MUZIČKI ONLINE PROGRAM ZA DANAS, SUTRA I PREKOSUTRA (NEDELJA, PONEDELJAK, UTORAK, 10.05., 11.05., 12.05.2020.)

EVROPSKA NEDELJA KULTURE SA BOGATIM PROGRAMOM MUZIKE I POEZIJE

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Novi uspeh srpske glumačke zvezde: Miloš Biković u filmu “Koma”

Jedan od najpoznatijih glumaca sa ovih prostora, Miloš Biković, igra jednu od vodećih uloga u ruskom naučnofantastičnom filmu KOMA...

Metalika sprema novi album

Lars Ulrih je u razgovoru sa kantautorkom Fibi Bridžers za Rolling Stone magazin otkrio motive grupe, prenosi Headliner. "Već tri ili...

POVODOM FILMA “POVRATAK KUĆI – MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DECA” ODŽANA PRVA VELIKA ONLINE KONFERENCIJA

Povodom premijere filma "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" reditelja i scenariste Borisa Miljkovića u sredu je održana prva velika Online konferencija...

EVROPSKA NEDELJA KULTURE SA BOGATIM PROGRAMOM MUZIKE I POEZIJE

Kulturni program tokom “Nedelje Evrope” (08.05. – 15.05.) realizovan je zajedno sa partnerima i saradnicima iz sektora kulture. U ovoj krizi kada se kultura najviše bori sa resursima, EU Info podržali su šest partnerskih organizacija iz Niša i Novog Sada koje su pripremile umetničke događaje na temu evropske kulture, zajedničkih vrednosti i solidarnosti. Iz Niša učestvuju Orkestar “Impresija”, Davorin Dinić – glumac Pozorišta lutaka u Nišu, Dečiji hor “Vilenjaci”, a iz Novog Sada galerija Šok zadruga, knjižara Bulevar Books, i udruženje “Mračna komora”.

Program će se odvijati svakog dana na Facebook kanalima: EU info centar, EU info point Nis, EU info point Novi Sad .


1) EU Info Mreža online, Nedelja Evrope (08. – 15. maja 2020), 10.05. KRISTALI u 20.00h, 12.05. Deep Steady 20.00h

EU Info Mreža vas poziva na dva online koncerta koji će se održati u okviru programa “Nedelja Evrope”, 10. i 12. maja u 20 časova. Prvi koncert je večeras u 20:00h kada će publika uživati u beogradskom bendu Kristali, dok će prekosutra, u utorak, 12.05., isto od 20:00 nastupiti novosadski bend Deep Steady. Koncerti su snimljeni u Novom Sadu kao nastupi u prostoru partnerske organizacije Bulevar Books, knjižara koja svira. #EUzaTebe#EvropaZaKulturu#KulturaIzKarantina

2) Online koncert: Savremeni zvuci na klasičan način
Facebook stranica EU info kutka Niš, 11. maja
od 20h

Dva pop rock benda Kristali i Deep Steady nisu jedino što je u ponudi od muzike i drugih sadržaja tokom nedelje kulture. Već od sutra, 11. maja, online možete pratiti i koncert “Savremeni zvuci na klasičan način“

EU info mreža nudi uživanje i muzički put do nekih od najvećih svetskih hitova svih vremena – “Over the Rainbow“, “Stairway to Heaven“ ili „Take me on“ koji neobično zvuče na klasičnim instrumentima.

Članovi Orkestra Impresija iz Niša su spremili impresivnu kolekciju hitova.

Koncert pogledajte na Facebook stranici EU info kutka Niš, sutra, 11. maja od 20 sati.
https://www.facebook.com/euipnis/?eid=ARDPE8CRyHVEJR1obuBbNa1BdhajHAqAqTIAbFpTq72apeWtcJHGbjUVLC8nwsgB7_5T1GFAdBxW-xow


3) Online Poetsko Veče, EU info point Novi Sad
10. maja od 19.00h i 12.05. u 19.00h

Ovo je jedinstveni susret 22 pesnika i pesnikinje iz 10 evropskih zemalja, zajedno sa pesnicima iz Srbije. Na njemu će se kroz unapred pripremljene video nastupe predstaviti autori iz Srbije, Portugala, Finske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Poljske, Švedske i Slovenije, tako što će svoju poeziju izvoditi na maternjim jezicima. Za većinu nastupa obezbeđen je prevod na srpski, dok je nekoliko njih prevedeno na engleski jezik.
Solidarnost je zajednička tema poezije koju će predstaviti.

