Muzičar Nikola Čuturilo Čutura održao sinoć (03.06.) dvočasovni koncert u Domu omladine Beograda

Uspešno putovanje kroz solo karijeru dugu skoro 35 godina

0
Reklama


Uspešno putovanje kroz solo karijeru dugu skoro 35 godina

BEOGRAD, 4. juna (Tanjug) – Rok muzičar Nikola Čuturilo Čutura održao je samostalan koncert sinoć (3. jun) u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda kao promocija novog studijskog albuma “Priče iz depoa” (2021).

Nakon predgrupe – rok sastava “Vreme čuda”, koji su malo zagrejali atmosferu,Čutura i njegova ekipa su izašli na scenu i svima poželeleli “Srećan put” u istoimenoj numeri.
Fatalni i setni stihovi refrena te pesme – “O srećan put, srećan put, nije nam sudjeno, o to je kraj, to je kraj, mi nikad necemo stići u raj”, bili su efektan uvod u dvočasovno rokenrol putovanje kroz karijeru jednog od značajnijih muzičara kantautora sa naših prostora.

Dobro veče, dobri ljudi! Velika je privilegija biti na ovom svetom mestu i pokušaćemo davam seodužimo najbolje što možemo, kao uvek”, obratio se Čuturilo publici, nekadašnji važan član rok grupe “Riblja čorba”, kratko i “Električnog orgazma”, i nastavio sa gitarom i vokalom da pravi presek kroz svoju solo karijeru, ostvarenu pre više od 30 godina.
Koncert je tako bio istovremeno promocija veoma uspešnog novog albuma “Priče iz Depoa” (Lampshade Media, 2021), ali i svih prethodnih studijskih materijala Čuture – “9 lakih komada” (1988), “Raskršće” (1989), “Rekom ljubavi” (1991), “I. D.” (1997), “Nemir” (2006), “Tu i sad” (2012).

Roker je opisivao kako to izgleda kad “Čekamo jutro”, ali i predstavio poetično kako “Nemir putuje” sa stihovima “S tobom bilo gde nemir putuje, nema magije da ga sakrije, tu il’ bilo gde, ispod kože je zarobljeni svet – od tebe oduzet”, kao pravi rok pesnik.

“Sledeće, pevam jednu od retkih pesama gde nisam pisao tekst, već veoma talentovana osoba – Biserka Savić”, najavio je Čuturilo kratko rok baladu “Sanjam da je bolje”.

U tom nizu romantično je muzičar poručio putem pesme – “Budi se”.

Prema konceptu, Čutura je ugostio na koncertu sve saradnike koji su sa njim snimali poslednji, osmi studijski album.

Foto: Atta images
foto: Brian Rašić
foto: Brian Rašić
“Čovek sa kojim od početka saradjujem, nismo ponekad svesni šta imamo, a to je naš – Pera Joe”, pohvalio je Čutura prvog gosta, čije je pravo ime Petar Miladinović, majstor usne harmonike.


Došao je tako red na “Priče iz depoa”, gde je muzičar u svih 10 priča, posebnih poglavlja u vidu pesama ilustrovao jedan crno-beli-sivi svet, presek svakodnevice koja nam nije svetla ni najmanje,.

Tako su u sjajnom duetu “Brzi voz” izvanredno ukrstili Pera Joe i Čutura usn u harmoniku i gitaru, posebno u produženom segmentu pesme, koja je oduševila celu salu.


“Idemo na jednu iz praistoirije, oni koji imaju 50, možda se i sećaju”, na svoj duhovit način gitarista i pevač Čuturilo je “reklamirao” odličnu antologijsku numeru “Glorija” od pre tri decenije, koja je izbacila u prvi plan tada noviju solo zvezdu rokenrola.

Kantautor, tvorac svoje kolekcije pesama – tekstopisac, pevač, gitarista, kompozitor, aranžer, producent, jasno je koliko vlada svojim opusom kao njihov kompletan autor.


foto: Brian Rašić
“Idemo sad jednu ljubavnu”, vrlo brzo i kratko je Nikola najavljivao naredne kompozicije, kao što je “Daj mi krila”, da bi putovanje ove večeri prešlo i na veliki hit “Duga noć bez sna” sa razornim rečima “Samo ti i samo ja i ritam koji ubija”.

Umetnik na trubi Marko Đorđević je bio gost na pesmi sa novog albuma “Lice ulice”, prava socijalna drama, bazirana na istinitoj priči o čoveku koji je maltene preko noći završio na ulici, izgubio dom, krov nad glavom, što je Čutura zabeležio dok je živeo u Londonu tokom 90-ih godina.


Nakon te potresne životne priče, Čutura je ove noći poželeo svima i “Dobar dan” uz simpatičan komentar – “Ima ovde puno reči, dobra kobasica teksta, pokušaću da se setim svega”.


Čutura je u dobrom delu svojih pesama u karijeri, i na set listi ovog koncerta kombinovao žanrove bluz i rok, te spajao u poseban koktel zvani bluz rok, na veoma uspešan način.Kristijan Malčak na saksofonu je sa Čuturom izveo čuveni “Kišobran”, jer je roker tako javno poželeo – “Ljudi, idemo sada na nešto sasvim drugačije”, da bi mu klavijaturista Ivan Aleksijević Pančevac gostovao na sjajnoj baladi u kojoj nežno poručuje “Sanjaj me”, gde jeponovo u fokus novi album.


