Muzički festival “Art Link” od 25. juna do 25. septembra u Beogradu i celoj Srbiji: Ansambl Janoška za početak

Tri meseca veoma bogatog programa na otvorenom

0
Reklama

Tri meseca veoma bogatog programa na otvorenom

BEOGRAD & SRBIJA, 25. juna:
Čuveni muzički festival “Art Link” pod sloganom Festivalski gradovi, umetnici za prirodu” u svom jubilarnoim 10. izdanju počinje večeras (25.06.) od 19.30h na lokaciji Beogradske tvrđave – Plato kod Pobednika, sa koncertom Ansambla Janoška.

Usled nevremena će koncert možda početi kasnije ili će biti odložen za nekii drugi dan, organizatori nisu još odlučili.

Programi će se ove godine odvijati, osim na Beogradskoj tvrđavi, i na tvrđavama Golubac grad, Ram, Pirot, Petrovaradin i Felix Romulijana.

ArtLink se pridružuje evropskom projektu “Gradovi festivali” upravo muzičkim nastupima na tvrđavama, a spomenuta inicijativa promoviše kulturnu baštinu i kulturni turizam kroz sinergiju sa gradovima i festivalima, i sa posebnim akcentom na očuvanje životne sredine – ove godine u fokusu je voda. 

Umetnici iz Austrije, Belgije, Italije, Danske, Španije, Nemačke, Brazila, Maroka, Egipta, Izraela i regiona svojim nastupima oživeće neke od najznačajnijih i najlepših spomenika kulture u Srbiji i u isto vreme podržati kampanju za zaštitu prirode.

Partneri u realizaciji ovih programa su Beogradska tvrđava, Tvrđava Golubac grad, Grad Pirot, Kulturni centar Novog Sada, Grad i kulturni centar Zaječar i Evropska asocijacija festivala, a podršku pružaju Grad Beograd, Ministarstvo kulture Srbije, Privredna komora Srbije, Srbija vode, Ambasade Belgije, Španije, Portugala, Maroka, Brazila, Nemačke, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kultur forum, Britansko – srpska privredna komora i Fond za Zapadni Balkan.


Festival ima i svoje regionalno izdanje, i razvija regionalnu platformu za promociju regiona kroz kulturne i festivalske programe uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.

ZVANIČNI PROGRAM ART LINK FESTIVALA ZA 2022.

➢ 25. jun u 19:30 – Beogradska tvrđava: Scena kod Pobednika – Ansambl Janoška (Janoska Ensemble)

➢  27. jun u 19:30 – Nebojšina kula, Letnja scena: Adi Nojhaus (Adi Neuhaus) klavir, 

28. jun u 19:00 – Novi Sad, Nova koncertna dvorana: Adi Nojhaus, klavir    

➢ 29. jun u 19:30 – Tvrđava Ram: Koncert povodom Međunarodnog dana Dunava –  Fedor Rudin, violina; Jan Fogler, violončelo i Kamerata Balkanika

30. jun u 19:30 – Nebojšina kula: Luis Agius, klavir

2.jul u 19:30 – Felix Romuliana: Pablo Rossi (Pablo Rossi), klavir i Kvintet Kamerate Balkanika

3. jul u 17:00 – Golubac tvrđava:  Pablo Rosi, klavir i Kvintet Kamerate Balkanika  

6. jul u 19:30 – Novi Sad, tvrđava: Vasko Dantaš (Vasco Dantas), klavir; Izabel Vaz (Isabel Vaz), violončelo; gost Lana Zorjan, violina 

11. jul u 20:00 – Luštica Bay: Alberto Fero (Alberto Ferro), klavir; Pia Salvia, Noam Israeli

➢ 14. jul u 20:00 – Bogorodičina crkva, Prčanj: Fedor Rudin, violina I Kamerata Balkanika 

15. jul u 20:00 – Luštica Bay: Mohamed Šams (Mohamed Shams), klavir 

19. jul u 19:30 – Felix Romuliana: Mohamed Šams, klavir, Jovanka Višekruna Janković, klavir

➢ 8. avgust – Felix Romuliana: SAVE THE DATE – Iznenađenje Festivala!

➢ 25. septembar – Ušće, Beograd: Bah Maraton – Toke Moldrup, violončelo
Ansambl Janoška otvara Art Link Festival, na kome će u periodu od juna do septembra 2022. godine nastupiti pijanisti Adi Nojhaus, Alberto Fero i Luis Ahijus, Ansambl Kamerata Balkanika, violončelista i trkač Toke Moldrup i druga imena klasične muzike danas.

Veći deo festivalskog programa će biti realizovan u neposrednom prirodnom okruženju.

Novi pravci u muzici trenutno su u opticaju dok se kategorije fusion i crossover-a neprestano šire.

