Muzičar Manu Chao održao dvočasovni koncert u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ (petak, 23.09.2022.)

Nova žurka bez prestanka za pamćenje

0
ReklamaNova žurka bez prestanka za pamćenje


BEOGRAD, 24. septembra – Francusko-španski muzičar Manu Čao (Manu Chao) je održao sinoć (petak, 23.09.2022.) samostalan akustični koncert u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu pred skoro 2000 ljudi.


Gotovo nikad se ne dešava da bilo koji muzičar domaći ili strani izadje ranije na scenu od predvidjene satnice, ali Manu Čao je očigledno i po tome jedinstven, jer je iznenadio publiku kad je skočio na binu sedam minuta pre termina (20.30h) početka programa.

Dobro veče, Beograd“, na srpskom se obratio nasmejani umetnik i onda na engleskom sa španskim akcentom je nastavio – „Jeste li spremni? Krećemo!“.

Zasvirao je Čao tako sedeći na stolici sa akustičnom gitarom u pratnji samo dvojice kolega (manja gitara i bongo), skromno i opušteno obučen (kapa, dukserica, patike, pantalone koje landaraju) sa izgledom i energijom poput večitog dečaka, iako je premašio šestu deceniju, što je zaista neverovatno.


Foto: Dušan MilenkovićSet lista dvočasovnog koncerata bila je u stilu preseka njegove solo karijere i kultnog, slavnog benda „Mano Negra“ koji ga je proslavio.

Miljenik srpske publike je napravio i svojevrsni novi rekord, jer je koncert sinoć bio rasprodat unapred, za svega 24 časa od trenutka kada su ulaznice puštene u prodaju.

Ali, jedan nepobediv rekord francusko-španski umetnik je postigao kada je poslednji put bio u Srbiji, pre ovog nastupa.

Naime, na svoje insistiranje on je odabrao da u školi „Mika Antić“ u Nišu 19. oktobra 2019. održi koncert kapaciteta do hiljadu posetilaca i preskoči time Beograd, a karte su tada planule za manje od sat vremena.


Koncert ove noći naziva „Acoustic“ je realizovan u okviru serije koncerata „Garden Sessions“, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.


Foto: Dušan Milenković

Botanička bašta je idealan prostor za svetskog muzičara, kompozitora, pevača i gitaristu, jer je on veliki borac za ekologiju, uživa u prirodi, izraziti je antiglobalista, dakle protivnik „supermarket“ instant kulture i proizvoda, Holivuda i svih mana koje nose sa sobom moćne (industrijske) sile.

Manu Čao je uživao sinoć na koncertu zbog srpske publike koja je sve vreme od početka plesala i pevala sa njim, najsrećniji su bili oni u prvim redovima tik uz binu.


Koncept koncerta ili spontana odluka frontmena je bila u tome da se svaka pesma produži, i kad je publika pomislila da je kraj, on je obavezno nastavi i peva refrene unedogled, što ocigledno nije zamorilo njegove ljubitelje.

Taj manir je bio prisutan tokom cele svirke, što mu je očigledno bilo zanimljivo, da malo promeni standardno očekivano izvodjenje.


Foto: Dušan Milenković
Sa prijateljima i bratom Antoanom Čaom osnovao je slavni bend “Mano Negra” 1987. godine, koji je postigao značajan uspeh, posebno u Evropi, sa velikim i neprolaznim hitovima – “Mala Vida”, “King of Bongo”, “King Kong Five”, “Out of Time Man”.


Sve navedene kompozicije zvuče zaista sasvim drugačije u akustičnom formatu, na momente neprepoznatljivo, nego što bi bile u električnoj verziji, ali ni to nije smetalo nikome iz mase u ovoj žurci bez prestanka.


Manu je postao solo umetnik 1995. godine i sa pratećim bendom “Radio Bemba” je često na turnejama.


„Hvala, Belgrad“, ponavljao je često Manu Čao na srpskom, vidno prezadovoljan reakcijama publike.


Foto: Dušan Milenković

Umetnik je više puta nastupao u Srbiji na različitim lokacijama – na festivalu “Exit” u Novom Sadu barem dva puta, u Beogradu na Stadionu Tašmajdan i u Hali sportova (2013, poslednji nastup u prestonici).
Tako je izgradio sjajan odnos sa auditorijumom Srbije da je rado vidjen gost kad god se pojavi.

Muzičar je menjao dve gitare i nizao poznate numere ili hitove u kolekciji – „Me Gustas Tu“, „Bongo Bong“, „La Vida Tombola“, posebno „Je ne t’aime plus“, „Mr Bobby“, „Mentira“. 


Svetski umetnik poliglota peva na francuskom, španskom, engleskom, italijanskom, arapskom, katalonskom, galicijskom, portugalskom, grčkom, povremeno i na drugim jezicima.

Foto: Dušan Milenković

Zvanični deo koncerta je okončao nakon sat vremena, ali se veoma brzo popeo na binu i nastavio da redja pesme koje publika želi.


Nije se nimalo ni sekunde štedeo, uz gitare, bongo i vokal pružio je fanovima šarmantan repertoar sa produženim verzijama numera.


Gitarista i pevač koji je davno karijeru započeo u Parizu sa grupama “Hot Pants” i “Los Carayos”, sinoć je sve podigao u euforiju sa ogromnim hitom „Clandestino“ (istoimeni album iz 1998. godine prodat je u pet miliona primeraka), ali i naslovima „Welcome to Tijuana“, „La Primavera“, „Mi vida“, „Homens“, „Bienvenida a Tijuana“, „Mama Call“.

Podelio je sa fanovima sve te pesme sa albuma u poslednje dve decenije – “Próxima Estación: Esperanza” (2001), “Radio Bemba Sound System” (2002), “Sibérie m’était contéee” (2004), “La Radiolina” (2007), “Baionarena” (2008), kao i nedavni hit “Me Provoca Te Ver”.


Foto: Dušan Milenković

Posle dva duga bisa, i više od dva sata koncerta (130 minuta), Manu Čao i ekipa su se oprostili od publike, a frontmen je onda u nekoliko navrata ulazio u prve redove publike i pozdravljao se sa najvatrenijim obožavaocima uz osmeh, pozitivne misli, slikanje sa fanovima mobilnim telefonima (selfi). Jasno je bilo nakon toliko dugih pozdrava, zagrljaja i osmeha, da mu je veoma tessko da se odjavi ove magične vecceri.

Čak je pustio sa laptopa svoje numere za kraj i skakao po sceni od sreće sa svojim muzičarima i mlatarao rukama koliko mu je sve prijalo i činilo ga ispunjenim ove večeri.

Verujemo da će nas Manu Čao uskoro ponovo posetiti i obradovati!


IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket


Foto: Dušan Milenković
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here