Pored pesnika, prvog dana programa ispred portugalske ambasade slušaćemo Jovanu Jaranović – Cultural Affairs, predstavnicu za kulturu, zaduženu za kulturni program Ambasade. Ona će čitati poeziju portugalskog pesnika Eugénio de Andrade, uz titlovani prevod Jasmine Nešković.

Drugi dan programa otvoriće Kimmo Lähdevirta, ambasador Finske u Srbiji. On će pročitati odlomak iz finskog narodnog epa Kalevale, jednog od najpoznatijih epova sveta, prevedenog na više od 50 jezika.

Pesmu jedne od najznačajnijih austrijskih pesnikinja Friederike Mayröcker pročitaće Adrien Feix, ataše za kulturu Ambasade Austrije u Srbiji.

KINGA TOTPRVI DAN:

Daniel Graziadei (Nemačka)
Danilo Lučić (Srbija)
Gregor Podlogar (Slovenija)
Jan Wagner (Nemačka)
Monika Herceg (Hrvatska)
Cosmin Perța (Rumunija)
Jovana Jaranović – Cultural Affairs, Ambasada Portugala u Srbiji
João Luís Barreto Guimarães (Portugal)
Vitomirka Trebovac (Srbija)
Kinga Toth (Mađarska)
Vladimir Stojnić (Srbija)
Rafal Kasprzyk (Poljska)


DRUGI DAN:

Ambasador Finske u Srbiji Kimmo Lähdevirta

Stevan Bradić (Srbija)
David Hoffmann (Austrija)
Adrien Feix, ataše za kulturu Ambasade Austrije u Srbiji
Maja Solar (Srbija)
Roland Orcsik (Mađarska)
Branislav Živanović (Srbija)
Mari Salmela (Finska)
Ljiljana Ilić (Srbija)
Lydia Haider (Austrija)
Merima Dizdarević (Švedska)
Siniša Tucić (Srbija)
Hanna Storm (Finska)

MONIKA HERCEGUpoznajte učesnike i učesnice prve poetske večeri online, danas od 19.00h.

MAJA SOLAR (1980, Zagreb) doktorirala je filozofiju. Bavi se političkom teorijom, prevodi sa engleskog i francuskog, piše poeziju i prozu. Objavila je zbirku poezije Makulalalalatura (2008) za koju je dobila Brankovu nagradu (2009). Drugu knjigu poezije – na mađarskom jeziku, Jellemzõ, hogy nem természetes (Naravno da nije prirodno) je objavila izdavačka kuća Forum (2015). Bila je članica Centra za novu književnost Neolit, poetsko-političkog teatra Poetske rupe, autorka i učesnica performersko-poetskog programa LILITiranje, nekoliko performansa i poetskih video radova. Od 2015. godine prevodi za srpsko izdanje novina Le monde diplomatique.
Živi u Novom Sadu.

Kinga Tot (Kinga Toth) je rođena 1983. godine u Mađarskoj. Piše i objavljuje kratke priče i drame na mađarskom, nemačkom i engleskom jeziku. Ona je muzičarka, pevačica, vizuelna i zvučna pesnikinja, i svoj rad predstavlja kroz performanse, izložbe i instalacije. Njen roman The Moonlight Faces osvojio je nagradu Hazai Atilla u Mađarskoj.