Tri brata iz Bratislave – Ondreja i Romana Janoške koji sviraju violinu i Františeka za klavirom – i njihovog zeta Juliusa Darvasa iz Konstance na kontrabasu, čine ansambl Janoška, a ulaz je večeras slobodan, samo da i dalje ne bude kiše i nevremena.

Uz tematski okvir festivala “Zvuk vode”, ističe se da će koncerti biti priređeni u veličanstvenom ambijentu najpoznatijih tvrđava našeg regiona, što sloganu “Festivalski gradovi, umetnici za prirodu” daje dodatni šarm i opravdanost.

Janoška stil, koji nije nikada samo površna virtuoznost – već i brzo zapaljivi muzički dijalog u kome svi članovi ansambla i publika učestvuju kroz kreativnu interakciju – doneo je umetnicima pozive za saradnju od strane velikana svetske umetničke scene poput – Ane Netrebko, Al Žaroa, Bobija Mekferina, Huana Dijega Floresa, Brajana Meknajta, Julijana Rahlina, Rendija Njumena, Birelija Lagrena i Lalo Šifrina.


Janoska Ensemble, Foto Andreas BItesnichAnsambl Janoška jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetno talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, Latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih”, o Janoški je iskreno rekao čuveni holivudski kompozitor Lalo Šifrin.

Posebnost odlika aranžmana Ansambla Janoška može se posmatrati kao paralelni prodor u teritoriju klasičnog zvuka i daleke sfere muzičkog repertoara, u kojima muzičari svoju spontanu kreativnost ostvaruju kroz prvoklasnu, inovativnu, uzbudljivu muziku koja diše i živi. Njihov debitantski nosač zvuka, koji se u svega nekoliko mjeseci popeo na sami vrh muzičkih top lista, nosi prikladan naslov “Janoška Stajl”, kažu iz diskografske kuće “Dojče Gramofon” (Deutsche Grammophon, 2016).

Emocionalna inteligencija i suptilni humor u interakciji umetnika sa publikom – te njihova majstorski inscenirana igra sa poznatim melodijama i efektnim iznenađenjima kreiranih muzičkih numera – mogu se pouzdati u uzbuđenje slušalaca koji uvek na kraju koncerta pokazuju svoju zahvalnost stajaćim dugim ovacijama.
Zanimljivo je da je na albumu “Revolution” (Deutsche Grammophon, mart 2019), Ansambl Janoška aranžirao četiri vrhunska hita “Bitlsa” u svom autentičnom stilu.

Ne želimo da se nepromišljeno upoređujemo sa “Bitlsima”, već da ono što su oni postigli u pop muzici u svoje vreme, mi priredimo u polju klasike, i time je revolucionišemo po uzoru na njih. Oživljavamo slobodnu improvizaciju pri interpretaciji klasičnih dela, nešto što se to podrazumevalo u barokno doba”, kaže Julius Darvas.

Novi album „The Big B’s“ planiran je za objavu jula meseca ove godine pod etiketom naravno kuće “Deutsche Grammophon”.

Ondrej Janoška svira na violini Carlo Ferdinando Landolfi iz 1760. godine, koja mu je ljubazno posuđena iz Zbirke Porodice Goh.

Roman Janoška nastupa na instrumentu Ferdinandus Gagliano Filius, Nikolai fecit Neap. iz 1769. godine, koji mu je posuđen ljubaznošću Zbirke Dr. Christiana Kuhna. František Janoška koristi Bezendorferove strune, dok Julius Darvas, Roman Janoška i Ondrej Janoška sviraju na Thomastik-Infeld strunama.


JAN VOGLER
Lusi AgiusPosle nastupa Ansambla Janoška na velikoj festivalskoj sceni kod Pobednika, na Letnjoj sceni Nebojšine kule nastupiće Adi Nojhaus, potomak čuvenih klavirskih pedagoga i pijanista, Hajnriha i Stanislava Nojhausa.

Za njim će, svega dva dana posle, beogradskoj publici se predstaviti i svestrana umetnička ličnost Luisa Ahiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara, urednika važnih muzičkih publikacija na španskom govornom području.


Koncertom Ansambla Janoška se otvara i bogata sezona nastupa u okviru regionalnog Art Link Festivala – sa programima na nekoliko destinacija u Srbiji i regionu.

Koncept Art Link Festivala predstavlja i Festivalski Hub za Zapadni Balkan ispred Evropske festivalske asocijacije (EFA) u okviru projekta EFFE Label putem kojeg se festivalima koji su aktivni na razmeđu umetnosti, svog neposrednog okruženja i internacionalne otvorenosti, dodeljuju pečati kvaliteta.


Pobednik – ArtLInk by Dušan Stojančević
Janoska Ensemble 02 Foto Andreas BItesnich
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here