Muzička produkcija RTS obećava produktivnu koncertnu jesen 2023 u Beogradu: Kolarčeva zadužbina, Mts Dvorana, Dom omladine

Svetski umetnici stižu u prestonicu na putovanje kroz istoriju muzike

0
Reklama


Svetski umetnici stižu u prestonicu na putovanje kroz istoriju muzike


BEOGRAD, 4. avgusta:  Muzička produkcija RTS uveliko je pripremila sedam zakazanih koncerata od jeseni u Beogradu na scenama Kolarčeve zadužbine, Mts Dvorane i Doma omladine za sve ljubitelje klasike, džeza, instrumentalne muzike visokog nivoa.

OPERA NA VODI
Simfonijski orkestar i Hor RTS
8. i 9. septembar
Belgrade Waterfront
Beograd na vodi


​Manifestacija “Opera na vodi” i produkcija “Belgrade Waterfront” na kraju leta 2023. organizuju peto jubilarno izdanje tog festivala, a dvodnevni spektakl program je zakazan za 8. i 9. septembar od 20.30 časova na platou kod Geozavoda.

Petogodišnji jubijel proslaviće se u trendu sa koncertima na otvorenom koji su prava ekskluziva u svim svetskim metropolama.
Ovaj jubilej potvđuje da Beograd i Srbija predstavljaju prestonicu kulture i umetnosti.

Prvog dana na programu je čuvena opera “Boemi” (1895) italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija (1858-1924), priča o strasti, ljubavi i pohlepi, u do sada neviđenom operskom ambijentu na otvorenom, sa primadonom Aidom Garifulinom u ulozi Mimi, uz tenora Matea Roma, našeg i svetskog baritona Željka Lučića, u pratnji hora, solista i baleta Nacionalne opere iz Temišvara (Rumunija) i dirigenta Dejana Savića.

Prvi put ove godine biće postavljen specijalan amfiteatar koji do sada nije viđen kod nas, a koji će Plato Geozavoda pretvoriti u pravu opersku scenu.

​Druge večeri manifestacije Simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije uz maestra dirigenta Srboljuba Srbu Dinića, izvešće jedinstveni koncert filmske muzike pod nazivom „Holivudski blokbasteri“.

Publika će se u nesvakidašnjem atraktivnom ambijentu na otvorenom jednostavno prepustiti  izvođenju muzike iz najpopularnijih filmskih hitova, najviše iz Holivuda, sa velikog i malog ekrana, kao što su serijal hit filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu 007, “Ratovi zvezda” (Stars Wars), TV serija “Igre prestola” (Game of Thrones), serijal “Pink Panter” i mnogi drugi.

Obe večeri 8. i 9. septembra pratiće specijalni scenski efekti i Gala opening Ceremony kao i Opera Garden zona.


Simfonijski orkestar RTS

Zadužbina Ilije M. Kolarca
“Klasična – prva simfonija” Sergeja Prokofjeva
“Druga simfonija” Sergeja Rahmanjinova
Solista: Filip Orlović
Dirigent: Srboljub Srba Dinić
14. septembar

Veliko otvaranje jesenjeg dela sezone Simfonijskog orkestra RTS, u realizaciji Muzičke produkcije RTS-a biće realizovano 14. septembra na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine.

Kao solista nastupiće saksofonista Filip Orlović, a dirigovaće Srboljub Srba Dinić.

Na repertoaru će biti kompozicija „Klasična – Prva simfonija“ ruskog umetnika Sergeja Prokofjeva (1891-1953), jedno od najizvođenijih dela iz opusa ovog stvaraoca.

 Takodje, publika će zakoračiti i u svet muzike pijaniste i kompozitora Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) i uz svetsku muzičku javnost, obeležiti dva jubileja – 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti ovog autora.


Tim povodom na koncertu će biti izvedena njegova „Druga simfonija“, koju mnogi nazivaju pravim “draguljem među simfonijskim ostvarenjima”.

