Muzičar Mile Kekin: „Hladno pivo” na razlazu, a uvek imamo sjajnu publiku u Beogradu na koncertima koja visi sa plafona

“Trudili smo se da ne dosadimo previše publici, nego da nas se uželi. Ipak mi plivamo u jednoj maloj bari i važno je da nas se publika ne zasiti”, iskazao je svoj stav vodja grupe.

0
Reklama


Trudili smo se da ne dosadimo previše publici, nego da nas se uželi. Ipak mi plivamo u jednoj maloj bari i važno je da nas se publika ne zasiti”, iskazao je svoj stav vodja grupe.


BEOGRAD, 11. oktobra (Tanjug) – Hrvatski pank rok bend “Hladno pivo” održaće u Beogradu 15. oktobra veliki koncert u Belexpo centru, nakon čega će zaustaviti sve aktivnosti grupe, a frontmen i pevač Mile Kekin istakao je da u prestonici uvek imaju sjajnu publiku na koncertima.


Kekin je specijalno za Televiziju Tanjug u emisiji “Kulturno” Aide Đedović od prošle subote, 8. oktobra, govorio o današnjoj pank muzici, regionalnoj sceni, o životu običnog čoveka i o drugim zanimljivim temama kao što je zašto su odlučili da nakon 35 godina karijere naprave pauzu u bendu.

“Hladno pivo” je imalo 7. i 8. oktobra rasprodate koncerte koncert u Hali 2 na Novosadskom sajmu.

Muzičar se osvrnuo na trenutne aktuelnosti u Hrvatskoj gde je uvedena nova reforma o recikliranju, tako da moraju svi brzo da nauče gde šta ide od materijala, te priznaje da nije znao da tetrapak treba da ide u plastiku, a ne u papir.

Takve nove okolnosti u Hrvatskoj prema diktatu Evropske unije čiji su član, moguće da će inspirisati Mileta Kekina da napiše još pesama u tom ruhu, jer su poznati po tome da oslikavaju atmosferu u društvu u svim problemima.
“Obično kada se kaže – angažovana muzika, odmah se pomisli da se peva o politici, medjutim, može se biti angažovan i kada se ne radi o politici. Eto upravo ta tema je veoma zanimljiva da se o njoj piše tekst za pesmu”, smatra Kekin, koji je sa svojim bendom “Hladno pivo” 7.10. otvorio oktobar mesec na Novosadskom sajmu i čeka ih drugi rasprodati koncert.

Trenutna situacija u celom regionu nije nimalo povoljna, cene u radnjama su naglo skočile, nova inflacija koja podseća na strašne devedesete godine kao da nam se bliži, te mnogi misle da ćemo ubuduće sve manje jesti.


Na tu konstataciju Kekin duhovito primećuje da to i nije tako loše, jer postoji istraživanje po kome je otkriveno da su Hrvati – najdeblji narod u celoj Evropskoj uniji.


“Bio mi je veoma zanimljiv podatak koji sam nedavno pročitao, a to je da najsiromašniji ljudi u Južnoj Americi imaju često veliki problem sa preteranom telesnom težinom, jer se loše hrane, ne unose ugljene hidrate”, govorio je Kekin, misleći na fast food industriju u tim zemljama.

Hladno-Pivo-Barutana-05-foto-Nemanja-DjordjevićNakon 35 godina aktivnog sviranja, snimanja albuma i koncertnih turneja zagrebačka grupa “Hladno Pivo” najavila je dugačku koncertnu pauzu, na koju ide nakon velike i izuzetno uspešne godine kojom su i obeležili jubilej svog rada.


Hrvatski muzičar osvrnuo se na razloge zašto su iz benda “Hladno pivo” koje je nastalo 1988. godine u zagrebačkom predgradju Gajnice, odlučili da naprave dužu pauzu i da se na neki način “zamrznu”.


“U samom pitanju – zašto smo nakon punih 35 godina odlučili da se zamrznemo ili rastanemo, krije se i odgovor. Dakle, tri i po decenije smo zajedno, veliki je to put, a sve teže smo snimali nove pesme, nove albume. Meni lično je to najveći užitak kad radim na novim kompozicijama”,
iskren je Kekin, koji je tokom 35 godina sa “Hladnim pivom” snimio osam studijskih albuma.


“Naravno, volim veoma i koncerte, turneje, daleko od toga da mi ne prijaju, ali samo snimanje albuma me je ispunjavalo. Divan je to osećaj kad samo ja znam novu pesmu, onda je podelim sa bendom, i taj period do izlaska albuma mi je bio najdraži”, objasnio je muzičar iz Zagreba, koji je rođen u gradu Bretenu, u Nemačkoj.


