Muzički festivali u Srbiji i regionu ove nedelje (04.08.-06.08.): Love Fest, Lake Fest, Youth Jazz & Rock

Bogata ponuda različitih žanrova muzike širom zemlje, od elektronike do rokenrola

0
Reklama

Bogata ponuda različitih žanrova muzike širom zemlje, od elektronike do rokenrola


SRBIJA, 4. avgusta: Love fest u Vrnjačkoj banji, Lake fest u Nikšiću i “Youth Jazz & Rock” na Paliću su muzički festivali u Srbiji i regionu, koji će početi večeras i trajati do 6. avgusta.

Izgleda da definitivno pobedjujemo pandemiju korona virusa, jer odavno nije uspela da zaustavi, zabrani, ukine, ukloni ili spreči bilo koji kulturni dogadjaj, posebno ne masovne festivale koji nas očekuju dugo toplo leto.


Festival elektronske muzike “Love Fest” od 4. do 6. avgusta u Vrnjačkoj banji

VRNJAČKA BANJA: Festival elektronske muzike “Love fest” u 15. izdanju biće održan od 4. do 6. avgusta na pet pozornica u Vrnjačkoj banji.

Prema navodima organizatora, “Love fest” je jedinstvena kulturna platforma iz Vrnjačke Banje, koja ima za cilj da promoviše muziku, umetnost i urbanu kulturu mladih.

Festival je počeo kao jednodnevni muzički događaj na danas čuvenom “Mostu ljubavi”, pa otuda i naziv ove manifestacije.
Već sledeće godine festival se seli na Letnju binu, danas poznatu kao „Scena Danilo Bata Stojković“.KATALINA
LEA DOBRIČIĆ
CRISTINA LAZIC
ANYA
LEA
Jymenik
Danas zvanično najbolji regionalni festival za 2018., nastao je 2007. godine zahvaljujući mladim entuzijastama iz Vrnjačke Banje.

Ove godine dolaze pretežno inostrani di-džej izvođači za sve ljubitelje elektronike – Džejmi Džons, Džejmi Klausel, Džozef Kapriati, Sonja Munear, Marko Karola, Kolč, Antal, Mendel, Zernel, a od domaćih imena – Cristina Lazic, Marko Milosavljević, Aleksandar Korićanac i mnogi drugi.

Festival se izvodi na pet bina – Energy, Fire, 99, Live i H20 Stage.

Na spomenutoj pozornici Live stage jedino nastupaju bendovi i muzičari van koncepta elektronike, od žanrova rok muzike, preko rep, hip-hop pravca do pop i R’N’B melodija.

Tako će na ovoj pozornici 4. avgusta svirati alternativni bend iz Beograda – “Kanda, Kodža i Nebojša” i pank rok atrakcija iz Hrvatske – “Hladno pivo” na čelu sa Miletom Kekinom, koji će nastupati i na Beer festu (18.08.-21.08.).

Naredne večeri na Live stage-u će nastupati popularni rep sastav “Beogradski sindikat” koji je nedavno rasprodao stadion Tašmajdan i Halu Spensa u Novom Sadu, “Prti Bee Gee” – rep bend takodje iz Beograda, koji postoje 22 godine i imaju pet studijskih albuma.

Poslednje, treće veče 6. avgusta na ovom stejdžu donosi ubedljivo najviše izvođača – velika regionalna trep senzacija Senidah iz Slovenije (nastupala skoro i na Arsenal festu i na Exitu), dame pop i R’N’B usmerenja – Jymenik, Thea i Tamara Popović TAM, reperi Nihil i Profit, elektro sastavi “Bejbi Motorola” i “Letnje smrti (Summer Deaths)”, kao i pop rep muzičar Milković.


Sonja-Moonear
TAM
Tokom 2012. godine Lovefest je dobio priznanje Ministarstva omladine i sporta kao najveći omladinski festival u zemlji i samo godinu dana nakon što je nominovan od strane “UK Festival Awards” za najbolji festival u inostranstvu.

Još jedna važna prekretnica u istoriji Lovefesta bilo je uvođenje novih programskih zona – Photo, Cinema, Graffiti, Chill, Eco, Vorkshop, Street Basket, Ektreme i Kids zona.

Osnovni cilj stvaranja novih programskih oblasti i širenja festivalskih aktivnosti bio je promocija i prepoznavanje mladih talenata u centralnoj Srbiji. Aktivnosti Lovefesta su usmerene na akcije koje doprinose razvoju ravnopravnosti, solidarnosti i tolerancije među ljudima sa težištem na projekte humanitarnog, socijalnog, ekološkog, edukativnog i zabavnog karaktera.

Festival “Lovefest” je uključen i učestvuje u humanitarnoj akciji „Hrana za sve“ dobrovoljnom davanju krvi, kao i jednokratnoj pomoći mnogim pojedincima u zemlji.

Do 2013. Lovefest se održavao na Letnjoj pozornici i trajao je tri dana, a broj posetilaca je rastao.

Prepoznajući veliko interesovanje ljudi iz Srbije i regiona, ukazala se potreba za većim prostorom, tako da je Lovefest od 2014. godine napravio svoju novu lokaciju u centralnom gradskom parku.