Monika Herceg je rođena 1990. u Sisku. Nagradu Goran za mlade pesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis “Početne koordinate” dobila je 2017. godine. Knjiga je zatim objavljena sledeće 2018. godine i nagrađena brojnim priznanjima, kada će dobiti i novu nagradu Na vrh jezika za takođe najbolji neobjavljeni rukopis – “Lovostaj”.
Pesme su joj publikovane u različitim časopisima i prevedene na nekoliko jezika.
Izbor pesama izašao je na francuskom jeziku (Ciel sous tension, L’Ollave, 2019).Rafał Kasprzyk je rođen 1980. godine. Prvu zbirku poezije pod nazivom “INTERACTIONS (that is, coal-based life)” objavio je 2018. godine. Takođe, izdao je svoja dela u više antologija i u brojnim časopisima. Njegova sledeća knjiga biće objavljena tokom ove 2020. godine pod nazivom “Dichotomy”.

Žoao Luis Bareto Guimaraeš (João Luís Barreto Guimarães) je rođen u Portu, Portugal, 1967. gde je diplomirao medicinske nauke. On je pesnik i rekonstruktivni hirurg. Autor je 10 knjiga poezije objavljivanih od 1989. godine. Njegov rad je uvršten u antologije poezije u Portugalu, Brazilu, SAD, Nemačkoj, Austriji, Španiji, Meksiku, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj. Učesnik je brojnih pesničkih festivala. Njegova knjiga izabrane poezije “Vrijeme teče kroz slogove” prevedena je na hrvatski jezik 2019. godine, u izdanju Druge priče iz Zagreba.

– Posle koncerata i poetskih večeri, u ovom projektu očekuje nas i performans (13.05.), dečji koncert (15.05.) i Evropski filmski festival koji počinje čim se završi nedelja kulute – počinje 18.05. i trajaće mesec dana, do 18. juna.

#EuzaTebe #EvropaZaKulturu#KulturaIzKarantina#DanEvrope


Drugi muzički online program van Evropske nedelje kulture očekuje nas sutra:

2) Facebook stranica Balkanrock: Balkanrock Live, koncert online, ponedeljak, 11.05., 20.00h: VHS STEREO

Kao što je već najavljeno, Balkanrock Live program će se održavati svakog ponedeljka u 20h, a na drugom koncertu sutra, 11. maja nastupiće užičko-beogradski sastav VHS Stereo uživo na Facebook stranici ovog muzičkog portala. Publika je slobodna da tokom nastupa postavlja pitanja bendu u komentarima.

Prvi Balkanrock Live održan je prošlog ponedeljka (04.05.) kad je nastupio alternativni beogradski bend Paper Animals kojeg je pratilo preko dve i po hiljade ljudi.

Muzički trio VHS Stereo je nedavno predstavio svoj debi singl “Navijam za tebe“, a tokom marta su sa tom numerom osvojili prvo mesto u rubrici portala – “Kratki rezovi” gde publika glasa za najbolje singlove iz određenog meseca. Ovo je bio njihov prvi zvanični snimak sa predstojećeg albuma „Večeras nisam dobro“ koji će u narednom periodu biti predstavljen kroz nekoliko singlova. Pratioci će imati mogućnost premijerno da čuju sutra veče od 20.00h neke od tih pesama sa albuma u pripremi.

VHS Stereo su:
Aleksandar Hadžić – Vokal, gitara
Milan Cicvarić – Bubnjevi
Aleksa Gerzić – Bas gitara, prateći vokal
OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

EDO PLOVANIĆ MUZIKA.HR: Imam jednu excelicu sa svime šta želim napraviti, čovječe, nema kraja

U najnovijem nastavku naše muzičke PR priče, upoznajemo veoma zanimljivog, ambicioznog, nadasve svestranog mladog čoveka, koji je do sada...

PIŠE: MILAN B. POPOVIĆ / ALEK – Prepoznaj me // Akustično u studiju

Oduvek sam voleo-anplagd- zvuk i ALEKOVO (Kragujevac, rodni grad) izvođenje sopstvene autorske pesme PREPOZNAJ ME, probudilo je moja sećanja na nekadašnje dvodecenijske i trodecenijske...

ZLOSTAVLJANJE NA FILMU

Dokumentarni film naše rediteljke i glumice Danijele Štajnfeld „Zaceli me“ juče je, na ovogodišnjem 26. Festivalu autorskog filma, imao specijalnu projekciju u Kombank Dvorani. „Zaceli me“ prikazuje intimna svedočenja...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!