Istina, poslednji studijski album “Hladno pivo” je objavilo još pre sedam godina – “Dani zatvorenih vrata” (2015).


Pre toga su znatno češće publikovali nove materijale – “Džinovski” (1993), “G.A.D.” (1995), “Desetka” (1997), “Pobjeda” (1999), “Šamar” (2003), “Knjiga žalbe” (2007), “Svijet glamura” (2011).


Kekin je otkrio da je dalje nastao problem u uskladjivanju muzičkih ukusa medju svim članovima benda, te da su vremenom odlučili da “okače kopačke o klin”.


“Naravno trčaćemo još jedan počasni krug pre toga, i onda stati do nekog boljeg vremena u nedefinisanoj tački budućnosti”, ocenio je Kekin.

Hladno-Pivo_photo_by_Vojan_Koceic-slajder.Ostali članovi pank rok atrakcije “Hladno pivo” su: Zoran „Zoki“ Subošić (gitara), Krešimir „Šoky“ Šokec (bas gitara), Mladen „Suba“ Subošić (bubanj) i Milko „Deda“ Kiš (klavijature).


Mile Kekin rođen je u Nemačkoj odakle se preselio u BiH, u Tuzlu, gde je završio sedmi i osmi razred osnovne škole. Nakon smrti oca, sa porodicom se preselio u Zagreb i ima posao kao profesor nemačkog i engleskog jezika.

Turneja pod nazivom “35 za 35” podrazumeva putovanje po čitavom regionu – dva koncerta u Zagrebu, onda – Sarajevo, Ljubljana, Skoplje, Srbija – nastup u Belexpo centru u Beogradu 15. oktobra.


“Idemo svuda gde nas mogu razumeti šta pevamo, da im nije neophodan prevodilac. I tako se slučajno namestilo da završavamo turneju u najmanjem gradu na svetu po Ginisovoj knjizi rekorda. U pitanju je gradić Hum u Istri. Mislim da je lepo da završimo koncerte u nekom manjem mestu nego da radimo nešto grandiozno”, mišljenja je tekstopisac i pevač pank benda.
Kekin se prisetio da su prvi koncert u Beogradu imali na sceni Studentskog kulturnog centra i prošle (2021) godine su proslavili dve decenije od tog premijernog nastupa.


Sada će prvi put u karijeri svirati u ogromnom prostoru Belexpo centra na Novom Beogradu, a publika je do sada navikla da ih gleda na rasprodatim solo koncertima u Hali sportova i na festivalima kao Beer fest (Ušće), Arsenal fest (Kragujevac), Exit (Novi Sad), Wind Rock fest (Vršac).


“Uvek smo imali sjajne koncerte u Beogradu i Srbiji, svuda smo nastupali kod vas”, rekao je Mile Kekin i podsetio da su prošle godine prvi put svirali na stadionu Tašmajdan i dva koncerta u klubu Barutana ispod Kalemegdana, a u ovom parku prirode su takodje imali ranije solo nastup.


Muzičaru je zanimljiv fenomen i uspeh festivala kakav je Beer fest koji se održava od 2003. godine i imao je samo jednu pauzu 2020. kada nije realizovan usled pandemije korona virusa.
“Mislim da je “Beer fest” uspeo da opstane jer je ostao u tim rokerskim vodama. Istina, bilo je tu i nekih “lakših nota” i izvođača, ali je ipak zadržao taj rokerski čin. Nikad se nije pretvorio u neko narodno veselje, što je moglo lako da mu se desi. Sećam se da smo svi u bendu bili zapanjeni kada smo prvi put nastupali na “Beer festu” i ugledali toliku količinu publike”, podvukao je Kekin i dodao da kada je uvideo da posetioci znaju sve njihove pesme, onda se osećao kao da su na svom solo koncertu.
Na taj način se nije uplašio tako nepreglednog prostora koji može primiti dnevno oko 100 000 ljudi.

Nije da se hvalim ispred benda, ali istina je da “Hladno pivo” nije nikada imalo problema sa publikom. Nije postojao neki grad gde nas ne vole, jedino zavisi od publike, negde se teže ili sporije opuste za vreme koncerta. Beograd naravno nije takav. Tu kad počnemo koncert, već su svi na plafonu, i onda se pitamo u bendu šta ćemo do kraja svirke raditi”, duhovito je primetio zagrebački muzičar.


Uvek su bili jedan od najuspešnijih, najdinamičnijih i najenergičnijih koncertnih atrakcija, što su naravno i zabeležili na nosačima zvuka. Njihovi koncertni live albumi su: “Uživo prije Ramonesa `94.” (1994), “Istočno od Gajnica” (2000) i “Evo vam Džinovski” (2014).
“Sećam se jednog koncerta u Hali sportova, publika je bila toliko glasna da mi nismo čuli šta pevamo i sviramo. Naš ton majstor nije mogao da nadglasa publiku, i to sve na samom početku koncerta. Uvek smo imali tako frenetične koncerte u Beogradu, i nadam se da će tako biti i za kraj”, istakao je Kekin.

