Muzičar Nik Mejson sa supergrupom održao sinoć (1. jun) koncert u Beogradu kao putovanje kroz istoriju grupe “Pink Floyd”

Izvanredno muzičko veče kao zapis večnog vremena

0
Reklama


Izvanredno muzičko veče kao zapis večnog vremena


BEOGRAD, 2. juna – Koncert spektakl naziva „Nick Mason’s Saucerful Of Secrets“ britanskog muzičara Nika Mejsona, originalnog člana antologijske rok grupe „Pink Floyd“, i njegove „supergrupe“ održan je sinoć (01.06.) u punoj hali Belexpo centra na Novom Beogradu pred iskrenim ljubiteljima legendarnog sastava.

Čuveni bubnjar, ko-osnivač, autor jedne od najboljih grupa svih vremena i najdugovečniji član „Pink Floyd”-a, Mejson je konačno stigao u Beograd nakon dva odlaganja usled pandemije korona virusa.

Podsetimo, koncert je prvo bio zakazan u junu 2020, onda odložen za jun 2021, oba puta planirano u Sava centru, da bi treći pokušaj sinoć urodio plodom.

 Iako je prostor Belexpo centra predviđen za stajanje, organizator koncerta “Charm Music Serbia” je preduzeo dodatne napore i obezbedio da publika ipak sedi, mada je većina njih ipak stajala i na taj način uživala u bezvremenskim hitovima “Pink Floyd”-a.


Gaj PratMnogo mi je drago da sam konačno došao kod vas u Beograd. Izgleda da mi je trebalo 57 godina turneje da na kraju dodjem u Srbiju. Hajde da svi zajedno večerasuživamo u muzici“, nadahnuto je rekao Nik Mejson za bubnjevima, aludirajući na sam početak karijere „Pink Floyd“-a te davne 1965., a rastali su se nakon tri decenije, 1996. godine.

Koncert izvanrednih instrumentalnih – gitarskih solaža je krenuo kompozicijom “One of These Days”, da bi se nastavio drugim poznatim pesmama neobičnih naziva – “Arnold Layne”, “Fearless”, “Obscured by Clouds”.

Novi projekat i turneja nosi naziv Nick Mason’s Saucerful Of Secrets“ (Nik Mejsonova Tacna prepuna tajni) i donosi revolucionarni zvuk ranih albuma Pink Floyda kroz puna dva sata i dva čina neprolaznih remek dela koji su sasvim promenili tok muzičke istorije.

Spomenuti naziv “supergrupa” nije slučajan niti je greška, već označava oformljeni bend čiji sastav čine muzičari iz drugih poznatih bendova.

Supergrupu sa Mejsonom predvodi pevač i gitarista Geri Kemp iz čuvenog glam rok sastava „Spandau Ballet“ (gostovali su nam u Areni pre više od 10 godina), a ostali članovi su Li Haris iz grupe „The Blockheads“, basista Gaj Prat koji je svirao sa Pink Flojdom posle odlaska Rodžera Votersa i u solo projektima Dejvida Gilmora, i Dom Beken, bivši saradnik Rika Rajta.

Projekat kao audio vizuelni spektakl „Nick Mason’s Saucerful of Secrets“ nazvan je prema drugom albumu benda „A Saucerful of Secrets“ (1968), a vraća se prvim albumima i originalnoj fazi Pink Flojda kao koncertna interpretaciju sedam studijskih materijala, od „The Piper at the Gates of Dawn“ (1967) do „Obscured by Clouds“ (1972), izvodeći isključivo pesme kultnog sastava.

Tu spadaju i albumi “More” (1969), “Ummagumma” (1969), “Atom Heart Mother” (1970), “Meddle” (1971).

Nik Mejson je sa svojim čuvenim kolegama iz benda Pink Floyd postao muzički besmrtnik i jedan od najznačajnijih muzičara 20. veka.

Dva muzička umetnika Rodžer Voters (vokal, bas, ritam gitara) i Dejvid Gilmor (vokal, glavna gitara, klavijature) i dalje imaju svoje uspešne solo karijere decenijama, kao i Nik Mejson, a ovo veče je emotivno bilo posvećeno ostalim preminulim članovima rok benda – Ričardu Riku Rajtu (1943-2008, klavir, klavijature, vokal) i Sidu Baretu (1946-2006, tekstopisac, ritam gitara, vokal).

Rodžer Voters je oduševio publiku Beogradske Arene sa svojim vizualno fantastičnim projektom – spektakl predstavom – koncertom “The Wall” 2013. godine, jedino Dejvid Gilmor nije gostovao kod nas još uvek.

Kada bi se sva trojica okupili ponovo i krenuli na turneju, stadioni ne bi bili dovoljni za taj šou, koji bi sigurno bio dogadjaj decenije ili veka.
Publika je sa dugotrajnim aplauzima pozdravljala imena ovih velikih muzičara koji su nas napustili u poslednjih 15 godina, a njima je i cela turneja posvećena.

Nizali su se dalje kompozicije sa prvih albuma benda – “Candy and a Currant Bun”, “Vegetable Man”, “If”, “Atom Heart Miother Suite”, “Remember a Day”, kao i “Control”.


Onda je nastala kratka pauza, te je druga celina mogla da počne, i publika prepune hale Belexpo centra je uživala u nastavku dvočasovnog koncerta koji je obeležen kompozicijama jednog revolucionarnog i vizionarskog benda “Pink Floyd”, jedinstvenog u svetu, koji je kombinovao duge i žestoke instrumentale, filozofske uzvišene tekstove poput proze, a žanrovski su kombinovali – art, alternativni, eksperimentalni, progresiv, psihodelični, ambijentalni i simfonijski rokenrol.


