Muzički festival “KC Fest” 11. avgusta u Bačkoj Palanci: “Artan Lili”, “Obojeni program”, “Kanda, Kodža i Nebojša”

Novi alternativni rok dogadjaj tokom leta

0
Reklama

Novi alternativni rok dogadjaj tokom leta

BAČKA PALANKA, 4. avgusta  – Treće izdanje jednodnevnog muzičkog festivala “KC Fest” biće održano 11. avgusta od 20.30 časova u dvorištu Muzeja grada u Bačkoj Palanci, kada će nastupe imati domaći alternativni bendovi – “Artan Lili”, “Kanda, Kodža i Nebojša” i “Obojeni program”.


Organizatori su odabrali na taj način bendove koji pripadaju muzičkoj rok struji sličnog senzibiliteta, ne toliko u “mejnstrimu”, ali i pored toga su veoma popularni i traženi na mnogim festivalima i velikim dogadjajima širom Srbije.


Kanda, Kodža i Nebojša” ili KKN je alternativni rok bend iz Srbije koji je tokom pandemije korona virusa (2021) obeležio 30 godina postojanja (osnovan 1991).


 Grupa je postala poznata po svojim provokativnim tekstovima i originalnom muzičkom stilu koji kombinuje elemente roka, bluza, funka i raznih drugih žanrova, a specifičan pečat je odavno utisnuo pevač Oliver Nektarijević.KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
Bend je i dalje izuzetno aktivan u pogledu koncerata, samo u Beogradu su od nove godine imali solo nastupe u klubu Zappa Baza, Dom omladine (sala “Amerikana”) i nedavno u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u okviru serije “Garden Sessions”.

Osim toga prisutni su na mnogim letnjim manifestacijama i festivalima (“Roll and Blues Fest” – Arandjelovac, Arsenal fest – Kragujevac).

Publika će slušati na koncertu pesme kao presek njihovih albuma – “Guarda Toma!” (1996), “Igračka plačka” (1998), “Become” (2000), “Prekidi stvarnosti” (2005), “Deveti život” (2008), “Manifest” (2011), “Volja za noć” (2014), “Uskoro” (2019) i “Beton” (2022).

 
Alternativni “noise” indie elektro pop rok bend “Artan Lili” iz Srbije uveliko se istakao svojim pesmama i albumima “Artan Lili” i “New Deal”, tako da spadaju medju najtraženije koncertne grupe u zemlji i čitavom regionu.

Osnovan 2012. godine, bend je brzo stekao zavidnu popularnost i postao jedan od najoriginalnijih sastava na domaćoj muzičkoj sceni.
Zanimljiva kombinacija njihovog muzičkog stila i tekstova spaja elemente indie roka, post-panka, elektro popa i drugih žanrova, a kako im je gitarski zvuk veoma upečatljiv, pravi su naslednici “Novog talasa” bivše Jugoslavije, kao što su bili “EKV”, “Šarlo akrobata”, “Disciplina kičme”, “Električni orgazam”, “Haustor”.

 Snimili su skoro sve pesme i video spotove za njihov treći studijski album, u koprodukciji dve diskografske kuće PGR RTS i Jugoton/Croatia Records, odakle su se istakle hit numere –  “Rokenrol posle rokenrola” sa Zoranom Kostićem Canetom (Partibrejkers), “Otrov” u duetu sa Nikolom Vranjkovićem, “Maca”, “Pedana”, “Priča”, najnoviji singl “Hardkor i pank”.

 Inače “Artan Lili” na čelu sa parom Bojan i Romana Slačala, prvi je laureat prestižne nagrade “Milan Mladenović” (2019) istoimene Zadužbine za pesmu “D.E.P.R.A.”, a proslavili su 10 godina karijere mnogim koncertima u Srbiji i regiji, kao što je u beogradskom Domu omladine (krajem 2022).

Osvajali su sve važnije festivale u zemlji – Exit, Beer fest, Arsenal fest, i rasprodali mnoge prostore u Beogradu (Fest, Elektropionir, Subbeerni centar, Centar za kulturu „Vlada Divljan“), Novom Sadu (Dom kulture) i mnoga druga mesta.

“Obojeni program” je alternativna rok grupa iz Novog Sada, osnovana 1980. godine.
Bend je pionir srpske alternativne rok scene, takođe poznat po tome što daje čudna imena svojim albumima, što je kasnije objašnjeno činjenicom da početna slova svih studijskih albuma formiraju akronim njihovog grada.

Nastupali su na svim festivalima „Exit“ održanim do danas, a često gostuju u Beogradu, kao nedavno u Domu omladine (bili su jedni od retkih koji nisu otkazali koncert u maju ove godine, usled užasnih tragedija koje su zadesile Srbiju) i na raznim festivalima uzduž i popreko širom naše zemlje.

Ivan Makragić
TANJUG – Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here