 Iste večeri biće izvedena i delo „Love“ – koncert za saksofon srpskog kompozitora Ivana Brkljačića. Prema rečima autora to je „jednostavni koncertni komad o ljubavi. Ipak, to nije komad o bilo kojoj ljubavi, pogotovo ne o podrazumevanoj i svakodnevnoj, već onoj trenutnoj, vremenski ograničenoj, neponovljivoj, strastvenoj i nadasve ludoj“.

Violončelista Dragan Suzuki Đorđević
i Simfonijski orkestar RTS

Zadužbina Ilije M. Kolarca
21.09.   20.00h


Violončelista Dragan Suzuki Đorđević i Simfonijski orkestar RTS imaće zajednički koncert 21. septembra na Kolarcu, gde će predstaviti “Koncert” engleskog kompozitora Edvarda Elgara (1857-1934).

Kako su muzikolozi analizirali, u pitanju je elegično delo komponovano posle Prvog svetskog rata, u vreme kada je Elgarova muzika već izašla iz mode za publiku koja je išla na koncerte.


Na koncertnu scenu vratila ga je, 60-tih godina 20. veka, čuvena violončelistkinja Žaklin di Pre, čije je izvođenje, kasnije snimljeno i na kompakt-disku, dovelo do toga da “Koncert” postane bestseler umetničke muzike.

Uz dirigenta Aleksandra Kojića, na koncertu će biti izvedena i „Aladin svita“ danskog kompozitora Karla Nilsena (1865-1931), koja je nastala na osnovu muzike komponovane za pozorišnu predstavu “Aladin”, za Kraljevski teatar u Kopenhagenu, 1919. godine.

Nilsen je već 1923. fragmente te muzike izveo koncertno, a egzotični muzički motivi, kao i romantičarski zvuk orkestra, vrlo brzo su ga naveli da napravi svitu, što je i uradio 1940. godine. Veliko koncertno finale biće u znaku muzike finskog kompozitora Jana Sibelijusa (1865-1957). Na programu je „Simfonija br. 2″ koju je sam kompozitor nazvao ispovešću svoje duše.

JUMBO BIG BAND
Tri najveća Big benda iz regiona
3. oktobar, 20.00h
Mts Dvorana

 U okviru projekta „Jumbo Big Band“, Mts Dvorana će biti domaćin spektakla 3. oktobra kada će scenu podeliti tri big benda – Džez orkestar Hrvatske radiotelevizije, Big Bend Radio-televizije Slovenije i Big Bend Radio-televizije Srbije.

Koncert će se realizovati po ugledu na istorijski susret orkestara Kauta Bejzija (Count Basie Orchestra) i Djuka Elingtona (Duke Ellington Orchestra) ranih 60-tih godina, odnosno 1989. kada je održan prvi „Jumbo Big Band“ susret na kome su se prvi put u istoriji na istoj bini našla tri najveća big benda regiona – Džez orkestar Radio-televizije Beograd, Džez orkestar Radio-televizije Ljubljana i Plesni orkestar Radio-televizije Zagreb.

Ansambli su tada svirali dela napisana posebno za tu priliku, a posle velikog uspeha u sva tri grada gde su koncerti izvedeni (Beograd, Zagreb, Ljubljana) raspad nekadašnje zajedničke zemlje Jugoslavije odložio je novi „jumbo“ susret za skoro tri decenije.

Godine planiranja i dogovaranja kolega iz sva tri ansambla o ponovnom zajedničkom projektu realizovane su 2018. godine na Novosadskom jazz festivalu.
Taj vanserijski muzički događaj i dirljivi drugarski susret bio je i vrsta uvoda u ovogodišnji „Jumbo Big Band“ projekat, koji će započeti koncertom u Beogradu, a nakon toga, 5. oktobra u Zagrebu i 7. oktobra u Ljubljani.

Publiku čeka novi repertoar koji su pažljivo pripremili vodeći aranžeri iz sva tri orkestra, koji će predstaviti moć i lepotu Big bend zvuka, ali i izuzetnu veštinu vrhunskih džez muzičara, članova ovih prestižnih orkestara iz regiona.

