Muzičarka Iva Lorens: Obožavam velike bine, jedva čekam početak „Beogradskog  proleća”

Priča o samom festivalu, očekivanjima, velikom uzbudjenju, saradnji sa Džejsonom Derulom, žanrovima

0
Reklama


Priča o samom festivalu, očekivanjima, velikom uzbudjenju, saradnji sa Džejsonom Derulom, žanrovima

 BEOGRAD, 22. aprila – Mlada muzičarka Iva Lorens nastupiće večeras, 22. aprila sa pesmom “Stranac” na festivalu “Beogradsko proleće” u Mts Dvorani, a specijalno za agenciju Tanjug / Music Pocket je rekla da veoma voli velike pozornice, te da jedva čeka da izadje na scenu i zapeva novu kompoziciju.

Od 18 muzičara u selekciji, sa konkursa gde je pristiglo čak više od 300 pesama, odabrana je i alternativna elektro pop muzičarka Iva Lorens da numerom „Stranac“ čiju muziku, tekst i aranžman potpisuje sa kolegama Matijom Cvekom i Petrom Pupićem.


 Kantautorka se skoro, krajem 2021. godine, za vreme pandemije korona virusa, pojavila na domaćoj sceni i ubrzo je sa svoja dva singla privukla pažnju publike.


Žanrovski nije jednostavno definisati stvaralaštvo kome pripada Lorens, kao i nova pesma “Stranac” koju će publika čuti prvi put na festivalu večeras, jer se nalazi negde izmedju više mogućih odredjenja.


“Mislim da je to sve čist – pop. Neki kažu da je to alternativni pop, posebno kada sam počela da se bavim muzikom, ali stvarno mi se čini, što se tiče svetske muzike, svuda bi se to podrazumevao kao pop žanr. Samo je kod nas alternativa kao odrednica, jer su to pesme popularnije i imaju neki drugi žanr, ali za mene je to pop”, rekla je Iva Lorens za Tanjug.


Iva Lorens je „obećanje jednog novog, ponosnog srpskog mainstream-a”, izjavio je Dragan Ambrozić, muzički urednik Doma omladine Beograda, sa čime je ona ponosna, takvi epiteti joj veoma prijaju.


Mlada nada savremene muzičke scene je imala koncert u Domu omladine u martu 2022. u organizaciji diskografske kuće “Kontra” na kome su još nastupali kolege Luka Rajić, Pocket Palma (Hrvatska) uz specijalne goste, alternativni sastav “Retrospektiva”.


 Takodje, prošle godine, Iva je nastupala na 22. izdanju Exit festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi (Novi Sad), i to pretposlednje veče na Main Stage-u, pre nego što će na  pozornicu izaći svetski popularan di-džej i producent Kalvin Haris.


 “Iskreno, ja mnogo volim velike bine, kao tada na Exitu. Tada nisam imala priliku da iskoristim pozornicu na pravi, svoj način. Ovde sam imala šansu da vidim kako će izgledati scenaBeogradskog proleća”, i stvarno će biti možda čak i najbolja na kojoj ću nastupati. Izgleda izuzetno, mislim da još uvek nismo kod nas imali ovako moćnu binu za bilo koji festival, pa ni za Pesmu Evrovizije”, istakla je Iva Lorens.


 Muzičarka opet kaže da voli da ima intimnije koncerte u manjim prostorima, ali da je velike bine privlače, jer je muzički odrastala uz svetske pop pevačice Bijonse, Britni Spirs, ali i ozbiljne rok bendove – gigante kao “The Rolling Stones”, elektro rok sastav “Depeche Mode”.
Foto: Marko Ristić
Naravno, nije ni propuštala njihove koncerte u Beogradu kada su bili, Bijonse u Beogradskoj Areni, “Depeche Mode” i “The Rolling Stones” na Ušću, dok Britni Spirs nije dolazila kod nas.


