Muzički festival “Metropolis Blues Fest 4” od 7. do 22. decembra u Beogradu

Sviraće bendovi - “Di Luna Blues Band”, “Zona B”, “Raw Hide”

0
Reklama

Sviraće bendovi – “Di Luna Blues Band”, “Zona B”,Raw Hide

 

BEOGRAD, 6. decembra:  Poznati festival “Metropolis Blues Fest” biće održan u svom četvrtom izdanju u Beogradu od 7. do 22. decembra, u prodavnici i klubu Metropolis.

 Za to vreme nastupiće poznati sastavi kao “Di Luna Blues Band”, “Zona B”,Raw Hide” i drugi.

Koncerti će se održavati sredom i četvrtkom, a publika će ponovo biti u prilici da uživa u nastupima najznačajnjih beogradskih bluz muzičara.

 DI LUNA BLUES BAND (7.12.)


 Grupa „Di Luna Blues Band“ je nastala u jesen 1989. godine kada su je formirali gitaristi Dragan Marković Mare i Saša Ranđelović Ranđa.
 Od samog starta su stekli kultni status na beogradskoj i srpskoj bluz sceni.


 Ipak, 1994. Saša Ranđelović je napustio bend i od tada je deo pop rock sastava “Neverne bebe”, i od tada do danas alfa i omega „Di Luna Blues Banda“ je Mare.

Sa preko sto koncerata godišnje danas su jedan od najprisutnijih bendova na domaćoj sceni, tako da ih publika može gledati u klubovima “VOX blues”, “Bluz I Pivo”, “Soul Society” – Bitef teatar, a svirali su i u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Čest ženski vokal na koncertima im je Nataša Guberinić, jedna od najboljih pevačica sa ovih prostora, koja podjednako uspešno ume da pliva u pop, rock, blues, jazz ili soul vodama.


 MOONSHINERS (8.12.)

Bend “Moonshiners” je nastao u Beogradu u julu 2007. godine, kao posledica želje za sviranjem akustičnog gitarskog bluza sa evropskim ukusom i primesma gospel, country i rock muzike.

Repertoar benda se većim delom zasniva na klasicima bluza, od juga, delte Misisipija, sve do Čikago bluza, a njihovu set listu često upotpunjuju  country i rock pesme, uradjene u novim aranžmanima.
Bend trenutno radi na autorskim pesmama.
 ZONA B   (15.12.)


 Bluz bend „Zona B“ formirali su basista Zdenko Kolar (“Idoli”) i bubnjar Dušan Ristić Rista  – 29. novembra 1986. godine.

U početku su izvodili hitove velikana svetskog bluza – B. B. Kinga, Muddy Watersa, J. J. Cale-a i postali jedan od važnijih beogradskih klupskih bendova. 

 Prvi studijski album „Bestseller“ sa obradama bluz klasika objavili su 1991, a na sledećem albumu „Jukebox“ snimili su dve autorske numere i u narednim godinama sve više su se posvetili autorskom radu.

 Prošle, 2021. godine objavilu su „Greatest Hits Collection“ sa novim verzijama već objavljenih pesama.
NENAD NEŠA ZLATANOVIĆ – Mr. Swagger  (18.12.)

Muzičara Nenada Zlatanovića publika je upoznala kao frontmena, gitaristu i pevača poznate bluz grupe “Texas Flood”.

 Pod uticajem akustičnih radova Warren Haynesa, Eddy Weddera, Chris Cornela kao i mentorskim vođstvom starijeg kolege i proslavljenog blues muzičara Ian Siegala, Nenad Zlatanović sa scenskim imenom Mr. Swagger,  2010. godine započeo je akustičnu formu nastupa u nameri da pokaže drugu stranu muzičke ličnosti.
 

 U leto 2013. godine, Nenad je objavio svoj akustični solo prvenac „Naked Blues“.
 
Tokom prethodnih godina Zlatanović je stekao reputaciju jednog od vodećih gitarista u Srbiji i sigurno jednog od najzaposlenijih blues – rock muzičara kod nas, koji ima i više od 100 nastupa godišnje kao solista i frontmen “Texas Flood”.

Tako je često svirao u klubovima “Bluz I Pivo”, “VOX Blues”, ali i u Domu omladine Beograda, gde je rasprodao koncert 2020,

Uz ogroman broj nastupa sa bendom, solo i u raznim duetima, imao je priliku i da džemuje sa Lance Lopezom, Lucky Petersonom, Anom Popović, Mattom Schofieldom, Alexom Shultzom, Big Daddy Wilsonom, i da bude dva puta predgrupa blues rock muzičarki Beth Hart na njenim koncertima u Hali sportova na Novom Beogradu (2017, 2018).RAW HIDE (21.12.)


 Prema stažu svakako najstariji bend na listi učesnika, “Raw Hide” osnovao je pevač Jovan Ilić pre 40 godina. Jedan od osnivača benda je i legenda bluz scene , majstor na usnoj harmonici – Pera Joe Miladinović.

Repertoar benda su u početku bile obrade, kasnije su se sve više okretali autorskoj muzici. Prvo izdanje “All Night Long” iz 1987. grupa je objavila pod imenom “Sirova Koža”, a prvi LP album “Hugger Mugger” izašao je pet godina kasnije (1992).

Objavili su i dvostruko izdanje “Don’t Count My Days” povodom jubileja – 30 godina karijere.LOUP GAROU (22.12.)


Poslednju nedelju “Metropolis Blues Festa 4” obeležiće 22. decembra – Loup Garou.

Ideja o formiranju blues benda rodila se krajem 2016. godine susretom Vladana Petrovića i Ivana Jovanovića u jednom beogradskom noćnom klubu.

Prvi nastup Ivan i Vladan imali su maja 2017. godine u Beogradu, kada su svirali 10 originalnih blues pesama, koje su sami pisali.

 Tokom januara 2018. godine, bend je malo promenio kurs i pravac svog zvuka uz “južnjački” (southern) feeling.

Prvi album “Witchcraft and Spirits” objavili su 2019. godine, a završili su i drugi studijski materijal, čije se objavljivanje uskoro očekuje.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here