Hor RTS i maestro Mark Korović
27. oktobar

Zadužbina Ilije M. Kolarca

Hor RTS i maestro Mark Korović održaće zajednički veliki koncert 27. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, kao upoznavanje bisera nemačke horske literature.  

Hor Radio-televizije Srbije poziva publiku – ljubitelje klasične muzike na koncert na čijem programu su dela Antona Bruknera, Johanesa Bramsa, Feliksa Mendelsona i Maksa Regera.

Hor će voditi Mark Korović, umetnik iz Francuske, koji spada u vodeće dirigente svoje generacije.  

Od 2014. godine, on je angažovan kao dirigent Hora Francuskog radija i kamernog hora Accentus, a 2017. postao je umetnički direktor Pariskog Omladinskog hora (Jeune Chœur de Paris), od sezone 2018. – 2019. Švedskor radio hora (Swedish Radio choir), i od septembra 2022. godine Orkestra Kolon (Orchestre Colonne).


Mark Korović aktivno radi i sa Horskom zajednicom Madrida (Coro de la comunidad de Madrid) i Horom Hrvatske radio-televizije.

Tokom 2011. Korović je postao najmlađi gostujući dirigent kamernog orkestra Končerto Keln sa kojim je nastupao u mnogim zemljama Evrope.

Aktivno deluje i kao orkestarski dirigent, a sarađivao je sa istaknutim umetnicima, kao što su Gustavo Dudamel, Danijel Gati, Tomas Zehetmer, Sajmon Ret li drugi.

Angažovan je kao profesor dirigovanja na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu i priređuje brojne masterklasove širom Evope.


Svetska premijera:
Big Bend RTS i Francesco Santucci
„New Seasons“
8. novembar
Kolarčeva zadužbina


Koncert koji će svakako obeležiti ovu godinu je svetska premijera 8. novembra na Kolarcu i promocija CD izdanja „New Seasons“ Big Benda RTS i čuvenog saksofoniste Frančeska Santućija.

Oni će uz pijanistu Masima Tempiju i dirigenta Gabriela Komelja, 8. novembra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine predstaviti bezvremenu klasiku „Godišnja doba“ Antonija Vivaldija (1678-1741) i čuveno delo „Pavana“ francuskog kompozitora Gabrijela Forea (1845-1924) u novom zvuku koji će publici otkriti Santućijeva autorska muzika.

To je šest novih kompozicija u posebnom novom zvuku Big Benda RTS, za koji je kompozitor rekao da predstavlja „tajni sastojak“ dobre interpretacije ovog izdanja.


„Nisam želeo da radim uobičajeni solo album, nisam želeo da osmišljavam previše autorskih pesama i nisam želeo da sviram stotu verziju muzičkih standarda koji se uvek izvode”, rekao je ovim povodom Frančesko Santući.

Ovo je prilika da domaća publika Big Bend RTS i izvodjače čuje u drugačijem zvuku, a Frančeska Santućija kao stvaraoca, koji je Vivaldija i Forea prepoznao kao kompozitore čiju je muziku „preveo“ na svoj muzički jezik.


.IGOR VINCE & BIG BEND RTS
24. novembar
Dom omladine
Velika sala


 Dom omladine Beograda i Muzička produkcija RTS najavljuju izuzetno atraktivnu saradnju i koncert, koji će Big Bend RTS i Igor Vins održati u Velikoj sali DOB – 24. novembra.


 Igor Vins, umetnik jedinstvenog muzičkog izraza, ovog proleća na velikom koncertu u okviru koga će njegova muzika biti premijerno izvedena u aranžmanima pisanim za veliki džez orkestar.


 Uz dva singla objavljena od početka ove godine, “Reči”  i “Zato što volim”, i zapaženog učešća u polufinalu izbora za Pesmu Evrovizije, kompozitor, autor, vokalni solista i instrumentalista, Igor Vins, ponovo je sa publikom Beograda, a poznat je i kao čest gost i saradnik afričkog muzičara Femija Kutija, koji nam je krajem jula gostovao u beogradskom klubu Barutana na Kalemegdanu.


