MUZIČARI I DALJE U OPASNO DOBA IMAJU ONLINE SVIRKE (VOL. 31 & 32): ANTE GELO, RAMBO AMADEUS

DŽEZ GITARISTA I MEGA CAR

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Festival “Jazz Time Rijeka” nastavlja edukativni program “Džez u školama”

Muzički festival “Jazz Time Rijeka” nastavlja već započeti edukativni projekat “Džez u školama” u već 29. izdanju te manifestacije u želji da se što više dece...

Muzičari se opraštaju od Miše Aleksića, svi naravno u šoku (Crni dan 29.11.2020.)

Izuzetno tužan i tragičan dan  BEOGRAD, 29. novembra - Kolege umetnici se opraštaju preko društvenih mreža od prerano preminulog muzičara,...

Objavljen prvi trejler za domaću krimi seriju “Klan” Bobana Skerlića

Serija na Superstar TV kanalu od 25. decembra Izašao je prvi trejler za novu domaću kriminalističku seriju “Klan”...

DŽEZ GITARISTA I MEGA CAR

Svi se nadamo da će još samo malo potrajati ovo stanje sa vanrednim merama, i da ćemo od juna moći da gledamo koncerte sa puno publike i na otvorenom i u zatvorenom, po potrebi i nameni.
Do tada, imamo barem još dvojicu muzičara da predstavimo u online svirkama koji uživaju u tim video zapisima.

Vol. 31: ANTE GELO

H
rvatski gitarista, kompozitor, muzički producent i aranžer, iz Zagreba rodom, a školovao se u Gracu. Danas živi i radi u svom rodnom gradu.
Nije gostovao kao solista u Srbiji, već uz Amiru Medunjanin na njenim koncertima, te ovdašnjoj publici nije dovoljno popularan, poznat jeste, ali ovaj vanserijski umetnik ostvario je reputaciju zaista veoma traženog svestranog gitaristu i svirao je sa mnogim poznatim imenima. Posebno ćete videti jaka imena u online zapisima na YouTube kanalu, sve je odmah jasno.

Ante Gelo je u karantinu imao duetske muzičke zapise sa jakim imenima hrvatske scene koje ćete gledati, snimljeni tako vešto i atraktivno kao da je reč o spotovima. Neki od popularnih muzičara su: ŽELJKO BEBEK, TEREZA KESOVIJA, PETAR GRAŠO, AMIRA MEDUNJANIN, dok je ranije pre četiri godina (mart 2016) imao koncert u TV emisiji upravo sa našim drugim gostom u ovoj rubrici: Rambo Amadeus.
Koncerti iz dnevnog boravka” ili “Hrvatska pjeva” nazivi su ovih programa u kojima Ante nastupa u duetskim varijantama sa velikim zvezdama.


Poznat je po saradnji sa hrvatskim i regionalnim muzičarima, komponuje za Zagrebačku filharmoniju, član je nekoliko džez bendova, samim tim i radi kao džez pedagog u muzičkim školama i vodi te radionice na festivalima.
Diplomirao je džez gitaru na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu, gde je 2001. godine upisao magistarski studije – Kompozicija i aranžiranje.

Ime Ante Gelo prisutno je na mnogim manifestacijama i festivalima – Zagreb Guitar Fest, Makarska Jazz Festival i Novosadski džez festival, ali i u drugim zemljama: Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj, Italiji i Brazilu. Ima i čime da se ponosi, jer je kročio i svirao na pozornicama širom sveta – „L’ Olympia“ u Parizu, „Royal Albert Hall“ u Londonu, „Wiener Konzerthaus„ u Beču, „Carnegie Hall“ u Njujorku.


Sa čuvenom pevačicom sevdalinki Amirom Medunjanin započeo je saradnju pre 4 godine (2016) i aranžirao je njen album „Damar“. Iz njihove saradnje izdvaja se svakako obrada „Ako znaš bilo što“ od Branimira Džonija Štulića.

Gelo je član i džez električnog kvarteta Chewbakka 4 (prvo ime bešeAppolo 4”). Svirali su u mnogim džez klubovima po Hrvatskoj i Srbiji, objavili su i album „Smooth Criminals“ sa 10 obrađenih hitova Michael Jackson-a u studiju Ante Gela.

Osim saradnje sa Zagrebačkom filharmonijom, Gelo je komponovao i za Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Big Band HRT-a, Big Band HGM i Simfonijski orkestar iz Ljubljane. Na listi kolege nalaze se i: Boško Petrović, Matija Dedić, Tamara Obrovac, Gabi Novak, Oliver Dragojević, Arsen Dedić, ali i neizbežan saradnik i aranžer hitova pop zvezda – Nina Badrić, Natali Dizdar.


Svirao je gitaru i radio aranžmane na albumu Nine Badrić – „Ljubav“, „07“ i Live CD „Ljubav za ljubav“. Sa Oliverom Dragojevićem je nastupio u dvorani „Carnegie Hall“ u Njujorku 2008, dok je sa zvezdom u neprestanom usponu Natali Dizdar, svirao na koncertu 2011. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih i još je bio producent njenog Live DVD-a sa tog koncerta.

Nadamo se da će Ante dolaziti češće u Beograd, barem na koncerte sa Amirom Medunjanin, ali ga očekujemo i na nekoj solo večeri na kojoj će možda imati goste eto upravo iz ovih video klipova!

Ovi koncerti nisu nimalo naivni po dužini, traju od 40 minuta i onda skoro čitav sat! Samo se prepustite!


Vol. 32: RAMBO AMADEUS

Svetski mega car nije naročito aktivan u doba korone kad je reč o online svirkama, ali je barem objavio svoj novi studijski album “Brod budala”, dostupan na svim digitalnim servisima, kao i na YouTube kanalu. Muzičar je i snimio spotove za CD veoma neobične, animirane, lucidne, kakav je i on sam.
U poslednje vreme bio je veoma prisutan u beogradskom muzičkom životu i tako je za veoma kratko vreme svirao na različitim pozornicama prestonice Srbije: Elektropionir (dva puta), Subbeerni centar (dva koncerta), KST, Kombank Dvorana (pevao neki dan posle otvaranja 2018. i pred novu godinu, decembra 2019) i Wurst Platz-u. Pod stare dane postao je nezaustavljiv.


Evo i Rambovog zapisa online svirke:

Hip Bop Rambo Kruno Maroje Koronagroove

U trenucima dokolice, izazvane koronavirusom prišlepao sam se malo na groove legendarnog Kruna Levačića. Maroje Marinković nam je to spojio…prilijepio i dodao bas. Vrijedi da ostane kao dokument ovog neobičnog vemena, dok smo svi prinudjeni da sjedimo kući.


I podsetite se spotova sa novog albuma “Brod ludaka” (2020):


Ivan Makragić


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Francusko – srpski susreti od danas (30.11.) na 26. Festivalu Autorskog filma

Program se održava u potpunosti onlajn zbog pandemije Ovogodišnji program „Randevu“ kao Francusko-srpski filmski susreti u okviru 26. Festivala Autorskog filma počeli su...

Nagrada “Shooting Stars” po 24. put u Berlinu 2021. godine

Deset najboljih glumaca kao podrška mladim talentima BERLIN – Promocija Evropskog filma (European Film Promotion - EFP) u svom 24. izdanju “European Shooting Stars” predstaviće 10...

Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć LONDON, 29. novembra - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, neki su od slavnih...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!