MUZIČKI VREMEPLOV: BOBA STEFANOVIĆ

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Autor teksta: Dušan Mihajlović

Rođen je 21.maja 1946.godine u Beogradu, odrastao na Čuburi, u Molerovoj ulici. U njegovoj ulici 1958.godine osnovano je amatersko omladinsko pozorište “Dadov”, gde je maleni Boba pronašao svoj svet. Svirao je gitaru, komponovao, pisao poeziju…

Sa svega petnest godina, počinje muzičku karijeru. 1962. godine u vokalno-instrumentalnom sastavu “Zlatni dečaci” nastupa najpre kao gitarista, a ubrzo i kao pevač. Sa njima je proveo pet godina. Bila je to jedna od prvih jugoslovenskih rok grupa, uglavnom su svirali obrade stranih hitova, kasnije i autorske pesme, od kojih je najpoznatija “Čudna devojka”.

Nakon “Zlatnih dečaka” Boba postaje član muško-ženskog kvarteta “One i oni” u kojoj su osim njega nastupali Minja Subota, Lidija Kodrič i Daliborka Stojšić. (Može se reći da su bili preteča “ABBE”).

Na Beogradskom proleću 1970.godine Boba je izveo svoj najveći hit, čuvenu “Obriši suze draga”. Postao je izuzetno popularan,pa je odlučio da započne solo karijeru. 1971.godine napušta grupu “One i oni” a Žarko Dančuo uskače na njegovo mesto.

Usledili su brojni hitovi- “Kažu mi da još si uvek sama”, “Moja ljubljena”, “Ruže”, “Mari”, “Živim tako sam”, “Klečim i molim”, “Bolno srce plače”, “Ona,ona, ona”… Pevao je i u inostranstvu- Nemačkoj, SSSRu i u Americi.

Osamdesetih se vratio u domovinu i otvorio svoju školu pevanja. Uz bavljenje muzikom, Boba je stigao da završi dva fakulteta-organizaciju na FDU i Likovnu akademiju. Poslednjih godina života, posvetio se slikanju i tek povremeno nastupao. Umro je u Beogradu, 9.februara 2015.godine.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Reklama

Aktuelno

Kritike na račun Ukrajine koštale Rodžera Votersa koncerata u Poljskoj: Biće persona non grata

Suosnivač Pink Flojda Rodžer Voters otkazao je koncerte planirane u Poljskoj zbog besa tamošnje javnosti nakon njegovog nedavno izrečenog stava o...
Reklama
musicpocket