MUZIČARI U ONLINE LIVE KONCERTIMA U OVO OPASNO DOBA (VOL. 3): IVAN ZORANOVIĆ KIZA

SOCIJALNI RADNIK MUZIKOM PROTIV EPIDEMIJE

2
Reklama

SOCIJALNI RADNIK MUZIKOM PROTIV EPIDEMIJE

Jasno je oduvek bilo da život piše drame i romane, a posebno to važi za junaka naše priče danas, koji se priključio ovoj seriji online svirki za svoje verne ljubitelje. Reč je naravno o veoma vrednom muzičaru, prevashodno gitaristi, ali i klavijaturisti, inače multiinstrumentalisti Ivanu Zoranoviću Kizi, koji je uobičajeno (bio) uključen na mlazni pogon i prava nezaustavljiva mašina praktično u tri paralelne karijere. Tako on svira gitaru kod Dr Neleta Karajlića, onda je u timu Đorđa Balaševića, da bi već sledeće veče otišao na seriju maratonskih koncerata Nikole Vranjkovića.
U plodnim angažmanima, umeo je da zasvira i sa pop etno damama kao što je Ivana Jordan, ali i sa “Galijom”, ili glumcima muzičarima kakvi su ekipa “Kuguarsa” – Dragan Gagi Jovanović, a nije mu bilo odbojno i da sarađuje povremeno i sa pevačima narodne muzike (Nikola Rokvić, Aco Pejović).

Foto: Djiki Marrone – Živko MatićAli, eto … naišla je ova nehumana pandemija, i za muzičare, javne nastupe, koncerte, svirke, jednostavno sve je stalo. Zabrana je da ne sme u jednoj prostoriji biti više od svega petoro ljudi. Opasno i veoma rizično.
Ipak, ono što nam niko ne može zabraniti, jesu – svirke preko interneta!
U eri modernih čuda tehnike, sada svako može pratiti omiljenog muzičara u direktnom prenosu kako iz svog doma ili studija izvodi pesme i time oduševljava svoju publiku. Osim grupe Van Gogh i Marka Louis-a, uživo se možete družiti upravo i sa Kizom, u ovoj našoj muzičkoj seriji i sesiji – session-u.

Da se vratimo samo na život koji uvek piše romane, posebno i filmska scenarija, te je ovaj preokret u Kizinom životu zanimljiva tema da se možda oživi za mali ili veliki ekran. Ili za daske koje život znače.
Dakle, kako nema koncerata, ljudi moraju da se snalaze i na druge načine da prehrane porodicu i sebe. Poslednji zakazani koncert pre ovog zla bio je planiran za 13. mart, u Božidarcu, novi susret sa Nikolom Vranjkovićem! Kiza se veoma radovao tome, posebno jer su skoro pre toga imali već uspešnu započetu turneju u klubu Feedback u Nišu, dve noći zaredom (5. i 6. mart), kad ono … dalje neće moći!

Za sada je novi datum upisan 7. maj. Nadamo se da će zaista i da se desi.


Foto: Djiki Marrone – Živko MatićI onda … kao u odličnom filmu, osvanuo je i ovaj post, objava na Kizinoj stranici zvanoj “Kizin fan club” na Facebook-u, koji govori sve:

“Hvala svima. Nadam se da ste dobro i da poštujete propisana pravila protiv zaraze. Što se tiče mog skorijeg života, on je dobio potpuno nov i neočekivan obrt. Naime, u vreme, kada je već bilo izvesno da će mi svi koncerti biti otkazani, ili odloženi za ko-zna-kad, dobio sam poziv od Nacionalne službe za zapošljavanje, gde sam prijavljen kao dipl. socijalni radnik, da jedan beogradski dom za stara i nemoćna lica traži socijalnog radnika na neodređeno vreme…

Sada radim u struci u tom domu i iz dana u dan mi se menja percepcija mnogih stvari, vezanih za život uopšte. Kada se koncertna mašinerija ponovo pokrene, videćemo se u nekom gradu. Do tada, pokušaću da ulepšam karantin svima vama povremenim živim nastupima iz svoje dnevne sobe.

Čuvajte se!”
Tako nam za neko vreme postade Kiza socijalni radnik, dakle otišao je u svoju osnovnu struku po obrazovanju, i pohvalno je da ustanove kakva je Nacionalna služba za zapošljavanje zaista i u ovim vremenima radi dobro svoj posao! A njima i jeste posao da drugima traže i nađu posao! Eto, Kizi su zaista i našli!

Na taj način, Kiza je preko dana socijalni službenik koji pomaže starima, a preko noći postaje VIZUELNI PRIPOVEDAČ, kako stoji u zapisu na toj FB stranici “Kizin fan club”. Ne samo da odlično svira šta god da mu date od instrumenata, a najviše gitaru, Kiza ovde dokazuje da i lepo peva, jer je ovde one man show, samo on i gitara, i publika ga bodri i prati sve vreme.

“Sutra je novi radni dan za socijalnog radnika Ivana Zoranovića, a do tada da se priseti Ivan Zoranović kako je to bilo i kad je bio muzičar” jedna je od duhovitih opaski ovog svestranog muzičara, pre nego što će započeti svirku. Inače Kiza je napravio interakciju sa svojim fanovima, koji mogu da mu šalju komentare i muzičke želje tokom nastupa, a on ih ispoštuje, ili ako ne vidi sve želje tokom jedne noći, sledeći put će to svakako da im nadoknadi.

Kiza u svom malom prstu ima više stotina, čak i hiljada pesama svih žanrova, a ovde uglavnom peva rock standarde domaće i ex YU muzike, na opšte oduševljenje svih gledalaca. I svirke nisu kratke, traju barem ceo sat, vidi se koliko je on zaista predan tome i uživa u svom pozivu, a i da opusti prijatelje ispred monitora. Kako Kiza zvuči, možete gledati u linkovima ispod:

https://www.facebook.com/ivan.zoranovic/videos/10220315420449429/

https://www.facebook.com/ivan.zoranovic/videos/10220327504271517/

https://www.facebook.com/ivan.zoranovic/videos/10220304208809145/


Kizini koncerti se održavaju na FB stranici „Kizin fan club“ uveče od 20.00h.

A čak i jedna malena devojčica uživa u Kizinoj svirci, i to je posebno neverovatno da zna sve reči pesme “Dve reči” Nikole Vranjkovića i peva simultano sa Kizom! Morate videti, apsolutno dragoceno!!!
Emotivno, dirljivo, neviđeno, nadasve predivno!

https://www.facebook.com/bojana.gavrilovic.54/videos/309726928363


Bravo, Kizo, i samo tako nastavi uvek!
Nema ništa lekovitije na svetu od muzike!

Socijalni radnik u efektnoj borbi protiv pandemije!
Dobar naslov nekog filma ili knjige??

Ivan Makragić

Reklama

2 KOMENTARA

 1. Linkovi ispod ne funkcionisu 🙁
  „Sorry, this content isn’t available right now
  The link you followed may have expired, or the page may only be visible to an audience you’re not in.“
  Ipak, hvala vam na odlicnom tekstu i preporuci za „one man live koncerte“.
  Ja sam, inace, takodje „fan“ koji je ziveo za taj petak, 13. april na Bozidarcu. U nestrpljivom iscekivanju tog koncerta Nikole Vranjkovica i normalizacije ovog haosa u koji smo svi uvaljeni, ovo ce biti melem za dusu. *_* <3
  #ostanikodkuce #slusajdobrumuziku

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here