Muzički festival “Zvezdarijada” za decu i takmičenje “Prvi glas Zvezdare” tokom decembra samo onlajn

Mladima veoma nedostaje druženje i komunikacija uživo

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Ministarstvo kulture Republike Srbije finansijski pomaže Zadužbinu Ilije M. Kolarca u veoma teškom periodu

Kolarčevoj zadužbini u Beogradu opredeljena su finansijska sredstva iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja kao pomoć u cilju obezbeđivanja uslova...

Veoma bogat izbor novih domaćih filmova u 2021. godini

Dominiraju Sloboda Mićalović, Miloš Biković, Žarko LauševićDomaća kinematografija ima dosta novih naslova da ponudi u predstojećoj 2021. godini, za...

Najbolji domaći koncerti u fatalnoj 2020. godini iza nas

Samo nijanse definišu tanku liniju izvrsnosti i besprekornostiDa, bilo ih je malo, jako malo, da gotovo da se i...Mladima veoma nedostaje druženje i komunikacija uživo


Festival kulture mladih “Zvezdarijada” i takmičenje “Prvi glas Zvezdare” biće održan tokom decembra meseca prvi put onlajn, zbog sve opasnije situacije sa pandemijom Kovida 19, u organizaciji Dragane Petrović ispred “Jimny” agencije i GO Zvezdara.

Sam cilj „Zvezdarijade” je i međusobno druženje učenika iz zvezdarskih škola, a učesnici izvode rok i pop muziku, kao i etno pesme, i za najbolje su obezbeđene nagrade.

Ova manifestacija pruža mogućnost mladima da učestvuju u različitim aktivnostima, stiču znanja i veštine iz oblasti kulture, promovišu svoje talente i razvijaju kreativnost.

Stručni žiri sačinjen od muzičara i profesora muzičkih škola procenjuje zanatsko savlađivanje instrumenata, sluh pevača, sve elemente budućeg profesionalca u muzici.

Muzičku komisiju čine: Dušan Duda Bezuha, poznati gitarista, kompozitor i muzički producent, Katarina Azanjac Vračar, flautistkinja i direktorka OMŠ „Vladimir Đorđević“, kao i Zlatko Bokun Zlaja, poznati muzičar, gitarista i lider grupe “Plutonia”, inače veoma uspešan hirurg sa Zvezdare.

Naša škola pevanja koje su vodile profesorke Jovana i Dunja prekinuta je u martu, a prema rečima struke, od početka nove školske godine, pevanje i glasan razgovor predstavljaju lak način za prenošenje virusa”, zvanično je izjavila Dragana Petrović, organizatorka smotre.

Međutim, mi bez pevanja, vežbi disanja ne možemo da održimo čas. Radili smo klasične vežbe zagrevanja, određivali raspon glasa, stvarali kompozicije, tumačili tekst, pevali u grupama i samostalno na pojedinačnim pesmama koje su učenici birali.
Kako nam je zdravlje svih učesnika na prvom mestu, projekat završavamo “online”, način rada je isti samo nema druženja, a plan je da tokom decembra završimo takmičenje i koncert”, otkrila je dalje planove Petrović.


Zlaja Bokun, Foto: Dejan Briza
Pandemija virusa korona promenila je festivale širom sveta, pa i u Srbiji i sada očigledno sve mora da se realizuje iz svojih domova, da se ne rizikuje.

Profesorke Jovana i Dunja učesnicima su na raspolaganju za onlajn konsultacije i pomoći oko odabira pesama za takmičenje i koncert.

Organizatorka Petrović ističe da mladi veoma vole muziku i uprkos školskim obavezama pronalazili su način da prisustvuju radionicama gde se sklapaju nova prijateljstva sa vršnjacima sa kojima dele isti muzički ukus i interesovanja.

Zvezdarijada godinama predstavlja nezaobilazni segment obrazovanja omladine, i kroz programe se utiče na način razmišljanja, ponašanja, percepciju i oblikovanje određenih shvatanja u kulturi.
Verovatno je to jedan od razloga zašto Zvezdarijada kao omiljeni festival mnogih generacija traje decenijama – zaključila je Petrović u iskrenoj nadi da će naredna školska godina doneti neko bolje vreme kada će se svi ponovo okupiti i zapevati zajedno.


Dušan Duda BezuhaDugogodišnji muzički saradnik i nekadašnji učesnik festivala Duda Bezuha polaznicima pruža nesebičnu stručnu podršku, iskreno uživa u radu sa talentovanim učesnicima, a posebno ga raduje kada mu pokazuju i svoja autorska dela.

Već desetak godina podržavam i učestvujem u organizaciji “Prvog glasa Zvezdare”, gde sam i ja kao Zvezdarski gimnazijalac učestvovao još 70-tih godina”, nadahnuto je rekao Bezuha, a onda nastavio da je važno da deca neguju umetnički duh i muzikalnost što oplemenjuje dušu.

“Svi mi pamtimo lepo i zabavno druženje na ovom festivalu, a to su bili i prvi nastupi za mnoge Zvezdarce, koji su kasnije napravili lepe muzičke karijere.”

Muzičar smatra da ima izuzetno talentovane dece koja kroz ovaj projekat imaju šansu da rade to što vole i da se u tom okruženju druže, dok pojedinci pokazuju i svoje autorske kvalitete.
“Takmičarski karakter je najmanje važan, po meni je mnogo značajnije druženje i razvijanje tog kreativnog duha, što mlade čini kvalitetnijim osobama”.

Bezuha primećuje da učesnicima u ovo doba pandemije nedostaje druženje sa muzičkih radionica, gde su se uvek stvarala nova prijateljstva, ali i simpatije.

Svi programi edukacije i kreativnosti su besplatni za mlade od 15 do 25 godina, a tačan datum početka festivala biće saopšten uskoro.OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

ZAYN OBJAVIO TREĆI ALBUM “NOBODY IS LISTENING”

IZDVOJILI SE SINGLOVI “BETTER” I “VIBEZ”Pop zvezda Zayn Malik objavio je u petak, 15. januara novi, treći studijski album...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!