Sa tim u vezi, pevač i gitarista Geri Kemp, iz glam rok benda “Spandau Ballet”, sada u supergrupi Nika Mejsona, imao je potrebu da se obrati publici dirljivim rečima:

„Oduvek sam voleo muziku, zapravo od kada znam za sebe, i još pre 50 godina sam smatrao da je ta umetnost neverovatna. Ali, pravi dokaz da je muzika nešto briljantno, veličanstveno,uzvišeno, stoji ovde pred vama – gospodin Nik Mejson!”.

Naravno, onda je usledio dugi aplauz, i publika je sve vreme stajala i tapšala svom idolu iz daleke mladosti. Mejsonu je bilo drago, uživao je u aplauzu koji nije imao kraja, ali onda kao da mu je bilo malo i neprijatno od tolike radosti publike, te je iskazao da je veoma skroman i samo se zahvaljivao iskrenim fanovima.

Inače su petorica članova ovog benda na sasvim dobrom srpskom jeziku tokom večeri govorili publici “Hvala” ili “Dobro veče”, a basista Gaj Prat je napomenuo na engleskom – “Žao mi je, samo toliko znam od vašeg jezika”.

Vi ste zaista fantastična publika, tako je sjajno biti ovde sa vama”, dodao je kasnije Geri Kemp.

Drugi čin je predstavljen numerama “Interstellar Overdrive”, “Astronomy Domine”, “The Nile Song”, sve uz pratnju izvanrednih vizuelnih atraktivnih radova na velikom platnu kao kompletan užitak celovečernjeg koncerta iz dve zasebne celine.

Koncert je uključivao i pesme “Burning Bridges”, “Childhood’s End”, “Echoes” i “Lucifer Sam”, i time je zvaničan deo sadržajnog koncerta bio završen.

Naravno, usledio je bis koji donosi i finalne tri numere – “See Emily Play”, očekivana naslovna numera albuma i cele turneje je ostavljena za kraj – “A Saucerful of Secrets“, uz efektan bonus – “Bike”.


Nick Mason SOS, photo Will Ireland


Svaki ponaosob iz ove supergrupe se iskreno zahvalio na kraju publici na divnom koncertu uz želju da se vide ponovo i da ne čekaju ovoliko dugo na sledeći susret.

Nik Mejson je jedini član grupe Pink Flojd koji je bio u svim postavama benda od njihovog osnivanja pa sve do poslednje turneje 90-ih, odnosno nikada je nije napuštao u tom periodu od 30 godina.
Samim tim je snimao svih 15 albuma benda, a koncert sinoć je činio presek od sedam izdanja.

Grupa se ponovo okupljala kratkotrajno 2005, 2012, kao i 2013-2014. kada su snimili još jedan, poslednji album “The Endless River” (2014), započet davne 1969, nastavljen 1993. i tada konačno finalizovan.

Projekat „Nik Mejsonova Tacna prepuna tajni“ imao je svoju premijeru u Londonu u maju 2018. godine kao jubilej – 50 godina od albuma “A Saucerful of Secrets“ (1968)

To je bio prvi nastup Nika Mejsona od 2005. kada je zajedno sa Pink Flojdom nastupio na spektakl koncertu Live 8 prema ideji muzičara Boba Geldofa.

NMSOS, photo Patrick Balls

Kako se radi o preseku sedam albuma Pink Flojda od ukupno 15 studijskih izdanja, Nik Mejson sa svojom ekipom vrhunskih muzičara publici nudi najzanimljivije koncertno iskustvo jednog od najznačajnijih i najvećih rok bendova svih vremena koji uranjaju u višeslojni i filozofski univerzum slavnog sastava.


Projekat „Saucerful of Secrets“ njegovo je vraćanje omiljenim pesmama na koje je ponosan, naveo je Mejson, a na svetskoj turneji obnavlja epohu u kojoj je stvarala kultna grupa.
U maju su započeli evropski deo turneje, u okviru koje će za dva meseca održati skoro 40 koncerata.


Mason je još ranije najavio da će na koncertu u Beogradu dodatno proširiti repertoar, koji se bazira na izvođenju hitova iz rane faze Pink Floyda.

Mislim da postoji toliko mnogo verzija kasnijeg materijala tako da raniji period benda više zaslužuje da bude predstavljen. Tu je i činjenica da je prihvatljivije da se rani materijal ponovo interpretira u duhu vremena, dok kod kasnijih pesama to prečesto postaje vežba savršenog repliciranja svake note! Ponekad se osećam kao da nikada nisam udaljen više od pet metara od još jedne verzije „Comfortably Numb“!”, izjavio je nedavno Nick Mason.

Supergrupa nosi naziv po čuvenom albumu Pink Floyda “Saucerful of Secrets“, koji je važan jer su pesme sa tog albuma bile putokaz za mnoge ideje koje su se pojavile tokom rada ovih virtuoza i maestra moderne vizionarske muzike.

Muzika Pink Floyda je nastala u vreme kada je rock’n’roll menjao svet, zato i dalje ima veoma snažan uticaj i kažu da su svi oni koji su bili svedoci tog vremena, imali svoj “tanjir pun tajni”.

Jednog lepog dana, možda će se ponovo okupiti Rodžer Voters, Nik Mejson i Dejvid Gilmor, što ceo svet čeka već decenijama ..

Dobrodošli su nam zauvek i samostalno, ali ih svi žele kao celinu, što su male šanse da se ikada dogodi, na duže!


Ivan Makragić

TANJUG – Music Pocket


Gary Kemp, foto Sky Music Production
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here