnu kulturu i muziku...

Organizatori: Vidimo se na Moto Festu, Banjaluka 2021

Nakon što je prvobitno najavljeni datum održavanja četvrtog po redu Moto Festa, Banjaluka planiran za maj ove godine, prolongiran za 21. –...

Cubismo i Jazz Orkestar HRT-a vas časte besplatnim krompirima

U jeku afere "Krompiri" koji potresa muzičku  i društvenu scenu poslednijih dana, Cubismo i Jazz Orkestar HRT-a odlučili su počastiti svoje obožavatelje...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!