Muzički festivali u Srbiji i regionu tokom leta: Love Fest, Lake Fest, Dani piva

Sudar rokerske i elektronske muzike na programima manifestacija

0
Reklama

Sudar rokerske i elektronske muzike na programima manifestacija

SRBIJA & CRNA GORA, 18. jula: Izgleda da definitivno pobedjujemo pandemiju korona virusa, jer odavno nije uspela da zaustavi, zabrani, ukine, ukloni ili spreči bilo koji kulturni dogadjaj, posebno ne masovne festivale koji nas očekuju dugo toplo leto.

Prošli su nam dva zaista ogromna – 12. Arsenal fest u Kragujevcu i 22. Exit u Novom Sadu, OK Fest” u Tjentištu, kao i “Rock Priča” u Čačku, najavili smo dosta drugih kao recimo “Wind Rock” fest u Vršcu, naravno čeka nas i Beer fest u Beogradu, a pred vama su još tri značajna festivala Srbije i Crne Gore.


Festival elektronske muzike “Love Fest” od 4. do 6. u Vrnjačkoj banji

VRNJAČKA BANJA: Festival elektronske muzike “Love fest” u 15. izdanju biće održan od 4. do 6. avgusta na pet pozornica u Vrnjačkoj banji.

Prema navodima organizatora, “Love fest” je jedinstvena kulturna platforma iz Vrnjačke Banje, koja ima za cilj da promoviše muziku, umetnost i urbanu kulturu mladih.

Festival je počeo kao jednodnevni muzički događaj na danas čuvenom “Mostu ljubavi”, pa otuda i naziv ove manifestacije.
Već sledeće godine festival se seli na Letnju binu, danas poznatu kao „Scena Danilo Bata Stojković“.

Danas zvanično najbolji regionalni festival za 2018. godinu, nastao je 2007. zahvaljujući mladim entuzijastama iz Vrnjačke Banje.

Ove godine dolaze pretežno inostrani di-džej izvođači za sve ljubitelje elektronike – Džejmi Džons, Džejmi Klausel, Džozef Kapriati, Sonja Munear, Marko Karola, Kolč, Antal, Mendel, Zernel, a od domaćih imena – Cristina Lazic, Marko Milosavljević, Aleksandar Korićanac i mnogi drugi.

Festival se izvodi na pet bina – Energy, Fire, 99, Live i H20 Stage.

Na spomenutoj pozornici Live stage jedino nastupaju bendovi i muzičari van koncepta elektronike, od žanrova rok muzike, preko rep, hip-hop pravca do pop i R’N’B melodija.

Tako će na ovoj pozornici 4. avgusta svirati alternativni bend iz Beograda – “Kanda, Kodža i Nebojša” i pank rok atrakcija iz Hrvatske – “Hladno pivo” na čelu sa Miletom Kekinom, koji će nastupati i na Beer festu (18.08.-21.08.).

Naredne večeri na Live stage-u će nastupati popularni rep sastav “Beogradski sindikat” koji su nedavno rasprodali stadion Tašmajdan, i “Prti Bee Gee” – rep bend takodje iz Beograda, koji postoje 22 godine i imaju pet studijskih albuma.Poslednje, treće veče 6. avgusta na ovom stejdžu donosi ubedljivo najviše izvođača – velika regionalna trep senzacija Senidah iz Slovenije (nastupala skoro i na Arsenal festu i na Exitu), dame pop i R’N’B usmerenja – Jymenik, Thea i Tamara Popović TAM, reperi Nihil i Profit, elektro sastavi “Bejbi Motorola” i “Letnje smrti (Summer Deaths)”, kao i pop rep muzičar Milković.

Tokom 2012. godine Lovefest je dobio priznanje Ministarstva omladine i sporta kao najveći omladinski festival u zemlji i samo godinu dana nakon što je nominovan od strane “UK Festival Avards” za najbolji festival u inostranstvu.

Još jedna važna prekretnica u istoriji Lovefesta bilo je uvođenje novih programskih zona – Photo, Cinema, Graffiti, Chill, Eco, Vorkshop, Street Basket, Ektreme i Kids zona.

Osnovni cilj stvaranja novih programskih oblasti i širenja festivalskih aktivnosti bio je promocija i prepoznavanje mladih talenata u centralnoj Srbiji.

Aktivnosti Lovefesta su usmerene na akcije koje doprinose razvoju ravnopravnosti, solidarnosti i tolerancije među ljudima sa težištem na projekte humanitarnog, socijalnog, ekološkog, edukativnog i zabavnog karaktera.

Festival “Lovefest” je uključen i učestvuje u humanitarnoj akciji „Hrana za sve“ dobrovoljnom davanju krvi, kao i jednokratnoj pomoći mnogim pojedincima u zemlji.

Do 2013. Lovefest se održavao na Letnjoj pozornici i trajao je tri dana, a broj posetilaca je rastao.

Prepoznajući veliko interesovanje ljudi iz Srbije i regiona, ukazala se potreba za većim prostorom, tako da je Lovefest od 2014. godine napravio svoju novu lokaciju u centralnom gradskom parku.

Lovefest je do sada posetilo više od pola miliona ljudi, a na njemu je preko 3 000 izvođača iz celog sveta.