Kada su dolazili na svoj prvi koncert u Srbiji 2001. godine u SKC, nisu imali nikakav uvid koliko su uopšte poznati kod nas, jer u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji nije bilo digitalnih platformi za skidanje muzike i tih povezivanja putem interneta.
Takodje, njihov prvi album “Džinovski” je objavljen u osvit raspada SFRJ – 1993. godine.


Ipak, isti organizator, koncertna agencija “Long Play” iz Beograda, tada je zakazala svirku i u Novom Sadu i ubedila Kekina i ekipu da su popularni u Srbiji i pored slabe dostupnosti zvanične prodaje njihovih albuma. Ista agencija će im onda organizovati sve dalje nastupe poslednjih 20 godina u Srbiji.


Frontmen “Hladnog piva” je otkrio da mu 2001. godine nije bio prvi boravak u Beogradu, jer je odavno vojsku služio u Nišu, te je presedao u prestonici Srbije.
“Nismo nikada preterivali sa koncertima kod vas, trudili smo se da nas ne bude previše. Obično je to jedan koncert godišnje, nekada i jednom u dve godine. Odmah smo primetili da na svakom sledećem koncertu imamo sve više fanova”, otkrio je Kekin i prisetio se kako je pre više od 20 godina video piratske kompilacije svojih pesama, mp3 diskova koji su se prodavali kod SKC-a, tada čuvena berza i razmena muzike.

Tada je saznao da se ti materijali jako dobro prodaju i bilo mu je jasno da su popularni u Srbiji i odlučili su da stalno ovde dolaze.


Poslednji nastup u Beogradu imali su ove godine u avgustu na 19. izdanju Beer festa.

Trudili smo se da ne dosadimo previše publici, nego da nas se uželi. Ipak mi plivamo u jednoj maloj bari i važno je da nas se publika ne zasiti”, iskazao je svoj stav vodja grupe.
On je otkrio da kada prave manje koncerte, onda nemaju precizan koncept i odredjenu set listu, više im je to “zbrda-zdole”, osim što znaju koje hit pesme moraju da odsviraju koje publika želi i očekuje.

Ipak, kada radimo ovako velike koncerte, gde imamo “video zidove”, goste, onda se za njih pripremamo u smislu da tačno složimo koji će redosled pesama biti. Iskreno, više volim kada je spontano, da ne planiramo unapred, i onda neko vikne iz publike ime pesme, a mi je tad sviramo”, preneo je utiske pevač sa turneja.


Lider grupe Kekin je poznat bio i kao glumac u popularnoj hrvatskoj TV seriji – sitkomu “Bitange i princeze” gde je igrao urnebesnog erotomana Sašu.

Gostovao je i u seriji “Zakon!”, i imao epizodne uloge u filmovima “Maks Šmeling”, “Vjerujem u anđele”, “Nije kraj”, “Ta tvoja ruka mala” i “Pjevajte nešto ljubavno”, nazvan po istoimenoj pesmi “Hladnog piva”.
Kekin je odredio da je dovoljno izvoditi 35 pesama na koncertu, ne više od toga, jer je to okvirno dva sata i 15 minuta, a oni u svom opusu imaju oko 100 pesama sa osam studijskih albuma.


Raspored turneje im odlazi 13. i 14. oktobra u Zagreb, 15. oktobar je zakazan u Beogradu i trudili su se da naprave set listu od 35 pesama koja će zadovoljiti sve fanove benda – prave pankere, rokere, one manje prave pankere, darkere i slične ljubitelje.


Pevač i muzičar je napravio manju paralelu sa koncertima “Hladnog piva” i velikog australijskog autora Nika Kejva, koji je sve vreme zapravo u publici, u šta se uverila naša publika na njegovim koncertima u Beogradskoj Areni i nekoliko puta na festivalu Exit (i ove godine).


“Nik Kejv je od početka u publici, grli se i ljubi sa njima, pokazuje koliko mu je stalo, što je zaista jedan divan emotivan odnos koji je ostvario. To i jeste lep način da se pokaže publici da ih se ne bojiš, ni oni tebe”, rekao je Kekin i duhovito dodao da je znao često da skače u publiku, kada je bio lakši.
Pevač pank rok sastava se posvetio malo i društvenim mrežama danas, koliko one znače ljudima, fanovima, i samom bendu, te je ocenio da su one važne, neophodne u dozvoljenoj meri i da ima grupa koje umeju zvanične stranice na Facebooku ili Instagramu pametno da vode.