Muzičar nam je poetski prikazao kako izgledaju “Oči anđela”, ne bi li se ponovo vratio najnovijem albumu u singlu koji je nedavno dobio ekranizaciju u vidu spota “Slušaj me, sine”, definitivno jedna od najboljih snažnih kompozicija na ovom projektu.

Sad ćemo skroz da se utišamo, idemo jednu skroz ljubavnu”, u jednoj rečenici je Čuturilo najavio svoju baladu “Neko kao ja”, poznata prema pomalo zastrašujućem muzičkom spotu, gde je ovaj roker sam vezan u nekoj napuštenoj prostoriji, sa povezom preko očiju, očigledno kidnapovan, sa neizvesnom sudbinom.


Pesma nastala u jednoj divnoj prirodi, okolišu, samo ću reći da je taj grad na žalost Bor”, rekao je muzičar, misleći na teške uslove ovog grada u kome se nalazi, dok je hit pesma pozitivnije oslikana – “Bio sam jako mlad”.


foto: Brian Rašić


Čutura u tom momentu nije dozvolio mnogo publici da se opusti ili odluta negde u svoje misli, jer je vezao dalje hitove u nizu, posebno izvanredna “Kažem ti” , ali i naravno “Beograde”, posvećena glavnom gradu, u originalu snimljena sa braćom Žikom i Dragijem Jelićem iz benda “YU grupa”. Istina, obojica su veoma nedostajala da mu gostuju na ovoj numeri na pozornici.


Jedna pesma kako se izboriti i ne ostati uspavan”, ilustrovao je snažnu i osvešćenu numeru kratkog naziva “Ne” koja kritikuje savremeno društvo i bezizlazne situacije.

Svakako Čutura ne može a da ne pruži i iskreni vapaj uz poklič “Vrati se”.

Hodati časno, uspravno i biti pošten, to nam je jedini spas, zato sam ponosan na sve ljude ovde na pozornici. Bilo je čast i zadovoljstvo, nadam se da se vidimo brze i češće”, odjavio se Čutura sa zvaničnog kraja koncerta.

Foto-Andrej-Mladenović
Naravno, usledio je i bis sa svim gostima na bini, kao pravi intimni spektakl: Ivan Aleksijević Pančevac, Petar Miladinović – Pera Joe, Marko Đorđević, Kristijan Malčak.


C’est la vie“, say the old folks, it goes to show you never can tell”, odjekivala je i jedna američka pesma, rok bluz standard “You Never Can Tell” slavnog Čaka Berija, mada su poznate i mnoge druge verzije tog hita.

Naravno, za sam kraj je ostavljen apsolutno najveći hit Nikole Čuturila – “Voli me”, koja je dobrano razigrala celu salu “Amerikana” i zaokružila duže od dva sata (130 minuta) upečatljive i efektne šetnje kroz solo karijeru muzičara od skoro 35 godina i sedam studijskih albuma.


Na sceni Doma omladine Beograda, u sali “Amerikana”, Čutura je već imao dva uspešna koncerta u poslednjoj deceniji (2012, 2014), a nastupao je i u drugim otvorenim i zatvorenim prostorima u prestonici – Letnja scena Doma kulture Studentski grad (Novi Beograd), Centar za kulturu Rakovica, i naravno često na Beer festu (2018, 2019, 2021) – Ušće, humanitarni koncert za pomoć muzičaru Dušanu Kojiću Koji (Subbeerni centar).

Foto: Wood
Ove noći Beograd je bio veoma bogat sa muzičkim događajima, tako da su sinoć po drugi koncert u nizu imali muzičari iz Hrvatske – pop umetnik Massimo Savić (klub BitefArtCafe na Kalemegdanu) i grupa “Hladno Pivo” (klub Barutana), bend “Eyesburn” (Letnja bašta KST) i humanitarno veče – muzička predstava “Brod plovi za Beograd” gde su glumci Ateljea 212 pevali za rudare (Mts Dvorana), i Beogradska filharmonija je okončala svoju sezonu na Kolarcu.


Na Čuturinom koncertu bilo je dosta kolega iz sveta muzike i medija – Maja Cvetković (liderka rok benda E-Play), Aleksandar Saša Lokner, Damjan Dašić i Marko Ćalić (grupa Magic Bush), Ivan Stanković (basista u rok bendovima “Riblja čorba” i “Orvel 69”), rok publicista Aleksandar Žikić, muzička novinarka i TV lice Branka Glavonjić (emisija i festival BUNT – RTS 1), rok fotograf Brian Rašić, glumac Vladan Savić, osnivač festivala “Dok ‘n’ ritam” Sandra Rančić, filmski reditelj Milutin Petrović (autor najnovijeg Čuturinog spota za pesmu “Slušaj me, sine”), Čuturina supruga – Jelisaveta Tatić Čuturilo, inače usešna kostimografkinja, i mnogi drugi.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here