MUZIČARI U OPASNO DOBA IMAJU ONLINE SVIRKE (VOL. 18 & 19): LP DUO & VASIL HADŽIMANOV

MODERNI PIJANISTI U KARANTINU

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Manifestacija “Noć pozorišta” danas i sutra (28.11. & 29.11.) samo onlajn

Zbog postojeće situacije, ove godine manifestacija “Noć pozorišta” iz Beograda neće svečano obeležiti jubilej od 10 godina postojanja u Srbiji, ali na inicijativu ustanova i...

Marčelov poklon vernoj publici

„Iako mračna i teška stvar, ’Sveti bes’ oduvek je spadao u one publici najdraže”, kaže Marko Šelić Marčelo o novom...

PRVI TREJLER DOMAĆEG FILMA „POVRATAK KUĆI – MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DECA“

"Imala sam 55 godina kada sam došla u Njujork. U Njujorku sam imala tri rada koja su potpuno promenila...

MODERNI PIJANISTI U KARANTINU


Vol. 18:
LP DUO
SONJA LONČAR & ANDRIJA PAVLOVIĆ

IMALI su tu retku sreću da neposredno pred uvođenje vanrednog stanja i kompletne obustave svih kulturnih događaja, ipak održe koncerte u Beogradu i Južnoj Koreji. LP Duo koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović u prestonici su oduševili sve prisutne 6. marta na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta, na intimnom muzičkom druženju i promociji novog autorskog albuma “Duality” o čemu smo i izveštavali na našem portalu. Inače im nastup u ambijentu pozorišta nije nimalo stran, već su ovi nadareni pijanisti na hibridnom klaviru održavali koncerte u tim prostorima, kakav je bio i JDP.

U poslednje vreme nastupaju dosta po inostranstvu, a kod nas mogli ste ih videti i u Sinagogi Novog Sada, na Kolarcu u Beogradu, festivalu D9vet u Staroj Ciglani …
Paralelno imaju i sastav LP Elektro kao prava elektronska ambijentalna, instrumentalna muzika, koju možete slušati i kao primenjenu u filmovima i serijama. Među aktuelnim projektima na kojima su radili bila je i TV serija “Dug moru”, koju takođe potpisuju i njihove kolege Nikola Čuturilo Čutura i Vasil Hadžimanov.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović kao moderni umetnici svakako se ne predaju i u ovo zlo doba korone virusa imaju zapažene video online nastupe na svojoj Facebook stranici. I time poštuju pravilo izolacije: ostaju kod kuće i u sobi ih ima samo dvoje, kako je i propisano prema pravilima Vlade Srbije.


Evo nekoliko video zapisa virtuoznih muziciranja LP DUO na klaviru:

1 Wim Mertens • 4 Mains #stayhome https://www.facebook.com/lpduo/videos/2802543606467809/

2 Lemon, Honey, Ginger • Magic Ingredients LIVE #stayhome
https://www.facebook.com/lpduo/videos/927104471052944/

3
Beleška Sonje i Andrije:
“As pianists, we are always in some kind of quarantine, practising.
This is M. Nyman, music from movie “The Piano”. Take care, be good”

Sjajna muzika iz čuvenog filma “Klavir” (1993) rediteljke Jane Campion.
(Holly Hunter & Harvey Keitel)
https://www.facebook.com/lpduo/videos/158091552083185/


LP DUO se oglasio putem Facebook page i povodom puštanja u etar dva singla “Cosmic Strings” i “Lemon, Honey, Ginger” koje možete poslušati na online platformama.

“Prvi singl sa našeg Unplugged izdanja je upravo izašao. Želimo vam dobro zdravlje i šaljemo vam puno ljubavi!”

https://lpduo.lnk.to/CosmicStringsUnplugged

https://lpduo.lnk.to/LHGunplugged


Bend je osvojio više od 40 međunarodnih nagrada i održao preko 300 koncerata širom sveta, Evrope, Azije, Amerike. Dovoljno je reći samo prostore: Carnegie Hall New York, Kennedy Center Washington, Royal Danish Theater and Opera Copenhagen, NUS Singapore …

https://www.facebook.com/lpduo/


Vol. 19:
VASIL HADŽIMANOV

Jedan od retkih umetnika danas koji apsolutno može dostojanstveno da živi od svog posla, iako se ne bavi onom komercijalnom stranom muzike, već autorskim etno jazz žanrom i plasira ga veoma često u prestonici i širom Srbije. Gospodin pijanista, klavijaturista, kao i LP Duo – Vasil Hadžimanov.
Kako je era pandemije i njega pogodila, Vasil se vremenom okrenuo takođe online svirkama iz svog studija, da bude bliže svojoj publici, makar i na ovaj način. Da li imaju izbora muzičari? Verovatno ne. Ljubav prema svom pozivu je ogromna i oni žele da se na ovaj način održavaju u umetničkom životu.

