Music Pocket dobio nagradu na svečanosti GODUM sinoć (28.10.) u Ateljeu 212

Trijumfovali su Točak, Riblja Čorba, Buč Kesidi, Vasil Hadžimanov i S.A.R.S.

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Treća po redu godišnja dodela nagrada GODUM Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije održana je sinoć na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212 u Beogradu, gde je Nagradu za životno delo dobio čuveni muzičar i frontmen grupe “Smak”, Radomir Mihailović Točak. 


Najbolja Rok grupa za proteklu 2019. godinu proglašena je „Riblja čorba„, dok je nagrada za Pop muziku otišla u ruke sastavu S.A.R.S., a posebnu Povelju za izuzetan doprinos razvoju bluz, džez i rok muzike primio je i muzički novinar redakcije našeg magazinaMusic Pocket – Ivan Makragić, za publicistiku i autorski angažman oko pisanja za ovaj specijalizovani portal muzike i pop kulture. 

  Time je naš muzički magazin zaista dobio izuzetnu čast što je izdvojen u protekloj godini za redovno i intenzivno izveštavanje sa koncerata, dosta značajnih intervjua sa velikim muzičarima, pisanje autorskih tema, čestih najava koncerata i drugih aktuelnosti u svetu moderne muzike, čak i u doba korone.  
 

  Laureat nagrade je kratko izjavio da mu je uživanje pisati o muzici i o muzičarima za portal Music Pocket, a da je još veća sreća kada za takav angažman dobije nagradu upravo od samih muzičara, odnosno Udruženja muzičara, što je neizmerna sreća i potvrda kvaliteta samog rada. 
    

  Izuzetan gitarista, kompozitor, lider legendarnog sastava “Smak”, autor primenjene muzike za filmove (Vizantijsko plavo), maestro – Radomir Mihailović Točak.

Da bi čovek došao do uspeha, prvo mora da dođe do sebe”, nekada su to bile reči gospodina Mihailovića, na šta je podsetio voditelj večeri Miloš Milovanović i istakao ogroman značaj koji Točak ima u istoriji jugoslovenskog rokenrola i šumadijskog bluza, budući da je, iako rođen u Čačku, odrastao i stvarao u Kragujevcu.

Podsećanje na mnoge hitove “Crna dama”, “Ulazak u harem”, “Daire”, iz bogate karijere realizovano je na velikom platnu kao mozaik spotova i snimaka sa koncerata.

Muzičar Nikola Čuturilo Čutura je dodelio nagradu svom starijem kolegi i iskazao ogromnu i neizmernu čast u ime Udruženja, i za sebe lično, što je nagrada otišla u magične ruke vanserijskog gitariste.

Ispričaću vam o dva trenutka kada sam bio jako ponosan u životu”, započeo je Točak obraćanje prisutnim kolegama u sali.

Prvi put beše kada sam bio u Novom Sadu 70-ih godina da se učlanim u njihovu estradu, koja mislim da više ne postoji, ali eto to je bilo moje prvo udruženje, za koje sam primio jednu malu člansku kartu i dobio sam dozvolu za rad.
Bio sam tada neizmerno ponosan, a drugi trenutak je upravo večeras”, naglasio je muzičar i dobio ogroman aplauz u sali. 


  Legendarni gitarista objasnio je da je u ovo vreme korone i teške situacije za muzičare kada praktično sve stoji i nema toliko nastupa, došlo vreme sabiranja, i zato je ponosan da je među odabranima na ovoj sceni za nagrade. 


Vođa “Riblje čorbe” Bora Đorđevićnije bio prisutan, ali se obratio putem video linka, iz svog doma u Sloveniji, gde već godinama živi. 


Hvala vam za nagradu grupa godine, nadam se da smo je i zaslužili, imali smo puno koncerata i odličan album “Da tebe nije”, a posebno mi je drago što je dobitnik nagrade i Točak, moj Čačanin i zemljak, tako da ove noći odoše dve nagrade u Čačak”, u svom stilu je iskazao zahvalnost pevač i lider rok grupe, osnovane davne 1978. godine. 


Miša Aleksić, verni član “Čorbe” i gitarista benda podsetio je da su svi iz benda ponikli u Džez udruženju davnih 70-ih godina, kada su i napravili prve muzičke korake.
“To je naše udruženje, i utoliko nam je nagrada veoma draga, u istoriji smo dobijali mnogo nagrada i priznanja, ali čini nam se da nam je ova najdraža”. 


Predsednik Udruženja muzičara Ivan Ilić odmah je istakao da je GODUM ove godine bez publike, u svedenom izdanju, a da je neophodno da se pruži podrška muzičarima na ovaj način koji mnogo manje rade ove godine usled pandemije i pitanje je kako će sve to izgledati i u narednim mesecima. 


Najbolji džez sastav je „Kvartet Dragan Ćalina„, a nagradu za najbolje mlade snage dobila je slavna elektro pop rok grupa „Buč Kesidi“ iz Pančeva, i ovaj duo – gitarista Luka Racić i bubnjar Zoran Zarubica izašli su na binu i zahvalili se uz nekoliko duhovitih i ironičnih opaski, a nagradu im je dodelila Maja Cvetković  


Povelje su dodeljene i za najemitovanija dela, tako je u sferi džeza nagradu odnela pesma „Perdao“ koju izvodi „Vasil Hadžimanov bend“ (sa Senkom i Biserom Veletanlić) i muzičar je lično preuzeo priznanje, u oblasti pop muzike ponovo “Lutka” grupe S.A.R.S. i “Milimetar“ Željka Joksimovića.

Pevač Žarko Kovačević ispred S.A.R.S.-a izrazio je zahvalnost što se grupi dodeljuje nagrada za žanr pop muzike, budući da ranije nisu mogli da ih definišu žanrovski, te su ih etiketirali na razne načine.

 

Prateći bend na bini bio je “Vlada i Teoretičari zavere”, koji je po konceptu svirao pesme nagrađenih grupa ili pojedinaca – “Pravila, pravila” (Riblja čorba), “Profesor” (Smak / Točak), “Tiho” (Buč Kesidi), “Buđav lebac” (S. A. R. S.) i druge.Dobitnici povelja za izuzetan doprinos razvoju bluz, džez i rok muzike su, osim Ivana Makragića i – Vlada Marić, diskografska kuća Multimedia Music, bluz i džez festival iz Kosovske Mitrovice – North CityOrganizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora PI i Sokoj, kao i bluz muzičar Dragan Marković Mare, vođa grupe “Di Luna Blues Band”.

    “Iako ja nisam u ovom Udruženju muzičara, prava sam ostvarivao na drugi način, hvala vam puno za nagradu, iza mene i mog benda je više od 5000 koncerata, eto ja sviram i u doba korone, sada već u nedelju imam dva nastupa, tako da sada treba samo da sviramo, to je moj savet kolegama, svirajte i tako ćemo pobediti koronu!”, bio je odlučan i jasan čuveni Mare, sa više od tri decenije karijere bluz umetnika. 

Dodela GODUM nagrada mogla je da se prati i putem društvenih mreža (Facebook, Instagram) ovog udruženja, ali i preko YouTube kanala u odloženom terminu.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Botanička bašta ponovo centar koncertnih aktivnosti: Rade Šerbedžija, festivali Jazz in the Garden, Wine Garden, Evergreen fest

Predstoji nam ponovo veoma bogato kulturno leto u Beogradu BEOGRAD: Čuveni muzičar i glumac Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor...
Reklama
musicpocket