MUZIČKI SPOT “TRIPPIN” MAKEDONSKE UMETNICE KATERINHA

POSVETA HRABRIM BORCIMA PROTIV FAŠIZMA

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Donose 200 miliona evra godišnje: Rešena sudbina Exita

Nakon što su mediji u regionu objavili vest da usled krize izazvane pandemijom Exit festival razmatra selidbu iz Srbije,...

Filip Motovunski objavljuje novi singl “Ninja” za prestižnu etiketu Dub Shotta Recordings

Nakon nedavno objavljenog “Gyalis” remixa za Liondub International koji je ujedno popraćen na BBC Radiju, Filip Motovunski predstavlja novi...

Objavljena lista nominacija za nagradu Gremi

Ceremonija 63. dodele nagrada Gremi emituje se u nedelju, 31. januara, ali već su dostupne nominacije. Komičar Trevor Noa vodiće...

POSVETA HRABRIM BORCIMA PROTIV FAŠIZMA


U veoma nehumano doba korone, ima i dalje entuzijasta i vrednih umetničkih duša koje stvaraju u tišini i žele da svoje kreativnosti prikažu svetu.
Takva je upravo i Katerinha, muzičarka iz Makedonije sa adresom prebivališta u Berlinu. Ona nam predstavlja neobičan spot “Trippin” kao deo svog debitantskog albuma, tačnije EP-a koji će biti realizovan i pušten u obliku serije singlova tokom ove 2020. Odnosno, samo da se stiša pandemija i sve oko nje.

Pisac tekstova, booker–organizator koncerata, menadžer muzičara, veoma je aktivna u koncertnom životu Berlina, ali došao je trenutak da se ova DJ dama, gitaristkinja, oproba u sopstvenim projektima, kakav je i solo EP.


“Uz dozvolu i podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Nacionalnog parka Sutjeska i istorijskih muzeja Kruševa i Velesa, moj mali tim se okupio sa različitih strana Evrope i putovao širom Balkana kako bi snimio ovaj video.
Produkciju pesme i spota u potpunosti sam finansirala ja, a muziku takođe pišem ja”
objašnjava Katerinha.

Jedan od glavnih ciljeva za ovaj video bila je želja da ovaj deo sveta pokažem ljudima širom sveta, moji drugi cilj bio je zbližavanje ljudi različitog porekla, kako bi pokazali kosmopolitski duh mog rada”.

Katerina Stanishlevikj
kako glasi njeno pravo ime, ističe da je spot “Trippin” sniman na različitim lokacijama raznih spomenika Srbije, severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, gde se odaje počast Partizanima i njihovom otporu okupaciji od strane nacista. U singlu ima primesa žanrova koji se stapaju u jednu celinu i odražavaju ukus i senzibilitet mlade muzičarke – jazz, soul, sleepy ambijentalna muzika, RNB, a atrakciji spota doprinosi i koreografija. Zato je pozvala profesionalne igrače – Exocé Kasongo i Astan Meyer, inspirisani plesom Zapadne Afrike, koja se zasniva na performansu i ekspresiji samog tela. Pesma veoma smiruje, opušta, tera vas da je puštate na “repeat” sve vreme, odvodi vas u neku novu neistraženu dimenziju, odlutate u misli i emocije. Katerinina numera poput uspavanke i nežne poezije uživo slavi ljubav i zaljubljivanje, bliskost, romantičnost, predanost.

Spot nije podržan sredstvima sponzora ili bilo kojim fondovima, već isključivo uz pomoć prijatelja i rođaka, porodice. Originalna ideja same dramatične priče u muzičkom video spotu i izbor scenografije potiče od rediteljke Milene Viitman koja je celu ideju iznela na vrhunski način. Mađarski jazz vunderkind Àbáse impresivno izvodi muziku na perkusijama i bubnjevima što doprinosi još više lepoti i vizuelnoj privlačnosti spota.

Postoji nekoliko hiljada spomenika koji su izgrađeni u bivšoj Jugoslaviji tokom 50-ih i 60-ih godina, a kako smo naveli, težište jeste na onim projektima koji su posvećeni hrabrim borcima protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Istorija genocida, egzodusa, ropstva, deportacije, jasno je koliko ovi spomenici mnogim različitim ljudima mogu imati različita značenja, tumačenja. Ipak, svi se mogu složiti oko jednog: Spomenici deluju kao da su sa neke druge planete.
Tako je Katerinha, Makedonka u Berlinu, postavila ova umetnička dela u sasvim novi originalni kontekst, što dokazuje njen debitantski stimulativni muzički video, gde se spaja RNB muzika sa savremenim plesom i remek delom vajarstva.

Spot je tu za vas! Pripremite se za nešto …. privlačno.


Ivan Makragić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Francusko – srpski susreti od danas (30.11.) na 26. Festivalu Autorskog filma

Program se održava u potpunosti onlajn zbog pandemije Ovogodišnji program „Randevu“ kao Francusko-srpski filmski susreti u okviru 26. Festivala Autorskog filma počeli su...

Nagrada “Shooting Stars” po 24. put u Berlinu 2021. godine

Deset najboljih glumaca kao podrška mladim talentima BERLIN – Promocija Evropskog filma (European Film Promotion - EFP) u svom 24. izdanju “European Shooting Stars” predstaviće 10...

Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć LONDON, 29. novembra - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, neki su od slavnih...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!