Vasil je bio i diskografski vredan, što smo već objavili, i izdao je sa Dušanom Jevtovićem online live album “No Answer” sa koncerta iz Teatra Joakim Vujić iz Kragujevca 2018.
Album se može besplatno preuzeti sa Bandcamp platforme:
https://dusanjevtovic.bandcamp.com/album/no-answer-live-free?fbclid=IwAR0kBp4cDlEYPeTxkKvIepOQY3-_yIec8K1rjvnxAs2m0l2lxNOo_A8B-FI

Vasilu je verovatno posebno teško pala izolacija, jer su njemu koncerti poslednjih godina bili kao “dobar dan” ili dobro veče”, odnosno svakog meseca i po nekoliko puta imao je zakazane nastupe u Beogradu i celoj zemlji. Time je osvajao praktično sve relevantne koncertne sale i hale.


Tako ste ga mogli videti i slušati na scenama BitefartCafe-a: Summer stage na Kalemegdanu ili Novi Bitef u Mitropolita Petra, gde nastupa kao solista ili kao Vasil Hadžimanov bend, a bude i deo raznih trija sa kolegama.
Imao je i seriju koncerata u Kombank Dvorani i SNP Novog Sada kao deo kvarteta: Bisera Veletanlić–Matija Dedić–Gabi Novak–Vasil.

Najbolji svetski slap kontrabasista Đorđe Stijepović sa odličnom karijerom u Americi, imao je koncert sada pred novu godinu, povodom velike nagrade koju je primio u SKC-u, sa Vasilom i Aleksandrom Sedlarom.

Hadžimanov često gostuje kolegama na raznim koncertima, a to su Rade Šerbedžija, Partibrejkersi, stigao je čak i sa svojom ćerkom Martom da nastupa u tržnom centru odmah preko puta Ade CiganlijeAda Mall i u klubu “5. soba”.

Na sve to Hadžimanov uspeva da ima i seriju koncerata sa ruskim jazz saksofonistom Olegom Kirjevim po Moskvi i Rusiji, a onda sa njim u Beogradu i dva rasprodata koncerta u klubu Soul Society, treći prostor Bitef porodice (stari klub Bitef teatra), a ranije su zajednički imali i skoro punu veliku salu Kolarca. Od muzike za serije mogli ste slušati njegove kompozicije za naslove “Dug moru” i mini serijal “Kalup” (Superstar TV, RTS 1).


U ovo doba korone, Vasil na svom Facebook nalogu postavlja i svoje nove svirke jam sessions online, ali i neke zapise od pre 4 godine.
Uživajte u našem izboru Vasilovih svirki:

The Quarantine Jam No 1 – 4

https://www.facebook.com/vasil.hadzimanov/videos/10157952844669192/

https://www.facebook.com/vasil.hadzimanov/videos/10158025037309192/

https://www.facebook.com/search/top/?q=VASIL%20HAD%C5%BDIMANOV%20QUARANTINE%20&epa=SEARCH_BOX

Nastaviće se ….


Ivan Makragić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Umetnik si? Spreman si za međunarodnu karijeru? Prijavi se!

Prijave do 23. decembra 2020 Budite deo ovogodišnjeg programa talenata i iskoristite priliku da dobijete personalizovanu podršku stručnjaka međunarodne muzičke...

Zaposlenima u ustanovama kulture 100 odsto plata ako dobiju kovid

Zaposleni u ustanovama kulture imaće pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto prosečne plate ostvarene u prethodnih 12 meseci ako je infekcija...

Metalika sprema novi album

Lars Ulrih je u razgovoru sa kantautorkom Fibi Bridžers za Rolling Stone magazin otkrio motive grupe, prenosi Headliner. "Već tri ili četiri sedmice radimo na novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!