Nakon svog drugog albuma, snimanog uživo na velikom koncertu na Kalemegdanu, 2018. godine, “Igor Vince & His Drum, Brass And Keys LIVE @ Kalemegdan“, Igor Vins objavio je nekoliko singlova među kojima su “Sreća je” i “Vreme je”.


 Igor se na sebi svojstven način razigrava sa žanrovima kao što su fank, soul, rok, rege, r’n’b, worldbeat, afrobeat, džez i pop.

Nedavno je Igor Vince saradjivao sa muzičarkom Zoe Kida na pesmi „Reči“ za koju je snimljen atraktivan video spot, kao i sa Banetom Lalićem na numeri „Zato što volim“ na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2023.
“Veoma sam počastvovan što je došlo do ove fantastične saradnje. Ovo je prvi put da će moje numere biti izvođene u sasvim novim aranžmanima, napravljenim specijalno za Big Bend RTS. Biće to zaista unikatan koncert, i zato upućujem poziv svima da dođu.  Aranžmani su toliko bogati, biće veoma inspirativno, a pored toga, moram da napomenem koliko je zahtevna produkcija ovako velikog koncerta, tako da bi zaista bila prava šteta propustiti ovu priliku jer je veliko pitanje da li će repriza biti moguća”, istakao je muzičar Igor Vins.

Big Bend RTS jedini je profesionalni džez ansambl u Srbiji u formaciji big benda. Osnovan 1948. godine, veoma brzo se afirmisao kao izvođački sastav sa odličnim interpretacijama i značajnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković, Stjepko Gut.

Ansambl je nastupao sa najvećim svetskim imenima džez muzike, a takođe i zvezdama svetskog šou-biznisa, među kojima su: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Bejker, Dajana Šur, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (ABBA) i druge.
Orkestar je iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu, kao što su Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev i Stjepko Gut.


Kao značajan nosilac domaće džez scene, Big Bend RTS je održao mnoge koncerte u gradovima Srbije, a učestvovao je i na vodećim domaćim džez manifestacijama: Beogradski džez festival, Novosadski džez festival, Valjevo džez fest, Nišvil džez festival, Pančevački džez festival, Internacionalni džez i bluz festival Šabac. Nastupao je i na mnogim poznatim svetskim festivalima u Tel Avivu, Montreu, Marseju, Solunu, Minhenu, Staroj Zagori, Ingolštatu i Nojburgu, kao i na koncertima koje je u Beogradu, Parizu i Ženevi organizovao UNICEF.

U diskografiji ansambla posebno se izdvajaju studijski albumi „Džez orkestar Radio Beograda 1948-1978“, „Muzika moje mladosti“, Stjepko Gut i Big Bend RTS „Afro Balkanske skice“, „Vili Johans i Big Bend Radio Beograda“, „Big Bend Radio Beograda – 75 godina Radio Beograda“, „Karavan“, „Its time for Jazz“, „Sweet Love“ , Duško Gojković i Big Bend RTS „Latin Haze“, „Balkan Soul“, Big Bend RTS i Samjuel Blazer „Aquarelle“ i „Mimo od Budve“.

Big Bend RTS danas je moderni orkestar, koji realizuje uspešne koncertne sezone, nastupajući sa najvažnijim džez muzičarima danas iz zemlje i sveta.Prema programskim i koncertnim potrebama, nastupa i kao revijski orkestar, zajedno sa članovima drugih ansambala Muzičke produkcije RTS, proširujući repertoar i kompozicijama zabavne muzike različitih žanrova.


Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda. Big Bend RTS je preko 75 godina predstavnik vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju.

Dom omladine, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni.
Publici će do kraja godine zajednički predstaviti još izuzetnih umetničkih programa u izvođenju Big Benda RTS i važnih domaćih i stranih solista i kompozitora, koji će biti specijalni gosti.


Ivan Makragić
TANJUG – Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here