Muzički dokumentarci po 6. put na festivalu „Dok’n’Ritam“ (07.06. – 11.06.) u Studentskom gradu

Pet dana muzičko - filmske smotre za ljubitelje savremene umetnosti

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

 
Pet dana muzičko – filmske smotre za ljubitelje savremene umetnosti


Šesto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam“ biće otvoreno 7. juna kada će biti realizovan „Intro dan“, a zvaničan početak je planiran dan kasnije, 08.06. u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu, i trajaće do 11. juna.

      Festival se ove godine održava pod parolom „ŠesTO čulo“ i posvećeno je velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su napustili ovaj svet u periodu između dva izdanja.

Misija festivala Dok’n’Ritam jeste afirmacija muzičkog dokumentarnog filma koja, posebno ove godine, uključuje i buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, očuvanje muzike i njenih dokumenata.


   „Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine“, izjavila je umetnička direktorka i osnivač festivala Sandra Rančić.

Festival DKN čuva najznačajnije muzičke priče, i vodi nas u „novo normalno” sa jasnom slikom o sopstvenoj DNК“, poručuje Rančić. 


  


Ove godine, publika će do 11. juna pratiti 20 ostvarenja – dve svetske premijere, jednu regionalnu, a neke filmove će domaća publika videti prvi put.  

U takmičarskom programu prisutni su filmovi o Tomažu Pengovu, Kirilu Džajkovskom, romskom orkestru koji priprema koncert sa svetski poznatim sastavom Culture Shock, zatim o „Ocu Balkan beatsa“ u Evropi, jugoslovenskom izbeglici Robertu Soku, bugarskoj rokenrol sceni, značajnom srpskom rok bendu 90-ih, sastavu Love Hunters…


  Programske celine „Gradovi kao baze rokenrola“ donose priču o KST-u, dok će  program „Severna Makedonija u gostima“ predstaviti dela sa Skopje Cinema City Film Festivala.  

U programu „Notabook“ publika će se upoznati sa tri nove muzičke knjige, posvećene Leonardu Koenu, grupi „Laibach“ i novom okupljanju grupe „Cream“.  


  


Revijalni program donosi priče o Bili Holidej, Robiju Robertsonu i grupi The Band, Majklu Hačinsu, preminulom lideru sastava „INXS“.  

Na programu su i dva koncerta, od kojih  je jedan poseban – sa posvetom velikanima koji su nas napustili između dva festivala.  

 Drugi je Intro Koncert Iznenađenja ŠesTOG čula. Nebeski potpourri 20/21 #The Show Must Go Onposeban je koncert kojim će se festival zatvoriti: slušaće se poznate pesme naših preminulih velikana, u novom aranžmanu, koji su priredili mladi muzičari. Ova jedinstvena poruka čuvanja nasleđa i nastavljanja započetog puta, postaće novi dokument našeg ritma.

 
Prošlogodišnje, peto izdanje festivala, održano je uspešno u pandemijskoj sezoni, gde je bilo prikazano nekoliko zanimljivih dokumentaraca, kao što je film o grupi Repetitor, ali i promocije atraktivnih knjiga o rokenrolu nekad i sad.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket