Muzički festival „Tvrđava muzike“ u Smederevu (07.08. – 09.08.): Kolja, Marko Louis, „Vrelo“

Zanimljiv program na atraktivnom mestu Malog grada Smederevske tvrđave

0
Reklama

SMEDEREVO, 4. avgusta (Tanjug) – Ambijentalni muzički festival „Tvrđava muzike“ u drugom izdanju biće realizovan u tri večeri, od 7. do 9. februara u Malom gradu Smederevske tvrđave, gde će nastupiti grupa „Vrelo“, Nikola Pejaković Kolja i Marko Louis.

 Ženska etno grupa Vrelo, koja postoji 22 godine, otvoriće muzičku smotru 7. avgusta, a svi koncerti počinju u 21 čas.  
  Narodnu muzičku građu grupa koristi kao osnovni element u svom radu, ali je kombinuje sa modernim muzičko-scenskim formama.
  Muzika je svedena na dva instrumenta – bubanj, gitara (i matrice), i nekoliko ženskih glasova koji su spoj tradicionalnih obrazaca i modernih vokalnih izraza.
Imali su ranije koncerte po Beogradu (Beer fest, Dom omladine), a bili su i predgrupa Emiru Kusturici & No Smoking Orchestra na turneji.

  Sledeće veče 08.08. nastup će imati Nikola Kolja Pejaković, inače diplomirani pozorišni reditelj, poznat kao glumac, ali pre svega kao scenarista (“Lepa sela lepo gore”, “Rat uživo”, “Ledina”, hit serija “Vratiće se rode”). U poslednje vreme je aktuelan sa novijim serijama „Meso“ i „Kosti“, a očekuje se i komični TV serijal „Advokado“.

Ivan Miladinović  Uporedo je na muzičkoj sceni stekao status kultnog bluz autora sa prvim albumom “Mama, nemoj plakati” (2002), kada je imao grupu „Kolja i Smak Belog dugmeta“. 

Nizale su se poznate pesme “Sjeo sam za švedski sto”, “B.JBlues„, “Haljinice boje lila” , “Etoudade se ti za konja, a posebno je publiku osvojio sa četvrtim studijskim albumom “Prsta (Long Play 2018).  Koja redovno uspeva da rasproda koncerte po Beogradu – Kombank Dvorana, Dom omladine, klub Fest u Zemunu.  

Treći i poslednji dan, 9. avgust, biće u znaku Marka Louisa, svestranog muzičara koji u svom stilu neguje više žanrova – etno, world music, soul, pop, moderan džez.  

Umetnikje danas jedan od predvodnika novog muzičkog talasa negde na liniji karijera kakve imaju Vasil Hadžimanov i Vukašin Marković. 

 Njegov novi, 4. album nosi naziv “Sloboda“ (Lampshade Media 2020), koji asocira na umetničko izražavanje koje briše sve granice – geografske, psihološke, duhovne.
   Na tom albumu imao je duet „Kraj“ sa Lenom Kovačević, a saradnici su mu bili Đorđe Miljenović, sarajevski producent Mak Kulenović i muzičari iz regiona.

  Svojim pesmama spajao je nespojive žanrove i ostao veran emociji koju je dobio prezimenom, jer je Marko sin pokojnog muzičara Ljubiše Stojanovića Louisa.


  Vredni naslednik je tokom pandemije za jedno veče u novembru 2020. imao dva koncerta u Kombank Dvorani, a ranije je pre korone osvajao publiku u Domu omladine, Botaničkoj bašti (Wine Garden), Beer festu i po mnogim prostorima u Srbiji.
    Nedavno, 22. jula imao je uspešan koncert na sceni BitefArtCafe Summer stage na Kalemegdanu.  

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here