Muzički festival “Rossi Fest” od 25. do 29. januara u Beogradu

"Muzička izložba baroka” za sam početak manifestacije

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno“Muzička izložba baroka” za sam početak manifestacije


BEOGRAD, 19. januara – Peto izdanje muzičkog festivala “Rossi Fest 2022” biće održano od 25. do 29. januara sa učešćem stranih i domaćih umetnika u Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu u Beogradu, saopštila je direkcija festivala.

Otvaranje manifestacije 25. januara biće u znaku specifične muzičke izložbe u Atrijumu Narodnog muzeja, odnosno u vidu savremeno postavljenog koncerta naziva “Muzička izložba baroka”, u režiji istaknute pozorišne umetnice Ane Grigorović.


Među izvođačima će biti kamerni sastav najstarijeg jevrejskog hora na svetu – “Braća Baruh”, kamerni instrumentalni sastav, kao i solisti – Aleksandra Jovanović (sopran), prof. Ladislav Mezei (violončelo) i docenta Stefan Zekića (dirigent, bariton).

Raznovrstan program sastavljen od pažljivo odabranih kompozicija Rosija, Monteverdija, Lotija, Lidartija, Hendla i drugih baroknih kompozitora.ANA GRIGOROVIĆ – pozorišna rediteljka
Na tradicionalnom koncertu za ovaj festival “Portreti i sećanja”, na YouTube kanalu festivala 27. januara biće emitovana dela mladih kompozitora odabrana na istoimenom konkursu od strane umetničkog saveta festivala.
Tema konkursa ima cilj – interpretaciju i održavanje sećanja na događaje i ličnosti u pogledu holokausta, putem novih dela klasične muzike.

Ove godine biće izvedena dela sedam mladih autora iz pet zemalja: Otoa Vankea (Češka), Horhea Andresa (SAD), Karmel Kuriel (Izrael), Marka Karanfilovskog (Srbija), Gila Dorija (Izrael), Česnija Palmera (Južnoafrička Republika) i Pavela Nesita (Češka).

Deo programa festivala posvećen je i naučnom istraživanju, tako da će dr Ana Stefanović, ugledna srpska muzikološkinja, ponovo održati predavanje u Muzeju Narodnog pozorišta, 28. januara.

U nastavku tog festivalskog dana biće izveden i koncert “Inspiracije za violinu i harfu” sastava “Duo Edit”, koji će izvesti širok dijapazon programa u aranžmanu za ovaj nesvakidašnji instrumentalni bend: od poznatih dela klasične muzike do hitova iz mnogih mjuzikala, na maloj sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta.

Finalno veče 29. januara biće u znaku koncerta vokalnog ansambla “Elinor” iz Slovenije, koji će predstaviti repertoar kompozicija širokog stilskog spektra, od vremena Salomona Rosija do danas.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske opštine Beograd, SOKOJ, ambasade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu.
ANA GRIGOROVIĆ
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ŽIVJETI SLOBODNO 2022: Pozitivnom energijom i dobrom muzikom poslata snažna poruka!

U okviru programa Živjeti slobodno, i obeležavanja Međunarodnog dana pobede nad fašizmom, 14. maja na banjalučkoj tvrđavi Kastel održan...
Reklama
musicpocket