Multimedijalna izložba „Beyond Quantum Music’’ otvorena sinoć (10.10.2022.) u Beogradu

LP Duo u ulogama kustosa neobičnog i atraktivnog projekta

0
Reklama


LP Duo u ulogama kustosa neobičnog i atraktivnog projekta

BEOGRAD, 11. oktobra – Multimedijalna eksluzivna izložba instalacija pod nazivom ’’Beyond Quantum Music’’ prema istoimenoj turneji domaćeg pijanističkog sastava “LP Duo”, otvorena je sinoć u vidu mini serije muzičkih performansa u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CzKD).

Spomenuti instrumentalni sastav čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji su na ovom projektu vecceras u Beogradu bili u ulozi kustosa uz koleginicu Ivanu Medić ispred Instituta za muzikologiju Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU).

Ekskluzivnost ovog dogadjaja je u tome što izložba traje samo dve noći, tako da je večeras već završena.

Pijanista Andrija Pavlović je publici približio neobičan projekat instalacija kao svojevrsni dijalog umetnosti i nauke, posvećen istraživanju nevidljivog sveta – kvantne fizike i kvantne muzike, a predstavlja otvoreni poziv za izlaganje, pri kome je stiglo više od 120 radova iz celog sveta.


LP Duo @ JDP photo Andrej Gođevac
“Na završetku naše turneje prezentujemo ovaj pionirski poduhvat, čiji je nosilac naša draga Ivana Medić. Nakon turneje koju smo imali po evropskim gradovima, imamo priliku da selektujemo radove na temu kvantne fizike. Neizmernu podršku smo dobili upravo od Centra za kulturnu dekontaminaciju, na čemu smo beskrajno zahvalni”, istakao je muzičar, kompozitor i ovde kustos Pavlović.


Ivana Medić je objasnila da je izložba instalacija zapravo finalni dogadjaj nakon četiri godine pripremanja i razvoja projekta koji su realizovali Sonja Lončar i Andrija Pavlović kroz svoju eksperimentalnu muziku, a pauza je bila od godinu dana upravo zbog virusa Kovid 19.


Projekat “Beyond Quantum Music” realizuju: Muzikološki institut SANU u Beogradu, “Duality” program sastava LP Duo, “Ars Electronica” (Linc, Austrija) i Mediteranski institut za proučavanje života iz Splita (Hrvatska).


Posle veoma posećenog koncerta 3. oktobra na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskogpozorišta, koji je predstavljao pravi audio-vizuelni doživljaj za sve prisutne, LP Duo ekskluzivno samo dve večeri predstavlja izložbe kojom zatvara turneju ’’Beyond Quantum Music’’.

LP Duo @ JDP photo Andrej Gođevac
Publika je imala prilike da posmatra dve neobične instalacije u prostoru sale CzKD – “The Hole” autora Tadeja Droljca iz Slovenije i “Let’s Be Still” tandema Dragana Novkovića i Filipa Mikića.


Projekat “The Hole” jeste audio-video instalacija poput velike pećine u kome gledaoci mogu da stvaraju eho čim uvuku glavu u rupu tog predmeta, kao prava atrakcija večeri.
Tadej Droljc je svestran u svojoj kreativnosti – autor je koncepta, svetlosne kompozicije, laser programiranja, 3D modelinga, CAD crtanja, slikanja po steni, ali je imao pomoć od kolega – Miha Zupan, Marko A. Kovačić i Dijana Jež.


Nesvakidašnji video performans “Let’s Be Still” predstavlja džinovski pravougaoni panel položen uspravno na kome se emituje “sneg”, kao monitor ili TV ekran bez programa, a posetioci mogu da prave pokrete ispred njega i oslikavaće se njihove siluete, kroz te mini piksele.

Projekat predstavlja mikro i makro nivo jednog vida virtualne stvarnosti, čudesno na prvi pogled i utisak, a autor je Filip Mikić, frilenser, vizualni umetnik iz srednje škole fine i primenjene umetnosti i sa privatnog fakulteta na odseku za Nove medije i vizualnu komunikaciju.


Konsultant na ovoj instalaciji je Dragan Novković, elektro-inženjer specijalizovan za telekomunikacije, akustičar, profesor audio i video tehnologije u Beogradu, sa odbranom doktorske disertacije u Novom Sadu (Fakultet tehničkih nauka).


Za finalnu beogradsku izložbu, LP Duo – Sonja i Andrija odrabrali su još radove sledećih umetnika: Džo Bidles (Velika Britanija), Andreja Andrić (Srbija/Danska), Timo Hugland (Holandija), Jirži Sučanek(Češka).


Serija multimedijalnih koncerata “Beyond Quantum Music” LP Duo prethodna dva meseca izvodio je na inovativnim instrumentima – Duality hibridnim klavirima i predstavio na festivalima “Ars Electronica” (Linc, Austrija), “Kaleidoskop kulture” (Novi Sad), MedILS institutu (Split) i JDP-u. LP Duo koji postoji skoro dve decenije, imao je uvek zapažene koncerte u Beogradu i Srbiji, tako da ih je publika gledala na raznim prostorima, kao Kolarčeva zadužbina, Mala scena “Raša Plaović” Narodnog pozorišta, Novosadska Sinagoga, a nastupali su svuda po svetu.

LP DUO. foto Laslo Antal
Koncerti ambijentalne i elektronske muzike po kome je ovaj duo autentičan, predstavljaju produžetak pionirskog evropskog projekta “Quantum Music”, pokrenutog 2015. godine sa idejom istraživanja zvuka i muzike kvantnog sveta kroz dijalog i eksperimente muzičara, kvantnih fizičara i elektroinženjera. Značajan doprinos ovim koncertima dali su video radovi beogradskog vizuelnog umetnika – Izvanrednog Boba.


Uživo ambijentalni muzički performansi su bili glavni deo večeri u trajanju od skoro tri sata sa pauzama izmedju nastupa. Prvi je održan dogadjaj “Concert for Smartphone Network” autora Andreja Andrića (srpski kompozitor i programer koji živi u Danskoj od 2014) uz pomoć prisutne Maje Bosnić (kompozitorka i performerka iz Beograda).


U izvodjenju muzike na pametnim telefonima uz personalni manji računar, online na velikom video bimu učestvovale su i dve dame – Malgorzata Žurada (istraživač, umetnički pisac iz Poljske, trenutno živi u Cirihu (Švajcarska)) i Marija Šumarac (srpski audio dizajner, kompozitor, trombonista, živi u Finskoj).

Narednih sati, ambijentalne elektronske performanse izveli su i Džo Bidls sa naslovom “Addive Duality”, Timo Hugland – “Prism” i Jirži Sučanek – “Atom One” (nije bio prisutan ni online, tako da je pušten samo audio zapis projekta).

Pridruženi partneri projekta su: Tehnički univerzitet u Delftu (Holandija), Univerzitet u Orhusu (Danska), Univerzitet u Oksfordu (Velika Britanija), Incontri Institut za savremenu muziku Hanover, (Nemačka) i Sonar festival –Barselona (Španija).


Projekat je sufinansiran iz programa Kreativna Evropa – Evropske komisije (2019-2022) uz podršku: Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Deska Kreativna Evropa, Fonda za inovacionu delatnost Srbije, Fondacije Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture, Noći istraživača 2022, CzKD i JDP-a.IVAN MAKRAGIĆ


www.quantummusic.org

www.lpduo.com

www.instagram.com/lpduo/

www.facebook.com/lpduo/

contact@lpduo.com

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here