 “Svi oni kada su na velikim svetskim binama, jasno je da moraju nešto važno da urade i ponude publici. Tako i mene privlači, volim kada mogu audio i vizuelno da spojim zajedno na koncertima, što je idealno na velikim pozornicama”, objasnila je Lorens.


 Sa svojim pesmama, ona i deluje pomalo kao da je sa druge strane okeana, da je odrasla u drugačijem okruženju muzičke industrije ili šou biznisa, tako da možda sebe i vidi u toj priči, jednom, nekada, u stilu pored Lejdi Gage, Bijonse, Madone, Adel, Sije.


 “Nikad ne reci nikad, bilo bi to izvanredno. Ja sam veliki fan muzičarke Kejt Buš, pevala sam njenu pesmu na Exitu. Veoma volim žene producente i tekstopisce, jer i ja spadam medju njih, kompletne autorke. Tako se ugledam na njih, i one me inspirišu. Za sada sve one još uvek ne znaju za mene, ali možda će jednog dana saznati, pa ću ja njih inspirisati”, optimistično i sa puno elana priča Lorens.


Početkom leta 2022. najavila je saradnju sa svetskim pop pevačem Džejsonom Derulom, koji joj je bio mentor u okviru Tuborg Open kampanje i pomogao da napravi svoj sledeći singl „2 do 4”. Eto već najave za moguće ostvarenje svih snova u najmoćnijoj muzičkoj industriji.


 “Džejson Derulo se desio jednim “ludim” mejlom koji sam dobila na svoj poslovni email. Odmah sam pomislila, ovo mora da je nešto ozbiljno. Ja sam odgovorila na taj poziv, prošla sam ta tri kruga, i odabrali su da baš ja idem u Los Anđeles i da snimam sa Džejsonom. Divno je da smo se upoznali, i dao mi je zaista jako dobre savete baš što se tiče nastupa naročito. Posebno mi je istakao da je najpotrebnije samo vežbanje, vežbanje, i da ako hoću da plešem, moram i da skakućem, da bih znala gde da uzmem vazduh”, otkrila je Lorens za Tanjug & Music Pocket o druženju sa svetskim hit pevačem, što je bilo jedinstveno svetsko iskustvo.


Lorens je bila na njegovom koncertu u Štark Areni 2018. godine, što je bio jedini nastup ovog muzičara u Srbiji, a onda se pohvalila da je bila na gotovo svim koncertima tako velikih zvezda iz Amerike ili Velike Britanije.


 “Odlazila sam na sve njih od malih nogu, tako kada je bila pevačica Pink na Beogradskom sajmu, išla sam i na nju. Imala sam samo šest godina, i kad sam tako mala čula da dolazi Pink, rešila sam da idem, i otišla sam! Baš se sećam tog koncerta, ostao mi je u pamćenju duboko, bio mi je prvi od neke strane zvezde, dok sam od domaćih kao mala prvo slušala i gledala Zdravka Čolića”, rekla je pevačica i tekstopisac.


 Iva Lorens će pevati pesmu “Stranac” na “Beogradskom proleću”, za koji se odmah može pomisliti da je direktna inspiracija čuvenog istoimenog romana francuskog pisca Albera Kamija.


 “Veoma volim tu kniigu, išla sam u francusku školu, pričam francuski, tako da sam roman pročitala i u originalu, na francuskom. Opet, nije inspiracija vezana za Kamija, već sam krenula od toga da kad je osoba dugo sa nekim u ljubavnom odnosu, i dodje do rastanka, koliko je vremena potrebno da prodje, da bi taj neko postao stranac? Tako ide i refren – “Ništa mi tvoje ne nedostaje, samo si stranac koga poznajem”, otkrila je Lorens za Tanjug / Music Pocket i ukratko opisala svoju kompoziciju da je to “jedna savremena balada, koja može da traje večno”.Naravno, prema nazivu pesme, I danas je takvo vreme da su ljudi jedni drugima stranci, dosta se otuđuju, nema prave bliskosti, udaljili su se mnogi, dominiraju društvene mreže.

