Muzičari i festivali u regiji: “Pandemija je zapravo pokazala kako se bez muzike i druženja ne može živeti”

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

ZLOSTAVLJANJE NA FILMU

Dokumentarni film naše rediteljke i glumice Danijele Štajnfeld „Zaceli me“ juče je, na ovogodišnjem 26. Festivalu autorskog filma, imao specijalnu projekciju u Kombank...

Premijera baleta “Krcko Oraščić” u nedelju 6. decembra u Cineplexx Ušće i u Nišu

Na repertoaru lanca Cineplexx i dalje bogata ponuda filmskih hitovaSamo jedna premijera će biti predstojećeg vikenda (5. i 6.12.)...

Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć LONDON, 29. novembra - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers,...

Da su manifestacije najteže pogođene u celom svetu, potvrđuju muzičari i organizatori iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. 

Na panelu pod nazivom „Manifestacije: Od otkazivanja do otkaza“, na ovu temu govorili su Brano Jakubović iz grupe Dubioza kolektiv, Sanjin Đukić ispred EXIT i Sea Star festivala, Zoran Vulović iz Arsenal Festa u Kragujevcu, Adnan Mehmedović ispred Fresh Island festivala na Zrću, Vuk Perović iz Underhill festivala u Podgorici, te Pavle Kostadinović iz slovenačke turističke agencije Supra Travel, koja svake godine vodi desetine hiljada mladih Slovenaca po manifestacijama u regiji. 

Moderator panela bila je Ida Prester, voditeljka i članica bendova MaiKA i Lollobrigida, a ova tribina koju je pratilo oko 18.000 ljudi iz cele regije održana je u sklopu međunarodne online konferencije „EXIT strategy“.

Nakon što je pandemija najteže pogodila manifestacije i turizam u celosti, brojne evropske vlade su reagovale s merama pomoći.

Od zemalja regije, Slovenija je najviše pomogla radnicima u ovom delu privrede s iznosom od 750eura mesečno uz plaćene doprinose, a Hrvatska je pratila s oko 600 eura.

Pavle Kostadinović, promoter i direktor agencije Supra travel smatra da se radilo o ključnom potezu: „Vlada je tu jako dobro postupila i ovu meru produžila do jula, sa najavom kako će mere vrediti dokle god bude trajala kriza.  Država pomaže i u turističkom sektoru koji je jako bitan jer je vezan za manifestacije. Svaki punoletni državljanin Slovenije dobiće i 200 evra koje može potrošiti u Sloveniji za neke turističke segmente dok maloetne osobe, sva deca od jednog dana do 18 godina, dobijaju 50 eura“, objašnjava Kostadinović. 

I ministarstvo kulture Crne Gore, kako kaže Vuk Perović, umetnički direktor Underhill festivala, u prošlom razdoblju osigurao je fond od pola miliona evra,  u obliku natečaja namenjenog freelancerima. „Stvorena je mogućnost prijavljivanja različitih projekata koji bi se mogli odvijati i tokom pandemije. Dosta je glumaca koji nemaju svoje matično kazalište, a ovim fondom su pomognute i komercijalne televizije i emisije iz kulture. S druge strane glavni grad je, iako neformalno, rekao da će biti puna podrška svim ovim događajima, kao što je i Underhill Festival i da će se, ukoliko dođe do odgađanja, truditi da neki oblik finansiranja ostane“, objasnio je Perović.

Sudbina jednog od najvećih evropskih festivala kakav je EXIT, u žiži javnosti je već duže vreme. Kako ističe Sanjin Đukić, član EXIT tima iz Zagreba i direktor tamošnjeg Sea Star Festivala, iz Srbije stiže možda i najbolja vest o kojoj trenutno priča cela svetska muzička scena. „Mogućnost da se EXIT održi u avgustu je izuzetno dobra vest za Srbiju i regiju, ali i celokupnu svetsku event industriju. EXIT diktira trendove i kad drugi vide da je moguće,  da se i jedan EXIT može prilagoditi situaciji, to postaje ono svetlo na kraju tunela koje svi čekaju“, navodi Đukić.

I promoteri u Makedoniji čekaju na plan otvaranja i ponovnog pokretanja industrije, što prodstavlja veliki problem sve koji se bave planiranjem i organizacijom, ističe Login Kočiški iz Password produkcije. „Imamo četiri festivala koja su na čekanju. Mi smo spremni realizovati festival i za sedam dana, samo da dobijemo dozvolu. Spremni smo i na manje kapacitete, samo nam je potrebna informacija da li to možemo raditi ovog leta“, kaže Kočiški. 

Prema mišljenju Zorana Vulovića osnivača Arsenal Festa, prestavnici industrije događaja u Srbiji, celokupnu situaciju pandemije dočekali su prilično uspavani. „Ipak mislim daje ova pošast, koja nam se svima dogodila, ujedinila ljude. Osnovali smo udruženje promotera, do sada nismo imali nešto slično u Srbiji. Ujedinili smo se na istoj stvari, međutim po meni to nije dovoljno. Mislim da nam fale umetnici, da fali udruženje muzičara, oni su najbrojniji, u krajnjem slučaju njihov glas je najjači. Oni se najviše vide i mislim da su oni ti koji sve ovo trebaju predvoditi“, naglasio je Vulović. 

Brojni muzičari poput grupe Dubioza kolektiv, već mesecima ne mogu pojaviti pred publikom. Njihov novi album imao je veliki turneju ispred sebe, kako ističe član najpopularnijeg benda iz regije, Brano Jakubović. „Sve se jako dobro zakotrljalo. Većina koncerata je bila rasprodana od Praga do Moskve, čitava Engleska i dalje.  I onda se dogodilo ovo što se dogodilo“, objašnjava Jakubović. 

Osim života u karantinu, s druge strane pokazao nam je, kako kaže Adnan Mehmedović, suosnivač Fresh Island festivala u Hrvatskoj da se bez muzike i druženja ne može živeti normalno. „Svi smo uvideli da se možemo sami ošišati, i da možemo i bez šopinga, ali ono bez čega ne možeš je muzika, koja se strima i sluša više nego ikad pre“, zaključuje Mehmedović. 

Konferencija „EXIT strategy“ periodično će donositi nove panele koje publika može gledati uživo ili u snimci na stranici exitfest.org, a realizuje se uz podršku brojnih vodećih stranih, regionalnih i domaćih medija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

EDO PLOVANIĆ MUZIKA.HR: Imam jednu excelicu sa svime šta želim napraviti, čovječe, nema kraja

U najnovijem nastavku naše muzičke PR priče, upoznajemo veoma zanimljivog, ambicioznog, nadasve svestranog mladog čoveka, koji je do sada...

PIŠE: MILAN B. POPOVIĆ / ALEK – Prepoznaj me // Akustično u studiju

Oduvek sam voleo-anplagd- zvuk i ALEKOVO (Kragujevac, rodni grad) izvođenje sopstvene autorske pesme PREPOZNAJ ME, probudilo je moja sećanja na nekadašnje dvodecenijske i trodecenijske...

ZLOSTAVLJANJE NA FILMU

Dokumentarni film naše rediteljke i glumice Danijele Štajnfeld „Zaceli me“ juče je, na ovogodišnjem 26. Festivalu autorskog filma, imao specijalnu projekciju u Kombank Dvorani. „Zaceli me“ prikazuje intimna svedočenja...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!