Muzički festival „Rock Star Fest“ 24. decembra na Beogradskom sajmu: Dr Nele Karajlić, Divlje jagode, YU Grupa, Atomsko sklonište

Očekuje nas izuzetan regionalni spektakl maraton

0
Reklama

Očekuje nas izuzetan regionalni spektakl maraton


BEOGRAD, 9. novembra – Jednodnevni muzički festival “Rock Star Fest” uz slogan “Rokenrol zauvek” biće prvi put održan 24. decembra na Beogradskom sajmu, u organizaciji kuće “Music Star Production”.


Tokom jedne noći od 19.00h na rokenrol maratonu će nastupiti bendovi i muzičari iz Srbije i regiona: Dr Nele Karajlić, “Divlje jagode”, “YU Grupa”, “Atomsko sklonište”, “Teška industrija”, ”Osvajači”, “Vatreni poljubac”, Jurica Pađen & “Aerodrom” i “Epilog”.

Dr Nele Karajlić – muzičar, scenarista, pisac, reditelj, glumac, jedan je od omiljenih regionalnih umetnika u čitavom regionu, ranije slavan kao pevač i tekstopisac sarajevske rok grupe „Zabranjeno pušenje“ i kasnije takodje vokal u grupi kod velikog filmskog reditelja „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“.

U poslednjem periodu vodi solo karijeru i održava koncerte sa hitovima dve spomenute grupe, tako ga je publika Beograda gledala na Stadionu Tašmajdan2018. i festivalu Beer fest na Ušću, a tokom ove godine je realizovao novi projekat „Rock El Clasico“ sa violinistom Stefanom Milenkovićem sa koncertima na Tašmajdanu, Arsenal festu u Kragujevcu, i na manifestaciji „EXPO Dubai“.

Foto: Marko Obradović


YU Grupa postoji pune 52 godine, i nedavno su imali veliki spektakl koncert na Stadionu Tašmajdan povodom pola veka uspešne rokenrol karijere sa 12 albuma.

Rodjena braća Žika i Dragi Jelić sa rodjakom Petrom čine esenciju benda i u ovoj godini dobili su i mjuzikl „Crni leptir“ prema njihovim pesmama u Pozorištu na Terazijama, a očekuje se i knjiga-monografija i dugometražni dokumentarni film o njima, u režiji Darka Lungulova.

„Aerodrom“ je jugoslovenska i hrvatska rok grupa osnovana 1978. godine u Zagrebu. 

Bend je bio aktivan u periodu 1978-1987, kada je snimio pet studijskih albuma.

Tokom ovog perioda grupa je bila veoma popularna širom bivše Jugoslavije, čak su neke njene pesme prepevane i u drugim zemljama (Švedska, Finska, Poljska, Austrija), a u vreme njihove najveće popularnosti snimali su svoje albume u inostranim studijima, od kojih su neki u Italiji (Milano) i Švedskoj.

Posle prvog raspada grupe 1987. godine, frontmen Jurica Pađen nastupao je solo, ali i sa drugim bendovima, da bi 2000. godine ponovo okupio bend, tako da danas još uvek aktivno nastupaju, a u obnovljenom periodu snimili su tri studijska i jedan koncertni album.


Hard rok sastav „Divlje jagode“ iz Bosne slavi jubilej 45 godina karijere i skoro su imali uspešan tročasovni rasprodat koncert u Mts Dvorani. Tada im je gostovao bivši nekada slavni pevač rokerskog glasa – Mladen Vojičić Tifa, a u bendu je na četiri albuma pevao i Alen Islamović.

Gostovali su i na spomenutom koncertu YU Grupe na Tašmajdanu, odnosno samo lider benda Sead Zele Lipovača,i kod srpskog pop rok sastava „Osvajači“ u Mts Dvorani, koji će takodje svirati 24.12. na BG sajmu, kao i hard rok grupa „Epilog“ iz Kragujevca.


„Teška industrija“ je bosanskohercegovačka rok-grupa osnovana 1974. u Sarajevu.
Osnivač je klavijaturista Gabor Lenđel, a u originalnoj postavi su bili i gitarista Vedad Hadžiabdić, basista Ivica Propadalo, bubnjar Senad Begović i pevač Fadil Toskić.

Pravu afirmaciju grupa stiče 1975. dolaskom čuvenog pevača Seida Memića Vajte, koji je bio prepoznatljiv i kao TV lice u dečjim emisijama tog doba.
Tekstove pesama uglavnom je pisao antologijski pesnik Duško Trifunović.

Grupa je svirala hard-rok a neki kritičari smatraju da je „Teška industrija neizbežna karika u istorijskom nizu koji povezuje progresivni rok Kornelija Kovača sa pastirskim rokom Gorana Bregovića“.


TEŠKA INDUSTRIJA
Bend „Vatreni poljubac“ je hard rok – hevi metal bend osnovan 1977. u BiH, čiji je vodja kompozitor, tekstopisac, pevač i gitarista Milić Vukašinović, koji sebe naziva – doktor za rokenrol.

Grupa se smatra regionalnim pionirom hevi metal žanra i jednim od najznačajnijih rok bendova sarajevske i bivše jugoslovenske pop-rok scene.

Za 45 godine postojanja, bend je izdao 9 studijskih albuma, menjali su pevače i na jednom albumu je sve pesme snimio spomenuti Mladen Vojičić Tifa.

Rokerski hrvatski sastav „Atomsko sklonište“ iz Pule, takodje je osnovan pre 45 godina (1977) , a nakon osam studijskih albuma, od 1995. nisu snimili novi materijal.

Frontmen Bruno Langer – gitarista, pevač i pisac, sa podmladjenom ekipom „Atomaca“ često gostuje u Beogradu na Beer festu (i ove godine je bio, neizbežan uvek) i mnogim manifestacijama po celoj Srbiji (Velika Gospojina 2022), a od solo koncerata svirali su ovih godina u rock klubu Fest u Zemunu.


IVAN MAKRAGIĆ

VATRENI POLJUBAC
BRUNO LANGER ATOMSKO SKLONIŠTE
ATOMSKO SKLONIŠTE

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here