“Ipak je “Beogradsko proleće” i želela sam i sebi da napravim izazov. U pitanju je balada, a što se tiče mojih vokalnih sposobnosti, ovde stvarno pevam onako maksimalno, do kraja. Inače, pesma je nastala na jedan divan način. Bila sam u Zagrebu sa kolegom Matijom Cvekom, našli smo se na kafi, imali smo ideju da pišemo pesmu zajedno. Medjutim, njemu jen tada bio 30. rodjendan, i nismo stigli da se “uhvatimo”, ali je krenuo da pevuši refren tokom našeg susreta, i odmah sam rekla – “to je to”. I sve oko toga sam napisala, on je meni dao dva – tri stiha. Videla sam da je to meni sasvim dovoljno, inspirisalo me je, poslala sam mu da čuje, i njemu se dopada”, nadahnuto je Loren prepričala okolnosti nastanka pesme “Stranac”.


Lorens otkriva da je veliki fan svojih koleginica Ane Stanić i Tijane Bogićević, tako da joj je drago da je sa njima u takmičenju na ovom festivalu.

 


“Odrastala sam na muzici Ane Stanić, to je neki stil koji volim. Tijana uvek peva kao pravo “ludilo”, baš sam je skoro slušala uživo, oduševljena sam. Volim dobar izazov, i lepo je da me neko od selektora uopšte izabrao da mogu ovako mlada da stojim pored njih koje imaju daleko više iskustva od mene”, ocenila je umetnica, čija muzika nosi elemente elektro popa, a muzička kritika i javnost je opisuje kako “njeni nežni vokali ukrašavaju i plutaju kroz muziku, dodajući dubinu celokupnim aranžmanima i iskrenim tekstovima”.


 Ivina prva pesma „Svitanje” ubrzo je postala favorit publike, a u martu ove godine je objavila svoj prvi studijski album istog naziva, za domaću diskografsku kuću “Kontra”.


 Ivinih 10 pesama na albumu predstavljaju odrastanje, zaljubljenost, društvo u kom se nalazimo i još mnogo toga. Vodeći singl sa albuma jeste pesma „Udarci” za koji je snimljen i prateći video spot, koji je snimao Ivin dugogodišnji prijatelj Marko Kažić, dok ga je režirala ona sama zajedno sa Mašom Đorđević.

Pesma „Udarci” predstavlja očekivanja jedne balkanske žene, koje joj društvo nameće, kako je opisala Iva Lorens.
 Atraktivan spot donosi i poznate dame sa medijske scene: glumica Iva Ilinčić, influenserka Teodora Miljković, muzičarka Ksenija Knežević (bivša članica sastava „Hurricane”), novinarka Iva Parađanin, menadžerka i novinarka Jelisaveta Miletić, kao i Irena Mišović, Ivina mama i poznata srpska manekenka.Kantautorka je postala aktuelna tokom pandemije, tek manje od tri godine je na sceni, i verovatno je trema velika da se tako brzo nadje u konkurenciji tako velike manifestacije kakvo je “Beogradsko proleće”, i zato za kraj govori o svojim očekivanjima.


“Stižem sa probe, a inače sam osoba koja ostane bez vazduha kada se previše uzbudi. Trebalo mi je par minuta da se sredim i skupim, ali jako sam uzbudjena, jer sam ozbiljno veliki ljubitelj bilo kakvog orkestra, kakav ćemo imati na sceni. Odrasla sam slušajući klasičnu muziku, mama me je uvek uspavljivala uz klasiku, i imati takvu priliku ovako mlad, stvarno nije nešto što se dešava svaki dan. Baš bih veoma volela da ne razočaram”, zaključila je Iva Lorens za Tanjug / Music Pocket.


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG – Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here