Lovefest je do sada posetilo više od pola miliona ljudi, a na njemu je preko 3 000 izvođača iz celog sveta.


photo Renato Miškolci
HLADNO PIVOMuzički festival “Lake Fest” od 4. do 6. avgusta u Nikšiću


NIKŠIĆ: Tradicionalni muzički festival “Lake fest” ove godine biće održan od 4. do 6. avgusta u Nikšiću, tačnije na Krupačkom jezeru u blizini ovog grada u Crnoj Gori, u isto vreme kada i Lovefest u Vrnjačkoj banji.
Tokom tri dana nastupiće inostrani di-džej izvođači, kao i popularni rok muzičari Srbije i regiona.

Tako će od stranih imena na atraktivnom jezeru u Krupcu gostovati čuveni nemački di-džej Pol Van Dajk, veoma često tražen na našim prostorima, a uz njega “Agents of Time” – italijanski tandem elektronske muzike – Andrea di Celie i Luiđi Tutolo, Ten Walls – litvanski producent i di-džej Marijus Adomaitus ili Mario Basanov. Od domaćih izvođača elektronske muzike nastupiće dama Lea Dobričić, Dejan Milićević i Marko Nastić.


Domaća rok scena biće zastupljena sa bendovima – “Negative” na čelu sa Ivanom Peters,Van Gogh” čiji je frontmen Zvonimir Đukić Đule (obe grupe su nedavno nastupile na 12. Arsenal festu u Kragujevcu), Kiki Lesendrić i “Piloti”, pank rok sastav “Atheist Rap”, alternativni bend “Kanda, Kodža i Nebojša”, “Kraljevski apartman”, “Deca iz vode” – EKV tribute bend i “Black – Metallica tribute”.

Regionalna scena će biti predstavljena sa domaćinima iz Crne Gore – alternativni rok sastav “Vrpca” iz Podgorice, koji postoji 10 godina, kao i pank rok bend nastao 1992. “DST – Društvo skrivenih talenata” iz Nikšića, ali i reper Vojko V. iz Hrvatske, i rokeri “Bolero” iz Bosne i Hercegovine, osnovani 1982, ponovo aktivni od 2013. godine.

photo Renato Miškolci
NEGATIVEFestival “Youth Jazz & Rock” od 4. do 7. avgusta na Paliću

PALIĆ: Muzički festival “Youth Jazz & Rock” (YJRF#5) biće održan peti put od 4. do 7. avgusta na Letnjoj pozornici bioskopa “Abazija” na Paliću, pored jezera.

Publika će imati priliku da čuje više od 10 izvođača iz zemlje, ali i Španije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Severne Makedonije, Francuske, a poseban kuriozitet je nastup mladih umetnika sa prestižnog univerziteta Berkli iz Bostona, gde se izdvaja Juan Sauz Ruiza – student jednog od najboljih savremenih džez saksofonista George Garzona.

Na Paliću će nastupiti eminentni jazz muzičari širom Srbije, regiona i Evrope kao – Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević i Branko Trijić koji nastupaju kao “Trio Sveti” i predstavljaju vrhunac savremene instrumentalne muzike.

Prve večeri 4. avgusta nastupiće beogradski bend “Bojan Cvetković Quartet”, sastavi – “Sfumato” iz Zagreba, “Bosque Sound Community” iz Čačka, Subotice i Beograda, kao i istaknuto ime “Manivi”, na čelu sa pevačicom Ivanom Vukmirović Manivi.

Naredno veče 05.08. nastupiće Bogdan Đurđević Quartet, američka grupa “Voodoo Baby Aliens” iz Bostona, kao i “Trio Sveti” iz Njujorka i Beograda, gde svira i spomenuti džez etno pijanista – Vasil Hadžimanov.


Vasil Hadžimanov, foto-Nebojša-Babić
Odmah sutradan, 6. avgusta dolazi iz Novog Sada i Subotice sastav “Projections” i američko-arapski bend “Ali Tahir Orchestra” iz Bostona i Dubaija (Ujedinjeni arapski emirati).

Za sam kraj “Youth Jazz & Rock” festivala, 7. avgusta će nastupiti Viktor Tumbas Quintet iz Beograda i Subotice, kao i “Fade Out” iz Arilja.

Osim Beogradskog džez festivala i Nišvilla u Nišu, kao najvećih manifestacija ovog žanra, u poslednjem periodu se osnivaju sve više revija te muzike, tako da je Palić jedna od tih smotri.

Takodje je u Beogradu nedavno održano drugo izdanje festivala Jazz in the Garden” sa čak 14 koncerata za dva dana u Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

„Youth Jazz & Rock Festival“ je muzički festival osnovan 2018. godine, a od kraja 2020. nalazi se u organizaciji udruženja “Čvrsto Povezani – Hardwired”, i od 2021. festival se koproducira sa „Institutom za Razvoj Publike“ iz Novog Sada.

YJRF festival je trodnevni događaj sa osnovnom idejom prezentacije, edukacije i interakcije publike, najnovijih mladih izvođača, bendova, đaka i studenata muzičkih škola iz Srbije i inostranstva.

Širok spektar programske selekcije sa posebnim osvrtom na džez i rokenrol, kao i njihove varijacije, čini krovni koncept oko kog se razvija prvobitna ideja festivala.

Akcenat se stavlja na aktivno učešće omladine na svim nivoima organizacije festivala.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here