“Ipak, nakon 35 godina intenzivne karijere, smatram da mi nije potrebno da toliko budem aktuelan, i da svaki dan izveštavam čovečanstvu gde se nalazim, o čemu razmišljam ili šta sam jeo”, napomenuo je Mile i dao komentar da sebi dopušta da bude lenj u toj situaciji.


Bend je osvojio osam nagrada “Porin”, osam “Zlatnih Koogli”, dva “Crna mačka”, jednu nagradu “Davorin” i druge, a održali su na stotine koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj.


Veliko je pitanje šta će biti dalje kada ne bude “Hladnog piva”, što je česta tema kada tužni novinari dolaze na intervju sa Kekinom, i on im uvek kaže da će biti druge muzike, nove kreativnosti.
“Moji članovi iz benda već imaju svoj sastav “Guerilla Mainstream”, izbacili su nekoliko singlova. Opet, ja imam svoju solo karijeru, medjutim dogovorili smo se da sviramo i pesme “Hladnog piva” pojedinačno na svojim nastupima. Tako da će te pesme živeti i ljudi će moći da ih slušaju uživo”, otkrio je Mile i najavio da će svoj treći solo album objaviti u martu 2023. godine, a pre toga će objaviti uskoro prvi singl sa tog projekta.


Podsetimo, Kekin je do sada snimio CD “U dva oka” (2001) zajedno sa drugim muzičarima u sastavu “Mile i Putnici”. U ovom projektu učestvovali su Vladimir Mirčeta na gitari, Mario Rašić na basu, Kristijan Zebić na bubnju i Viktor Lipić na klavijaturama.

Onda je usledio album “Kuća bez krova” (2018) koji je uspešno koncertno promovisao u Domu omladine Beograda, zemunskom rok klubu Fest više puta.


Od novih projekata napravio sam i jednu pesmu “Mala” od koje je realizovana slikovnica posvećena curama i curicama, koju je napravio veoma poznati ilustrator u Hrvatskoj – Tomislav Torjanac. Autor sam muzike i teksta”, predstavio je Kekin muzičku slikovnicu u svom novom kreativnom poduhvatu.
“Moj prethodni solo album “Kuća bez krova” je dosta drugačiji od “Hladnog piva”, akustičan, intiman, autobiografski, tiši i mirniji. Smatrao sam da nema smisla da solo albume radim identično kao pesme matičnog benda, u tom duhu. Takav će mi biti i dalji pravac stvaranja pesama”, kaže Kekin i podelio da privatno sluša staru gardu kakvi su Van Morison i Tom Vejts, ali i mladje bendove kao “Artic Monkeys” koji su nedavno gostovali u Puli.

Takodje mu prija ambijentalna ili “zadimljena” kantri muzike (Džoni Keš, Vili Nelson) dok je u vožnji kolima, i tada se oseća kao da jaše na konju kroz preriju.

Ono što možemo da očekujemo je energičan, iskren i veliki spektakl koji će sigurno ostati upamćen kao jedan od najvažnijih koncerata Hladnog piva u našem gradu o kojem će se pričati mnogo posle samog događaja. Pesme: „Jednim Osmijehom“, „Pitala si me“, „Ne Volim te“, „Ezoterija“, „Biološki Sat“, su samo neki od hitova koji su pokazali da rok muzika nije isključivo stvar 20. veka, nego da se definitivno tiče i današnjeg vremena u kojem živimo i da će ih publika i to veče sa uživanjem slušati i pevati”, poručili su momci iz ove energične grupe.Analizirajući muzičku scenu od pre 35 godina kada su započeli karijeru i danas, Kekin je ocenio da je “teško uporediti ta vremena, jer onda nije bilo toliko alternativnih kanala kao sada i svi muzičari su bili prilično zavisni od – izdavača”.“Opet, sada jedan bend može da izbegne radio stanice i televizije, a da ipak dodje do svoje publike, što je velika prednost današnjeg trenutka. Sa druge strane, zato je ogromna količina, hiper-produkcija tolike muzike svuda, teško je ljude zainteresovati za sebe. Teže je napraviti taj izbor, kao i kada gledamo TV i od milijarde kanala ne znamo odmah šta bi gledali tog dana”, stav je ovog pevača, koji smatra da je muzičarima najvažnije pogoditi hit pesmu čime će privući auditorijum.


“Danas se može lakše i bez izdavača napraviti nekakva karijera, a ranije je to bilo mnogo teže”, zaključio je za Tanjug TV i emisiju “Kulturno” – Mile Kekin, frontmen pank rok sastava “Hladno pivo”.IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music PocketReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here