Muzičar Satori iz Holandije, poreklom Srbin, gostuje 14. januara na svetskoj izložbi “Expo 2020 Dubai”

Jedinstveni projekat – spektakl „Čuda Vinčanske kulture“

0
Reklama


Jedinstveni projekat – spektakl „Čuda Vinčanske kulture“

NOVI SAD, 5. januara (Tanjug) – Muzički festival “Exit” iz Novog Sada zajedno sa Nacionalnom platformom „Srbija stvara“ na manifestacijiu “Expo 2020 Dubai” dovodi jednog od istaknutih muzičara iz Amsterdama – Satorija, koji će na toj Svetskoj izložbi nastupiti 14. januara.

Iako je rođen i živi u Holandiji, Satorijevo pravo ime je Đorđe Petrović, što jasno ukazuje na srpsko poreklo njegovog oca, dok mu je majka iz Južne Afrike.


Njegov jedinstveni projekat – spektakl „Čuda Vinčanske kulture“ imaće premijeru upravo na “Expo 2020 Dubai”.

Izuzetno mi je drago što mi je ponuđeno da nastupim na Svetskoj izložbi u Dubaiju i na artistički način ’predstavljam’ Srbiju, zemlju mojih korena. Iako uskoro objavljujem novi album, u Dubai dolazim sa jednim potpuno drugačijim projektom”, izjavio je Satori, odnosno Đorđe Petrović.


Muzičar je otkrio da će predstaviti muziku inspirisanu Vinčanskom kulturom i zvukovima Srbije i Balkana.


“Nastup na Expo-u, najprestižnijoj smotri svetskih dostignuća, za mene je velika čast i na fantastičan način započinjem 2022. godinu“, nadahnuto je istakao Satori.

Muzika koju stvara ovaj umetnik je upravo ono što njegovo ime predstavlja – prosvetljenje i energiju.

Ovog leta, neobičan umetnik je oduševio publiku na prepunoj Glavnoj bini 20. izdanja festivala Exit, prvog velikog muzičkog događaja na svetu koji je održan nakon početka pandemije.


Sada njegov nastup stiže na Expo 2020, što će biti prva stanica velike globalne turneje na kojoj će publici, osim novog albuma, preneti umetnički doživljaj i imaginaciju poruka o Vinčanskoj kulturi.

Satorijev koncert će biti izveden na Dubai Millenium Amfiteatru, u sklopu “Expo Late Night” festivala svetske izložbe “Expo 2020 Dubai”.


Umetnik Satori će pripovedati zanimljivu priču o fascinantnom nasleđu neolitske Vinčanske kulture i predstaviti je kroz jedinstvenu audio, vizuelnu i umetničku formu, u saradnji sa muzičarima iz domena tradicionalne muzike Srbije i Balkana, kao što su Amira Medunjanin, Milica Majstorović, Peia.

Nastup je inspirisan motivima spomenutog nasleđa Vinčanske kulture, koja je zauvek promenila način na koji ljudi žive, i upalila iskru najrevolucionarnijih ideja na svetu – otkriće prvih gradova, eksploziju inovacija i kreativnosti.

Kako navode iz organizacije ovog gostovanja, Satori inspiraciju crpi iz tradicionalne i duhovne muzike čitavog sveta, dok kombinuje beskrajne mešavine privlačnog transa elektronske muzike i zemaljskih tonova koji pomeraju granice percepcije ljudskog uma.


Muzika Satorija ipak nije definisana nijednim žanrom, jer je on umetnik koji stoji iza više instrumenata – od klavira, kore i kalimbe, sve do gitare u kombinaciji sa dubljim oblikom elektronske muzike.

Na svetskoj izložbi u ovako elitnom gradu kakav je Dubai, države – Ujedinjeni Arapski Emirati, već su nastupali domaći muzičari kao što je jazz pop dama Lena Kovačević, etno world music umetnik Slobodan Trkulja, operska solistkinja Sanja Kerkez, u planu je i Stefan Milenković, i mnogi drugi.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here