Sonja-Moonear
TAM
KATALINAMuzički festival “Lake Fest” od 4. do 6. avgusta u Nikšiću


NIKŠIĆ: Tradicionalni muzički festival “Lake fest” ove godine biće održan od 4. do 6. avgusta u Nikšiću, tačnije na Krupačkom jezeru u blizini ovog grada u Crnoj Gori, u isto vreme kada i Lovefest u Vrnjačkoj banji.
Tokom tri dana nastupiće inostrani di-džej izvođači, kao i popularni rok muzičari Srbije i regiona.

Tako će od stranih imena na atraktivnom jezeru u Krupcu gostovati čuveni nemački di-džej Pol Van Dajk, veoma često tražen na našim prostorima, a uz njega “Agents of Time” – italijanski tandem elektronske muzike – Andrea di Celie i Luiđi Tutolo, Ten Walls – litvanski producent i di-džej Marijus Adomaitus ili Mario Basanov. Od domaćih izvođača elektronske muzike nastupiće dama Lea Dobričić, Dejan Milićević i Marko Nastić.


Domaća rok scena biće zastupljena sa bendovima – “Negative” na čelu sa Ivanom Peters,Van Gogh” čiji je frontmen Zvonimir Đukić Đule (obe grupe su nedavno nastupile na 12. Arsenal festu u Kragujevcu), Kiki Lesendrić i “Piloti”, pank rok sastav “Atheist Rap”, alternativni bend “Kanda, Kodža i Nebojša”, “Kraljevski apartman”, “Deca iz vode” – EKV tribute bend i “Black – Metallica tribute”.

Regionalna scena će biti predstavljena sa domaćinima iz Crne Gore – alternativni rok sastav “Vrpca” iz Podgorice, koji postoji 10 godina, kao i pank rok bend nastao 1992. “DST – Društvo skrivenih talenata” iz Nikšića, ali i reper Vojko V. iz Hrvatske, i rokeri “Bolero” iz Bosne i Hercegovine, osnovani 1982, ponovo aktivni od 2013. godine.


LEA DOBRIČIĆ
LEA DOBRIČIĆ
“Dani Piva” u Zrenjaninu po 37. put od 9. do 14. avgusta


ZRENJANIN: Festival “Dani piva” u Zrenjaninu biće realizovan po 37. put od 9. do 14. avgusta kao jedna od najdužih kulturnih manifestacija ovog grada.

Na Žitnom trgu prvog dana 9. avgusta će od 21.00h nastupiti rok bend “Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi” sa zabavnim frontmenom Igorom Blaževićem, odnosno Blažom, a slede ih popularni “srpski Irci”, odnosno “Orthodox Celts” (23.00h) na čelu sa Acom Seltikom, koji su nedavno zatvorili 22. Exit u Novom Sadu. Inače su od osnivanja Beer festa (2003) u Beogradu bili jedini bend koji su svirali na svakom izdanju, osim ovog najnovijeg, izgleda da ih nema na listi izvodjača.

Sledećeg dana 10.08. na istom mestu sviraće “Jerusalimski pilići” i pank rok bend “Atheist Rap”, dok su 11. avgusta na repertoaru “Majstori” i hard rok – hardkor sastav “Bjesovi”.

Svestrani kreativac Nikola Pejaković Kolja (reditelj, muzičar, scenarista, glumac), posle koncerta u Botaničkoj bašti u Beogradu zakazanom za 23. jul, gostovaće i na “Danima piva” 12. avgusta pod imenom “Kolja i 4 prsta”, a za njim će to veče obogatiti velika rege pop atrakcija “S. A. R. S”.Etno melodije tradicionalne muzike će ukrasiti 13. avgust kada će nastupe imati ženska grupa “Vrelo”, ali i slavni trubač Dejan Petrović i Big Bend, dok su folk motivi rezervisani za poslednji dan 14.08. na Žitnom trgu – “Banat bend” i Ana Bekuta.

Trg Slobode u Zrenjaninu tokom “Dana piva”, preteče “Beer festa” u Beogradu, svoj program će početi 11. avgustra sa spektakl koncertom violiniste Stefana Milenkovića i Zrenjaninske filharmonije, sa kojom je nastupao i u januaru ove godine.
Milenković je aktuelan sa koncertnim projektom “Rock El Clasico” uz Dr Neleta Karajlića, koji su trijumfalno predstavili na stadionu Tašmajdan, 12. Arsenal festu u Kragujevcu i svetskoj izložbi “Dubai Expo 2020” u februaru ove godine.
Nedavno je gostovao na festivalu u Pančevu, a tokom 2021. na Banja Luka festu, u Novom Sadu na manifestaciji “Evropska prestonica kulture”, i u Beogradu – Botanička bašta, više puta na Kolarcu, a na festivalu ARLEMM u Arilju 16.07. nastupila je njegova Gudačka reprezentacija od mladih dama.

Pop pevačica Marija Šerifović će održati solo koncert na Trgu Slobode 12.08., a folk muzičar Halid Bešlić – 13. avgusta, dok će program na ovom mestu biti zatvoren sa nastupom uvek tražene regionalne umetnice Amire Medunjanin iz Bosne i Hercegovine, sa Zrenjaninskom filharmonijom.

Ivan Makragić

TANJUG – Music Pocket

Cristina-Lazic
Anya
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here